Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

konarski jak Ci się sprawdza piec DEFRO? chyba jeszcze nie w pełni możesz odpowiedzieć ale już coś wiesz. Ja jestem zielony.

Palę już w nim 3 zimę :) Odpukać, do obecnej chwili zero problemów. Aktualnie przy temperaturach 0-3'C pali mi 2 worki eko tygodniowo, ale na noc dokładam mu jeden załadunek drewna na ruszta, które do rana się palą i piec pobiera minimalną ilość węgla tylko na podtrzymanie żaru na palniku (pocięte szalunki i pozostałości z budowy dachu). Przy największych mrozach i opalaniu samym eko spalanie nie było większe jak 6-7 worków eko tygodniowo (zależy jakiej jakości). Nie pamiętam dokładnie jaką mam moc (chyba 25KW) ale wydaje mi się, że jest trochę za mocny bo podłogówki nigdy nie odkręciłem więcej niż na 2 na podziałce (a jest 5), a jak działa podłogówka to wszystkie grzejniki mam pozakręcane w tych pomieszczeniach (w domu mam od 20-23'C).

Latem mieszkaliśmy tylko weekendowo i palone było jedynie wspomnianym drewnem, praktycznie dołożenie drewna rano i na noc gwarantowało ciepłą wodę przez całą dobę, nie paliłem jeszcze w trybie letnim eko żeby podać przybliżone zużycie.

Jedyne czego mi brakuje to możliwości palenia innym opałem niż drewno i eko a z tego co słyszałem są kotły w których można dodatkowo palić np. peletem, zbożem itd., i teraz chyba bym rozglądał się właśnie za takim bardziej uniwersalnym kotłem.

Obsługa w zimie: raz na tydzień zasypać zasobnik, wchodzi ~7 worków eko, raz na 2 tygodnie oczyścić z sadzy i wybrać wiaderko popiołu (15min pracy).

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

My jesteśmy na etapie adaptacji projektu i zstanawiamy sie nad zmianami w projekcie.

Czy istnieje możliwość zeby sie umówić i zobaczyć Julke w realu?

Witamy, w naszej okolicy widzieliśmy już 4 Julki więc nasze decyzje odnośnie zmian w projekcie są głęboko przemyślane i oczywiście podstosowane do naszych potrzeb :-) Do końca tygodnia będziemy mieć już wszystkie ścianki działowe więc będzie można działać dalej :-)

Jeśli chcą Państwo obejrzeć Julkę w realu to zapraszamy, info na priv. Pozdrawiam

A jak z głośnością, bo spotkałem się z twierdzeniem, że z podajnikiem hałasują. Nie wiem czy to prawda, a sprzedawcy - każdy swój chwali.

Zależy co nazywamy hałasem i gdzie go nasłuchujemy :) W ciągu dnia w domu nie słychać nic, jedynie nocą przy całkowitej ciszy w pokoju nad kotłownią czasami można coś usłyszeć, ale jest to tak słabe, że trzeba się naprawdę mocno wsłuchać, na pewno nie są to dźwięki, które mógłby kogoś obudzić i do tego trwają tyle co zadany czas podawania opału z podajnika, u mnie chyba teraz jest to 8 sekund.

konarski sorki że zawracam gitarę ale jeszcze dopytam. Czyli zgodnie z tym co napisałeś wychodzi na to, że spala w zimie ok25kg eko na dzień?

Nie ma problemu, jak coś wiem to chętnie podpowiem :)

Mniej więcej można tak liczyć jak podajesz, w przypadku takich pieców podaje się przelicznik, ze powinny palić około 1kg ekogroszku na ogrzanie 10m2 budynku na dobę, jeżeli pali więcej to znaczy, że piec jest źle ustawiony. To są obliczenia uogólnione bo zależą w dużej mierze od tego jak budynek jest ocieplony i czy opał jest dobrej jakości (kaloryczność, wilgotność, pochodzenie).

Z doświadczenia wiem, że nie warto iść w tanie opały typu czeski eko, miałem sytuacje, że piec potrafił spalić 8 worków czeskiego eko po 17zł(na tydzień), a paląc kolejny tydzień polskim eko po 22zł spalał tych worków już tylko 4-5.

witajcie, dawno tu nie zaglądałam. Mieszkamy w domku od września 2012, mieszkamy w wschodniej częsci Polski. Jedynie co bym zmieniła w naszym domu to na górze też bym zrobiła ogrzewanie podłogowe. Wg mnie jest to wspaniałay sposób. W domu jest bardzo ciepło. W naszym domu zmieniliśmy : zlikwidowaliśmy okno jedno w kuchni, zlikwidowaliśmy okno jedno w salonie, ze strychu zrobiliśmy sypialnie z oddzielną garderobą , Zmian nie żałujemy :) pozdrawiam

witajcie, dawno tu nie zaglądałam. Mieszkamy w domku od września 2012, mieszkamy w wschodniej częsci Polski. Jedynie co bym zmieniła w naszym domu to na górze też bym zrobiła ogrzewanie podłogowe. Wg mnie jest to wspaniałay sposób. W domu jest bardzo ciepło. W naszym domu zmieniliśmy : zlikwidowaliśmy okno jedno w kuchni, zlikwidowaliśmy okno jedno w salonie, ze strychu zrobiliśmy sypialnie z oddzielną garderobą , Zmian nie żałujemy :) pozdrawiam

Wstaw parę fotek jak udało Ci się zaaranżować wnętrza Julki!

Wstaw parę fotek jak udało Ci się zaaranżować wnętrza Julki!

jak uda mi się ogarnąć dom ( mam roczne tornado biegające po domu ) to zrobie i pokażę :) aha jedyny minus płytek na dole to właśnie to, że trzeba bardzo uważać jak dziecko zaczyna chodzić, upadki mogą być groźniejsze dla tego musieliśmy zasłonić płytki dywanami na czas nauki chodzenia :)

Witam, wklejam kilka fotek........

pzdr

k[ATTACH=CONFIG]210464[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]210465[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]210466[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]210467[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]210468[/ATTACH]

do skrzych 2008

witam czy możesz wkeić jak od przodu wygląda twój kominek

oraz inni którzy maja tego typu komink z szyba narozną mozecie powklejać foty jak obudowaliście je?

[ATTACH=CONFIG]229972[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]229973[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]229974[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]229975[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]229976[/ATTACH]

.......i jeszcze kilka fotek........:yes:

podziekowania za fotki, strasznie cięzko sie doprosic na tym forum o zdjecia, które mówia najwięcej o przestrzeni w srodku i daja najlepszy podgląd na real

moze jeszcze komus uda sie wrzucić fotki

oraz poytanie czy ktos rozwiązał układ podłogi tak jak jest na projekcie z mg-projekt kafle z drewnemprojekt-domu-julka-2-wnetrze-fot-3-1370430385-17bmos87.jpgprojekt-domu-julka-2-wnetrze-fot-1-1370430367-u6t9h6sa.jpg