Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z w miare dokładnych wyliczeń wyszło mi ok 13500 zł (belki, pustaki, stal, parenaście kantówek 10x10 na stemple, kilkanascie stempli), robocizny nie licze ale to było jakieś 3-5 dni roboty włącznie z zalaniem.

aaaa no i do odjęcia 450 zł bo zostało mi troche pustaków i opchnąłem je wujkowi, który na wiosnę będzię potrzebował :D.....więc zostaje 13050 + robocizna.

Pozdr

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej, niestey krycie dachu przesunelo się o tydzień więc z niecierpliwością czekamy do wtorku, ale w tym czasie buduje kominy, jeden juz wkończony drugi w trakcie pracy - już na ukończeniu.

http://images43.fotosik.pl/362/941a59b29031c655.jpg

http://images39.fotosik.pl/358/882d1aad0e062f3c.jpg

jockn, o ile podnieśliście ściankę kolankową? Nie wiem dlaczego, być może po zrobieniu elewacji zewn. to się zmieni, ale na razie odnoszę wrażenie, że dach, zwłaszcza nad garażem ma za krótkie krokwie i burzy proporcje domu

Beton już w tym jest wliczony, o ile dobrze pamietam weszło 14 m3 betonu.

A ile pustaków jest na garażu w orginale? Szczerze powiem, że za bardzo nie dało sie z tym nic zrobić bo zmieniły sie przepisy u nas odnosnie dachu w momencie jak juz plan był kupiony ale papiery nie złożone i trzeba było na szybko coś wymyślić, inne warianty nie podchodziły za względu na przepisy, a że Julka nam sie podobała, głównie ze względu na ułożenie w środku to nie szukaliśmy innego projektu.

Witam ponownie.

Drodzy forumowicze, czy ktoś z Was buduje Julkę z dwuspadowym dachem?

Raczej nikt nie zaczał jeszcze tej realizacji z prpstej przyczyny - projekt jest dostepny dopiero od około miesiąca do zakupu.

Ja jestem w trakcie zakupu tego projektu- zamierzam wystartowac od wiosny 2011. Budowac bede na slasku, kolo Gliwic.

Pozdrawiam!

Raczej nikt nie zaczał jeszcze tej realizacji z prpstej przyczyny - projekt jest dostepny dopiero od około miesiąca do zakupu.

Ja jestem w trakcie zakupu tego projektu- zamierzam wystartowac od wiosny 2011. Budowac bede na slasku, kolo Gliwic.

Pozdrawiam!

Racja:) Sama tego nie wymyśliłam, ale to z ekscytacji chyba:) My tez planujemy start wiosną przyszłego roku, jeśli oczywiście papierki pozwolą. Jesteśmy z Łodzi i tu też budwać będziemy. Na jakie koszty się nastawiacie? Trochę mnie przeraża ta inwestycja, głównie z racji tego, że się nie orientuje w tych wszystkich zawiłościach projektowo budowlanych. Ale mam nadzieję, że z pomocą m.in forum co nieco będzie łatwiejsze do rozwikłania. Planujecie jakieś zmiany w projekcie?

Witam

Jak wyglądają pokoje na górze te z oknem balkonowym?

Okno z projektu wynika jest bardzo szerokie i nam architekt doradził zrobienie drzwi balkonowych jednoskrzydłowych a po bokach 2 małe okna.

Trochę zmieni to wygląd zewnętrzny, ale w pokoju ze spadkami miejsce do meblowania jest potrzebne. A jak wygląda taki pokój bez zmian?

U nas przypadnie on naszej córce (ten od frontu) i ciekawa jestem jak ją tam ulokujemy. Drugie pytanie, to czy w pokoju koło łazienki bez balkonu, okna, które są w projekcie są wystarczające?. Dają dużo światła? I jak jest z ustawnością tego pokoju?

Jak ktoś z Was już zbudował górę, proszę o podpowiedzi.

Witam

Jak wyglądają pokoje na górze te z oknem balkonowym?

Okno z projektu wynika jest bardzo szerokie i nam architekt doradził zrobienie drzwi balkonowych jednoskrzydłowych a po bokach 2 małe okna.

Trochę zmieni to wygląd zewnętrzny, ale w pokoju ze spadkami miejsce do meblowania jest potrzebne. A jak wygląda taki pokój bez zmian?

Ja osobiście nic bym nie zmieniałem i nic bym nie zmienił, wydaje mi się, że za bardzo ściśnięte by to było bo jaskółka nie jest aż tak duża a drzwi i 2 okna to trochę za dużo jak na moje oko.

Drugie pytanie, to czy w pokoju koło łazienki bez balkonu, okna, które są w projekcie są wystarczające?. Dają dużo światła? I jak jest z ustawnością tego pokoju?

W przyszłym tyg prawdopodobnie będę miał zamontowane okna dachowie więc

będę się mógł coś więcej wypowiedzieć ale wydaje mi się że powinno być całkiem ok.

Z ustawianiem chyba też problemów nie powinna być, jest cała ściana do dyspozycji prawie.

A co do światła wogóle to wg mnie kwestie indywidualne, jaka działka, jakie zabydowania wokoło ilość ewentualnych drzew itd.

U nas światła nie brakuje, widoki tez nie najgorsze więc zdecydowaliśmy się na większe okna dachowe a pozostałe okna nie były modyfikowane ani ilość czego boże broń zmniejszana.

Dziękuję za odpowiedź, i jak można prosić to fajnie by było gdyby dodał Pan fotki pokoi na górze. A co do okna balkonowego, to drzwi balkonowe będą węższe i dlatego zostanie miejsce na dwa okna. Pomysł wydaje mi się o tyle dobry, że ten pokój będziemy mieli od wschodu, a bedzie to pokój córki, która chodzi do szkoły i potrzebujemy ustawić biurko w dobrze doświetlonym miejscu. Dlatego o tym myślimy. Ale poproszę jeszcze o zdjęcia jak Pan bedzie miał, bo plany a rzeczywistość to duża różnica i ciężko mi pewne sprawy sobie wyobrazić. Zastanawiają mnie też te skosy w łazience: czy tak jak jest w planach zmieści się wanna pod tymi skosami?