Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zmiany w salonie mamy naniesione przez architekta, ale nie wiem czy nie można ich zrobić samemu i potem nanieść poprawek na projekt powykonawczy, nam podpowiedział je i naniósł archiekt na etapie adaptacji projektu. Przesunięcie ścianny w jadalni bardzo ja powiększyło myślę że będzie można wstawić duży stół i swobodnie przy nim siedzieć majac otwarte drzwi balkonowe na taras (drzwi mamy zmniejszone do 180 cm bo nie będą przesuwane).Taras jestt wysunięty za budynek i też jest duży (6mx4m)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy mogla bym prosic o fotki , my tez te wciecia w salonie chcemy skasowac , a czy popwiekszanie wykusza o 20 cm wymaga zmian przez architekta i czy trzeba to zgłaszac ?a czy to powiekszenie jadalni mozna zrobic bez uzgadniania z architektem ? czy to sa sprawy kosmetyczne?

tez chcialem zlikwidowac wciecia w salonie ale ze to sa zmiany konieczne wiec trzeba robic zmiany w projekcie, a jak chcesz w trakcie budowy to bedziesz musiala zrobic pozniej proejkt powykonawczy. Wiec ja zrezygnowalem bo architekt zawolal mi za taki projekt kolejne 1500zl. a jak w miedzyczasie wpadnie Ci nadzur budowlany to moze wstrzymac budowe do czasu opracowania projektu.

W niedziele wrzuce kolejne zdjecia.

Witam,

W piątek cały dzień walki z podciągnięciem wody do działki - 30 metrów wykopu koparką i jeszcze 1 metr ręcznie do wcinki do głównego rurociągu.

Cały dzień kopania w chodniku ręcznie ponieważ był gaz i jeszcze kabel tp, ale wody nie znaleźliśmy. Urzędowe mapy z sieciami są tak niedokładne, że kabel tp był 1,5 metra dalej niż na mapie, a wody wogóle niebyło. Wezwalem wodociągi przyjechali i stwierdzili "chyba w drodze", mieli przyjechac ze sprzętem do wykrywania, ale okazalo sie ze zapomnieli i moze przyjadą łaskawie w poniedziałek.

Jak się okarze że jest w drodze to troche poczekamy na wode i znowu do urzedu o zajecia pasa ruchu i zmiane organizacji ruchu, wiec troche szlak mnie trafia.

Widok wjazd do garazu

http://images46.fotosik.pl/313/17dc3aa82ec69950med.jpg

http://images43.fotosik.pl/313/ec11fdace9af527dmed.jpg

widok na salon :)

Hydroizolacja zewnętrzna częściowo wykonana teraz musi wyschnąć i klejenie styroduru, a jutro izolujemy fundamenty wewnątrz.

http://images49.fotosik.pl/314/9b6bb11059cfa7efmed.jpg

http://images46.fotosik.pl/313/652bb82fb4f67169med.jpg

Kuchnia, jadalnia i wejscie do domu

http://images39.fotosik.pl/309/7ead63354570f76dmed.jpg

• 2 weeks później...
witam chetnie odkupiłbym projekt julka z pracowni mg np przez allegro w formie bez zmian mam pytanie o aktualne koszty budowy sso z dachem czy ktos sie orietuje jak to na teraz wygląda pozdrawiam

Koszty SSO Z dachem mogą byc różne w zależności np. z czego bedzie wykonany dach, jesli z dachowki to tez roznica w samym dachu moze wyniesc kilkanascie tysiecy

Moja julka w SSO z dachem Bedzie kosztowac ok 200 tys.zł

dokładnie będe wiedział pod koniec sierpnia jak zamkne ten etap.

Witam,

prace tak szybko posepują, ze niemam czasu robic zdjec. kilka jednak zrobilem wiec wrzucam te na ktorych widac juz zarys pomieszczeń:

Widok na garaż i kotłownie:

http://images37.fotosik.pl/313/397def551207717bmed.jpg

widok na kuchni, jadalnie i salon:

http://images49.fotosik.pl/318/44c609aee928560bmed.jpg

widok na salon:

http://images47.fotosik.pl/317/da69b91d642d096cmed.jpg

czy 200tys za sso z dachem to nie przesada ? licze licze i sie niemoge doliczyc dach pewno drogi

Koszty dachu to:

- dachówka Creaton Premion czarna glazura lub kolor łupka + gąsiory dachowki krancowe itp. 17500 zl

- akcesoria dekarskie 3000 zł

- więźba + deski i podbitka, farby itp. dodatki, 20800 zł

- rynny i obróbka blacharska tytan-cynk z reihinzg 11200 zł

- okna dachowe, wylaz 7500 zł

- robocizna 30000 zł

w sumie wychodzi ok 90 000 +/- 10%

Więc w sumie moze wyjsc optymistycznie licząc 85 tys ale licze sie z tym ze moze wyjsc pod 100 tys.. Zawsze licząc koszty lepiej wziąść zapas niż później żeby brakło.

Licząc dach dla julki trzeba liczyć sie z tym, że ten dach z racji swoich rozmiarów i kształtów nie jest tani.

Koszt samej dachówki to 50% pokrycia dachowego, a drugie 50% to gąsiory, dachówki wentylacyjne, kominki, dachówki lewe i prawe itd.

Witam,

W piątek odebralem 2 dostawe pustakow i kominy, jestem super zadowolony z obsługi firmy BUD-MAT z krakowa w której kupowałem materiały.

Super obsługa, dostawa z hds, ceny niższe niż poza sezonem. Np. Porotherm 25P+W zamawiałam w innej firmie w marcu (najtaniej na allegro) po 5,40 brutto mialo byc z dostawa hds, a wyszlo z dostawą bez hds'a.

W BUD-MAT zapłacilem 4,90 brutto z hds'em. POLECAM serdecznie.

Dachówke zamawiam z firmy z Warszawy, co mnie zdziwiło Warszawa niby drogie miasto, ale dachówka najtaniej w calej Polsce, druga co do ceny oferte mialem ze Szczecina.

POLECAM STRONE OFERTEO.PL mozna na niej zamiescic darmowe ogłoszenie i firmy same dzwonią i proponują materialy.

Pozdrawiam i prosze wszystkich Julkowiczów o większą aktywność zdjęciową !!!

Witam wszystkich

Razem z mężem już rok temu zdecydowaliśmy się na projekt Julka.

Zmiany, jakich dokonaliśmy:

1. Salon - wyprostowaliśmy ściany i zlikwidowaliśmy okno od strony tarasu.

2. Szerokość garażu zmniejszyliśmy o 1 metr, ponieważ domek nie mieścił nam się na działce.

3. w pokoju nad garażem będą po dwa okna od frontu i od podwórka (likwidacja okna bocznego)

4. Styłu garażu będą drzwi

Zastanawiamy się także czy nie zrezygnować z małego okna w kuchni, ponieważ wydaje nam się, że będzie za mało miejsca na szafki po ustawieniu AGD (lodówka, zmywarka, piekarnik). Dodatkowo dochodzi szafka pod zlewem. - PROSZĘ O OPINIE NA TEN TEMAT -

Myślimy także nad zlikwidowaniem podciągów w salonie - głównie tych przy oknach. Na pewno po dodaniu dodatkowego zbrojenia można z łatwością zlikwidować ten przy oknie w salonie oraz przy wejściu do wiatrołapu i spiżarni. Problem jest jedynie z tym w jadalni. Środkowego nie chcemy ruszać. - CZY KTOŚ Z WAS TO ZROBIŁ? -

Powiedzcie mi jak wyszła wam łazienka na dole. Czy po założeniu drzwi da się je w pełni otworzyć? Moje obawy są związane z tym, że na projekcie jest napisane, że zostaje 69cm. Zmierzyliśmy drzwi w naszym mieszkaniu, które mają 70cm i przy pełnym otwarciu potrzeba 77cm. Dodatkowo przecież trzeba jakoś wykończyć schodek. - PROSZĘ O OPINNIE-

Planujemy również dać większe okno tarasowe - szerokość 260cm - CO WY NA TO?

W pomieszczeniu gospodarczy będzie pralnia.

I to na tyle.

Obecnie mamy gotowy fundament i za dwa tygodnie ruszamy dalej z budową.

Pozdrawiam wszystkich Julkowiczów :rolleyes:

Witam,

Wietel gratuluję budowy, ja dopiero się przymierzam ( czekam na pozwolenie na budowę ). Zmieniłem:

1. Dach nad garażem - nie będę miał skosu z boku garażu tylko "pociągne" fajermury i zamontuje normalne 2 okna. Całe pomieszczenie nad garażem podzielę na dwa pokoje dla moich 2 synów a trzeci będzie miał pokój w rogu nad tarasem.

2. Po przeanalizowaniu pomieszczeń zdecydowaliśmy się na budowę piwnicy pod garażem i kotłownią. Kotłownie przenoszę do piwnicy. Po prostu stwierdziłem że jeżeli mam później budować jakiś budynek gospodarczy to wolę piwnicę całą w ziemi (budowa na lekkim stoku południowym).

3. Z tyłu garażu na przeciwko "projektowej" kotłowni robię drzwi na zewnątrz.

4. Łazienkę na parterze przenosimy do pomieszczenia gospodarczego obok wiatrołapu, a spiżarnię do łazienki.

5. Wiatrołap powiększamy kosztem spiżarni.

Na zdjęciach zauważyłem że lałeś skosy i stropy na poddaszu tylko trochę inaczej niż w mojej okolicy to się robi . Ty lałeś stropy już po wybudowaniu więźby dachowej a tutaj zalewa się skosy i strop przed. Ale jeżeli efekt jest ten sam to nie ma różnicy. Ciekawy jestem ile stali musiałeś przygotować na lany strop nad parterem i skosy i strop nad poddaszem ?

Hej, my rowniez zakupilismy projekt Julka i czekamy na pozwolenie na budowe. Jednym z dreczacych nas pytan jest czy podwyzszac sciane kolankowa czy nie? zastanawiamy sie czy to bardzo zmieni ksztal bryly.. ciekawi jestesmy jak wyglada wnetrze na podaszu w domu wybudowanym zgodne z projektem. jesli ktos ma jakies zdjecia to chetnie bysmy zobaczyli:)

pozdrawiamy julkowiczow:)