Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy byłaby możliwość obejrzenia gotowego domu u kogoś z okolic Bielska-Białej (śląskie) lub Małopolskie?? z góry dziękuję za odp. pozdrawiam budujących!!

Witam, również jesteśmy zainteresowani budową, Julki 4. Gdyby ktoś budował domek w Małopolsce i pozwolił obejrzeć to bylibyśmy niezmiernie wdzięczni ;) :rolleyes:

śliczny kominek, bardzo ciekawie dobrałeś podłogę. Można zapytać czy to deska czy panele i jaki model?

Jest to panel Balterio ale nie pamiętam na obecną chwilę modelu, w weekend mogę sprawdzić bo jeszcze mi paczka w garażu została.

Podpowiedzcie mi jaka dachówka kryliście julke i jaki to był mniej wiecej koszt??

Euronit, cementowa profil S, kolor grafit:

419339_470852779603577_1237496275_n.jpg

Pokrycie dachu (dachówka, rynny itd, bez podprzybitki) 21tys, robocizna 9tys.

Pytanie do osób, które mają plytę w kuchni tak jak w oryginalnym projekcie, na ścianie z małym oknem. Jak macie rozwiązany wyciąg ? Przez ścianę na zewnątrz, do kominka na dachu, czy spiro do komina ? A może inaczej ? :)

Rura spiro (schowana w suficie podwieszanym, delikatnie spłaszczona) do komina. W przypadku przebicia się tylko przez ścianę na zewnątrz budynku będzie dmuchało przez okap do kuchni.

Tak samo jak Konarski:-)

A zastanawialiście się jak ta rura spiro będzie wyglądała po 10 latach od środka, mam na myśli wszystkie tłuszcze osadzone na blaszkach ? Też się nad tym zastanawiam i chyba przebije ścianę i pod styropianem zjadę kanałem płaskim na wys ok 0,6 m od chodnika i tam dam kratkę. Wszystko o płaskich ściankach no i w dodatku można co jakiś czas detergent prysnąć do środka.

A zastanawialiście się jak ta rura spiro będzie wyglądała po 10 latach od środka, mam na myśli wszystkie tłuszcze osadzone na blaszkach ? Też się nad tym zastanawiam i chyba przebije ścianę i pod styropianem zjadę kanałem płaskim na wys ok 0,6 m od chodnika i tam dam kratkę. Wszystko o płaskich ściankach no i w dodatku można co jakiś czas detergent prysnąć do środka.

Powietrze wpadające do rury przechodzi najpierw przez filtr aluminiowy w okapie, którego zadaniem jest właśnie wyłapywanie tłustych zanieczyszczeń i ochrona instalacji wentylacyjnej przed nadmiernym zabrudzeniem.

Nie wiem jak w innych ale w moim okapie dodatkowo są klapki zabezpieczające przed cofaniem powietrza więc raczej nie martwię się, że coś się wróci na mieszkanie.

http://img03.tablica.pl/images_tablicapl/100744305_3_644x461_okap-amica-filtr-aluminiowy-do-okapu-sprzet-agd.jpg

Edytowane przez konarski

http://www.dom.konarski.eu/galeria/kominek.jpg

mam pytanie odnośnie kominka. Czy macie w domu na dole jakiś inny element pomalowany na czarno w nawiązaniu do kominka? Zastanawiam się nad kolorystyka naszego i miał być grafit tak jak jedna ściana ale ten Wasz czarny kolor ujmuje mega więc zastanawiam się czy z czymś to powiązaliście..

mam pytanie odnośnie kominka. Czy macie w domu na dole jakiś inny element pomalowany na czarno w nawiązaniu do kominka? Zastanawiam się nad kolorystyka naszego i miał być grafit tak jak jedna ściana ale ten Wasz czarny kolor ujmuje mega więc zastanawiam się czy z czymś to powiązaliście..

Mieliśmy ciemną ale nie tak jak kominek tą wysoką ścianę przy schodach (trochę widać w tle zdjęcia), teraz będę ją przemalowywał właśnie na ten sam kolor co kominek aby nie zrobił się kolorystyczny miszmasz. Do tego w tym samym kolorze będą sufity opuszczane w jadalni i kuchni, ściany dajemy w kolorze jasnego ecru. Mamy również parapety z czarnego granitu(taki jak na kominku) i czarne kanapy w salonie więc trzymamy już się tej kolorystyki :)

Powietrze wpadające do rury przechodzi najpierw przez filtr aluminiowy w okapie, którego zadaniem jest właśnie wyłapywanie tłustych zanieczyszczeń i ochrona instalacji wentylacyjnej przed nadmiernym zabrudzeniem.

Nie wiem jak w innych ale w moim okapie dodatkowo są klapki zabezpieczające przed cofaniem powietrza więc raczej nie martwię się, że coś się wróci na mieszkanie.

http://img03.tablica.pl/images_tablicapl/100744305_3_644x461_okap-amica-filtr-aluminiowy-do-okapu-sprzet-agd.jpg

Mam taki okap bez zewnętrznego wylotu wraz z filtrem obecnie w mieszkaniu, wyrzuca powietrze po oczyszczeniu do kuchni tuż przy jasnej ścianie, zgadnijcie co ile trzeba ją odświeżyć z tłustego nalotu . Chyba jednak najszybszą drogą na zewnątrz ...