Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy robiliście płaszcz wodny w kominku?

Nie robiłem płaszcza wodnego.

Jeśli budujesz kominek z założeniem, że będziesz nim dogrzewał w znacznym stopniu budynek, to warto zastosować płaszcz wodny aby zapewnić dystrybucję ciepła do innych pomieszczeń, jeśli natomiast planujesz tylko palić okazjonalnie wieczorami to moim zdaniem mija się to z celem bo wiadomo, że kominek z płaszczem + instalacja = dodatkowe koszta i kocioł grzewczy w salonie...

Jedyne co bym polecał z mojej strony (nie zrobiłem i po 2 sezonach kominkowych żałuję), to przy niewielkim nakładzie finansowym wykonanie grawitacyjnego rozprowadzenia ciepłego powietrza z obudowy kominka, czyli 3 kanały z obudowy do obu pokojów z balkonami i do pomieszczenia nad garażem. Od kominka, który w Julce jest umiejscowiony mniej więcej centralnie, będą to krótkie odcinki z których bez problemu powietrze grawitacyjnie przemieścić się do tych pomieszczeń.

Moje zdanie jest takie że w julce ze względu na schody w środku puszczenie powietrza do pokoju nad wejściem jest dość problematyczne.

Co do płaszcza - każdy musi podjąć decyzję i zastanowić się jak często będzie korzystał i czy warto. W niektórych przypadkach jest to jakieś wyjscie z sytuacji jeśli np plan zagospodarowania nie dopuszcza zwykłego pieca - na kominek nie ma zakazu.

W ogóle kominek jeśli jesteś nastawiony, że będziesz często palił. Jeśli zamierzasz palić na wigilię i w nowy rok to zrezygnuj z kominka, szkoda kasy i miejsca na duży nieużywany mebel.

Ja mam kominek z płaszczem Romotop 6.6.2 TV i polecam. Łatwo utrzymać czystą szybę. Obecnie palę kilka razy w tygodniu podczas robót wykończeniowych.

Witam, mam do odstąpienia projekt domu Julka z garażem 2 stanowiskowym i 4 spadowym dachem. Gwarantuję, że projekt jest czyściutki, wszystko z nim w porządku, po prostu zmieniły się plany na życie. Naprawdę warto, można zaoszczędzić kilka stówek. Kontakt do mnie e-mail: [email protected]. Jestem z podkarpacia

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...