Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo podoba mi sie prysznic, czy on był wykonany kosztem pokoju? Ile wynosi długość ściany prysznica od drzwi? Szafa tez super , dziękuje pozdrawiam

Aguś, przepraszam, że dopiero teraz. Zmierzyłam długość ściany i od futryny drzwi do łazienki ta ścianka dobudowana jest na 20 cm. Czyli wnęka prysznicowa bardziej "weszła" w pokój. Z racji tego, że my ścianę frontową poszerzaliśmy o 60 cm żeby zwiększyć kuchnię, to ścianki działowe dzielące łazienkę i dwa pokoje też była przesunięta ( też po to żeby między dwoma pokojami zrobić garderobę przynależącą do jednego pokoju) i stąd pewnie mogliśmy sobie pozwolić na to żeby zrobić większą wnękę w pokoju bo i tak jest ciut większy niż normalnie. Nie wiem, czy moje wytłumaczenie nie jest zagmatwane :)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WITAM ILE MA WNĘKA NAD WANNA WYSOKOŚCI 30 CM-CZY MNIEJ?

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Dopiero wczoraj dotarłam na budowę. Wnęka ma dokładnie 28 cm (ta biała nad wanną).

DZIEKI ZA ODPOWIEDZ, CZY TA WNĘKA WG PANI JEST OK, CZY MOGŁABY BYĆ NA 25 CM?

WSTAWIAM WIZUALIZACJE NASZEJ ŁAZIENKI NA DOLE29.jpg

POWIĘKSZONA W MIEJSCU SPIŻARNI NA PROJEKCIE

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Dopiero wczoraj dotarłam na budowę. Wnęka ma dokładnie 28 cm (ta biała nad wanną).

DZIEKI ZA ODPOWIEDZ, CZY TA WNĘKA WG PANI JEST OK, CZY MOGŁABY BYĆ NA 25 CM?

WSTAWIAM WIZUALIZACJE NASZEJ ŁAZIENKI NA DOLE[ATTACH=CONFIG]230791[/ATTACH]

POWIĘKSZONA W MIEJSCU SPIŻARNI NA PROJEKCIE

uważam, ze jest ok bo jeśli na jakies kosmetyki to spokojnie się mieszcza, ale gdybym miała ja robic jeszcze raz zaczelabym ja robic z pułapu wanny od razu, czyli rant wanny i od razu wneka na tej samej wysokość. Tak zresztą sobie to wyobraziłam ale potem doszło do rozbieznosci w wykonaniu.

• 2 weeks później...
Serdeczne życzenia Noworoczne dla wszystkich forumowiczów i pytanie do tych co już mieszkają. Czy wentylacja grawitacyjna daje radę zwłaszcza na piętrze czy dokładaliście kratki i wyciągaliście jakoś powietrze ponad dach? Czy jest ktoś kto zrezygnował z murowania komina w kuchni na rzecz kominków wentylacyjnych?Pozdr

Witam. Nikt nie porusza tematu więc ja się podpytam jak przyjęliście informację o tym, że tylko do końca roku można zbierać rachunki na ulgę budowlaną? Wg mnie takie jaja możliwe tylko w naszym kraju - czyste oszustwo. Dla mnie ostatnie dni to czysta galopada z zakupami. Wszystkiego kupić się nie dało ale tyle co mogłem to kupiłem. Jeszcze jutro jakaś drobnica i finisz.

Witam. Nikt nie porusza tematu więc ja się podpytam jak przyjęliście informację o tym, że tylko do końca roku można zbierać rachunki na ulgę budowlaną? Wg mnie takie jaja możliwe tylko w naszym kraju - czyste oszustwo. Dla mnie ostatnie dni to czysta galopada z zakupami. Wszystkiego kupić się nie dało ale tyle co mogłem to kupiłem. Jeszcze jutro jakaś drobnica i finisz.

Napewno ci sie oplaci . Ja nie wyobrazam sobie zakupow na szybko. Dotej pory moje faktury byly na 7%, lub uslugi bez faktury, bo w pl sie nie rozliczam . Pozdrawiam

Witam wszystkich.Dzisiaj wróciłem od architekta który będzie prowadził mój projekt i trochę sprowadził mnie na ziemie,a wiec po pierwsze pow.użytkowa Julki jest trochę "oszukana" tzn Julka z podwójnym garażem nie ma 130 a w rzeczywistości ponad 220 m i wyliczając (praktycznie z wykończeniem trzeba wg.niego liczyć 3000 za metr)julke trzeba liczyć ok 660.000 zł w średniej klasie wykończenia. Trochę mnie to zdołowało bo julka bardzo mi się podoba.Pomyślałem ze może osoby które maja już budowę za sobą pomogą mi trochę bo nie sztuka jest wziaść kredyt na budowę i w połowie okaże się ze kasa się skończyła a do wprowadzenia jeszcze daleko.:jawdrop:.

Według mnie 660000 zl to trochę przesada. My budowaliśmy naszą julkę z dobrych materiałów( z tej wyższej pólki) i wyszło nam dużo mniej. Uważam, że kwota 450000 jest jak najbardziej realna do wprowadzenia się.

MY RÓWNIEZ BUDUJEMY Z MATERIAŁÓW Z GÓRNEJ PÓŁKI, JUZ WYDALIŚMY 360 TYŚ, Ale jeszcze ok..max. 100 tys pójdzie(całosc z płotem, szambem, ekipą budowlaną, podłogi drewniane, płytki hiszpańskie)jeżeli ktos potrafi coś zrobic sam to w 400 powinien się zamknąć koszt budowy

czy moze ktoś nam pokazac jeszcze jak rozwiązał połączenie kafli z deskami na dole?

Tak jak Sidorak napisał, mając już działkę i te 450-500tys można spokojnie wybudować Julkę z wykończeniem umożliwiającym wprowadzenie się do niej i wcale nie kupując najtańszych materiałów. Co do metrażu to 130m2 podane w projekcie jest bez garażu i pokoju nad nim, które oficjalnie jest "strychem" i nie wlicza się w powierzchnię, ale jak widać na forum wszyscy wykorzystują to na dodatkowy pokój/pokoje, garderoby itd.

Witam w nowym roku.

Mam dwa pytania. Podpowiedzcie jak wygląda włącznik światła do łazienki na górze? Jest on umiejscowiony na cienkiej ściance pomiędzy dwoma ościeżnicami. Zastanawia mnie jak to będzie wyglądać, bo jeśli są listwy to trzeba w nich wycinać otwór na włącznik. Rozważam przełożenie go do środka do łazienki. Co myślicie?

Drugie pytanie odnośnie drzwi wewnętrznych. Gdzie robiliście, jakie firmy, wyceny? robiłem wyceny drewnianych w naturalnym fornirze ale wycena wychodzi 1300-1600 za szt z montażem. Wyglądają super ale troszkę drogo.

Witam w nowym roku.

Mam dwa pytania. Podpowiedzcie jak wygląda włącznik światła do łazienki na górze? Jest on umiejscowiony na cienkiej ściance pomiędzy dwoma ościeżnicami. Zastanawia mnie jak to będzie wyglądać, bo jeśli są listwy to trzeba w nich wycinać otwór na włącznik. Rozważam przełożenie go do środka do łazienki. Co myślicie?

Drugie pytanie odnośnie drzwi wewnętrznych. Gdzie robiliście, jakie firmy, wyceny? robiłem wyceny drewnianych w naturalnym fornirze ale wycena wychodzi 1300-1600 za szt z montażem. Wyglądają super ale troszkę drogo.

my wybraliśmy drzwi Drzwi Wewnętrzne DRE Vetro (są różne warianty przeszklenia), we wt poznamy ostateczną cenę po pomiarze i wyborze ościeżnic, ale przy wstępnej wycenie koszt jest dużo mniejszy niż podałeś. Wyceniamy drzwi białe matowe z grafitowym przeszkleniem. Jak będę znać cenę ostateczną to dam znać. My również włączniki światła mamy na cienkiej ściance między łazienką a pokojem, no i teraz zasiałeś ziarnko niepokoju czy zmieści się kontakt i ościeżnice.