konarski 22.07.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Mam pytanie jak rozwiązaliście wejscie z klatki schodowej do pokoju nad garażem chodzi mi czy macie drzwi czy może coś innego Drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 22.07.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 W jaki sposób były u Was wykonywane łuki nad drzwiami balkonowymi? Wykonawca chce zrobić wylewkę betonową, a ja wolałbym coś cieplejszego. Wiem, że można zrobić to też z cegły, ale może macie inne pomysły? A z czego masz nad oknami? U mnie lane i zbrojone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotras82 22.07.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Mam pytanie jak rozwiązaliście wejscie z klatki schodowej do pokoju nad garażem chodzi mi czy macie drzwi czy może coś innego Drzwi x 2. Zrobilem tam 2 mniejsze pokoje. (a przynajmniej przygotowałem wstępnie, do wykończenia w późniejszym terminie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halcik1 23.07.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Nad innymi drzwiami mam nadproża z keramzytu, a tutaj z racji łuku trzeba to wykonać ręcznie. Padła propozycja zbrojonego betonu, można to też wykonać z cegły (http://www.ebuilder.pl/photo/article/oryginal/d27945f28f84ee69e75ef02fd7b116b3.jpg), ale czy można zrobić to jeszcze inaczej/cieplej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makuk 23.07.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 W jaki sposób były u Was wykonywane łuki nad drzwiami balkonowymi? Wykonawca chce zrobić wylewkę betonową, a ja wolałbym coś cieplejszego. Wiem, że można zrobić to też z cegły, ale może macie inne pomysły? Mam lane ocieplone 3cm styroduru a na to roleta. Po zimie wydaje się że wszystko ok. Jak nie będziesz dawał rolety to w ogóle nie trzeba przed laniem betonu ocieplać bo potem dasz styropian przy elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halcik1 24.07.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Dzięki za słowa pocieszenia, ale mi sam wykonawca mówi, że będzie przemarzać. Nie wiem, czy tak mówi, żebym w razie czego nie miał pretensji, czy z własnego doświadczenia. Mówił o cegle, ale on tego nie robił dlatego szukam też innych pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario244 26.07.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 witam Szukam domu w woj. podlaskiem wg. projektu julka 4 lub 3 który mógłbym obejrzeć przed zakupem projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 27.07.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 mi sam wykonawca mówi, że będzie przemarzać A budujesz dom w technologii energooszczędnej lub pasywnej? Bo jak nie to ciepło będzie uciekało i tak innymi miejscami więc nie przejmowałbym się nadprożami, które będą przecież ocieplone jak reszta budynku. Jaka może być strata energii na tym elemencie na cały sezon grzewczy? 5zł? Zapewne nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halcik1 28.07.2015 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 (edytowane) A budujesz dom w technologii energooszczędnej lub pasywnej? Na tyle energooszczędny na ile się da. Jak na razie przesadzam z ociepleniem fundamentów, nadproża proste mam keramzytowe, tak samo wieniec parteru robiony jest z L kształtki i mało kto robi teraz cały wieniec z betonu. Okna będą 3 szybowe, brak wentylacji grawitacyjnej. Jeśli budowałbym dom pasywny to raczej dwa wykusze i duże okno w salonie byłyby bezsensowne (celowo nie wpisuje którą część domu mam nasłonecznioną). Nie chce opowiadać co mam, raczej szukam podpowiedzi w etapie, który mnie niedługo czeka. Kwota, czy to 5, czy 10 zł jest wyssana z palca. Równie dobrze można opisać domy, w których w tym miejscu okna pojawia się wilgoć, a do domów energooszczędnych są często przewidziane inne spoiny i zaleca się jej minimalną ilość. Tutaj będę miał ładny kawałem betonu więc pytam, a nóż ktoś ma fajny pomysł. Edytowane 28 Lipca 2015 przez halcik1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 28.07.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 (edytowane) Mieszkałem w Julce zanim ociepliłem balkon nad drzwiami wejściowymi, który jest nieporównywalnie większym mostkiem termicznym niż nadproża bo wystaje w całości po za budynek. Zimą macałem, oglądałem z każdej strony, nie odczułem aby ściana w tym miejscu była w jakimkolwiek stopniu zimniejsza, żadna wilgoć się nie pojawiła. Zrobisz o kilka procent cieplejsze nadproża od standardowych a ciepło ucieknie i tak np. w miejscu łączenia ramy okiennej z pustakiem bo glifu dobrze nie da się zaizolować, przeważnie jest tam wstawiona tylko ramka z cienkiego styropianu, a nadproża masz pod pełną grubością izolacji ściany. Kwota która podałem jest wyssana z palca bo nie jest na podstawie jakichkolwiek wyliczeń, ale jeśli cały sezon grzewczy kosztował mnie 1800zł to ile procentowo może uciec ciepła nadprożami w porównaniu do tych "ciepłych"? Otworzysz bramę garażowa zimą przy wjeżdżaniu autem i wpuścisz zimna tyle co one przez tydzień. A wykonawca powie Ci wszystko co chcesz usłyszeć, byle by miał więcej roboty i mógł więcej zarobić. Ocenisz go za kilka sezonów. Edytowane 28 Lipca 2015 przez konarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frankdux 13.08.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Witam. Jeżeli Pani zabuduje na każdej ścianie meble kuchenne to niech mi Pani wieży w kuchni tej nie będzie miejsca dla więcej niż jedna osobę. Moim zdaniem zamykanie kuchni w JULCE jest bardzo na siłę. Radzę się jeszcze raz zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frankdux 13.08.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Witam Te wszystkie zmiany które wypisałaś to już są w większości zastosowane Co do jakości materiałów to najtańsze nie bedą a co do budowy to poczekam na wyceny jeszcze od wykonawców i będziemy analizować. Plan ciągle wisi postawić julkę max do 400 tys Witam. Wybudowanie JULKI za 400 tyś. rzecz nierealna. Radzę poszukać innego projektu z tym budżetem. Julka kompleksowo to koszt 800 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 13.08.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Za 400tys. można zbudować najwyżej do stanu deweloperskiego, wykończeniówkę można zrobić od 200 wzwyż, zależnie od standardu jakiego się oczekuje i pracy, którą w dużej części można samemu wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Randall 20.08.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Julka kompleksowo to koszt 800 tyś. Potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SQUIER 24.08.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Cytat Napisał frankdux Zobacz post Julka kompleksowo to koszt 800 tyś. Potwierdzam. :bash: Edytowane 6 Września 2015 przez SQUIER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikana 24.09.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 witam Wszystkich. Nurtuje mnie temat ustawienia prysznica w łazience na poddaszu. Proszę o wstawienie zdjęć Waszych łazienek i opinie czy obecność prysznica przeszkadza np. we wchodzeniu do łazienki. z góry bardzo Wszystkim dziękuję! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 05.10.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 witam Wszystkich. Nurtuje mnie temat ustawienia prysznica w łazience na poddaszu. Proszę o wstawienie zdjęć Waszych łazienek i opinie czy obecność prysznica przeszkadza np. we wchodzeniu do łazienki. Tu jest trochę zdjęć z Julki https://www.pinterest.com/mgprojekt/wn%C4%99trza-z-realizacji-projekt%C3%B3w-dom%C3%B3w-mg-projekt/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pogodynka24 26.10.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Wg rzeczoznawcy stan deweloperski. Co ciekawe średni koszt budowy tej wielkości domu w woj. śląskim wg banku to ok. 530.000, ale rzeczoznawca wycenił go na 380.000. Reklamacja w toku, zobaczymy co z tego wyniknie My też Śląsk, wycena rzeczoznawcy 570 tys. Na mój gust to taka kwota przy Julce to troszku mało. My na stan "do wprowadzenia" wydamy 400-450 tys. A to szału nie ma, bo: 1) wszystko robiliśmy sami oprócz dachu, montażu okiem, tynków wewnętrznych i wylewek w części mieszkalnej (piwnicę robiliśmy sami) 2) stan na "wprowadzenie" oznacza brak ogrodzenia, najprawdopodobniej tynków zewnętrznych, brak bruków i ogrodu, brak porządnych balustrad zewnętrznych, środek też nie na tip top raczej. Więc licho to wygląda... tak jak ktoś dalej zaznaczył 800 tys. to całkiem ok kalkulacje, choć kiedyś ta kwota nie mieściła mi się w głowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malazuzka 28.10.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Mam pytanie odnośnie drzwi zewnętrznych. Kojarzę, że już gdzieś pojawił się ten wątek, ale przebić się przez 126 stron nie jest łatwo.Projektant zaprojektował drzwi wejściowe z naświetleniami. Światło muru 1700x2260 a światło przejścia 900x2200. Okna w po bokach są na jednej wysokości z drzwiami. I teraz podczas pomiarów okien i drzwi okazało się, że jest drobny problem. Standardowe drzwi wejściowe są 900x2090. Zaproponowano nam dwa wyjścia:- zamówienie drzwi niestandardowych - koszt drzwi ponoć prawie dwukrotny- próby obniżenia nadproża drzwi i tym samym tych dwóch okien o 11 cm (styrodur i cegła). Czy ktoś miał ten sam problem i jak go rozwiązał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SQUIER 28.10.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Rzeczywiście jest taki problem. Ja zamówiłem drzwi standardowe a otwór 11 cm pomiędzy drzwiami a nadprożem uzupełniłem po prostu styropianem na całej grubości . Oczywiście od wewnątrz była dodatkowo siatka, klej i gładź gipsowa. Wyszło super i bez dopłat za drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts