Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam do odstąpienia projekt domu Julka z garażem 2 stanowiskowym i 4 spadowym dachem. Gwarantuję, że projekt jest czyściutki, wszystko z nim w porządku, po prostu zmieniły się plany na życie. Naprawdę warto, można zaoszczędzić kilka stówek. Kontakt do mnie to gg 9715560, e-mail: [email protected]. Jestem z podkarpacia.

Witam właśnie zacząłem budowę domu julka z podwójnym garażem i chciałem się dowiedzieć jaka kwota wyszła wam za więźbę na dach plus deski.Z góry dziękuję za odpowiedź

Witaj,

jak zamóswiz więźbę w zimie to zyskasz około 100 zł na kubiku ale ogólnie musisz liczyś w granicach 13-15 tyś

Witam,

Ponownie proszę o pomoc w wyliczeniu kosztów instalacji wraz z robocizną ( wod-kan-Co + elektryka)..

Takie wyliczanie jest bardzo ogólne i nieprecyzyjne bo zależy od lokalizacji i użytych materiałów. Mi elektrykę zakładał fachowiec "po godzinach", przychodził sobie wieczorami i dłubał przez tydzień, wziął 2000zł + 3500zł materiały za całą Julkę (sam wybierałem i zamawiałem, kwota bez gniazdek). Znajomy teraz robił wycenę w domu o podobnym metrażu, ale w innej części kraju (Kraków) i elektryk powiedział mu 8000zl.

Hydraulika też miałem takiego z doskoku, robocizna (instalacja pieca, podłogówki, grzejniki, stelaże pod bidety itd.) łącznie wziął ~3tys, materiału już nie pamiętam tym bardziej, że nie kupowałem wszystkiego od razu.

Przyłącze wody kosztowało chyba 1500zł.

Edytowane przez konarski

• 3 weeks później...

Styrodur to inaczej XPS więc Tobie chodzi albo o styropian aqua coś tam albo o XPS (styrodur).

Ja u siebie dałem właśnie XPSa od Synthossa, ale moim zdaniem to wszystko zależy od warunków glebowych na konkretnej działce. Jeżeli jest piasek, który ładnie przepuści wodę i poziom wody jest niski to nie bawiłbym się w aqua coś tam bo wg mnie nie ma sensu przepłacać (sam nie wiem czy to nie przypadkiem tylko chwyt marketingowy) i dałbym zwykły styro. Jeżeli jednak jakaś woda może od czasu do czasu "podejść" do ścian fundamentu to dałbym, tak jak u siebie, XPSa. Jest co prawda 4x droższy od styro ale w ogóle nie chłonie wody.

Na koniec dodam tylko, że to są moje przemyślenia na ten temat. Możesz się nimi sugerować ale fakt faktem fachowcem nie jestem.

My jestesmy na etapie ławic...

Chyba ław fundamentowych? :))

U mnie był styropian + folia fundamentowa kubełkowa. Niektórzy nie ocieplają w ogóle ale ja osobiście nie polecam tego, jak są fundusze to na izolacjach nie warto oszczędzać, zwróci się w przyszłości w komforcie życia jak i w rachunkach.