Pietruszka33 03.01.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 koszty ostateczne to bardzo rozbieżny temat moja julka nie jest w standardowych wymiarach została powiększona 1190 na 1855 stan jak na zdjeciu to 225tys pokryta dachówka creaton harmonica bez okien ,co do ostatecznego kosztorysu to rzeczoznawca wycenił mi do wprowadzenia na kwotę 700tys:-( ale i z drugiej strony to obecny koszt też wycenił na 360tys wiec spora rozbieżność jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush450sx 04.01.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 zmniejsz okna balkonowe, zrob je bez lukow, drzwi bez doswietlen, salon moze byc bez bocznego okna, garz nie musi miec bocznych okien, pozdrawiam Witam Te wszystkie zmiany które wypisałaś to już są w większości zastosowane Co do jakości materiałów to najtańsze nie bedą a co do budowy to poczekam na wyceny jeszcze od wykonawców i będziemy analizować. Plan ciągle wisi postawić julkę max do 400 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush450sx 04.01.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witam, Obecnie stan mojej budowy: po tynkach, woda i kanalizacja jest, okna i rolety zewnętrzne, brama garażowa brak tylko drzwi wejściowych i koszt łącznie 214 tyś. Została instalacja co, wylewki, ocieplenie poddasza i pozostałe wykończenie i liczę maksymalnie drugie tyle..... Witam Taki stan w tych pieniądzach bardziej mnie przekonuje że do kwoty 400 tys jest możliwość wykończenia Julki 3 A Jeżeli chodzi o twoje koszty to jak dużo robiłeś sam czy może udało ci sie to ogarnąć po przez wykonawców. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 04.01.2015 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Aguś1238 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 04.01.2015 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Julke 3 wyceniono mi na SSO za 205 tys brutto (...) mój budżet który chce przeznaczyć na Julke 3 to 350 tys bez ogrodzeń i kostek wokoło domu sam dom w takim stanie żeby zamieszkać. Jeśli na SSO planujesz wydać 205tys to praktycznie nierealne jest ukończenie budowy w stanie zdatnym do zamieszkania za 350tys., chyba wiele się nie pomylę twierdząc, że SSO to dopiero 1/3 kosztów budowy domu. Ja SSO w Julce I zamknąłem z oknami w kwocie 170tys i też nie wybierałem najtańszych materiałów. Wydatki trzeba rozłożyć proporcjonalnie na całym etapie budowy, bo często inwestorzy na początku inwestują np. w drogie, ciepłe okna a później widząc, że kasa się kończy oszczędzają na izolacjach ścian i dachu i inwestycja w dobre okna w ogóle nie przynosi zamierzonych korzyści. (Okna balkonowe dojechały tydzień później) http://www.konarscy.info/public/julka.jpg Edytowane 5 Stycznia 2015 przez konarski Dodanie zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_86 05.01.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witam Taki stan w tych pieniądzach bardziej mnie przekonuje że do kwoty 400 tys jest możliwość wykończenia Julki 3 A Jeżeli chodzi o twoje koszty to jak dużo robiłeś sam czy może udało ci sie to ogarnąć po przez wykonawców. Pozdrawiam Witam, Robocizna do tego momentu kosztowała: Dach - 14000 zł Elektryka - 4000 zł Woda i kanaliza - 600 zł Prace murarskie 12000 zł Tynki materiał i robocizna - 16500 zł Sam murowałem fundamenty oraz pomagałem przy instalacji wodno-kanalizacyjnej i pracach murarskich stąd niska cena... Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SQUIER 06.01.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Jeśli na SSO planujesz wydać 205tys to praktycznie nierealne jest ukończenie budowy w stanie zdatnym do zamieszkania za 350tys., chyba wiele się nie pomylę twierdząc, że SSO to dopiero 1/3 kosztów budowy domu. Ja SSO w Julce I zamknąłem z oknami w kwocie 170tys i też nie wybierałem najtańszych materiałów. Wydatki trzeba rozłożyć proporcjonalnie na całym etapie budowy, bo często inwestorzy na początku inwestują np. w drogie, ciepłe okna a później widząc, że kasa się kończy oszczędzają na izolacjach ścian i dachu i inwestycja w dobre okna w ogóle nie przynosi zamierzonych korzyści. (Okna balkonowe dojechały tydzień później) http://www.konarscy.info/public/julka.jpg Mój szwagier zaoszczędził i zakupił okna na zasadzie - jak najtaniej za 1 kg okien. Efekt : ramy PVC obustronny orzech 5 komór powypaczane po 2 latach na wysokości około 1/3 zapewniają naturalną wymianę powietrza w domu ok 2 - 3 wymiany na godzinę. Ostatnia zima na ekogroszku - 5 ton na 135 m2 pow użytkowej. Jak dla mnie to okna są równie ważne jak pozostałe izolacje: ścian, poddasza i podłogi. Sam udział w strukturze kosztów ogrzewania też coś mówi: 30 m2 okien pochłania 10 - 15 % kosztów w porównaniu do 200 m2 ścian z udziałem też 10 -15 % kosztów ogrzewania. PS : ładny WC : Edytowane 6 Stycznia 2015 przez SQUIER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 06.01.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Mój szwagier zaoszczędził i zakupił okna na zasadzie - jak najtaniej za 1 kg okien. Efekt : ramy PVC obustronny orzech 5 komór powypaczane po 2 latach na wysokości około 1/3 zapewniają naturalną wymianę powietrza w domu ok 2 - 3 wymiany na godzinę. Ostatnia zima na ekogroszku - 5 ton na 135 m2 pow użytkowej. Jak dla mnie to okna są równie ważne jak pozostałe izolacje: ścian, poddasza i podłogi. Sam udział w strukturze kosztów ogrzewania też coś mówi: 30 m2 okien pochłania 10 - 15 % kosztów w porównaniu do 200 m2 ścian z udziałem też 10 -15 % kosztów ogrzewania. PS : ładny WC : Wiadomo ze wazne okna , izolacje itp.Ale ci co wybudowali Julke i mieszkaja to wiedza, ze jest to maly wydatek w porownaniu z tym co trzeba zrobic w domu i ile trzeba wlozyc. To czy SSO bedzie 180TYS czy 200TTYS, duzej roznicy wedlug mnie nie robi, bo buudowa domu to studnia bez dna wiec wczesniej czy pozniej sie przekona kazdy. Jak zaczynalam budowe to tez myslalam ze za max 450 tys wybuduje i zamieszkam, ale ceny w polsce za materialy nie sa tanie. Mozna zaoszczedzic napewno ale dom sie buduje raz i ja niewyobrazam sobie zaplacic za SSO 1/2 budzetu i potem wykonczyc za grosze .W takim wypadku lepiej pomyslec o parterowym domu mniejszym , zbudowac i wykonczyc ladnie.Wedlug mnie tak jak wielu z nas pisalo SSO to 1/3 kosztow budowy domu. pozdrawiam Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Aguś1238 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena16061987 08.01.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 (edytowane) a tak wygląda nasza Julka Edytowane 8 Stycznia 2015 przez marzena16061987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 08.01.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Dla budujących polecam przedłużenie ściany przy schodach aż do ostatniego schodkach , fajna sprawa bo nie widać drzwi z salonu do przedsionka oraz z przedsionka tez nie widać salonu oraz po wejściu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barber 21.01.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 prosba do Barber !! bardzo proszę o przesłanie tych zdjęć o których pisałyśmy. dziękuję!! bardzo Cię przepraszam za taką zwłokę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicur 23.01.2015 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Zapytanie do Barber: na jednym zdjęciu zauważyłam fragment bardzo ładnego stołu z krzesłami. Też szukamy coś w takim stylu do naszej jadalni. Nie chcemy drewnianego stołu, ponieważ uważamy że do tego wnętrza pasuje coś bardziej lekkiego i nowoczesnego. Czy możesz napisać gdzie kupiłeś bądź na jakiej stronie mogę znaleźć taki stół z krzesłami? Chcielibyśmy coś podobne kupić do naszej jadalni. Możesz wrzucić fotkę tylko ze stołem i krzesłami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikana 23.01.2015 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 bardzo Cię przepraszam za taką zwłokę... [ATTACH=CONFIG]300198[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]300199[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]300200[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]300201[/ATTACH] nie ma sprawy:-) bardzo dziękuję. te okna wyglądają rewelacyjnie!!gratuluję pomysłu a czy mogę jeszcze prosić o przesłanie zdjęcia ogólnie na salon jak prezentuje się okno do ziemi. może być jako prywatna wiad. dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietruszka33 24.01.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 podpowiedzcie mnie ile was kosztowały okna do Julki?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaśkaP1719511656 24.01.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Witam, czy ktoś z państwa obniżał poziom garażu oraz strop nad garażem w julce 3 lub 4 i moze pochwalić się zdjęciami? U nas tak architekt przy adaptacji wymyslił że jeżeli obniży podłogę w garażu o 18 cm i strop nad garażem, oraz zamiast terivy bedzie monolit to wygospodarujemy miejsce na jeden bloczek w celu podniesienia scianki kolankowej nad garazem. A tak wogóle to w końcu uzyskalismy pozwolenie na budowę. Oczywiście nie obyło się bez utrudnien i jeszcze teraz robimy aneks do pozwolenia. Ale w końcu jak tylko pogoda pozwoli to ruszamy z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaśkaP1719511656 24.01.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 podpowiedzcie mnie ile was kosztowały okna do Julki?? pozdrawiam W listopadzie wyceniałam w oknoplascie Platinum Evolution dwie szyby do Julki z dwuspadzistym dachem, kolor obustronny orzech i wyszło z zimową promocją 23000 plus rolety ok 12000. W tym: okno w jadalni przesówne HST, okna tarasowe na górze łukowe, na dole brak wykuszu zamiast tego okno 210X180, okno w salonie dzielone na trzy, oraz dodane okno w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SQUIER 24.01.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Komplet okien do Julka 2 w obustronnym orzechu, przekrój alphaline, trzy szyby U 0,6 W/M2K- 16500 PLN w tym montaż i 8% Vatu - ceny listopad 2013 r. Dostałem od tego jeszcze 5% rabatu za płatność 100 % przy podpisywaniu umowy.Tutaj masz linka do modelu tych okien : http://www.michalskiokna.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=88&Itemid=83.Okna rewelacja, fachowy montaż , nie mam uwag, żadnych wypaczeń i rozszczelnień.Zapomniałem ważna rzecz: okna na parterze bez podziałów o wys 150 cm a nie 180 cm, wejściowe parter i góra o wys 120 cm, tarasowe szer 180, balkon tył szer 180, balkon przód łukowe szer 200 cm. Żadnych przesuwnych, dodatkowo jedno okno w kuchni zlikwidowałem i zamiast drugich drzwi balkonowych na taras jest okno o wym 135 x 150.Wszystko widoczne na zdjęciach umieszczonych na wcześniejszych moich postach. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez SQUIER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietruszka33 25.01.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 dziękuje wam za odpowiedz byłem w oknoplascie i obustronnie kolorowe orzech z montażem wycenili mi 19000zł za 2 szybowe i 23000 za 3 szybowe byłem w kilku miejscach i ostatecznie oknoplast miał najdrożej zdecydowałem sie u tego pana u mnie w miejscowości. http://madon-okna.pl/ wstępna wycena za 3 szybowe obustronny kolor 19000zł z montażem , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 25.01.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Witam, czy ktoś z państwa obniżał poziom garażu oraz strop nad garażem w julce 3 lub 4 i moze pochwalić się zdjęciami? U nas tak architekt przy adaptacji wymyslił że jeżeli obniży podłogę w garażu o 18 cm i strop nad garażem, oraz zamiast terivy bedzie monolit to wygospodarujemy miejsce na jeden bloczek w celu podniesienia scianki kolankowej nad garazem. A tak wogóle to w końcu uzyskalismy pozwolenie na budowę. Oczywiście nie obyło się bez utrudnien i jeszcze teraz robimy aneks do pozwolenia. Ale w końcu jak tylko pogoda pozwoli to ruszamy z budową. ja zrobilam na odwrot , podnioslam poziom garazu na rowni z domem i pokoj nad garazem jest rowny z poziomem domu, wszystko podniesione o dwie cegly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMichu 26.01.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, czy ktoś z państwa obniżał poziom garażu oraz strop nad garażem w julce 3 lub 4 i moze pochwalić się zdjęciami? U nas tak architekt przy adaptacji wymyslił że jeżeli obniży podłogę w garażu o 18 cm i strop nad garażem, oraz zamiast terivy bedzie monolit to wygospodarujemy miejsce na jeden bloczek w celu podniesienia scianki kolankowej nad garazem. A tak wogóle to w końcu uzyskalismy pozwolenie na budowę. Oczywiście nie obyło się bez utrudnien i jeszcze teraz robimy aneks do pozwolenia. Ale w końcu jak tylko pogoda pozwoli to ruszamy z budową. ja zrobilam na odwrot , podnioslam poziom garazu na rowni z domem i pokoj nad garazem jest rowny z poziomem domu, wszystko podniesione o dwie cegly. My zrobiliśmy dokładnie tak samo jak Aguś1238. Nasze zdjęcia są na "stronie" 115. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez Aga&Michu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts