mikana 27.01.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 witam wszystkich uczestników Forum!! z góry dziękuję za wszystkie porady i zdjęcia, które zamieszczacie - są naprawdę bardzo pomocne!! Moje pytanie dotyczy powierzchni użytkowej? buduję dom julka 3. czy podana powierzchnia użytkowa na stronie mg projekt jest właściwa. wydaje mi się, że jest zaniżona. czy pokój nad garażem można wliczyć do powierzchni użytkowej domu? proszę o odpowiedź osoby, ktore już wybudowały dom, czy powierzchnia się sprawdziła z obliczeniami projektanta czy jest inaczej. z góry bardzo dziękuję, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 27.01.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Moje pytanie dotyczy powierzchni użytkowej? buduję dom julka 3. czy podana powierzchnia użytkowa na stronie mg projekt jest właściwa. wydaje mi się, że jest zaniżona... Powierzchnia podana w projekcie nie obejmuje: garażu, pomieszczenia nad garażem, kotłowni i strychu. W Julce I która budowałem podane było o ile pamiętam 137m2 a w rzeczywistości (już nie licząc strychu) jest ~220m2. Wystarczy zsumować powierzchnie poszczególnych pomieszczeń, też jest podana w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaśkaP1719511656 28.01.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 My zrobiliśmy dokładnie tak samo jak Aguś1238. Nasze zdjęcia są na "stronie" 115. U nas ma to tak wygladac nad garazem ma byc maly korytarzyk z drzwiami do pokoju i pralni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barber 28.01.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Zapytanie do Barber: na jednym zdjęciu zauważyłam fragment bardzo ładnego stołu z krzesłami. Też szukamy coś w takim stylu do naszej jadalni. Nie chcemy drewnianego stołu, ponieważ uważamy że do tego wnętrza pasuje coś bardziej lekkiego i nowoczesnego. Czy możesz napisać gdzie kupiłeś bądź na jakiej stronie mogę znaleźć taki stół z krzesłami? Chcielibyśmy coś podobne kupić do naszej jadalni. Możesz wrzucić fotkę tylko ze stołem i krzesłami? stół - Bydgoska Fabryka Mebli, sa dwa rozmiary chyba tez w kolorze czarnym, albo sam czarny blat i podstawa.W zalaczeniu stol i kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaśkaP1719511656 01.02.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 ]U mnie zrównanie poziomu domu i garażu jest trochę inne , bardzo polecam daje fotki. Fotka klatki schodowej i polowa pokoju nad garazem z szafa zabudowana .sciana kolankowa podniesiona o dwie cegly wszedzie.Pokoj nad garazem ma 4 okna dachowe.Pozdrawiam Pięknie. Gratuluje i zazdroszcze zaawansowania w pracach. My bardzo chcieliśmy uniknąc podnoszenia scianki kolankowej nad całym domem. Ponieważ i tak wydaje mi się że Julka jest dla nas za dużym domem, A po podniesieniu scianki wszedzie pomieszczenia byłyby jeszcze bardziej przestronne. Chociaż jeszcze nie wiem co wymyślę zanim dojdziemy do tego etapu P.S. Dzisiaj był u nas fachowiec i chce zaczynać budowe. Pogoda u nas dość ładna, ale sama nie wiem czy to jest odpowiedni czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 01.02.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Pięknie. Gratuluje i zazdroszcze zaawansowania w pracach. My bardzo chcieliśmy uniknąc podnoszenia scianki kolankowej nad całym domem. Ponieważ i tak wydaje mi się że Julka jest dla nas za dużym domem, A po podniesieniu scianki wszedzie pomieszczenia byłyby jeszcze bardziej przestronne. Chociaż jeszcze nie wiem co wymyślę zanim dojdziemy do tego etapu P.S. Dzisiaj był u nas fachowiec i chce zaczynać budowe. Pogoda u nas dość ładna, ale sama nie wiem czy to jest odpowiedni czas? Dzięki . Tylko pokój nad garazem jest taki duży reszta wcale nie.jesli chcesz to ci zrobię fotki pokojów skosy na private.wedlug mnie są w sam raz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 02.02.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) Dzięki . Tylko pokój nad garazem jest taki duży reszta wcale nie.jesli chcesz to ci zrobię fotki pokojów skosy na private.wedlug mnie są w sam raz . Przez okna na takiej wysokości (foto 2) to już raczej wyjrzeć się nie da? Dla zainteresowanych, jak to wygląda zrobione wg projektu. Jedyne co mogę polecić to żeby zastosować okna dachowe uchylne czyli tego typu: http://cdn3.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/e9/cc/f1/e9ccf1606b60fe61_1052882.jpg http://www.konarscy.info/public/pokoj_garaz.jpg Edytowane 2 Lutego 2015 przez konarski Dodanie zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 03.02.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Przez okna na takiej wysokości (foto 2) to już raczej wyjrzeć się nie da? Dla zainteresowanych, jak to wygląda zrobione wg projektu. Jedyne co mogę polecić to żeby zastosować okna dachowe uchylne czyli tego typu: http://cdn3.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/e9/cc/f1/e9ccf1606b60fe61_1052882.jpg u nas jest to od ulicy wiec nam nie przeszkadza, chodzilo o funkcjonalnosc. widokowe sa okna balkonowe i tarasowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 03.02.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 u nas jest to od ulicy wiec nam nie przeszkadza, chodzilo o funkcjonalnosc. widokowe sa okna balkonowe i tarasowe Takie niuanse trzeba zaznaczać w swoich postach bo kilkukrotnie polecałaś podniesienie ścianki kolankowej a jak widać z ładnego pokoju powstał bunkier z oknami pod sufitem a przecież jest to jedno z ładniejszych pomieszczeń (42m2) w Julce i jedyne do czego się nadaje po takim zabiegu to strych czy schowek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 04.02.2015 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 (edytowane) Takie niuanse trzeba zaznaczać w swoich postach bo kilkukrotnie polecałaś podniesienie ścianki kolankowej a jak widać z ładnego pokoju powstał bunkier z oknami pod sufitem a przecież jest to jedno z ładniejszych pomieszczeń (42m2) w Julce i jedyne do czego się nadaje po takim zabiegu to strych czy schowek. chyba piszesz o swoim, z 42 metrow zrobies 20m , zmarnowana powierzchnia a wygladu zadnego. W moim pokoju mozesz wszystko zrobic bo jest duzo miejsca , w twoim mozna podziwiac korony drzew i jest bardzo ciemny wow .Wedlud mnie koniec tematu.Kazdy ma to co lubi. Edytowane 4 Lutego 2015 przez Aguś1238 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 04.02.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 chyba piszesz o swoim, z 42 metrow zrobies 20m , zmarnowana powierzchnia a wygladu zadnego. W moim pokoju mozesz wszystko zrobic bo jest duzo miejsca , w twoim mozna podziwiac korony drzew i jest bardzo ciemny wow .Wedlud mnie koniec tematu.Kazdy ma to co lubi. Nawet nie próbuję na to odpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaśkaP1719511656 06.02.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanko czym ocieplaliście fundamenty? Jaki styropian polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 06.02.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanko czym ocieplaliście fundamenty? Jaki styropian polecacie? Twardy styropian, ale lepszy będzie styrodur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SQUIER 08.02.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Ja użyłem tego http://synthosgroup.com/grupy-produktowe/synthosxps/informacje-techniczne-parametry-techniczne-tds/ - kosztował netto 330 zł / m3: Może być tańszy http://termoorganika.pl/gold-fundament . Mają też lepszy materiał o nasiąkliwości mniejszej niż 0,25 % http://termoorganika.pl/p%C5%82yty-z-polistyrenu-ekstrudowanego-xps.Oczywiście wybór należy do Ciebie jakiego producenta wybierzesz. Ważne, aby materiał był przystosowany do ziemi z max nasiąkliwością mniejszą niż 3% oraz koniecznie frezowany i montowany na klej poliuretanowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikana 09.02.2015 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 witam Wszystkich! mam pytanie. czy próbował ktoś przerobić taras na ogród zimowy? jeśli tak to bardzo proszę o informacje jak wyszło, jakie koszt itp. z góry dziękuję! pozdrawiamP.s. dziękuję Konarski za ostatnią pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robszw 12.02.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Witam, czy ktoś z państwa obniżał poziom garażu oraz strop nad garażem w julce 3 lub 4 i moze pochwalić się zdjęciami? U nas tak architekt przy adaptacji wymyslił że jeżeli obniży podłogę w garażu o 18 cm i strop nad garażem, oraz zamiast terivy bedzie monolit to wygospodarujemy miejsce na jeden bloczek w celu podniesienia scianki kolankowej nad garazem. A tak wogóle to w końcu uzyskalismy pozwolenie na budowę. Oczywiście nie obyło się bez utrudnien i jeszcze teraz robimy aneks do pozwolenia. Ale w końcu jak tylko pogoda pozwoli to ruszamy z budową. Myśmy podniesli sciankę kolankową nad garażem o jeden bloczek bez zadnego uszczerbku wizualnego, a jest to wydaje mi sie koniecznosc. Natomiast przemyslcie to co mówi architekt bo obniżenie garazu spowoduje powstanie jeszcze jednego stopnia zejscia z domu do garazu, ktory wejdzie w swiatło garazu. A wydaje mi się że zamiana lekkiej terivy na monolit to po przeliczeniu jakas kolejna belka Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literka 13.02.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 bardzo Cię przepraszam za taką zwłokę... [ATTACH=CONFIG]300198[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]300199[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]300200[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]300201[/ATTACH] Super wyglądają okna, my właśnie zastanawiamy sie nad tami rozwiązaniem. Można wiedzieć jak wyszło cenowo za cały dom?? i z jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Randall 13.02.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Ja nie wiem, po co w ogóle bawić się w podnoszenie ścianek kolankowych. Ja mam Julkę 3, tak jak w projekcie i w sypialni nad garażem jest aż nadto miejsca. W pozostałej części domu prawie nie ma skosów, bo ścianka kolankowa jest wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostrider 16.02.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Popieram my również nie podnosiliśmy ścianki kolankowej.Mieszkamy od dwóch miesięcy i jesteśmy mega zadowoleni.Pozdrawiamy i życzymy szybkiego zamieszkania w waszych Julkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 16.02.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Ścianka kolankowa w Julce to chyba temat nr.1 tego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts