Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te przewody na zewnątrz to główne zasilanie na linii kominek-kotłownia.

Szału mocy nie będzie - 6 kW. Zasobnik wody 150dm3 nagrzeje do temp 50 st w jakieś 4,2*40*150 = 25200J/3600= 7kW czyli 7/6*60 = 70 minut.

Jeszcze daleka droga do zbudowania całego układu - wymiennik płytowy,pompa, naczynie wzbiorcze otwarte,bufor .

Problemem nie będzie to że się nie nagrzeje lecz ewentualne przegrzewy układu przy braku odbioru ciepła np. zamknięcie głowic termostatycznych na grzejnikach. CDN.

Temperatury w kominku: http://www.kominki.org/kominki/abc-kominka/art,2760,rozklad-ciepla-wokol-wkladu-kominkowego.html

Edytowane przez SQUIER
uzupełnienie zdania

mam do was pytanie do czego służy otwór w gąsiorze jakieś 10 cm od krawędzi gąsiora ??[ATTACH=CONFIG]287025[/ATTACH]

Gąsior startowy. Otwór służy do przymocowania gąsiora do listwy za pomocą wkręta ocynkowanego ( typ farmerski). Jeżeli tego nie zrobisz przy pierwszych wiatrach poderwie Ci go do góry lub po prostu zerwie.

Edytowane przez SQUIER

ALE ten otwór posiadają wszystkie gąsiory dostarczone przez skład budowlany.Nawet sie zastanawiałem czy to nie jest jakiś otwór do np uchwytu do piorunochrona[ATTACH=CONFIG]287087[/ATTACH]

Ja miałem Gąsiory Satela Moniera i tylko pierwszy startowy miał otwór, pozostałe były mocowane za pomocą nakładanych niewidocznych uchwytów .

Twoja opcja widoczna jest na stronie : http://www.dachy.info.pl/technika/kryterium-ccc-ekspertyza-techniczna-dachu/

• 2 weeks później...
http://www.konarscy.info/public/welna.png

Ceny z 2012 roku,w tej ilości wełny ocieplany został również sufit nad klatką. Zostały mi chyba po 2 paczki jednej i drugiej wełny.

Dla której Julki to zestawienie ?

Może ktoś się podzielić ilościami wełny na ocieplenie poddasza, sufitu nad piętrem dla Julki 3 ? Byłbym wdzięczny.

Witam,

Bardzo proszę o pomoc w ocenie kosztów rolet. Najtańszą mam za 13,500 zł rolety do całego domu i wydaje mi się że trochę dużo....

Cześć

Mnie 15 rolet Aluprof (bez 2 okien w garażu i 1 w kotłowni) kosztowały 10 600 zł z montażem. W tym silniki yooda -chińczyk 5 lat gwarancji, pilot 15 kanałowy i 8 pojedynczych bezprzewodowych (40 zł/szt).

Na okna o szerokości powyżej bodajże 1,5metra silniki mają układ przeciążeniowy, pozwalający na detekcję przeszkód.

Funkcja podwójnej ochrony powoduje, że jeżeli opuszczająca się roleta napotka jakąś przeszkodę lub zimą roleta przymarznie do parapetu, silnik wyczuwając opór zatrzyma się, żeby nie spowodować uszkodzeń. -taki silnik kosztuje 250zł, bez czujnika 200 zł.

Szerokość profili 39 oprócz okna 3-metrowego w salonie, tu 45mm.

System podtynkowy integro.

Kolor złoty dąb

Wymiary skrzynek dla okien tarasowych i dużego okna w salonie18,5cm

Reszta okien 15cm.

Jak masz okno z łukiem to poszukam Ci zdjęć jak zamontować do niego roletę.

Cześć

Mnie 15 rolet Aluprof (bez 2 okien w garażu i 1 w kotłowni) kosztowały 10 600 zł z montażem. W tym silniki yooda -chińczyk 5 lat gwarancji, pilot 15 kanałowy i 8 pojedynczych bezprzewodowych (40 zł/szt).

Na okna o szerokości powyżej bodajże 1,5metra silniki mają układ przeciążeniowy, pozwalający na detekcję przeszkód.

Funkcja podwójnej ochrony powoduje, że jeżeli opuszczająca się roleta napotka jakąś przeszkodę lub zimą roleta przymarznie do parapetu, silnik wyczuwając opór zatrzyma się, żeby nie spowodować uszkodzeń. -taki silnik kosztuje 250zł, bez czujnika 200 zł.

Szerokość profili 39 oprócz okna 3-metrowego w salonie, tu 45mm.

System podtynkowy integro.

Kolor złoty dąb

Wymiary skrzynek dla okien tarasowych i dużego okna w salonie18,5cm

Reszta okien 15cm.

Jak masz okno z łukiem to poszukam Ci zdjęć jak zamontować do niego roletę.

drogie troche , myslalam ze sa tansze. Ja zdecydowalam sie na ochrone .