ewelkae 02.10.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Nie mogę się doczekać zdjęć już wykończonych Julek. Na kiedy planujecie zamieszkać w swoich domkach? Ja na razie na etapie szukania projektu ale żaden mi tak nie odpowiada jak ten. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jockn 04.10.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 ja planuję na przyszły rok ale zobaczymy ile się da z tego planu wykonać...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 04.10.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 coś chyba Wszyscy pozamykali się w tych domkach!!forum jest po to aby sobie wzajemnie pomagać, a tu można pytać i pytać i zero odzewu. szkoda. pewnie za rok o tej porze też będę mądrzejszy niż w tej chwili ale myślałem że się czegoś tutaj dowiem. Trudno, pozdrawiam. I otwierajcie nieraz te domki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adibu 04.10.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Do Zygi72. Chyba wszyscy skupili się na budowaniu ,bo zima tuż tuż Wiekszość forumowiczów piszę o powiekszaniu pomieszczeń,podnoszeniu ścianek lub budowaniu piwnicy.Wszystko zależy oczywiście od indywidualnych potrzeb,ale według mnie Julka jest naprawdę dużym i przestronnym domem. Cały czas zastanawiam się nawet czy nie zbyt dużym. Jestem na etapie dachu. Buduje swój dom z porothermu -moim zdaniem to dobry materiał.Polecam obejrzenie domu na żywo ,bo to narawdę dużo Ci pomoże. Pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukwol 05.10.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Witam wszystkich, my również zastanawiamy się nad Julką, wczoraj pojawiła się wersja tego projektu z dachem dwuspadowym (http://www.mgprojekt.com.pl/domki/julka3/index.php) i teraz mamy dylemat, orientuje się ktoś ile może być tańszy w wykonaniu dach dwuspadowy? Szukamy kogoś kto buduje Julkę w woj. podkarpackim, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkae 05.10.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Witam wszystkich, my również zastanawiamy się nad Julką, wczoraj pojawiła się wersja tego projektu z dachem dwuspadowym (http://www.mgprojekt.com.pl/domki/julka3/index.php) i teraz mamy dylemat, orientuje się ktoś ile może być tańszy w wykonaniu dach dwuspadowy? Szukamy kogoś kto buduje Julkę w woj. podkarpackim, pozdrawiam Nie wiem o ile, ale na pewno tańszy jest dach dwuspadowy. Chociaż w środku ten domek ma taki sam układ jak podstawowa wersja Julki. to z zewnątrz to zupełnie inny dom. Myślę, że trzeba sobie zadać pytanie co jest ważniejsze? Czy koszty, czy wygląd? Jeżeli podobają Ci się dachy dwuspadowe to super, wybór jest prosty. Ja uważam, że wersja z dachem wielospadowym jest ładniejsza i pomimo większych kosztów raczej zdecydujemy się właśnie na taki dach. Obecnie mieszkam w domu z dachem wielospadowym i pokoje na górze na tym nie ucierpiały, mój problem to wyłącznie okna dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubapl 05.10.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Wg kosztorysów znajdujacych się na stronie mgprojekt wersja z dachem dwuspadowym jest...droższa o 23000 netto:confused: Wynika to chyba tylko z świeżości kosztorysu bo nie wierze że domek z takim dachem jest droższy w wykonaniu. My tez skłaniamy sie ku tej wersji ( dach dwuspadowy ) z podobnych względów co poprzednicy, zeby ograniczyć koszty i zoptymalizowac powierzchnie na poddaszu. Jednak ciagle potwierdzam..dach wielospadowy w tym projekcie jest bardziej urokliwy o ile ktos nie podniesie scianki kolankowej ponad pol metra:) Ponawiam pytanie poprzednie, czy ktoś zastanawial się nad zabudowaniem lub zlikwidował juz podcien ? Pozdrawiam! Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 05.10.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 witam. co do Julki III - kosztorys jest droższy bo aktualny, ten z podstawowej Julki jest z 2008r.. dach dwuspadowy powinien być tańszy, a dodatkowo poddasze ustawniejsze i troszkę większe, bo odchodzi część skosów. Co do wyglądu nie będę się spierał bo to już kwestia gustu, a tu się nie dyskutuje.Ja też skłaniam się do Julki III. zastanawiam się natomiast nad materiałami do budowy. może porotherm zamienić na ytong, solbet - ściana jedno czy dwuwarstwowa? tu mam dylematy. czym ocieplać? wiadomo chce się jak najlepiej ale jednocześnie ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaprzem 06.10.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Julka III ma większą kubaturę, a co się z tym wiąże, większe zapotrzebowanie na ciepło. Czy ktoś buduje w okolicy Częstochowy? My wybraliśmy i zakupiliśmy już ten projekt - chcemy zrobić jednak drobne poprawki i z chęcią byśmy zobaczyli Julkę na żywo. Jaki rodzaj ogrzewania przewidujecie do tego domu. Zastanawialiśmy się nad pompą ciepła, ale koszt inwestycji bardzo duży i minusem ogrzewanie podłogowe z kafelkami na wierzchu. Drewno ponoć też można, ale wzrasta już eksploatacja. Dlatego (choć ceny gazu mają wzrosnąć) decydujemy się na ogrzewanie gazowe. A jakie Wy macie pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 06.10.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 z ogrzewaniem to już kwestia i portfela i miejsca, bo ekologia wszędzie wchodzi. wiadomo że najtańsze jest te przy którym trzeba się narobić a więc kominkowe następnie węgiel a potem to już po kolei gaz, olej itd. gaz jeśli jest dostęp do sieci to myślę dobre rozwiązanie i ja myślę takie zrobić ale dodatkowo myślę o zwykłym piecu i jeśli uda mi się przepchnąć zgodę to w to wchodzę. zawsze w razie strasznych kosztów można się będzie tym piecem ratować. ogólnie wydaje się że domek powinien być ciepły więc moze nie bedzie tak strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 06.10.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 pompa ciepła to piękna sprawa ale troszkę kosztuje a i potem w trakcie użytkowania za darmo nie grzeje (jakby tak było wszyscy bysmy w to weszli)ni też są koszta moze nie tak wielkie ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaprzem 06.10.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Kominkowe mamy teraz, i w przyszłości raczej nie chce. Najfajniej będzie połączyć gaz z kominkiem i czasem sobie tak podgrzać. Ale tylko kominkowe odradzam: dużo roboty i kurzu. Na działce jest gaz, więc chyba go wybierzemy. Doradzono nam jeszcze wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. Ponoć obniża koszty ogrzewania. No i dobrze ocieplony dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaprzem 06.10.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 A w sprawie ocieplenia domu, dzisiaj rozmawiałam z architektem i doradził mi styropian 20 cm i na dole co najmniej 15 cm, oraz na dachu wełna mineralna 30 cm. Jeszcze trzeba pogadać z budowlańcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 06.10.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 mam wrażenie że z tym ociepleniem to nie ma co też przesadzać = wszystko ma swoje granice, a dla julki jest chyba 18 przewidziana i myśle że to wystarczy. A kominek jako główne ogrzewanie - są różne zdania na ten temat. Na pewno tanio ale kotłownia w salonie - chyba nie bardzo. Kominek rozpalony w określonych okolicznościach jest super a na co dzien? ja bym nie chciał. Gaz na pewno jest super ale myślę że 4 tyś to takie minimum opłat rocznych. A mieć i nie używać to po co płacić tą stałą opłatę? to chyba 50zł miesięcznie? też się gibam co by to miało być. może ekogroszek? tyle że "eko"-logiczny to tylko w nazwie. zwykły piec? troszke brudu, trzeba gdzieś skłądowac węgiel, coś robić z popiołem no i na pewno nie jest bezobsługowy. wszystko ma swoje plusy i minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 06.10.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 hej, odnośnie ogrzewania to u Nas będzie gaz kociol kondensacyjny + kominek okolicznościowo + wentylacja mechaniczna. Odnośnie ogrzewania eko-groszkiem to napewno ekonomiczne ale wiem z doświadcznia (obecnie mieszkam w domu z piecem na eko-groszkek), że jest to o tyle uciążliwe że trzeba mieć kotłownie tylko na piec ponieważ sie berdzo brudzi, oraz dodatkowe pomieszczenie na składowanie węgla. Odnośnie kosztów to jeśli drożeje gaz to i drożeje węgiel ( w ciągu 3 lat zdrożał o 200zł, a teraz jest tak duże zapotrzebowanie że trzeba czekać na wegiel albo wciskają gówniany czeski) gaz wychodzi troche drożej ale jak zastosuje sie zawory i automatyke - sterowanie to bedziemy mieli mniejsze koszty oraz komfort w użytkowaniu. Mam teraz w domu takie sterowanie jest super, ustawiamy sobie temperature w każdym pokoju osobno i na caly tydzień, np. jesli wychodzimy do pracy to temp. jest 19 stopni, a przed naszym przyjsciem temp. ustawiamy na 22 stopnie. wchodząc do domu mamy cieplutko i komfort, a nie jak przy zwyklym piecu weglowym bez zasobnika, do pieca rozpalic albo grube skarpety i swetr albo marzniemy . Jeślli chodzi o ocieplenie to u Nas bedzie 18cm styro grafit - lambda na sciany 15cm na podloge parter i 8 cm na pietrze (ponieważ bedą kanały do wentylacji mechanicznej w podlodze), scianki fundamentowe mam ocieplone styrodurem 12cm, a dach będzie welna mineralna Rockwool Toprock 20cm + Rockton 10cm (polecam Rocktona ponieważ dodatkowo jest też akustyczzny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 06.10.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 siwymiki. e no widzę że macie już wszystko połapane. ja jeszcze daleko w polu, a że nie mam doświadczenia z domkami (zawsze blok) to mi troszkę trudniej o porównania więc bardzo dziękuję za sugestie i podpowiedzi - wszystkie rady się przydadzą. Jeszcze projekt nie kupiony ale niemal pewne ze bedzie to JULKA III i na wiosnę ruszymy z bydową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkae 07.10.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Ktoś napisał, że kominek jako główne źródło ogrzewania to nie bardzo. I tu popieram. Mam kominek z płaszczem wodnym. Jest tanio ale kotłownia w salonie. Ja akurat nie pracuje i jestem w stanie trochę zapanować nad syfem w domu, jednak gdyby to mąż się tym zajmował to w domu była by masakra. Każde dołożenie drewna wiąże się z jakimiś okruchami z drewna na podłodze już nie wspomnę o codziennym wybieraniu popiołu fruwającego wszędzie. Najlepiej widoczny jak słoneczko przyświeci. Gaz też mam ale nie korzystamy, jedynie do grzania wody. Mam też doświadczenie ze zwykłym piecem śmieciuchem. Minusem kominka i zwykłego pieca jest to, ze jak nikogo w domu nie ma to w domu kosta. Dlatego fajnie mieć coś co utrzyma nam temp. podczas naszej nieobecności. Zainteresowało mnie to sterowanie w każdym pokoju i palenie gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moko84 09.10.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Witam,ponownie wszystkich forumowiczów po dośc długej nieobecności:) Praca nad Julką wciąga:) Poniżej wklejam link do kilku zdjeć naszej Juleczki:)http://picasaweb.google.pl/komorowskajuskowiak/Domek?authkey=Gv1sRgCPfepLDzppXbdw&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszekhal 09.10.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Super wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidoraki 10.10.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Fajowa ta Juleczka jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts