siwymiki 18.10.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Witam po przerwie link do kilku nowych zdjęć http://www.fotosik.pl/moje_obrazki.php?r=new pozdrawiam Hej, grzesiek daleś zły link i nie ludzie nie mogą obejrzeć twoich zdjęć Zdjęcie Grześka : http://grzes31.fotosik.pl/ Wrzuć może jak nie bedzie to problem jakieś zdjęcia po zrobieniu karton gipsów. pozdrawiam adrian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudus73 19.10.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Witam wszystkich serdecznie. To nasz debiut na tym forum. Dopinamy kupno działki i zamierzamy na wiosnę startowac z budową najprawdopodobniej Julki, która jest bohaterką tego forum. Ponieważ jeszcze na 100 % nie wiemy czy ostatecznie wybierzemy ten projekt (jak każdy inny ma swoje wady i zalety - wydaje się być optymalny pod kątem powierzchni i kosztów budowy) to bardzo pomogłyby nam jakiekolwiek zdjęcia domu z zewnątrz jak i w środku. Dlatego ośmielam się z żoną prosić o przesłanie na maila [email protected] tyle zdjęć ile to będzie możliwe. Z góry bardzo dziękujemy. Jesteśmy świadomi, że zdjęcia pomogaą nam podjąc ostateczną, dobrą decyzję co do projektu, który postaramy się w prowadzić w życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudus73 20.10.2010 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 A może ktoś zbudował już taki dom w centralnej Polsce. My będziemy budowac w Sochaczewie. Jeśli tak to byłoby super gdymy można było obejżec domek w realu. Mam nadzieję, że ktoś się odezwie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika-o2 25.10.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 WitamJa buduję w Tłuszczu, a więc po drógiej stronie Warszawy. Tłuszcz jest miastem położonym niedaleko Wołomina. Jeśli będziesz chciał obejżeć domek to zapraszam. W chwili obecnej jesteśmy na etapie robienia poddasza i dachu. Domek będzie gotowy za około 3 tygodnie. Wykonany jest 90% zgodnie z projektem.Zmiany jakie dokonaliśmy:- likwidacja 2 okien małych w kuchni i w salonie.- drzwi tarasowe powiększyliśmy: 240cm- Wc wylane na równo z podłogą na parterze: wysokość uzyskaliśmy po odjęciu posadzki 225cm- Klatka schodowa wydłużona o 1 schodek, celem likwidacji uskoku na półpiętrze i zwiększenia wysokości w wc.- Zmiejszenie budynku o 1m od garażu ponieważ nie mieścił nam się na działce (wcale nie widać tej zmiany)- drzwi z tyłu garażu- likwidacja słupków drewnianych w pokoju nad garażem: konstrukcja dachu spawana (tylko w tym pomieszczeniu.- poddasze: sufit na korytarzu podniesiony do wysokości takiej jak w pokojach (260cm)- parter: likwidacja podciągów przy oknach : w salonie i jadalni- wyprostowaliśmy ściany w saloniePozdrawiam i zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszekhal 25.10.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Witam serdecznie i pytam czy można jakieś zdjęciaPozdrawiam serdecznieLeszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika-o2 26.10.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Witam serdecznie i pytam czy można jakieś zdjęcia Pozdrawiam serdecznie Leszek Witam Zdjęcia wkleje już niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszekhal 26.10.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Witam Zdjęcia wkleje już niedługo. Bardzo dziękuje i pozdr Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukwol 26.10.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Witam, mam pytanie do osób które już wybudowały Julkę i robiły strop nie z TERIVY tylko lany, ile mnie więcej poszło stali zbrojeniowej, ile na płytę i ile na resztę (fundamenty, nadproża itp. ), z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam wszystkie Julki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraziaK 27.10.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Witam. Budujemy Julkę w Płocku. Jesteśmy na etapie koźliny. Generalnie mamy dwa problemy - z oknem nad wykuszem (podobno będzie bardzo maleńkie?) i tymi nierównościami pod schodami (nasze będą drewniane). Chcemy wyrównać podłogę pod nimi tj, nie robić stopni tak jak jest w projekcie, ale nie wiemy jak to potem wyjdzie na pietrze (czy sufit nie będzie za nisko) A podanto zrobiliśmy tu, koło schodów wejście do garażu, więc dojdą jeszcze drzwi i cała sprawa już mnie przerasta. Czy te drzwi zmieszczą się razem z futryną przy podniesiemu pozimou podłogi do równa?? Pomóżcie jeśli ktoś jest w stanie. Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraziaK 27.10.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Aha, zapomniałam dodać najważniejszego. Podnieśliśmy dom o jeden pustak (ścianke kolankową), a okno nad wykuszem pozostało na tej samej wysokości. Czy tu też nie będzie zonka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Galan- 27.10.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 CZY KTOŚ BUDUJE DOMEK JULKA w Małopolsce ? Witam forumowiczów mam pytanie czy ktoś buduje lub już zbudował domej JULKA w małopolsce ? Ja mam zamiar rozpocząć budowę w okolicach Nowego Targu ale chętnie podjechał bym go zobaczyć "na żywo" w województwie małopolskim. Moj email [email protected]. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika-o2 27.10.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Aha, zapomniałam dodać najważniejszego. Podnieśliśmy dom o jeden pustak (ścianke kolankową), a okno nad wykuszem pozostało na tej samej wysokości. Czy tu też nie będzie zonka??? Witam Co do nierówności pod schodami to się nie martw. My wyrównaliśmy posadzkę i w wc uzyskaliśmy wysokość po odjęciu posadzki 225cm. Uzyskaliśmy ten wymiar dodając 1 schodek, w ten sposób zlikwidowaliśmy również uskok na półpiętrze. Dodając 1 schodek należy pamiętać, że o taki sam wymiar (27cm) należy powiększyć otwór nad schodami (tymi od dołu). A więc jeśli zrobisz tak samo to nad drzwiami będziesz miała 25cm. Przy czym moje schody są murowane, więc ty zapewne byś miała jeszcze więcej. Co do ściany kolankowej nie podnosiła bym. My nie podnosiliśmy i pomieszczenia naprawdę nie są za niskie. Generalnie są normalne. Dodatkowo są jaskółki, które bardzo wywyższają je. Jeśli podniesiesz ścianę kolankową i nie zmienisz konstrukcji dachu to z pewnością okna będą za małe. Ten temat był już poruszany na forum, więc przejrzyj sobie wszystkie posty i koniecznie obejrzyj zdjęcia _to bardzo pomaga:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7marta 27.10.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Witajcie,nasza Julka powstaje pod Łodzią,ściankę kolankową podnieśliśmy o jeden poroterm to jest ok. 25 cm dach jest w całości podniesiony o tenże pustak jedyna rzecz to ,to aby zamaskować podniesienie ścianki należy nieco wydłużyć dach co da nam większy podcień wokół domu.To tak naprawdę nie szpeci domu a daje nam wygodniejsze wnętrze.Okno nad wykuszem nie ulega pomniejszeniu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adibu 27.10.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Niestety tak to już jest ,że jak zmienia się jedno to wychodzi drugie.My zostawiliśmy ten uskok na stojance,bo inaczej musielibyśmy zmienić kont schodów na bardziej stromy lub jeszcze bardziej je wysunąć na salon. wybraliśmy lepsze zło.A do uskoku można się przyzwyczaić.Aha zapomniałam dodać że zmieniliśmy wejście do pom nad garażem.Zrobiliśmy tam mały przedpokój i dwa pomieszczenia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 28.10.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Witam. Budujemy Julkę w Płocku. Jesteśmy na etapie koźliny. Generalnie mamy dwa problemy - z oknem nad wykuszem (podobno będzie bardzo maleńkie?) i tymi nierównościami pod schodami (nasze będą drewniane). Chcemy wyrównać podłogę pod nimi tj, nie robić stopni tak jak jest w projekcie, ale nie wiemy jak to potem wyjdzie na pietrze (czy sufit nie będzie za nisko) A podanto zrobiliśmy tu, koło schodów wejście do garażu, więc dojdą jeszcze drzwi i cała sprawa już mnie przerasta. Czy te drzwi zmieszczą się razem z futryną przy podniesiemu pozimou podłogi do równa?? Pomóżcie jeśli ktoś jest w stanie. Dzięki z góry. Hej, Co do Twoich pytań to: 1. Zwiększając wysokość ścianki kolankowej Okno nad wykuszem się zmniejszy !!! o ok. połowe jeśli nie zmienisz konstrukcji dachu nad wykuszem, albo chcąc mieć okno takie jak w projekcie to parapet bedzie mieć głębokość ok. 60-80cm. Ale jest wyjście z tej sytuacji ! tak jak ja to zrobiłem, a mianowicie obniżyłem kawalek dachu nad wykuszem (zobacz wcześniejsze posty z moimi zdjęciami, pisalem o tej zmianie. 2. Tak samo odnośnie wyrownania podłogi ja tak zrobiłem i wszystko jest OK. nie jest zanisko, jest też moje zdjęcie z tą zmianą i są schody prowizorka ale są srobione tak jak będą finalne, z tą różnicą ze półpiętro bedzie o 17cm wyżej. Ja tak samo jak Ty mam w tym miejscu przejście do garażu. Umnie podniosłem ścianke kolankową o 1 pustak i żeby to zniwelować na elewacji zwiększylem podcień - nie będzie tak widać podniesienia ścianki kolankowej. Po 1 Listopada wkleje nowe zdjęcia z krycia dachu bo na nich bedzie dokładnie widać moją zmianę dachu nad wykuszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraziaK 02.11.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Hej, Co do Twoich pytań to: 1. Zwiększając wysokość ścianki kolankowej Okno nad wykuszem się zmniejszy !!! o ok. połowe jeśli nie zmienisz konstrukcji dachu nad wykuszem, albo chcąc mieć okno takie jak w projekcie to parapet bedzie mieć głębokość ok. 60-80cm. Ale jest wyjście z tej sytuacji ! tak jak ja to zrobiłem, a mianowicie obniżyłem kawalek dachu nad wykuszem (zobacz wcześniejsze posty z moimi zdjęciami, pisalem o tej zmianie. 2. Tak samo odnośnie wyrownania podłogi ja tak zrobiłem i wszystko jest OK. nie jest zanisko, jest też moje zdjęcie z tą zmianą i są schody prowizorka ale są srobione tak jak będą finalne, z tą różnicą ze półpiętro bedzie o 17cm wyżej. Ja tak samo jak Ty mam w tym miejscu przejście do garażu. Umnie podniosłem ścianke kolankową o 1 pustak i żeby to zniwelować na elewacji zwiększylem podcień - nie będzie tak widać podniesienia ścianki kolankowej. Po 1 Listopada wkleje nowe zdjęcia z krycia dachu bo na nich bedzie dokładnie widać moją zmianę dachu nad wykuszem. Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi. Czekamy z wytchnieniem na obiecane zdjęcia od siwymiki, a przy okazji mam pytanie za 100 punktów: nasi dekarze coś tak nam nie za bardzo sie podobają, bo jak narazie cała więźba dachowa jest "spasowana" na gwoździe! Czy to jest OK, czy raczej dać im do zrozumienia, że chyba wypadałoby to raczej lepiej zabezpieczyć. Ach, laikiem być w tych sprawach to sama radość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekarki 05.11.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Witam serdecznie, Jesteśmy z Mężem na etapie wybierania projektu i prawie na 100% zdecydowaliśmy się na dwuspadową Julkę. Pytanie do budujących ten domek- jakie ponieśliście koszty? Druga kwestia - wiem, że kilka osób buduje Julkę, także tą wielospadową, w okolicach Łodzi. Czy jest możliwość obejrzenia domku na żywo? Z góry dziękujemy za możliwość zorganizowania wizji lokalnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jockn 05.11.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 jak narazie cała więźba dachowa jest "spasowana" na gwoździe! Czy to jest OK, czy raczej dać im do zrozumienia, że chyba wypadałoby to raczej lepiej zabezpieczyć. No z tego co wiem to tak już zostanie, oczywiście śrubami też będą skrecane(powinny być) ale tylko nie które, na oko większość więźby jest na gwoździach, u mnie przeważnie "250" P.S. Link do jednej z ostatnich fotek http://picasaweb.google.com/117565272944994692560/Image?authkey=Gv1sRgCM37s-LIuL3IhQE#5535989285627817970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomii81 06.11.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 A wykonał ktoś strop z Terrivy?Chciałbym porównać ile kosztuje strop wylewany a ile z terrivy.Możecie podzielić się taką informacją?Z góry dzękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jockn 06.11.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 A wykonał ktoś strop z Terrivy? Chciałbym porównać ile kosztuje strop wylewany a ile z terrivy. Możecie podzielić się taką informacją? Z góry dzękuję. Ja robiłem, no oko ok 15 tys mnie wyszedł ale wieczorem lukne na faktury i napisze dokładniej ile wyszło..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts