monika-o2 06.08.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Witam ja osobiście nie podnosiłabym ściany kolankowej, bo według mnie to psuje wygląd budynku. Poddasze jest i tak bardzo przestronne. Obejrzyjcie zdjęcia umieszczone wcześniej np. Wietel nic nie zmieniał i wyszło świetnie. Są też zdjęcia z podniesioną ścianą kolankową. OSTRZEŻENIE: w projekcie jest błąd w wymiarach zejścia do WC. Powinna być zostawiona większa przestrzeń, ponieważ zachowując te wymiary co są, drzwi się nie otworzą. My zostawimy 90cm a zgodnie z projektem jest 69cm (drzwi 70cm w pełnym otwarciu mają 76cm). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adibu 06.08.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Witam wszystkich Julkowiczów.Co do łazienki pod schodami to masz całkowitą racje.My chcieliśmy zrobić tam wc,ale jednak przenosimy do pom.gosp.Dzięki bardzo miłym forumowiczom mogliśmy obejrzeć ten domek w realu i bardzo nam to pomogło.Zrobiliśmy podobne filarki z klinkieru.Pozdrawiam. http://yfrog.com/6wzdjcie196j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 06.08.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Witam ja osobiście nie podnosiłabym ściany kolankowej, bo według mnie to psuje wygląd budynku. Poddasze jest i tak bardzo przestronne. Obejrzyjcie zdjęcia umieszczone wcześniej np. Wietel nic nie zmieniał i wyszło świetnie. Są też zdjęcia z podniesioną ścianą kolankową. OSTRZEŻENIE: w projekcie jest błąd w wymiarach zejścia do WC. Powinna być zostawiona większa przestrzeń, ponieważ zachowując te wymiary co są, drzwi się nie otworzą. My zostawimy 90cm a zgodnie z projektem jest 69cm (drzwi 70cm w pełnym otwarciu mają 76cm). Pozdrawiam mozesz zachowac bryle budynku jezeli przedluzysz krokwie na dachu wtedy nie bedzie nawet widac ze podnioslas sciane kolankowa tak ma byc u nas , zdjecia gotowego domku bede miala koncem wrzesnia a za pare dni pokaze postepy budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidoraki 07.08.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Hej no wlasnie przegladalismy te zdjecia:) u wietela niestety nie bylo jeszcze dachu wiec tak dokladnie nie widac na tych zdjeciach ile jest przestrzeni na podaszu..a co do podnoszenia sciany kolankowej to czy to trzeba juz teraz u projektanta zaznaczyc ze sie chce to zrobic czy to mozna w trakcie budowy sie zdecydowac? p.s z jakich materialow wy budujecie? pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 08.08.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Witam, przeglądając powyższe posty odnośnie podnoszenia ścianki kolankowej, można bez jej podnoszenia wyskać 12cm wykonując strop monolit zamiast teriwy.Dla tych co wykonywać będą strop monolit tz. lany występuje mały problem w garażu trzeba zrezygnować z bramy garażowej o wysokości 225cm na 212,5 cm, ponieważ nie zmieści sie pod belką która idzie przez środek garażu. Niestety wysokości belki nie możemy zmniejszyc wkładając więcej prentów zbrojeniowych albo wsadzić grubsze ponieważ jest ich aż 6 dołem 16mm i 4 górą, a belka jest ważna bo trzyma cały strop nad garażem garaż:http://images40.fotosik.pl/319/56536c3d43a4fa80med.jpg kotłownia - przyłącze kanalizacji pod umywalke, pralke i skropliny z pieca gazowego:http://images47.fotosik.pl/323/0b21fa1c2882d3e5med.jpg kuchnia z dodatkowym pionem kanalizacji do łazienki na piętrze.http://images41.fotosik.pl/319/620e063e6bd81669med.jpg salon:http://images43.fotosik.pl/323/aa54fc2cf889806emed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 08.08.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 hej, mam pytanie: Co daje ten lany strop nad piętrem??, czemu ścianki dzialowe na pietrze masz stawiane z połączenia materiałów: porotherm i itong?? wklejam górę przed zalaniem - zdjęcie 11 (klatka schodowa ) można zobaczyć tylko przez link http://www.wieteska.com/dom/11.jpg reszta : http://www.wieteska.com/dom/7.jpg http://www.wieteska.com/dom/8.jpg http://www.wieteska.com/dom/9.jpg http://www.wieteska.com/dom/10.jpg http://www.wieteska.com/dom/12.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InTeRnO 09.08.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Siemanko! Tydzień temu zaczęliśmy budować Julkę - odbicie lustrzane. Standardowe zmiany jakie zostały naniesione 1. Rezygnacja z załamań w salonie. 2. Kotłownie powiększona. 3. Drzwi z garażu na ogród. 4. WC w pomieszczeniu gospodarczym. 5. Wiatrołap powiększony kosztem pomieszczenia gospodarczego - przesunięta ściana do okna w pomieszczeniu gospodarczym. 6. Zmian stropu Teriva na monolit. 7.W sypialni na górze chcemy przesunąć ściankę w stronie drugiej sypialni - zrobi się miejsce na szafę. Zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem słupów z cegły klinkierowej. Gdyby ktoś chciał zobaczyć co i jak - narazie etap fundamentów - zapraszam do Ciechanowa. BTW. Jakie zmiany jeszcze proponujecie? ) Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidoraki 09.08.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 HejMy jeszcze poszerzylismy dolna lazienke o ten zabek z garazu 32 centymetrowy. Dzieki temu zrobi sie troche wieksza:) tzn szersza:) U nas ze wzgledu na braki w szerokosci dzialki jestesmy zmuszeni skrocic garaz o 1 metr. Na gorze ze strychu powstanie pralnia i zobaczymy co sie tam jeszcze zmiesci... Jak znam zycie bedzie to tez rupieciarnia bo troche brakuje na dole pomieszczenia gospodarczego bo my z tego kolo garazu robimy pokoik komputerowy.Zastanawiamy sie nad zabudowaniem sciany w kuchni od strony jadalni. Jeszcze nie wiemy czy w calosci czy tylko jakis murek zrobimy..Jak narazie tyle ale pewnie w miare budowy inne zmiany wynikna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wczymzecz 09.08.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witajcie, Kilka miesięcy temu pojawił się wątek piwnicy. Czy ktoś się może odważył/skusił? Byłbym wdzięczny za informację... zawsze chciałem mieć takie coś Pozdrowienia Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankopulos 10.08.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Witajcie, Kilka miesięcy temu pojawił się wątek piwnicy. Czy ktoś się może odważył/skusił? Byłbym wdzięczny za informację... zawsze chciałem mieć takie coś Pozdrowienia Tomek Witam, Ja mam zamiar budować pod garażem piwnicę. Stwierdziłem ,że zamiast budynku gospodarczego na "coś" to wybuduję piwnicę i chyba te same pieniądze wyjdą. Buduję się na lekkim stoku. W zeszły piątek mój projektant złożył projekt Julki z piwnicą o PNB w starostwie. Jak dobrze pójdzie to może mi się uda zalać fundamenty i piwnicę na jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 10.08.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Siemanko! Tydzień temu zaczęliśmy budować Julkę - odbicie lustrzane. Standardowe zmiany jakie zostały naniesione 1. Rezygnacja z załamań w salonie. 2. Kotłownie powiększona. 3. Drzwi z garażu na ogród. 4. WC w pomieszczeniu gospodarczym. 5. Wiatrołap powiększony kosztem pomieszczenia gospodarczego - przesunięta ściana do okna w pomieszczeniu gospodarczym. 6. Zmian stropu Teriva na monolit. 7.W sypialni na górze chcemy przesunąć ściankę w stronie drugiej sypialni - zrobi się miejsce na szafę. Zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem słupów z cegły klinkierowej. Gdyby ktoś chciał zobaczyć co i jak - narazie etap fundamentów - zapraszam do Ciechanowa. BTW. Jakie zmiany jeszcze proponujecie? ) Kuba Hej, wykonując strop monolit musisz naszykowac sie na zmiane wysokości bramy garażowej z 225cm na 212,5cm. Ja właśnie jestem na etapie wykonywania stropu lanego i niestety właśnie wyszło to w praniu że belka w garażu jest troche za gruba, a nieda się jej zmniejszyc przez dodanie prętów, a poza tym belka nadproża garażu musi mieć 50cm więc światlo bramy musi mieć max 215cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIULA24 10.08.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Witam znalazłam użytkownika który już postawił JULKĘ fotki http://www.extradom.pl/projekt-domu-julka-wah1162.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InTeRnO 10.08.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Hej, wykonując strop monolit musisz naszykowac sie na zmiane wysokości bramy garażowej z 225cm na 212,5cm. Ja właśnie jestem na etapie wykonywania stropu lanego i niestety właśnie wyszło to w praniu że belka w garażu jest troche za gruba, a nieda się jej zmniejszyc przez dodanie prętów, a poza tym belka nadproża garażu musi mieć 50cm więc światlo bramy musi mieć max 215cm Cześć, cześć. Dzięki za info. Jutro zwrócę uwagę na to kierownikowi budowy. Myślę jednak, że nie jest to jakaś tragiczna zmiana ) chyba, że samochód Ci przez to do garażu nie wjedzie.... Robiłeś jakieś zmiany w projekcie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 11.08.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam, Ja mam zamiar budować pod garażem piwnicę. Stwierdziłem ,że zamiast budynku gospodarczego na "coś" to wybuduję piwnicę i chyba te same pieniądze wyjdą. Buduję się na lekkim stoku. W zeszły piątek mój projektant złożył projekt Julki z piwnicą o PNB w starostwie. Jak dobrze pójdzie to może mi się uda zalać fundamenty i piwnicę na jesień. My też się nad tym zastanawiamy (na razie wciąż nie podjęliśmy jednak decyzji czy projekt Julka, czy Saga III) i wydaje mi się, że w Julce łatwiej wówczas zrobić wejście do piwnicy zarówno z zewnątrz, ale i z wewnątrz. Łazienka byłaby wówczas w miejscu pom. gosp. i na przeciwko niej drzwi i zejście do piwnicy w miejscu obecnej łazienki. Jedyny problem, to wnęka w miejscu obecnych drzwi do dolnej łazienki. Czy ktoś rozwiązał wejście do piwnicy w ten sposób? Ponawiam też pytanie, kto buduje najbliżej woj. podlaskiego? Proszę o wiadomość na forum lub priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIULA24 11.08.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam mam wielką prośbę czy może ktoś wrzucić fotki wnętrza góry bez podnoszenia ścianki kolankowej( w wersji oryginalnej) nigdzie nie ma fotek góry pozdrawiam i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIULA24 11.08.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam mam jeszcze jedno pytanko czy może mi ktoś podać wymiary okna dużego w salonie (takie jak w projekcie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankopulos 12.08.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 W salonie jest okno 180x300 [wys. x szer.] cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 12.08.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Spróbowałam dziś nanieść na projekt JUlki zmiany jakie chcielibyśmy wprowadzić i w zasadzie jest ich na tyle dużo, że nie wiem, czy nie robić projektu indywidualnego u architekta. Ile płaciliście dla architektów za nanoszone zmiany? Poniżej projekt ze zmianami i schodami do części podpiwniczonej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidoraki 17.08.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 HejCos sie cicho zrobilo na naszym forum:(My nadal czekamy na pozwolenie i jestesmy na etapie szukania ekip..Sprawe utrudnia to ze nie ma nas na miejscu. Wrzucajcie jakies zdjecia zeby oko ucieszyc bylo czym:)pozadrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InTeRnO 18.08.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Witam.Może ktoś wrzucić zdjęcia z poddasza?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts