Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, budujemy Julke na podkarpaciu. Bardzo spodobała nam się państwa wersja. Proszę mi napisać ile wypuściliście balkon z tyłu domu i jaka jest długość balkonu nad wejście,pozdr i proszę o pilną odp.

Witam przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale ostatnio tu nie zaglądałem.Balkon z tyłu ma wymiary 440 na145, a balkon z przodu 450 na 115 cm z tym, że te wymiary są już po ociepleniu(styropian 15cm.) pozdrawiam

A pamiętasz ile m2 Ci mniej-więcej wyszło? W zestawieniu materiałowym znalazłem 165m2 a wydawało mi się, że ścian zewnętrznych jest ~200m2.

Taki miałem obmiar na podstawie wymiarowania Autocadem rysunków projektu ( oczywiście z wszelkimi naniesionymi zmianami).

ściany ( w tym strop nad tarasem) 181 m2 - ( podniosłem ścianę kolankową na całości o jedną szychtę 25 cm)

facjatka przód 14,85

facjatka tył 11,475

facjatka nad wykuszem 6,75

balkon 8,1312

słupy 8,9019

Razem m2 231,10 minus okna i drzwi bez glifów ok 30 m2 = 201,1 m2 .

podmurówka - 15 m2

Jednak ciekawe było zużycie tynku 17,5 wiadra x 25 kg = 437,5 kg ( biały 1,5 mm ) / 2,5 kg/m2 ( śr zużycie producenta) = 175 m2

Przedmiar ścian potrzebny mi był do orientacyjnego zamówienia materiału, natomiast robocizna była w całkowitej wartości stanu surowego zamkniętego więc nie sprawdzałem powykonawczo. Nadwyżkę Białego tynku można po uprzednim uzgodnieniu zwrócić, koloru niestety nie.

Super, bardzo mi pomogłeś :)

Jedno sprostowanie: nie Autocadem lecz darmowym DraftSight który jest rewalycyjny do plików dwg. Oczywiście należało dopłacić 150 zł do wersji elektronicznej projektu w MG Projekt ( ale naprawdę warto ze względu na to, iż można przed zmianą wszystko narysować).

Tu masz link do darmowego programu . Musisz jednak się zarejestrować podając podstawowe dane. Ale bez obaw - komornik potem nie puka.

http://www.programosy.pl/program,draftsight.html

http://www.dobreprogramy.pl/DraftSight,Program,Windows,20332.html

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Jestem na etapie ocieplania poddasza, jaki materiał użyliście i jakie ilości zamówiliście?

http://www.konarscy.info/public/welna.png

Ceny z 2012 roku,w tej ilości wełny ocieplany został również sufit nad klatką. Zostały mi chyba po 2 paczki jednej i drugiej wełny.

Edytowane przez konarski