Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie głównie z tego samego powodu chciałam kuchnię zamkniętą :) Też myślałam o drzwiach przesuwnych. Chociaż osobiście wolałabym całą ścianę a drzwi wejściowe do kuchni z boku. Mógłby mi Pan napisać jak się ma wielkość tej kuchni i jak to wygląda zamknięte od strony jadalni? A może mógłby mi Pan też przesłać jakieś zdjęcia?

Jestem na etapie wykonywania stropu więc nie wiem, czy takie zdjęcia nie będą zafałszowane (brak ocieplenia i wylewki na podłodze i brak sufitu, pozwoli Ci ocenić rzeczywisty rozmiar kuchni. Dodatkowo zrezygnowałem z okna bocznego żeby było jakieś miejsce na szafkę, półkę. Jeśli jesteś zainteresowana takimi zdjęciami to postaram się do końca tygodnia je tu wrzucić.

Z okna bocznego też zrezygnowałam. W takim razie czekam na zdjęcia :) A ogólnie jak Pana wrażenie na zamkniętą kuchnię? Faktycznie jest taka mała? I jak to wygląda od strony jadalni gdyby kuchnię całkiem zabudować? Przepraszam za tyle pytań ale skoro ma Pan już przedłużoną ściankę to pewnie i lepszą orientację :)

Ja również bardziej zamknąłem kuchnię. Dokładnie skróciłem ścianę pomiędzy kuchnią a jadalnia i mam zamiar wstawić tam drzwi przesuwne. Nie wyobrażam sobie kuchni, która widoczna jest zawsze przez gości siedzących przecież w jadalni

Moim zdaniem rozmiar kuchni w tym projekcie jest za mały do zabudowy, po wstawieniu mebli wyjdzie kwadracik o rozmiarach jakie spotyka się w blokowiskach a nie domach jednorodzinnych gdzie raczej stawia się na przestrzeń, małe pozamykane pomieszczenia to relikt przeszłości. W moim przypadku wybór padł na Julkę właśnie przez to, że praktycznie cały dół jest otwarty a nie podzielony na pokoiki, gdybym chciał inaczej szukałbym innego projektu. Jeśli chodzi o imprezy domowe to chyba lepiej jak gospodarz idąc do kuchni ma cały czas kontakt z gośćmi a nie znika gdzieś zostawiając ich samych.

Ale zawsze jest cała dodatkowa ściana na wstawienie mebli . Poza tym dla mnie jako kobiety kuchnia ma być praktyczna i powinna pomieścić wszystkie potrzebne garnki i sprzęty. Nie potrzebuję w niej dużo przestrzeni. W zasadzie wolę z każdej strony mieć wszystko pod ręką bo właśnie goście w kuchni przesiadywać nie będą. A co do imprez to każdy ma chyba indywidualne podejście. Osobiście nie chciałabym, żeby goście patrzyli jak mieszam w garnkach, pakuje naczynia do zmywarki czy brudny talerz zostawiłam na blacie.

Ale zawsze jest cała dodatkowa ściana na wstawienie mebli . Poza tym dla mnie jako kobiety kuchnia ma być praktyczna i powinna pomieścić wszystkie potrzebne garnki i sprzęty. Nie potrzebuję w niej dużo przestrzeni.

Mieszkam od 2 lat więc swoje wypowiedzi opieram na doświadczeniu a nie teoriach. Nie likwidowałem okna ani nie dostawiałem ściany, zrezygnowałem nawet z pomieszczenia gospodarczego na rzecz powiększenia przedsionka a mimo to z wszystkim się pomieściłem i mam jeszcze wolne szafki w górnej części zabudowy kuchennej. Czasy gdy kupowało się 20kg cukru czy worek ziemniaków już dawno minęły. A sprzątam po imprezie a nie przy gościach.

Moja żona na aż tak otwartą kuchnię nie wyraziła aprobaty, a Ty również zmieniłeś projekt o pomieszczenie gospodarcze. I jak MarPio pisze to rzecz gustu, tak samo jak materiał na budowę ścian, w mojej rodzinie opinie nie są podzielone i każdy kto się budował wybierał zamkniętą kuchnię.

Jak dla mnie wadą otwartej kuchni jest widok talerzy i bałaganu podczas przyjmowania gości. Ogólnie dochodzące hałasy i zapachy podczas np oglądania telewizji lub przyjmowania gości. Żona tam życia nie chce spędzać i również dlatego wybraliśmy projekt z takich rozmiarów kuchnią.

Ja już widziałem realizacje gdzie dzielone były salony na pół bo "wstawi się tam wersalkę i będzie miejsce dla gości". Co kto lubi :) Możecie postawić 2 płyty gipsowe i zasymulować sobie ścianę którą chcecie dobudować, jak macie paczki ze styropianem to możecie nimi obstawić miejsce gdzie będą stały meble, wtedy zobaczycie czy kubatura która zostanie jest dla was wygodna. Powodzenia w budowie.

A sprzątam po imprezie a nie przy gościach.

I znów kłania się rzecz gustu :) Ja nie wyobrażam sobie, żeby moi goście całą imprezę spędzili nad brudnymi talerzami czy obstawienia szklankami po kawach i herbatach. Natomiast po wyniesieniu w/w i ułożeniu ich w kuchni na blacie też chyba nie będzie wyglądać zbyt efektownie :)

Nie mam siły obalać forumowych teorii, zrobisz jak uważasz. W taki sposób zabija się urok tego projektu, czyli widna (światło z jadalni i 3 okien), przestronna kuchnia, mimo tak naprawdę niewielkich rozmiarów, na rzecz stawiania ścian i zamurowywania okien. Za czasów PRL też nikomu nie przeszkadzało budowania bloków ze "ślepymi" kuchniami ewentualnie z małymi okienkami pod sufitem, ale to już nie te lata. Nie wiem co to za argument, że goście "siedzą nad brudnymi talerzami", przecież nie przyjmuję ich w kuchni tylko w jadalni albo salonie, a jak coś znoszę to idzie to wprost do zmywarki albo zlewu.

Przyznaję Ci rację, kłania się rzecz gustu.

Edytowane przez konarski

Sam dach - robocizna + materiał 55 tyś?

Mnie interesuje całość robocizny od fundamentów, aż po dach. Rozbieżność w cenach mam nawet o 30 tyś. więc to dla mnie ważne.

Ja właśnie kończę ściany fundamentowe, ale na całość budowy uzgodniłem z wykonawcą na 48 000 PLN od wykopu, aż po położenie dachu.

Witam, czy mógłby Pan mi powiedzieć jaki jest to kolor elewacji jakiej fimrmy tynk?

Fajna ta barieka. Myślimy o podobnej. Kto wie czy takiej właśnie nie zrobimy :-) Dzięki za inspiracje

Tymczasem nasza Julka..

[ATTACH=CONFIG]270467[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]270468[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]270470[/ATTACH]

Witam,

przygody z rozpoczęciem budowy ciąg dalszy. Wczoraj otrzymaliśmy wycenę rzeczoznawcy z banku, który stwierdził, że zawyżyliśmy koszt budowy domu (chcieliśmy w sumie 450 tyś), ponieważ ten dom wybudujemy za 380 tyś. Myślałam, że to jakiś żart. Trwa procedura odwoławcza.

Chyba będę musiała zmienić bank :( , a czas leci.

Czy ktoś miał podobny problem z bankiem?