asiaprzem 05.10.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam po ponad rocznej nieobecności - tyle trwało załatwianie papierów. Dzisiaj dostaliśmy pozwolenie -wreszcie - i w tym miesiącu chcemy zrobić stan zero. Mam nadzieje że pogoda dopisze. Co do zmian w projekcie (my mamy wersje podstawową Julki) - to tak jak Tubapl pisał - zlikwidowaliśmy ten dziwny pokoik z przejściem do garażu i tam będzie łazienka, a sień zostanie powiększona o garderobę z zasuwanymi drzwiami - nie będziemy się musieli bawić w żadne szafy. Pod schodami będzie schowek, zlikwidowaliśmy to obniżenie o 2 schody - wszystko na jednym poziomie. No i powiększyliśmy ścianę oddzielającą jadalnie od kuchni, ale nie zamkneliśmy do końca. Pomagał nam w tych zmianach architekt i muszę przyznać że jego pomysły wydają mi się sensowne. No a teraz do prawdziwej roboty. Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicur 05.10.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 witam, mam pytanie co do stopu lanego, ile ton drutu poszło Wam na całości? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiula25 05.10.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 WitamMam pytanko ile was kosztowało drzewo na dach julki i czy dawaliscie takie same wymiary jak w projekcie czy inne poniewaz wszyscy uwazaja ze sa przesadne. Ile metrow drzewa wam poszło w projekcie sa podane wartosci netto a ile kupowaliscie drzewa realnie???Mam jeszcze jedno pytanko czy ktos zmienial ksztalt wiezby poniewaz u nas fachowiec ma zmienic ksztalt ramy na wieksza poniewaz twierdzi ze ta jest za slaba i nad garazem ma zrobic dodatkowa rame tak aby nie bylo filarow ???proszę o odpowiedz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiula25 05.10.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam stali poszlo nam okolo 1.700 razem i okolo 250 stempli 24 metry betonu o ile dobrze pamietam calej stali na dom kupilismy 3 tony 200 w tym 0.5 tony fi 10 reszta 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 05.10.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam Mam pytanko ile was kosztowało drzewo na dach julki i czy dawaliscie takie same wymiary jak w projekcie czy inne poniewaz wszyscy uwazaja ze sa przesadne. Ile metrow drzewa wam poszło w projekcie sa podane wartosci netto a ile kupowaliscie drzewa realnie??? Mam jeszcze jedno pytanko czy ktos zmienial ksztalt wiezby poniewaz u nas fachowiec ma zmienic ksztalt ramy na wieksza poniewaz twierdzi ze ta jest za slaba i nad garazem ma zrobic dodatkowa rame tak aby nie bylo filarow ??? proszę o odpowiedz pozdrawiam Drzewo kosztowalo 14200 zl. Dawaliśmy te same wymiary więźby tylko murłaty dawaliśmy nie 14x14 tylko 16x16, łaty i kontrłaty dawaliśmy grubsze. Kupowaliśmy według projektu plus każda belka była dłuższa chyba o 50cm i dodatkowo dokupiłem kilka jętek bo w projekcie nie były na całości. Dłuższe krokwie wyszły nam na dobre ponieważ wydlużyliśmy jakółkę nad balkonem i wkoło całego domu dach wystaje dalej niż w projekcie przez co nie widać że była podniesiona ścianka kolankowa. Mój dachowiec - góral mówił że jesli dach kryty będzie dachówką to więźba jak najbardziej nie jest przesadzona, chyba że ktoś kładzie blachę lub gont to niema sensu takiej robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidoraki 06.10.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Hej,u nas za drzewo na wiezbe placilismy cos okolo 10 tys, my bralismy z 20-30 cm nadatkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth55 07.10.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Witam!U nas dekarz zmienił - przesunął konstrukcję podtrzymującą dach. Jak stwierdził w projekcie jest trochę błędów jeżeli chodzi o więźbę.Zamówiliśmy 15 m3 drewna za 750 zł za m.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swidwin 09.10.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 witam ile jest metrow tynkow w julce w srodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamwrocław 09.10.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Witam Mam ogromną prośbę, właśnie zastanawiamy się nad decyzją zakupu projektu Julki, czy jest ktoś z dolnego śląska ( koło Wrocławia), kto wybudował niedawno ten dom - bo zależałoby mi na oglądnięciu go w realu. I jeszcze jedna prośba tj. ile realnie kosztuje postawienie tego domu do stanu surowego otwartego, bądź zamkniętego. Z góry bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 09.10.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 witam ile jest metrow tynkow w julce w srodku Myślę, że około 700m/kw. Piszę "około" bo np. u nas mierzyliśmy z grubsza i wyszło 600m/kw z racji tego, że na niektóre ściany (np. wzdłuż schodów) dajemy płytę gipsową i tam nie będzie tynkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 10.10.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 o kurcze duzo faktycznie , a ile kosztuje plyta ? u mnie za tynki z materialem cena 24-25zł, troche duzo Płyta gipsowa nie jest droga, około 15zł za płytę o dł. 2.6 m x szer. 1.2 m, my jednak nie kupujemy po to aby obniżyć cenę tynków, tylko dajemy ją tam gdzie są belki drewniane w ścianie, chcemy się zabezpieczyć w tym miejscu przed pękaniem tynku podczas rozsychania i pracy drewna. W garażu natomiast na ścianie graniczącej z budynkiem również nie będzie tynku bo tam idzie ocieplenie. U nas jutro wchodzi ekipa od tynków cementowo-wapiennych zacieranych piaskiem kwarcowym, cena 15,50zł/m2 x 600m/kw + materiały (wstępnie wyliczone na ~4tys) czyli praktycznie to samo co u Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 10.10.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 ile wam wyszlo za elektryke? czy robiliscie wedlug projektu? Elektryka indywidualna, około 80 punktów, część pokrywała się z tym co jest w projekcie. Koszta: materiały 2500zł, robocizna 2000zł. Materiały zamówione na: http://www.eldor.net.pl - sprzedają również na allegro, możliwość dodatkowych niewielkich rabatów (zawsze coś!) przy większym zamówieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamwrocław 10.10.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Witam Właśnie zakupiłem projekt Julki - kosztorysy wiadomo to tylko szacunkowe wyliczenia. Mam prośbę jak byś mógł przybliżyć kwotę postawienia Julki jaką musiałeś ponieść do obecnego stanu, wiem że to zależy od wielu czynników, ( użytych materiałów, nakładu własnej pracy itd), ja rozważam kilka wersji wykonania ale wcześniej chciałbym poznać realne kosza budowy. :bash: Z góry bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 10.10.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 ja dostalam dwie wyceny jedna cos okolo 4400zl a druga 8tys , i ta druga zawiera wlasnie jakas drogo rozdzielnie skrzynke (nie mam zielonego pojecia o tym ) i zastanawiam sie ktora opcje wybrac, wydaje mi sie ze ta tansza tez powinna byc oki Też nie wiem, może chodzi o "inteligentną" instalację elektryczną? Tak jak wspomniałem, u nas cała instalacja powstała wg naszych sugestii, zaznaczyliśmy elektrykowi na ścianach i sufitach punkty a on położył pod nie przewody i uzupełnij skrzynkę rozdzielczą. W cenie była instalacja pod TV z głośnikami, videofon, zasilanie bramy, 2 obwody do oświetlenia ogrodu i drewutni wolnostojącej w rogu działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiula25 12.10.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Witam ile sztuk weszło klinkieru na kominy czy moze ktos napisac to dla mnie bardzo istotne ??prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 12.10.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Wydaje mi się, że klinkier trzeba sobie samemu policzyć bo występuje w różnych rozmiarach, 20, 24, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidoraki 13.10.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 U nas poszlo 2 pakety( nie wiem ale chyba 840 sztuk), na styk ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 13.10.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 U nas poszlo 2 pakety( nie wiem ale chyba 840 sztuk), na styk ! U nas będzie szedł jeszcze na 2 filary z przodu i 1 z tyłu więc też mamy inne wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubapl 15.10.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 (edytowane) Prace nad Julka III trwają..obecnie robiona jest więźba a w następnych tygodniu dachówka i całą reszta na dachu. Jeśli chodzi o koszty to wkleje zrzut z kosztów naszej inwestycji. W tych kosztach jest juz uwzglęniona dachówka Koramica. POzdrawiam ! Mirek Edytowane 16 Października 2011 przez tubapl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pultyna 16.10.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Słuchajcie mam jedno pytanie - ile metrów bieżących wyszło na łaty i ile wyszło na kontrłaty w Julce I? Niestety nie mogę znaleźć takiej info w projekcie. Będę wdzięczna za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts