Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej wszystkim:-)

Po ciszy trwajacej prawie cala zime czas rozpoczac budowe... dzwonilismy wczoraj do budowlancow z zapytaniem o termin rozpoczecia budowy i nam powiedzieli ze jeszcze jakies 2 tyg trzeba poczekac bo ziemia jest jeszcze niby na metr zamarznieta. Miejmy nadzieje ze wiosna przyjdzie jak najszybciej bo juz sie nie mozemy doczekac rozpoczecia..

Materialy juz na dzialce czekaja:-)

kurcze juz sie nie mozemy doczekac !:-)

P.S. ciekawe czy tak bede pisac juz po rozpoczeciu.

Udało mi się znaleść 1 firmę która zrobi mi okna z łukami. Wymiary zostają takie jak w projekcie. Na środku okna będzie nieruchomy słupek (tak jak w karzdym oknie), okno przymocowane bęrzie na 5-6 zawiasów. Nie będzie uchylne - tylko obie części będą się otwierać. Okno 3szybowe, z ocieplanym profilem. Cena za okna w całym domu 18600zł bez szprosów, z szprosami 20400zł. Firma z Ostrowi Mazowieckiej.

hej,

pisanie że wszystkie okna za 18600 to nic nie daje, ponieważ piszesz tylko że ocieplony profil i 3 szyby. Zeby mić jakiś pogląd co do ceny, to trzeba napisać jaki jest profil (firma, model), współczynnik przenikania dla całego okna, profilu, szyby, czy okna są w kolorze (jedno, czy dwustronnie).

Ja wykonywałem okna w oknoplast kraków i z wyliczeń wynikało że niemożliwe jest wykonanie takich dużych okien balkonowych.

Jeśli ktoś powiedział Tobie o jakiejś nowej technologii do łuków to nabijał Cię w butelke. Niema żadnej nowej tehnologii, niektórzy producenci wkładają do łuku płaskownik z blachy, który niby wzmacnia profil, a w rzeczywistości tylko podnosi wagę i nic więcej nie daje.

Pora rozpoczynać budowe! Mam juz w reku pozwolenie na budowe Julki III i zaczynam!:)

Najpierw media i fundamenty....

Ma ktos jakies namiary na dobre i tanie składy budowlane (slask)? Ceny stali sa straszne- ponad 3000 za tone!

Pozdrawiam!

Mirek

hej,

pustaki kupowałem w składzie BUD-MAT Kraków tel. 606893691 do przedstawiciela. Z dostawą i rozładunkiem HDS na budowie.

Odradzam fimę z Tych E-BUDIKOM -> nieżetelna i niesumienna. umawiałem sie na dostawe z hds a przyjechał tir bez rozładunku.

Materiały do izolacji fundamentów + styrodur + styropian do ocieplenia i wełnę do ocieplenia dachu kupowałem w Jaworznie z dostawą na budowe w cenie tel. 500 151 177

Link do aukcji allegro tej firmy http://allegro.pl/xps-30-l-styrodur-styropian-ekstrudowany-3-10-cm-i1493375601.html

Materiały na cały Dach i okna kupowałem w firmie OLMAR w Trzebini -> kolejna firma godna polecenia. wszystko z dostawą HDS po najniższych cenach w całej Polsce.

Stal kupowałem w Dąbrowie Górniczej w Gór Hurt skład stali koło Huty Mitall.

pozdrawiam i zycze tanich zakupów

Witam ja temat okien mam zakończony dlatego z perspektywy czasu mogę powiedzieć jedno: okno balkonowe z łukiem to tylko jeden wielki problem.

Większość szanujących się producentów poprostu powie że na 99% to nie będzie działać poprawnie.

Moja rada dla tych którzy jeszcze mogą to zmienić : proste okno i zwężone o 20 cm.Bo to w projekcie to jakaś porażka. Dziwnie kwadratowe jest.

Życze udanych wyborów.

No to z tymi oknami będzie niezły ubaw. I tak musimy sie zdecydować na jakąś opcję, wstępnie wybraliśmy fabrykę okien VETREX (veka plus roto plus pakiet 3 szybowy) Zastanawiamy się też nad DRUTEX, ale mają wiele kiepskich opinii na forach, więc pewnie opcja1.

Ale teraz z innej beczki: powiedzcie, jaki macie grzejnik (wymiary) pod oknem w salonie. Okno jest umiejscowione tak nisko, że po położeniu podłogi będzie się ono zaczynać na wysokości kolana???!! Czy dobrze myślę?

I tak w ogóle możecie polecić jakieś dobre grzejniki i kotły na ekogroszek oraz ile wyniósł Was koszt hydrauliki (kotłownia, centralne ogrzewanie i wod-kan razem).

"witam,

jestem świeżo po wycenie ogrzewania: podłogowego w całym domu + kaloryfer łazienka, garaż i pomieszczenie gospodarcze.

Pieć kondensacyjny Vaillant ecotec 24 + wkład kominowy, zasobnik 300l solarny + 2 panele solarne.

Do całości sterowanie Vaillanta + programatory pokojowe + automatyka i listwa automatyki (sterowanie temperaturą w każdym pokoju niezależnie, możliwość ustawienia 4 zmian temperatury w ciągu doby, tygodniowy cykl). Zestaw solarny firmy Hewalex panele płaskie.

Za całość materiały + robocizna wychodzi 35 400 zł brutto ( - 9000 zł pomniejszone juz o wszelkie opłaty i odsetki dofinansowanie do kolektorów)"

Do siwymiki

To chyba bardzo tanio! Nas wstepnie z materiałem i robocizną (ogrzewanie podłogowe tylko w łazienkach i na parterze bez salonu) wycenili na 32 -39 tys. zł Kocioł z 1 wyceny na 32 ooo galmet EKO GT - KWP z podajnikiem 22 kw, grzejniki aluminiowe. Bardzo proszę o krótką informacje na temat solarów - w jaki sposób załatwia sie dofinansowanie i w jaki sposób wpływają one na ogrzewanie (podgrzewaja tylko wodę...??? nie mamy o tym pojęcia) No i o jakich odsetkach i opłatach jeszcze piszesz. Dzięki i pozdrówka.

Tanio siwymiki ma to ogrzewanie, chodź pewnie można i taniej ... ja również zrobiłem sobie wycenę ogrzewania w całym domu podłogówka, drabinka w łazience, 2 grzejniki na strychu oraz 1 w garażu ... piec Vaillant VC186/3-5 , grzejniki Purmo, podłogówka wykonana na PE-RT firmy KAN, kominek Lechma PL-190 Panorama 15KW z PW , bufor ciepła 750/200, pełna elektronika w tym reg. pogodowy Colormatic 400, za całość z robocizną 47tyś mi policzyli i wydaję mi się ze bardzo dużo to jest bo po sprawdzeniu głównych elementów systemu kupując z 23% Vat-em i tak kupię taniej jak u nich, sama robocizna 5200zł. 1/8 kosztów jaki chcemy wpakować w dom to samo ogrzewanie to jakieś nie halooo

u nas podłogówka wszędzie oprócz garażu, dwa grzejniki łazienkowe, 2 grzejniki w garażu.

piec Vaillant VUW turboTEC plus 242/3-5 zamk.kom sp. - 3900.-

rury, złączki kolana itd Prandelli system multyrama - niespełna 14'000.-(materiał na ogrzewanie jak i na wodę uż.)

robocizny nie powiem bo nie wiem, mamy 2 gości uzgodnionych od całości za wykończenie

Witam Wszystkich

W sprawie ogrzewania podłogowego - co będziecie mieć na podłodze kafelki, panele czy drewno?

Rozgryzaliśmy temat ogrzewania podłogowego, a ponieważ chcemy drewnianą podłogę, to jest to duży problem. Faktem jednak jest że takie ogrzewanie to super sprawa. Mam w obecnym domu w kuchni i w łazience.

Witam wszystkich,

Wczoraj na budowe wjechala koparka :)! czyli wczorajsza date oficjalnie mozna nazwac dniem rozpoczecia budowy! dzis panowie sie uwijaja bo o godzinie 13 ma przyjechac cement:) miejmy nadzieje ze pogoda dopisze bo cos wczoraj kropilo i zapowiadaja deszcz na weekend.. panowie budowlancy mowia ze taki maly deszczyk to nie problem bo to nawet lepiej wiaze fundament:) wiec wierzymy im na slowo:)!

oj nareszcie cos sie dzieje....

niestety nie mamy zdjec gdyz nie ma nas na miejscu :(

pozdro

"witam,

jestem świeżo po wycenie ogrzewania: podłogowego w całym domu + kaloryfer łazienka, garaż i pomieszczenie gospodarcze.

Pieć kondensacyjny Vaillant ecotec 24 + wkład kominowy, zasobnik 300l solarny + 2 panele solarne.

Do całości sterowanie Vaillanta + programatory pokojowe + automatyka i listwa automatyki (sterowanie temperaturą w każdym pokoju niezależnie, możliwość ustawienia 4 zmian temperatury w ciągu doby, tygodniowy cykl). Zestaw solarny firmy Hewalex panele płaskie.

Za całość materiały + robocizna wychodzi 35 400 zł brutto ( - 9000 zł pomniejszone juz o wszelkie opłaty i odsetki dofinansowanie do kolektorów)"

Do siwymiki

To chyba bardzo tanio! Nas wstepnie z materiałem i robocizną (ogrzewanie podłogowe tylko w łazienkach i na parterze bez salonu) wycenili na 32 -39 tys. zł Kocioł z 1 wyceny na 32 ooo galmet EKO GT - KWP z podajnikiem 22 kw, grzejniki aluminiowe. Bardzo proszę o krótką informacje na temat solarów - w jaki sposób załatwia sie dofinansowanie i w jaki sposób wpływają one na ogrzewanie (podgrzewaja tylko wodę...??? nie mamy o tym pojęcia) No i o jakich odsetkach i opłatach jeszcze piszesz. Dzięki i pozdrówka.

hej !

kolektory mozna zastosowac do ogrzewania wody i do wspomagania ogrzewanie, ale ze względu nd duży koszt inwestycji i stosunkowo małe zyski z wspomagania ogrzewania rozwiązanie to w naszych warunkach jest nieopłacalne.

U nas będą kolektory plaskie firy Hewalex które będą wspomagać ogrzewanie wody użytkowej. Przy zasobniku 300 litrów zakładam że przez 6 miesięcy pokryją zapotrzebowanie na ciepłą wodę, a w pozostałych miesiącach będą ja dogrzewać.

Jeśli chodzi o dofinansowanie to działa to na zasadzie kredytu którego do 45% jest spłacana przez fundusz ochrony środowiska, ale jeszcze od tych 45% należy zapłacic podatek 19% no i prowije od kredytu oraz wszystkie opłaty, np. za szybszą spłate.

Poczytaj sobie na http://www.bosbank.pl/index.php?page=Sloneczny_EkoKredyt lub http://www.dotacjenakolektory.pl.

Jest kilka banków które udzielają takich kredytów, sprawdzałem Bank Ochrony Środowiska ma najmniej korzystne warunki.

Odnośnie mojej wyceny ogrzewania to jest to instalator sprawdzony który jest autoryzowanym serwisantem vaillanta i wielu innych markowych producentów, wykonywał taką samą instalacji u mojego brata (jest bardzo zadowolony). Robiłem inne wyceny ale jak mi wyliczali to z butów wypadłem jedna firma wyliczyla mi 57 tys. zł.

Oto moja wycena:

• Instalacja ogrzewania podłogowego we wszystkich pomieszczeniach z wyjątkiem garażu i kotłowni

• Regulacja instalacji strefowa (każdy pokój osobne ustawy temperatury (4 temp. na dobe)

• Kotłownia konednsacyjna w technologii Vaillant z regulacją pogodową oraz wydzieleniem dwóch obwodów grzewczych (piec Vaillant ecotec 24 + zestaw solarny)

• Solarne wspomaganie przygotowania c.w.u. w technologii Hewalex do wyboru kolektory płaskie lub próżniowe

Koszt wykonania instalacji wraz z materiałem kształtuje się następująco:

1. Instalacja bez wspomagania solarnego 27679zł brutto

2. Instalacja ze wspomaganiem solarnym kolektory płaskie 35190zł brutto

3. Instalacja ze wspomaganiem solarnym kolektory próżniowe 37311zł brutto

Instalacja wodno – kanalizacyjna zgrzewana z p.p. montaż wraz z materiałem 3200zł

Instalacja gazowa ok. 800-1300zł

Witam,

u Nas drzwi zew będą z 2 doświetlami tak jak w projekcie, kolor złoty dąb.

Jeszcze dokładnie niewiemy jakie ale mamy kilka propozycji:

http://images47.fotosik.pl/734/30183afa5e81993d.jpg

http://images39.fotosik.pl/727/347c7ef7feb3a295.jpg

http://images35.fotosik.pl/182/ef847262937f852bmed.jpg

Czesc wszystki my bardzo powaznie zastanawiamy sie nad projektem Julka widze ze wielu z was jest juz w trakcie budowy:) mamy wlasciwie prosbe chcielibysmy zobaczyc ten dom jestesmy z dolnegoslaska i gdyby kos nas zaprosil i pokazal ten domek chetnie bysmy skorzystali poniewaz wiemy ze jest to powazna inwestycja wiec chemy byc przkonani na 100%. Dziekuje i powodzenia z waszymi budowami