Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy,

Otrzymaliśmy "dokładne" plany domu JULKA z MG projektu i po rozmowie z projektantką jednak za dużo wprowadzamy zmian jak to się mówi "skórka za wyprawkę " i zmieniliśmy projekt na RUBINA z tej samej pracowni.....................

Życzymy wszystkim JULKOWICZOM przemiłych chwil spędzonych w ich domkach :)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzustaa dokładnie Ci nie powiem bo: zapłaciliśmy 2000 zł w tym zmiana planu i załatwienie wszystkich spraw z pozwoleniem itd. W sumie z architektem widziałem się może 3-4 razy, po urzedach nie chodziłem a i terminowo dość szybko pozałatwiał.

siwymiki a czemu wybrałeś płytę monolit? jakieś konkretne przesłanki typu jest lepszy od teriva bo......?

Z moich wstępnych wyliczeń nas płyta wyszła jakieś 13 000 - 13 500 zł. Nie licząc robocizny ok 3-4 dni(z zalaniem)

Pozdr

Dzustaa dokładnie Ci nie powiem bo: zapłaciliśmy 2000 zł w tym zmiana planu i załatwienie wszystkich spraw z pozwoleniem itd. W sumie z architektem widziałem się może 3-4 razy, po urzedach nie chodziłem a i terminowo dość szybko pozałatwiał.

siwymiki a czemu wybrałeś płytę monolit? jakieś konkretne przesłanki typu jest lepszy od teriva bo......?

Z moich wstępnych wyliczeń nas płyta wyszła jakieś 13 000 - 13 500 zł. Nie licząc robocizny ok 3-4 dni(z zalaniem)

Pozdr

hej,

powiem szczerze, że wolałem płyt laną ponieważ tynk na suficie nie pęka tak jak to sie zdarza na terivie. teriva jeśli jest wykonana z pustaków żużlowych itp, a nie ceramicznych inaczej chłoną brud. widziałem na własne oczy u znajomego jak było widać miejsce gdzie byly belki, ponieważ belki są z betonu, a pustaki z gazobetonu z żużlem więc inaczej chłoną brud.

Oczywwiście można wykonać strop teriva cały z ceramiki (belki i pustaki) ale to już cena bedzie znacznie wieksza.

Kosztów "zwykłej" terivy (nie ceramicznej) nie liczyłem dokładnie ale koszty były porównywalne.

• 2 weeks później...

Hej

Mysle ze kazdy z fprumowiczow jest zajety budowa i nie ma czasu zagladac tutaj do nas:)

My jak narazie stoimy w miejscu gdyz czekamy nadal na pozwolenie.. po drobnych komplikacjach zwiazanych z formalnosciami nareszcie dokumenty zostaly zlozone do starostwa:)

Miejmy nadzieje ze pogoda pozwoli nam jeszcze przed zima chociaz fundamenty zalac a w przyslym roku ruszyc ostro z budowa:)

Natomiast chetnie obejrzymy zdjecia z waszych postepow:)

zalaczajcie ludziska:)!

zeby oko nacieszyc waszymi rosnacymi domkami!

WITAM,

My z mężem budujemy Julkę w okolicach Koszalina, w przyszłym tygodniu zaczynamy kładzenie dachówki Wybraliśmy Robena kolor kasztan, mIała być Marsylka angobowana brązowa, ale w ostatniej chwili nastąpiła zmiana. Ściankę kolankową podnieśliśmy o 1 pustak ( naprawdę polecam) i przedłużyliśmy krokwie o 40 cm dzięki temy nie zmieniła się bryła, domek z zewnątrz wygląda jak w projekcie (podbitka jest oczzywiście szersz,a wynosi ok. 1,5m) ale to nie psuje wizerunku. Co do zmian w środku, to postanowiliśmy zlikwidować boczne okno w kuchni, wydłużyliśmy ściankę spiżarki do filara czyli wchodzimy:rolleyes:w salonie, postanowiliśmy, że będzie tam okno.

Budujemy z Porothermu wym. 50x24, scianki działowe 50x12, do tej pory wydaliśmy około 120 tys. budując systemem gospodarczym ( udziela się mocno mój mąż :-) jego brat i oczywiście ekipa budująca) za dachówkę ze wszystkimi dodatkami + okna połaciowe zapłaciliśmy 26 000, aha dołożyliśmy jedną połaciówkę w pomieszczeniu nad garażem. Wzmocniliśmy dach dodatkowymi belkami.Teraz zastanawiamy się nad oknami. Postaram się wrzucić na dniach zdjęcia z budowy.

Sorrki, córka skasowała część wiadomości ;-)) uzupełniam :

- wydłużyliśmy spiżarkę do miejsca w którym znajduje się filar, wejście od kuchni, a nie z holu jak było w projekcie

- wydłużyliśmy scianę salonu od strony holu, żeby trochę zasłonić schody

- likwidacja wyjścia z salonu na taras - będzie okno

Witam.Nasza Julka posiada już parter w tym tygodniu ruszamy ze stropami i poddaszem,interesują mnie okna i dachówka ,jakiej są firmy i jaki był ich koszt czy mogę liczyć na taką informację?Mamy nadzieję zdążyć przed zimą ze stanem surowym zamkniętym.Fotki podziwiałam,patrząc na nie serce rośnie i Julka podoba mi się jeszcze bardziej.Pozdrawiam Wszystkich Julkowiczów.

Witam Wszystkich. zamierzamy z żoną budować taki domek ale z prostym dachem "JULKA III". wcześniej planowaliśmy podstawową wersję ale z tym dachem będzie troszkę taniej, a jednocześnie poddasze troszkę większe i ustawniejsze. (tak myślę). nad zmianami rozmyślam ale tak na ten moment to na pewno piwnica, z tym że nie pod garażem, bo tam musi być kanał ale pod głowną częścią budynku. piwnica pozwoli umieścić tam kotłownię i skład opału. Nie wiem jak z tym stropem, bo nie bardzo znam się na tym, więc czytam i trzeba będzie się podpytać. Zima planuję pozałatwiać formalności a na wiosnę do roboty. Jestem z Warm-Mazurskiego ale nikogo z tych rejonów nie widziałem na forum ale jeśli się mylę to super i proszę o kontakt. Pozdrawiam wszystkich i życzę stalowych nerwów.

Witam po raz kolejny ;)

Wietel kolor dachu najlepszy, my mamy coś minimalnie ciemniejszego.

Nas dachóka tondach stodo 12 miedziana angoba w całości wyszła 17 850 zł, drzewo 11 000 zł, robocizne wycenili na 15 000 zł.

Rozpytywałem o okna, zaprzyjaźniona firma robiąca okna z profila gealan, profil 6 komorowy S 8000, Okucia Winkhaus Active Pilot Concept w okleinie złoty dąb a od środka biały, komplet bez bram wjazdowych do garażu i drzwi wejścowych wraz z montażem i paroma modyfikacjami o których niżej 15 000 zł wraz z montażem.

Zmiany to: stałka na taras zmianiona na otwieralno uchylna, okno w salonie poniedzielone na 1 stałkę na środku i po bokach skrzydła otwieralno uchylne(nie oddzielnie a w jednych obrysie), w garażu okna 80x100 4 sztuki.

To chyba tyle :).

Pozdr

P.S. Acha świeże, ostatnie zdjęcia w podpisie pod postem ;)

wejdz na ta strone gosciu ma podniesiony dom

http://moj.extradom.pl/grupa/projekt-domu-julka-wah1162.aspx

mój dom nie ma podniesionej ścianki kolankowej, jeśli tak ci się wydawało to wypadało by przejrzeć całą galerię bo pod jednym ze zdjęć jest to napisane lub po prostu zapytać zanim takie informacje podajesz

Witam

Nam również podoba się projekt Julka, jesteśmy z mężem w fazie papierkowej. Interesują nas kwestie ogrzewania tego domu. Zastanawiamy sie nad pompą ciepła. Czy ktoś z Was ma takie ogrzewanie ? Jakie są koszty założenia takiej instalacji i użytkowania ? A jakie są koszty instalacji i ogrzewania gazem. ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.