makuk 04.12.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Bardzo ładne fronty. Możesz napisać dokładniej z czego zrobione i nazwę koloru?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 04.12.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 dziekuje, fronty zrobione z forniru jablon indyjska, wysoki polysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietruszka33 10.12.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 (edytowane) mam do was pytanie czy zakańczaliście czymś stożki kominowe np strażakiem bądź daszkiem ? jeden szyb jest od pieca węglowego a drugi od kominka fakt faktem że obydwa zaczynają się kranikami do skraplania wody ale w sumie po co ma do nich lać,czy zostawialiście jak na zdjęciu?? Edytowane 10 Grudnia 2014 przez Pietruszka33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makuk 10.12.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Na kominie gazowym mam daszek. Na kominie od kominka pewnie zostawię bez strażaka, jest podłączona rurka na skropliny więc jeśli coś napada to spłynie do kanalizacji. W razie czego zawsze można dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 10.12.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 mam do was pytanie czy zakańczaliście czymś stożki kominowe np strażakiem bądź daszkiem ? U mnie podobnie jak na zdjęciu czyli bez daszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotras82 11.12.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 mam do was pytanie czy zakańczaliście czymś stożki kominowe np strażakiem bądź daszkiem ? jeden szyb jest od pieca węglowego a drugi od kominka fakt faktem że obydwa zaczynają się kranikami do skraplania wody ale w sumie po co ma do nich lać,czy zostawialiście jak na zdjęciu??[ATTACH=CONFIG]293498[/ATTACH] U mnie również tak samo - tylko taka nakładka. Co do strażaka to chyba lepiej go stosować tylko wtedy jak jest taka konieczność (problemy z ciągiem/zawirowania powietrza). Jakby nie patrzeć jest to mechaniczne zakończenie i trzeba go co jakiś czas konserwować, pewnie rzadko ale zawsze. Jeżeli obawiasz się deszczu to chyba niepotrzebnie. Przyznaję, że nie ma zbyt dużo praktyki (ciągle się buduję), ale biorąc pod uwagę średnicę otworu i długość komina, oraz to, że deszcz prawie nigdy nie pada idealnie pionowo to większość deszczówki trafi na ściankę komina gdzie odparuje i raczej za dużo do tych kraników nie doleci, o ile w ogóle. Jeśli nawet to raczej będą to pomijalne ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietruszka33 11.12.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 U mnie również tak samo - tylko taka nakładka. Co do strażaka to chyba lepiej go stosować tylko wtedy jak jest taka konieczność (problemy z ciągiem/zawirowania powietrza). Jakby nie patrzeć jest to mechaniczne zakończenie i trzeba go co jakiś czas konserwować, pewnie rzadko ale zawsze. Jeżeli obawiasz się deszczu to chyba niepotrzebnie. Przyznaję, że nie ma zbyt dużo praktyki (ciągle się buduję), ale biorąc pod uwagę średnicę otworu i długość komina, oraz to, że deszcz prawie nigdy nie pada idealnie pionowo to większość deszczówki trafi na ściankę komina gdzie odparuje i raczej za dużo do tych kraników nie doleci, o ile w ogóle. Jeśli nawet to raczej będą to pomijalne ilości. Dziekuje za informacje macie zapewne racje w temacie i potwierdził mi wasza opinie dzisiaj znajomy co kominy stawia że strażak jest zbędny i jest ostatecznością gdy jest słaby ciąg komina a woda nie ma sie co martwic bo to śladowe ilości które jeśli dotrą na dno komina to i tak zostaną odprowadzone .Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 12.12.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (...)woda nie ma sie co martwic bo to śladowe ilości które jeśli dotrą na dno komina to i tak zostaną odprowadzone. Zgadza się, otwierałam średnio raz w roku wyczystkę żeby zobaczyć co się tam dzieje i nie zauważyłem żadnej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush450sx 30.12.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Na początek chciał bym się przywitać wiec witam wszystkich na forum. Od jakiegoś czasu przymierzam się do budowy Julki.Działka już kupiona ( Dolnośląskie LUBAŃ ) i teraz zostaje zakup projektu i ogarnięcie wszystkich spraw do pozwolenia na budowę.I chciał bym poznać opinie użytkowników jak i budujących Julkę 3. Zagadnienia : Stan zero koszty z robocizną ? SSO koszty firma ? Jakie dokładne różnice miedzy SSO a SSZ ( tylko okna brama garażowa i drzwi wejściowe ? ) Czekam na wyceny firm SSO wiec zobaczymy i porównamy. Przykład okna 3 szybowe VEKA plus rolety silniczki itd do tego brama garażowa plus drzwi wejściowe Hörmann ok 39 tys zł Na koniec przyznam jaki mam plan Kiedy już będę posiadał stan zero to czy 300 tys zł pozwoli mi skończyć dom do stanu wprowadzenia się (system gospodarczy).Nie liczymy ogrodzenia podjazdów trawników itd Sam będę robił elektrykę , ocieplenie poddasza , podłogi na piętrze malowania kafle kotłownia garaż ( salon oddaje profesjonaliście ) Jestem tu nowy wiec proszę o wyrozumiałość kolejne posty na pewno będą bardziej dopracowane. Obecnie chciał bym się dowiedzieć jak najwięcej zanim zacznę budowę gdyż nie mam zamiaru obudzić się z ręką w nocniku ... Pozdrawiam i mam nadzieje ze pomożecie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush450sx 30.12.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Chciał bym jeszcze zapytać co myślicie i puszczeniu prostej ściany z tyłu budynku kosztem balkonu oraz wnęki ( małego tarasu pod zadaszeniem ) i to wszystko proste wraz z tyłem garażu ( kotłownia większa ) W skrócie jedna długa prosta ściana od końca do końca ...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Randall 30.12.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 U mnie SSO za samą robotę było 53 tysiące. Do tej pory poszło ok 400 tys., a myślę, że jeszcze drugie tyle pójdzie, aby wszystko wykończyć, łącznie z zewnątrz. Nic nie robiłem sam i wszystkie roboty były wykonywane przez fachowców. Materiały raczej z lepszej półki. Pozostało ocieplenie poddasza, tynk na elewacji (styro zrobione), oczyszczalnia, cała wykończeniówka, no i wszystko na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush450sx 30.12.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 No to na dzień dobry kubeł zimnej wody na łeb .... Ale wszystkie opinie są dla mnie ważne .Szukam też tańszych projektów ale i tak mimo tego zawsze powracam do Julki i to jest ten problem że nie chce żadnego innego.Ale 500 tys do zamieszkania nie dam rady ogarnąć i robi się nie wesoło na chwile obecną.Ale nie zniechęcam się znajomy postawił Julke 3 za 330 tys stan do zamieszkania i mieszka są też tu tacy magicy ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halcik1 30.12.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Raczej są bo przypominam sobie takie posty w tym temacie. Trochę ich jednak jest i ciężko przez to przebrnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Randall 30.12.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Wszystko zależy od tego, ile sam wykonasz, jakie okna i stolarka, czy podłogówka w całym domu, czy nie. Jaki styropian i wełna, jaka dachówka itd. Robocizna to także duży składnik całości kosztów. Tak, jak pisałem, u mnie wszystko było robione przez ekipy i dalej będzie. Wszystko liczę już pod klucz, bez opcji, że wprowadzam się do domu na 50% wykończonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietruszka33 01.01.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, ja zakończyłem w grudniu i stan SSO wyniósł mnie 225 tys złotych robocizna plus materiał firma zgarnęła 53tys złotych za robociznę od początku do końca SSO rozważałem również kilka firm do różnych etapów budowy ale wychodziło drożej .pozdrawiam Edytowane 1 Stycznia 2015 przez Pietruszka33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush450sx 02.01.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam, ja zakończyłem w grudniu i stan SSO wyniósł mnie 225 tys złotych robocizna plus materiał firma zgarnęła 53tys złotych za robociznę od początku do końca SSO rozważałem również kilka firm do różnych etapów budowy ale wychodziło drożej .pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]296510[/ATTACH] Witam Dostałem pierwsza wycenę od firmy z polecenia od znajomego któremu budowali kamienice i kolega był zadowolony. Julke 3 wyceniono mi na SSO za 205 tys brutto Fundament na płycie Drewno z Niemiec odpowiednio suszone i impregnowane Itd Nie jest to z najtańszych materiałów dodam Na początku myślałem że to dużo ale im więcej zbieram informacje tym bardziej się przekonuje że to normalna cena. A mam takie jeszcze pytanie do Pietruszka 33 jakie masz plany z kosztami do wykończenia domu bo mój budżet który chce przeznaczyć na Julke 3 to 350 tys bez ogrodzeń i kostek wokoło domu sam dom w takim stanie żeby zamieszkać. Jeżeli ktokolwiek może coś podpowiedzieć na czym można zaoszczędzić przy tym projekcie to każda rada sie przyda. Obecnie zrezygnowałem z okien dachowych A co jeszcze to sie zobaczyć Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 02.01.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) No to na dzień dobry kubeł zimnej wody na łeb .... Ale wszystkie opinie są dla mnie ważne . Szukam też tańszych projektów ale i tak mimo tego zawsze powracam do Julki i to jest ten problem że nie chce żadnego innego. Ale 500 tys do zamieszkania nie dam rady ogarnąć i robi się nie wesoło na chwile obecną. Ale nie zniechęcam się znajomy postawił Julke 3 za 330 tys stan do zamieszkania i mieszka są też tu tacy magicy ? Pozdrawiam Niestety wedlug mnie cena nie realna, chyba ze ktos jest budowlancem i wszystko robi sam. Ale materialy tez kosztuja.Jest tego sporo.Chudziak wylewki ,tynki wew, izolacje,ocieplenia dachu i domu, okna, gladz ,taras, przylacza, brama, drzwi 10 sztuk,kociol, kominek,instalacja elektryczna ,parapety wew i zew.To wszystko zeby zobaczyc surowe sciany, no i plus reszta wykonczeniowka. Niestety metraz domu robi cene. Podlogi drewniane/czy panele 140 m2, Plytek juz nie pamietam ile bylo ale metraz duzy.Grzejniki , armatura, balustardy na balkon , schody plus balustarada , oswitlenie , podlogowka, malowanie itd. Studnia bez dna. Wiec nie wiem jakim cudem 330tys to stan do zamieszkania. Mozna kupic tanie materialy ale nie mozna przesadzic bo mozna dwa razy potem dolozyc. Budujac dom nie spodziewalam sie takich kosztow . Fakt faktem ze kupowalam to co mi sie podobalo, niestety nie bylo tanie. Ale efekt koncowy mi sie podoba. U mnie ccena to ok 650 tys, ale juz z oczyszczalnia, kostka i ogrodzeniem (nie u wszystkich potrzebne ). Brakuje mebli do salonu.Juz mieszkam i jestem szczesliwa. Pozdrawiam i trzeba temat przemyslec dwa razy jak ciezko z budzetem. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez Aguś1238 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 02.01.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam Dostałem pierwsza wycenę od firmy z polecenia od znajomego któremu budowali kamienice i kolega był zadowolony. Julke 3 wyceniono mi na SSO za 205 tys brutto Fundament na płycie Drewno z Niemiec odpowiednio suszone i impregnowane Itd Nie jest to z najtańszych materiałów dodam Na początku myślałem że to dużo ale im więcej zbieram informacje tym bardziej się przekonuje że to normalna cena. A mam takie jeszcze pytanie do Pietruszka 33 jakie masz plany z kosztami do wykończenia domu bo mój budżet który chce przeznaczyć na Julke 3 to 350 tys bez ogrodzeń i kostek wokoło domu sam dom w takim stanie żeby zamieszkać. Jeżeli ktokolwiek może coś podpowiedzieć na czym można zaoszczędzić przy tym projekcie to każda rada sie przyda. Obecnie zrezygnowałem z okien dachowych A co jeszcze to sie zobaczyć Pozdrawiam wszystkich zmniejsz okna balkonowe, zrob je bez lukow, drzwi bez doswietlen, salon moze byc bez bocznego okna, garz nie musi miec bocznych okien, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 02.01.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam Dostałem pierwsza wycenę od firmy z polecenia od znajomego któremu budowali kamienice i kolega był zadowolony. Julke 3 wyceniono mi na SSO za 205 tys brutto Fundament na płycie Drewno z Niemiec odpowiednio suszone i impregnowane Itd Nie jest to z najtańszych materiałów dodam Na początku myślałem że to dużo ale im więcej zbieram informacje tym bardziej się przekonuje że to normalna cena. A mam takie jeszcze pytanie do Pietruszka 33 jakie masz plany z kosztami do wykończenia domu bo mój budżet który chce przeznaczyć na Julke 3 to 350 tys bez ogrodzeń i kostek wokoło domu sam dom w takim stanie żeby zamieszkać. Jeżeli ktokolwiek może coś podpowiedzieć na czym można zaoszczędzić przy tym projekcie to każda rada sie przyda. Obecnie zrezygnowałem z okien dachowych A co jeszcze to sie zobaczyć Pozdrawiam wszystkich\moj stan surowy to 196 tys, ale to nawet nie 50 procent ceny budowy domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_86 03.01.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 \moj stan surowy to 196 tys, ale to nawet nie 50 procent ceny budowy domu Witam, Obecnie stan mojej budowy: po tynkach, woda i kanalizacja jest, okna i rolety zewnętrzne, brama garażowa brak tylko drzwi wejściowych i koszt łącznie 214 tyś. Została instalacja co, wylewki, ocieplenie poddasza i pozostałe wykończenie i liczę maksymalnie drugie tyle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts