Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wstawiam te fotki- ukazują co stanie się po podniesieniu ściany kolankowej o jedna lub dwie cegły z parapetem na piętrze w sypialce bez balkonu

hej,

Wietel niestety nie masz racji podnosząc ścianke kolankową na pientrze oczywiste jest to że okna nad wykuszem idą do góry o wysokość o jaka podniesiemy ścianke kolankową. Jednyne co sie zmienia to wygląd zewnątrz, tz wydłuża sie wykusz który wygląda troche gorzej niż w normalnej wersji.\

Można jeszcze zrobic cos takiego jak w miejscu wykuszu obniżyć dach (zrobic uskok), może tak właśnie zrobie zobacze ponieważ cieśla powiedział ze zrobi to obniżenie jak bedzie źle to wygladac to zrobie normalnie

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

po przerwie wakacyjnej wraam i wrzucam kilka zdjęć troche nie aktualnych, aktualne będą w piątek.

Fajnie że forum się troche rozkręca tylko szkoda że niema zdjęć z wewnątrz po wykonaniu tynków i wykonania docieplenia dachu i karton gipsu. bo dopiero wtedy widac rzeczywistą wysokośc na piętrze.

zdjęcia:

pokój nad tarasem:

http://images39.fotosik.pl/340/e7c4ba0439cb531cmed.jpg

łazienka:

http://images41.fotosik.pl/340/36e785679b9a0f7cmed.jpg

Sypialnia od przodu domu:

http://images47.fotosik.pl/344/7685c67e8ea39953med.jpg

sypialnia od tyłu domu:

http://images36.fotosik.pl/202/011538e2b55532c2med.jpg

wylany wieniec pod murłaty: scianka podniesiona o 1 pustak

http://images43.fotosik.pl/344/fc3cea1bb1301b28med.jpg

http://images49.fotosik.pl/344/4bcc592562b2e382.jpg

Witam. Mam pytanie odnośnie materiału do budowy tego projektu. czy ktoś z Forumowiczów zmieniał porotherm 25 na inny materiał? może ktoś stawiał ścianę jednowarstwową? może jeszcze inny materiał? jakie ocieplenie styropian a może wełna? sama decyzja odnośnie projektu chyba już u mnie zapadła teraz dalsze dylematy, z czego, jakie stropy, jakie ocieplenie itd, itd. Podpowiadajcie proszę.

Witam

Nam również podoba się projekt Julka, jesteśmy z mężem w fazie papierkowej. Interesują nas kwestie ogrzewania tego domu. Zastanawiamy sie nad pompą ciepła. Czy ktoś z Was ma takie ogrzewanie ? Jakie są koszty założenia takiej instalacji i użytkowania ? A jakie są koszty instalacji i ogrzewania gazem. ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Mam sąsiadów z ogrzewaniem z pompy ciepła. Jak przyszły mrozy to wyprowadzali się z domu do rodziców. Kompletnie się to nie sprawdza jak nie ma alternatywnego źródła ogrzewania. Pomyślcie o jakimś porządnym piecu na węgiel a jako alternatywa piec gazowy kondensacyjny. To się sprawdza. Znam z życia.

Witam!

Myśmy zdecydowali się na wersję Julka III z dachem dwuspadowym - w zwiazku z mozliwościa obniżenia kosztow oraz lepszego wykorzystania poddasza. Wersja Julka II z dachem wielospadowym jest ladniejsza z zewnatrz ( niepodwazalne o ile ktos nie podniósł scianki kolankowej o kilka pustaków wtedy wyglada obrzydliwie:) ) natomiast bedac na poddaszu zawiodłem się ilościa skosów, zabudowań etc ( wrazenie - mało miejsca- nisko). Mam nadzieje ze nie bedziemy załowac:) Mam pytanie do budujących- czy ktos z Was sytuował front domu na strone południową? ( taki mamy niestety układ działki) Zastanawiam sie czy nie będzie w salonie ( strona północna ) zbyt ciemno, zimno etc.

Pozdrawiam!

Mirek

Witam serdecznie,

Od dłuższego już czasu poszukujemy z mężem projektu naszego przyszłego domu, i zastanawiamy się nad Julką. Generalnie projekt po wyprowadzonych przez Was, drodzy forumowicze zmianach, jest w zasadzie idealny. Jedyne co nas przeraża to koszty budowy. Poszukuję więc najbardziej aktualnych danych w tym temacie. Czy moglibyście, jeśli to nie tajemnica, podzielić się wiedzą co do kosztów budowy stanu surowego zamkniętego, z wyszczególnioną ceną dachu. Interesują nas koszty zarówno robocizny jak i użytych materiałów.

Druga kwestia, to oczywiście chęć zobaczenia Julci na żywo. Jesteśmy z Łodzi i jeśli to nie problem, chętnie odwiedzimy towarzyszy niedoli w zakresie budowania Julki:p

Pozdrawiam wszystkich Julkowiczów

Budujemy w Tatowie, dom widać z drogi krajowej na Szczecin, więc nie trudno będzie trafić. Jesteśmy na etapie kładzenia dachówki :-)

A dziękuje serdecznie za zaproszenie, ale myśleliśmy o jakieś bliższej odległości. Widziałam, że kilka osób buduje w okolicach Lodzi. Danusiu, ile do tej pory Julka pochlonela gotowki

Budujemy w Tatowie, dom widać z drogi krajowej na Szczecin, więc nie trudno będzie trafić. Jesteśmy na etapie kładzenia dachówki :-)

Dzięki Danusiu73 za odpowiedź. Na pewno zawitam na Twoją budowę, wstrzymam się trochę ponieważ chciałabym zobaczyć poddasze. Jest to dla mnie istotne ponieważ teraz mieszkam w domu, w którym są tylko okna połaciowe. Szukam domu który będzie miał inaczej rozwiązane poddasze i nie tylko. Pisz na bieżąco jak idą prace a może jakieś zdjęcia wrzucisz?

pozdrawiam

Ponawiam swoje pytanie ponieważ jestesmy tuz przed zakupem projektu Julka III i probujemy rozwiać wszelkie watpliwości...Czy ktoś z Was usytuował dom wejściem na stronę południową? ( ewentualnie inaczej niż zalecane- wejściem na północ )

Pozdrawiam!

Mirek

U nas będzie podobny problem, gdyż nasze wyjście usytuowane będzie na zachód, co podobno jest równie niekorzystne jak wejście od strony południowej. Zatem także oczekuję odpowiedzi jak przedstawia się kwestia nasłonecznienia pomieszczeń. Oraz oczywiście nieśmiertelnie pytam o koszty budowy.

Witam.Chętnych do oglądania Julki wciąż przybywa stąd to zawirowanie.Wietel w sobotę z mężem odwiedziliśmy Pana za co raz jeszcze bardzo dziękujmy.Dzięki Pana uprzejmości zdobyliśmy wiele cennych uwag i informacji ,które wiele wniosły do naszej budowy.Oczywiście także chętnie podzielimy się z kolejnymi miłośnikami naszym doświadczeniem ,oraz pokażemy to co już udało nam się zbudować.Jak widać pogoda spowalnia nasze przedsięwzięcie.Pozdrawiam.

Witam jestem w trakcie załatwiania dokumentów i uważam że Julka z wejściem od strony południowej jest położona idealnie (tylko odbicie lustrzane)

ponieważ kuchnia jest na południe a tam się spędza najwięcej czasu do południa, a wieczorem salon i taras na południowy zachód jest najbardziej nasłoneczniony bo słońce zachodzi. Uważam że to układ idealny to samo jest z pokojami u góry pozdrawiam

U nas niestety ale wersja lustrzana nie wchodzi w rachube poniewaz dzialke mamy waska, dluga i z strony zachodniej mamy sasiadow- a po co sobie patrzec w zycie:)...ale niewatpliwie taki układ jest idealny z tym projektem w taka strone - przyznaje. Nawet chwile sie nad tym zastanawialismy ale wygrala prywatnosc, widok i spokój...mam nadzieje ze nie bedziemy załować...

Czy ktoś z Was myślal lub zrezygnował z wykuszu? Czy powiekszenie salonu/jadalni o ten kawałek to dobry pomysł? Zasanawiamy sie nad umiejscowieniu duzych drzwi na taras w miejscu w którym nominalnie znajduje sie jadalnia.

Pozdrawiam!

Mirek

wydaje mi sie ze jak nie macie innego wyjscia to musi byc od poludnia, u mnie jest wejscie od zachodu, jadalnia od strony poludniowej , salon od wschodniej a garaz od połonocnej ,

Cały czas myslę i uważam że położenie od południa jest najlepsze Aguś ma od zachodu ale tak Ja w kuchni chce zlikwidować boczne okno wiec od południa jest najwiecej słonca a u Aguś przez boczne okno jest najwieksze nasłonecznienie do wieczora dopiero przy zachodzie słonca jest w oknie z przodu Salon od południa jest najbardziej nasłoneczniony do momentu słonca w zenicie pozniej słonce przechodzi na strone zachodnia i tam jest popołudniu najwieksze nasłonecznienie a przeciez w salonie odpoczywa sie po południu to samo jest z tarasem. Wiec nikt mnie osobiście nie przekona do tego Moim zdaniem ułożenie domu od połudia jest najlepszym rozwiazaniem (odbicie lustrzane). Moja szfagierka ma takie ułożenie i uważa że jest idealne pozdrawiam

wydaje mi sie ze jak nie macie innego wyjscia to musi byc od poludnia, u mnie jest wejscie od zachodu, jadalnia od strony poludniowej , salon od wschodniej a garaz od połonocnej ,

U nas, jeśli zdecydujemy się na Julkę sytuacja będzie wyglądać identycznie. Czekam więc na Twoje doświadczenia z takiego usytuowania domu