kluchab 08.07.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Zmiany w salonie mamy naniesione przez architekta, ale nie wiem czy nie można ich zrobić samemu i potem nanieść poprawek na projekt powykonawczy, nam podpowiedział je i naniósł archiekt na etapie adaptacji projektu. Przesunięcie ścianny w jadalni bardzo ja powiększyło myślę że będzie można wstawić duży stół i swobodnie przy nim siedzieć majac otwarte drzwi balkonowe na taras (drzwi mamy zmniejszone do 180 cm bo nie będą przesuwane).Taras jestt wysunięty za budynek i też jest duży (6mx4m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszekhal 09.07.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Super tak dalej dzięki za zdjęcia pozdrawiam Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 09.07.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 czy mogla bym prosic o fotki , my tez te wciecia w salonie chcemy skasowac , a czy popwiekszanie wykusza o 20 cm wymaga zmian przez architekta i czy trzeba to zgłaszac ?a czy to powiekszenie jadalni mozna zrobic bez uzgadniania z architektem ? czy to sa sprawy kosmetyczne? tez chcialem zlikwidowac wciecia w salonie ale ze to sa zmiany konieczne wiec trzeba robic zmiany w projekcie, a jak chcesz w trakcie budowy to bedziesz musiala zrobic pozniej proejkt powykonawczy. Wiec ja zrezygnowalem bo architekt zawolal mi za taki projekt kolejne 1500zl. a jak w miedzyczasie wpadnie Ci nadzur budowlany to moze wstrzymac budowe do czasu opracowania projektu. W niedziele wrzuce kolejne zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 11.07.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Witam, W piątek cały dzień walki z podciągnięciem wody do działki - 30 metrów wykopu koparką i jeszcze 1 metr ręcznie do wcinki do głównego rurociągu. Cały dzień kopania w chodniku ręcznie ponieważ był gaz i jeszcze kabel tp, ale wody nie znaleźliśmy. Urzędowe mapy z sieciami są tak niedokładne, że kabel tp był 1,5 metra dalej niż na mapie, a wody wogóle niebyło. Wezwalem wodociągi przyjechali i stwierdzili "chyba w drodze", mieli przyjechac ze sprzętem do wykrywania, ale okazalo sie ze zapomnieli i moze przyjadą łaskawie w poniedziałek. Jak się okarze że jest w drodze to troche poczekamy na wode i znowu do urzedu o zajecia pasa ruchu i zmiane organizacji ruchu, wiec troche szlak mnie trafia. Widok wjazd do garazu http://images46.fotosik.pl/313/17dc3aa82ec69950med.jpg http://images43.fotosik.pl/313/ec11fdace9af527dmed.jpg widok na salon Hydroizolacja zewnętrzna częściowo wykonana teraz musi wyschnąć i klejenie styroduru, a jutro izolujemy fundamenty wewnątrz. http://images49.fotosik.pl/314/9b6bb11059cfa7efmed.jpg http://images46.fotosik.pl/313/652bb82fb4f67169med.jpg Kuchnia, jadalnia i wejscie do domu http://images39.fotosik.pl/309/7ead63354570f76dmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIULA24 11.07.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Witam!Mam małe pytanko jakiej wielkości jest podcień ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIULA24 21.07.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Witam mam pytanko czy ktoś buduje w woj. świętokrzyskim ??jestem zainteresowana domkiem ale za nim się zdecyduje wolała bym go zobaczyć w realu jeżeli będzie taka możliwość pozdrawiam proszę o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XDKXX 21.07.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 witam chetnie odkupiłbym projekt julka z pracowni mg np przez allegro w formie bez zmian mam pytanie o aktualne koszty budowy sso z dachem czy ktos sie orietuje jak to na teraz wygląda pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 22.07.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 witam chetnie odkupiłbym projekt julka z pracowni mg np przez allegro w formie bez zmian mam pytanie o aktualne koszty budowy sso z dachem czy ktos sie orietuje jak to na teraz wygląda pozdrawiam Koszty SSO Z dachem mogą byc różne w zależności np. z czego bedzie wykonany dach, jesli z dachowki to tez roznica w samym dachu moze wyniesc kilkanascie tysiecy Moja julka w SSO z dachem Bedzie kosztowac ok 200 tys.zł dokładnie będe wiedział pod koniec sierpnia jak zamkne ten etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 22.07.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Witam, prace tak szybko posepują, ze niemam czasu robic zdjec. kilka jednak zrobilem wiec wrzucam te na ktorych widac juz zarys pomieszczeń: Widok na garaż i kotłownie:http://images37.fotosik.pl/313/397def551207717bmed.jpg widok na kuchni, jadalnie i salon:http://images49.fotosik.pl/318/44c609aee928560bmed.jpg widok na salon:http://images47.fotosik.pl/317/da69b91d642d096cmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XDKXX 24.07.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 czy 200tys za sso z dachem to nie przesada ? licze licze i sie niemoge doliczyc dach pewno drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin303 24.07.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Hej Grześ31, Jeszcze raz dzięki za możliwość obejrzenia Twojej budowy, Julka z Twoimi zmianami wygląda super. Sami teraz zastanawiamy się nad przeniesieniem sypialni do pomieszczenia nad garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 25.07.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 czy 200tys za sso z dachem to nie przesada ? licze licze i sie niemoge doliczyc dach pewno drogi Koszty dachu to: - dachówka Creaton Premion czarna glazura lub kolor łupka + gąsiory dachowki krancowe itp. 17500 zl - akcesoria dekarskie 3000 zł - więźba + deski i podbitka, farby itp. dodatki, 20800 zł - rynny i obróbka blacharska tytan-cynk z reihinzg 11200 zł - okna dachowe, wylaz 7500 zł - robocizna 30000 zł w sumie wychodzi ok 90 000 +/- 10% Więc w sumie moze wyjsc optymistycznie licząc 85 tys ale licze sie z tym ze moze wyjsc pod 100 tys.. Zawsze licząc koszty lepiej wziąść zapas niż później żeby brakło. Licząc dach dla julki trzeba liczyć sie z tym, że ten dach z racji swoich rozmiarów i kształtów nie jest tani. Koszt samej dachówki to 50% pokrycia dachowego, a drugie 50% to gąsiory, dachówki wentylacyjne, kominki, dachówki lewe i prawe itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 25.07.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Witam, W piątek odebralem 2 dostawe pustakow i kominy, jestem super zadowolony z obsługi firmy BUD-MAT z krakowa w której kupowałem materiały.Super obsługa, dostawa z hds, ceny niższe niż poza sezonem. Np. Porotherm 25P+W zamawiałam w innej firmie w marcu (najtaniej na allegro) po 5,40 brutto mialo byc z dostawa hds, a wyszlo z dostawą bez hds'a. W BUD-MAT zapłacilem 4,90 brutto z hds'em. POLECAM serdecznie. Dachówke zamawiam z firmy z Warszawy, co mnie zdziwiło Warszawa niby drogie miasto, ale dachówka najtaniej w calej Polsce, druga co do ceny oferte mialem ze Szczecina. POLECAM STRONE OFERTEO.PL mozna na niej zamiescic darmowe ogłoszenie i firmy same dzwonią i proponują materialy. Pozdrawiam i prosze wszystkich Julkowiczów o większą aktywność zdjęciową !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika-o2 29.07.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Witam wszystkich Razem z mężem już rok temu zdecydowaliśmy się na projekt Julka. Zmiany, jakich dokonaliśmy: 1. Salon - wyprostowaliśmy ściany i zlikwidowaliśmy okno od strony tarasu. 2. Szerokość garażu zmniejszyliśmy o 1 metr, ponieważ domek nie mieścił nam się na działce. 3. w pokoju nad garażem będą po dwa okna od frontu i od podwórka (likwidacja okna bocznego) 4. Styłu garażu będą drzwi Zastanawiamy się także czy nie zrezygnować z małego okna w kuchni, ponieważ wydaje nam się, że będzie za mało miejsca na szafki po ustawieniu AGD (lodówka, zmywarka, piekarnik). Dodatkowo dochodzi szafka pod zlewem. - PROSZĘ O OPINIE NA TEN TEMAT - Myślimy także nad zlikwidowaniem podciągów w salonie - głównie tych przy oknach. Na pewno po dodaniu dodatkowego zbrojenia można z łatwością zlikwidować ten przy oknie w salonie oraz przy wejściu do wiatrołapu i spiżarni. Problem jest jedynie z tym w jadalni. Środkowego nie chcemy ruszać. - CZY KTOŚ Z WAS TO ZROBIŁ? - Powiedzcie mi jak wyszła wam łazienka na dole. Czy po założeniu drzwi da się je w pełni otworzyć? Moje obawy są związane z tym, że na projekcie jest napisane, że zostaje 69cm. Zmierzyliśmy drzwi w naszym mieszkaniu, które mają 70cm i przy pełnym otwarciu potrzeba 77cm. Dodatkowo przecież trzeba jakoś wykończyć schodek. - PROSZĘ O OPINNIE- Planujemy również dać większe okno tarasowe - szerokość 260cm - CO WY NA TO? W pomieszczeniu gospodarczy będzie pralnia. I to na tyle. Obecnie mamy gotowy fundament i za dwa tygodnie ruszamy dalej z budową. Pozdrawiam wszystkich Julkowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika-o2 29.07.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Wietel bardzo ładny domek, mam nadzieje, że i mój taki będzieJaki rozmar kolumn dałeś 25cm czy 30cm ( z przodu i z tyłu)?Jeśli masz zdjęcia parteru to bardzo proszę podziel się nimi:rolleyes:pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankopulos 30.07.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Witam, Wietel gratuluję budowy, ja dopiero się przymierzam ( czekam na pozwolenie na budowę ). Zmieniłem:1. Dach nad garażem - nie będę miał skosu z boku garażu tylko "pociągne" fajermury i zamontuje normalne 2 okna. Całe pomieszczenie nad garażem podzielę na dwa pokoje dla moich 2 synów a trzeci będzie miał pokój w rogu nad tarasem.2. Po przeanalizowaniu pomieszczeń zdecydowaliśmy się na budowę piwnicy pod garażem i kotłownią. Kotłownie przenoszę do piwnicy. Po prostu stwierdziłem że jeżeli mam później budować jakiś budynek gospodarczy to wolę piwnicę całą w ziemi (budowa na lekkim stoku południowym).3. Z tyłu garażu na przeciwko "projektowej" kotłowni robię drzwi na zewnątrz.4. Łazienkę na parterze przenosimy do pomieszczenia gospodarczego obok wiatrołapu, a spiżarnię do łazienki.5. Wiatrołap powiększamy kosztem spiżarni.Na zdjęciach zauważyłem że lałeś skosy i stropy na poddaszu tylko trochę inaczej niż w mojej okolicy to się robi . Ty lałeś stropy już po wybudowaniu więźby dachowej a tutaj zalewa się skosy i strop przed. Ale jeżeli efekt jest ten sam to nie ma różnicy. Ciekawy jestem ile stali musiałeś przygotować na lany strop nad parterem i skosy i strop nad poddaszem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIULA24 31.07.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Witam czy ktoś buduje w Krakowie bądź okolicach jeżeli istnieje taka możliwość to chciała bym zobaczyć domek w realu??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 02.08.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Witam czy ktoś buduje w Krakowie bądź okolicach jeżeli istnieje taka możliwość to chciała bym zobaczyć domek w realu?? pozdrawiam witam, Ja buduje w Sosnowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIULA24 02.08.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 witam, Ja buduje w Sosnowcu. Witam dziękuje ale myślałam o rejonie bliżej woj.Świętokrzyskiego pozdrawiam może być Kraków lub bliskie okolice Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidoraki 05.08.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Hej, my rowniez zakupilismy projekt Julka i czekamy na pozwolenie na budowe. Jednym z dreczacych nas pytan jest czy podwyzszac sciane kolankowa czy nie? zastanawiamy sie czy to bardzo zmieni ksztal bryly.. ciekawi jestesmy jak wyglada wnetrze na podaszu w domu wybudowanym zgodne z projektem. jesli ktos ma jakies zdjecia to chetnie bysmy zobaczyli:) pozdrawiamy julkowiczow:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts