Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prosze,jesli ktos moze, o informacje na jakiej wysokosci od podlogi macie osadzone okno w salonie?i czy rozmiar okna taki jak w projekcie 300/180? Pozdrawiam

Ja mam wszystkie okna wysokie na 150 cm oprócz balkonowego . Dlaczego ??? Przyczyna jest prosta : U okna trójszybowego= 1,0W/m2K, ściany = 0,156W/m2K- czyli 6,5 razy mniej ciepła ucieknie przez ścianę. No i tańsze okna.

A tobie okularow jak nie widzisz ze scianka kolankowa podniesiona :))

Nie ściemniaj. Ścianka na 130 cm licząc po płytkach. Czyli dokładnie tyle ile u mnie. Nie da się korzystać bez kasku. Dodatkowo w zimie załóż płaszcz przeciwdeszczowy ( zimne krople kapiące z okna dachowego). :cool:

Edytowane przez SQUIER

Nie ściemniaj. Ścianka na 130 cm licząc po płytkach. Czyli dokładnie tyle ile u mnie. Nie da się korzystać bez kasku. Dodatkowo w zimie załóż płaszcz przeciwdeszczowy ( zimne krople kapiące z okna dachowego). :cool:

Scianka kolankowa 140cm , od sciany stoisz 78cm bo tyle zajmuje u mnie geberit obudowany i wc , mam wzrostu 170 cm wiec do skosu brakuje mi 30cm, zmoknac nir zmokne nie ma obaw. Pozdrawiam

czy moc 20 kw jest wystarczająca?? bo gościu od centralnego wyliczył mi że do domu z taka kubatura to minimum 27kw jest potrzebne??

tak wystarczająca nam też hydraulik mówił 25 kw zaczęliśmy czytać na forach i wszyscy pisali że 25 kw to za dużo na taki metraż w sklepie też doradzili 20 kw

piec jak na razie od 20 paźdzoiernika kupiliśmy 2,5 t i zostało około 0,7 t i spaliliśmy jedną przyczepę drzewa uważam, że to dobry wynik co prawda nie było zimy mroźnej. temp w domu na dole 21 stopni dom ocieplony styropianem 15 cm

Nam tłumaczyli, że jak będzie za duży piec to będzie dużo więcej palił ale jaka jest prawda nie wiem

Edytowane przez Kasiula25

• 2 weeks później...
Również mam Defro ale model Komfort II 25KW. Palę samym ekogroszkiem, miesięcznie zimą do -5'C zużywa mi na ogrzewanie i wodę użytkową 0,5t (790zł/t) ale temperatura w domu ustawiona jest na 23'C, a nad garażem w pokoju naszego niemowlaka jest 25'C. Czyli jak widzę po wynikach Kasiula25 moc mojego nie jest przeszacowana bo u mnie aktualnie zużyte zostały 2t przy utrzymaniu wyższych temperatur. Budynek również ocieplony styropianem 15cm.

niby w czym macie racje bo nie rozumiem... każdy ma co lubi, ja nie lubię skosów wiec mam wysokie ścianki kolankowy proste i oczywiste.

Aguś. Odpuszczamy Ci ten Wc i Bidet. W końcu to Twoja głowa ucierpi a nie nasza.

Natomiast powiedz na kim się wzorowałaś, aby zrobić nad balkonem z przodu kolumny podpierające więźbę facjatki ???

Konarski - pełen szacun za chałupkę - mnóstwo fajnych pomysłów i rozwiązań. Natomiast jeżeli chodzi o piec to troszkę nie dowierzam. Naprawdę tak mało Ci spalił? wychodzi 16kg na dobę. Trochę poczytałem o piecu i nigdzie nie znalazłem tak niskiego spalania. ale jeśli to gratulacje.

20160313_090059.jpg

Aguś. Odpuszczamy Ci ten Wc i Bidet. W końcu to Twoja głowa ucierpi a nie nasza.

Natomiast powiedz na kim się wzorowałaś, aby zrobić nad balkonem z przodu kolumny podpierające więźbę facjatki ???

Focia dla tych co mi kaza kask zakładać ;))) jesli chodzi o balkon to kolumny sa podpora dachu wydłużonego nad balkobem.Mialam do wybory drewniane lub kokumny.. caly nasz dach jest wydluzony ponilewaz podnieslismy sciane kolankowa

Pozdrawiam

[ATTACH=CONFIG]349707[/ATTACH]

Focia dla tych co mi kaza kask zakładać ;))) jesli chodzi o balkon to kolumny sa podpora dachu wydłużonego nad balkobem.Mialam do wybory drewniane lub kokumny.. caly nasz dach jest wydluzony ponilewaz podnieslismy sciane kolankowa

Pozdrawiam

Aguś. Czemu taka skromna focia bez całej okazałości ???