Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W jaki sposób były u Was wykonywane łuki nad drzwiami balkonowymi? Wykonawca chce zrobić wylewkę betonową, a ja wolałbym coś cieplejszego. Wiem, że można zrobić to też z cegły, ale może macie inne pomysły?

Mam lane ocieplone 3cm styroduru a na to roleta. Po zimie wydaje się że wszystko ok. Jak nie będziesz dawał rolety to w ogóle nie trzeba przed laniem betonu ocieplać bo potem dasz styropian przy elewacji.

mi sam wykonawca mówi, że będzie przemarzać

A budujesz dom w technologii energooszczędnej lub pasywnej? Bo jak nie to ciepło będzie uciekało i tak innymi miejscami więc nie przejmowałbym się nadprożami, które będą przecież ocieplone jak reszta budynku. Jaka może być strata energii na tym elemencie na cały sezon grzewczy? 5zł? Zapewne nie więcej.

A budujesz dom w technologii energooszczędnej lub pasywnej?

Na tyle energooszczędny na ile się da. Jak na razie przesadzam z ociepleniem fundamentów, nadproża proste mam keramzytowe, tak samo wieniec parteru robiony jest z L kształtki i mało kto robi teraz cały wieniec z betonu. Okna będą 3 szybowe, brak wentylacji grawitacyjnej. Jeśli budowałbym dom pasywny to raczej dwa wykusze i duże okno w salonie byłyby bezsensowne (celowo nie wpisuje którą część domu mam nasłonecznioną).

Nie chce opowiadać co mam, raczej szukam podpowiedzi w etapie, który mnie niedługo czeka. Kwota, czy to 5, czy 10 zł jest wyssana z palca. Równie dobrze można opisać domy, w których w tym miejscu okna pojawia się wilgoć, a do domów energooszczędnych są często przewidziane inne spoiny i zaleca się jej minimalną ilość. Tutaj będę miał ładny kawałem betonu więc pytam, a nóż ktoś ma fajny pomysł.

Edytowane przez halcik1

Mieszkałem w Julce zanim ociepliłem balkon nad drzwiami wejściowymi, który jest nieporównywalnie większym mostkiem termicznym niż nadproża bo wystaje w całości po za budynek. Zimą macałem, oglądałem z każdej strony, nie odczułem aby ściana w tym miejscu była w jakimkolwiek stopniu zimniejsza, żadna wilgoć się nie pojawiła. Zrobisz o kilka procent cieplejsze nadproża od standardowych a ciepło ucieknie i tak np. w miejscu łączenia ramy okiennej z pustakiem bo glifu dobrze nie da się zaizolować, przeważnie jest tam wstawiona tylko ramka z cienkiego styropianu, a nadproża masz pod pełną grubością izolacji ściany. Kwota która podałem jest wyssana z palca bo nie jest na podstawie jakichkolwiek wyliczeń, ale jeśli cały sezon grzewczy kosztował mnie 1800zł to ile procentowo może uciec ciepła nadprożami w porównaniu do tych "ciepłych"? Otworzysz bramę garażowa zimą przy wjeżdżaniu autem i wpuścisz zimna tyle co one przez tydzień.

A wykonawca powie Ci wszystko co chcesz usłyszeć, byle by miał więcej roboty i mógł więcej zarobić. Ocenisz go za kilka sezonów.

Edytowane przez konarski

• 3 weeks później...
Witam

Te wszystkie zmiany które wypisałaś to już są w większości zastosowane :) Co do jakości materiałów to najtańsze nie bedą a co do budowy to poczekam na wyceny jeszcze od wykonawców i będziemy analizować.

Plan ciągle wisi postawić julkę max do 400 tys :)

Witam.

Wybudowanie JULKI za 400 tyś. rzecz nierealna. Radzę poszukać innego projektu z tym budżetem.

Julka kompleksowo to koszt 800 tyś.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
witam Wszystkich. Nurtuje mnie temat ustawienia prysznica w łazience na poddaszu. Proszę o wstawienie zdjęć Waszych łazienek i opinie czy obecność prysznica przeszkadza np. we wchodzeniu do łazienki.

Tu jest trochę zdjęć z Julki https://www.pinterest.com/mgprojekt/wn%C4%99trza-z-realizacji-projekt%C3%B3w-dom%C3%B3w-mg-projekt/

• 3 weeks później...
Wg rzeczoznawcy stan deweloperski. Co ciekawe średni koszt budowy tej wielkości domu w woj. śląskim wg banku to ok. 530.000, ale rzeczoznawca wycenił go na 380.000.

Reklamacja w toku, zobaczymy co z tego wyniknie :)

My też Śląsk, wycena rzeczoznawcy 570 tys. Na mój gust to taka kwota przy Julce to troszku mało.

My na stan "do wprowadzenia" wydamy 400-450 tys. A to szału nie ma, bo:

1) wszystko robiliśmy sami oprócz dachu, montażu okiem, tynków wewnętrznych i wylewek w części mieszkalnej (piwnicę robiliśmy sami)

2) stan na "wprowadzenie" oznacza brak ogrodzenia, najprawdopodobniej tynków zewnętrznych, brak bruków i ogrodu, brak porządnych balustrad zewnętrznych, środek też nie na tip top raczej.

Więc licho to wygląda... tak jak ktoś dalej zaznaczył 800 tys. to całkiem ok kalkulacje, choć kiedyś ta kwota nie mieściła mi się w głowie...

Mam pytanie odnośnie drzwi zewnętrznych. Kojarzę, że już gdzieś pojawił się ten wątek, ale przebić się przez 126 stron nie jest łatwo.

Projektant zaprojektował drzwi wejściowe z naświetleniami. Światło muru 1700x2260 a światło przejścia 900x2200. Okna w po bokach są na jednej wysokości z drzwiami. I teraz podczas pomiarów okien i drzwi okazało się, że jest drobny problem. Standardowe drzwi wejściowe są 900x2090.

Zaproponowano nam dwa wyjścia:

- zamówienie drzwi niestandardowych - koszt drzwi ponoć prawie dwukrotny

- próby obniżenia nadproża drzwi i tym samym tych dwóch okien o 11 cm (styrodur i cegła).

Czy ktoś miał ten sam problem i jak go rozwiązał?