Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

> sidoraki

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130617-czy-kto%C5%9B-buduje-projekt-Julka-z-mg-projekt&p=4827088&viewfull=1#post4827088

U nas wykonawca nic nie zgłaszał (Julka wariant 1), słupy są w ścianach.

Dzieki za odp... juz zaczynamy dostawac wariacjii tym bardziej ze nie ma nas na miejscu.

błędy polegały na wymiarowaniu. co innego w wykazie więźby, rysunkach i w rzeczywistości jeszcze co innego. jeśli cieśla połapany to da radę tylko nie może przycinać wszystkiego na dole, a dopiero po przymiarkach. po prostu trzeba go wyczulić że mogą być błędy. wiadomo że łatwiej jak wszystko jest ok w projekcie ale tu nie byłbym tego pewien. wiadomo że dodatkowo mogą dojść jakieś przesunięcia więźby np. ze względu na inny komin wtedy tym bardziej trzeba uważać. z drugiej strony po to bierzemy fachowców aby myśleli, a nie w ciemno cieli konstrukcję. powodzenie - będzie OK. swoją drogą to mg projekt trochę zlewa problem. płacimy za projekt a potem wyłapujemy błędy - lipa. jak zgłosiłem to najpierw próbowali mnie spławić, ze niby nie ma błędów, a dopiero jak się uparłem i pokazałem przykłady to przyznali mi rację i przysłali poprawki ale tylko tych elementów które im pokazałem!!!! pozostałe błędy odpuścili - więc w tym momencie stwierdziłem że nie ma sensu im zgłaszać bo i tak nie sprawdzają reszty. sam pilnowałem.

u nas zamontowane drzwi zewnętrzne, 2 zdjątka poniżej, zrobione mamy drzwi wewnętrzne ale nie mam fotek bo czekają na stolarni na zamontowanie, domek od środka wytynkowany maszynowo, aktualnie gruntujemy ściany, od jutra fliziarz przychodzi do układania łazienki na dole(projekt poniżej), następnie łazienka góra oraz płytki na dole, więcej fotek wrzucę wieczorem

http://img109.imageshack.us/img109/1084/04092011918.th.jpghttp://img855.imageshack.us/img855/6289/04092011919.th.jpg

http://img841.imageshack.us/img841/1089/rzut10.th.jpghttp://img823.imageshack.us/img823/3959/rzut12.th.jpg

Edytowane przez jockn

Siwymiki, czy mógłbyś napisać ile zapłaciłeś za ogrzewanie podłogowe w całym domu? Materiały,automatyka,wykonanie... Czy w garażu też masz położone. Pytam, bo planuje tak samo zrobić jak ty.

witam,

podłogówkę mam w całym domu bez garażu (kaloryfer), kotłowni i pomieszczenia gospodarczego koło kotłowni (kaloryfer).

Wszędzie jest podłogówka sterowana termostatami euroster 2026, 2 listwa automatyki purmo i 11 silowników - glowice termo purmo ponieważ tyle jest pętli w domu. dodatkowo w skład automatyki wchodzi calor 430, moduł mieszacza.

Piec jednofunkcyjny Vaillant z zasobnikiem 150 litrów - VC 246 + VIH R150

Dodatkowo w lazience jest grzejnik drabinka.

Instalacja ogrzewania wyniosła 27.870 brutto(8% vat) w tym robocizna, piec wkład kominowy + akcesoria, automatyka materiał do podlogówki system multirama Italy(bez styropianu - ponieważ miałem swój), wyposażenie kotlowni, grzejnik garaż i grzejnik pomieszczenie gospodarcze, pospinanie wszystkiego i uruchomienie, w tej cenie jest rownież wykonanie instalacji gazowej od ogrodzenia działki do kotłowni i kuchni.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest położenie na ogrzewaniu podłogowym płytek (tak mam w obecnie domu, ale żona nie jest do końca zadowolona z płytek wszędzie, ja wręcz przeciwnie).

W Julce będziemy mieć kafle w kuchni łazienka, wc, spiżarnia, wiatrołap, przedpokój - hol, klatka schodowa na piętrze. Sypialnie na piętrze panele + specjalny podkład do ogrzewania podlogowego, salon + jadalnia deska barlinecka montowana na klej.

Mój brat ma domek o podobnej powierzchni i ma na ogrzewaniu położone kafle panele i deskę 3 warstwową i jest zadowolony, oczywiście że panele i deska gorzej przewodzą ciepło niż kafle przez co koszty ogrzewania są trochę większe, ale niema problemu z ogrzewaniem pomieszczeń i utrzymywaniem temperatury.

Jeśli ktoś ma male dzieci to najlepszym rozwiązaniem jest połączenie kafle+panele/deska 3warstwowa ponieważ są one mniej zimne i mniej twarde niż kafle, co przy upadkach dzieci to jest spora różnica.

pozdrawiam adrian

Witam,

dzisiaj zaczęliśmy budowę Julki III Ekipa budowlana zrobiła ławy fundamentowe. Mamy plan w tym roku zdążyć z przykryciem dachu. Jak myślicie, czy zdążymy przed zimą? Ile trwała wasza budowa do tego momentu? Zastanawiamy się czy zdążymy zrealizować nasz cel. Mam jeszcze jedno pytanko ile was wyniósł stan surowy otwarty w Julce? Z góry dzięki za odpowiedź.

Jak myślicie, czy zdążymy przed zimą? Ile trwała wasza budowa do tego momentu? Zastanawiamy się czy zdążymy zrealizować nasz cel. Mam jeszcze jedno pytanko ile was wyniósł stan surowy otwarty w Julce? Z góry dzięki za odpowiedź.

Na naszym przykładzie, start budowy 19 marca 2011, papowanie dachu zakończono 27 sierpnia (czyli stan surowy otwarty). Mieliśmy lany strop więc przez miesiąc Julka się suszyła i mało co było robione, dodatkowo mieliśmy mały przestój z więźbą dachową (około 2 tygodnie, brak drzewa). Może być ciężko ale jak pogoda dopisze i masz dobrą ekipę to możliwe, że dadzą rade przykryć w tym roku. Koszta, przy Julce I: około 130tys.

siwymiki dzieki za odpowiedz a poniewaz masz piec jednofnkcyjny do ogrzewania to czym podgrzewasz wode ?

to ze piec jest jednofunkcyjny to nie znaczy ze nie moze podgrzewać wody.

piec jednofunkcyjny + zasobnik (tzw bojler) i mamy ciepłą wodę, a

piec dwufunkcyjny to znaczy ze niemamy zasobnika tylko piec w sobie mam węzownice i jak chcesz mieć wodę to w tym momencie zaczyna grzać pieć. piec dwufunkcyjny dla ogrzewania wody działa jak ogrzewacz przepływowy.

nie polecam dwufunkcyjnego ponieważ z doświadczenia wiem ze woda powinna być po odkręceniu kranu ciepła i ze stałą temp. ale nie zawsze tak bywa w rzeczywistości.

mam pytanko ile was kosztowalo wykonanie docieplenia dachu bo nie wiem czy nie szukac drugiej firmy bo moja mi powiedziala 19tys

Materiał:

wełna rockwool Toprock 20cm + Rockton 10cm- 7200zl

folia metalizowana dorken reflex 1800zl

+pierdoły (sznurek taśma, zszyfki, klej) 300zł

Robocizna: wykonanie własne - bezcenne.

ale jak wykonywalem znajomemu 2 lata temu to cos ok 7000zl (docieplenie międzykrokwiami, i druga wartwa momiedzy rusztem pod płyty tylko ruszt montowała firma od karto-gipsów, folia i na poddaszu montaż płyt osb

Witam ponownie .Ciągle zastanawiamy się z żoną nad wyborem dachu czy dwuspadowy czy wielospadowy ponieważ boimy się troszkę tych skosów.Dom ładniejszy jest z wielospadowym ale doradzają nam dwuspadowy bo bardziej ustawna góra i troszkę taniej.