Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziekuje za odpowiedz. Ostatecznie kupilismy okna w DAKO, podwójna szybka, ciepła ramka, kolor obustronny orzech, klamki Secustic stare zloto, profil zaokrąglony. Przy czym okna w salonie zmienilismy na duze do samej ziemi z 1skrzydlem przesuwnym a w wykuszu 3 okna do samej ziemi.

Cena po uporczywych negocjacjach 19,500 z montażem ;-)))

Szykujemy się do następnego etapu: drzwi wejsciowe, brama i elektryka ;)

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jestem na etapie ocieplania poddasza.

Mam pytania jakiej firmy wełny użyliście?

Jaka Lambda czy ma ona tak duże znaczenie?

Cenowo różni się znacznie

np: 0,038 - około 12,5 zł/ m2

0,033 - około 22,4 zł/ m2

Zakładam, że piszesz o gr 20 cm. Różnica na współczynniku U pomiędzy tymi materiałami to zaledwie 0,023W/m2K. Zakładając 150 m2 wełny i średniej temperaturze zew i wew na poziomie 15 stC ( średnia z 210 dni sezonu grzewczego) otrzymamy : 0,023*150*15*210 *24 godziny = 348 kWh x 0,20 zł ( kWh gazu) = ok 70 zł mniej za ciepło rocznie - jak na ekogroszku to ok 50 zł mniej rocznie.

Za wełnę przepłacisz 1485 zł / 70 zł = 21 lat czas zwrotu z inwestycji.

Reasumując - jak dla mnie to nie warto. Ja stosowałem Rockwool o lambdzie 0,035 - czas zwrotu ok 10 lat w cenach z 2012 roku.

http://termoorganika.pl/kalkulator-wspolczynnika-u-przegrody

Edytowane przez SQUIER

Witam, mam do odstąpienia projekt domu Julka z garażem 2 stanowiskowym i 4 spadowym dachem. Gwarantuję, że projekt jest czyściutki, wszystko z nim w porządku, po prostu zmieniły się plany na życie. Naprawdę warto, można zaoszczędzić kilka stówek. Kontakt do mnie e-mail: [email protected]. Jestem z podkarpacia

Mam pytanie do SQUIER odnośnie barierki na schodach.

Jaki był jej koszt i czy nie boicie się, że dzieci będą na górze wspinać się po tej barierce ?

Myślimy o podobnej, ale dzieci mają czasami dziwne pomysły, chwila nieuwagi i ....

Barierka 1500 zł - robocizna + materiał. Czy się boimy ??? Nie boimy się. Przykręcimy płytę PMMA lub po prostu biały paździoch, jak to ktoś tu kiedyś pisał na forum ( całkiem niedawno). :D:D:D.

Edytowane przez SQUIER

[ATTACH=CONFIG]344982[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]344979[/ATTACH],[ATTACH=CONFIG]344983[/ATTACH],[ATTACH=CONFIG]344984[/ATTACH],

Wow piekne wnetrza!!Gratuluje.czy mozesz dodac zdjecia salonu?zauwazylam ze macie plytki na calej powierzchni na dole.tez sie nad takim rozwiazaniem zastanawiamy-czy Jestescie zadowoleni z takiego rozwiazania?pozdrawiam