niuśka 30.10.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Wczoraj byłam z mężem na działce stwierdziliśmy, że Julka jest oki . Co mogę podpowiedzieć i do czego namawiam to, ażeby podnieść ścianę kolankową. Z początku nam się ten pomysł nie podobał i mieliśmy tego nie robić bo zmienia się bryła budynku, ale po wielu rozmowach i przemyśleniach zmieniliśmy zdanie. Nie żałujemy, zyskaliśmy duuużo więcej miejsca na poddaszu. Powierzchnia użytkowa się zwiększyła. Nie ma tak dużych skosów, a powierzchnia pod skosami jest w pełni do wykorzystania. Jak zmieniła się bryła budynku widać na zdjęciach (wkrótce wstawię nowe, lepszej jakości). Podniesienie to odrobinę widać nad oknem kuchennym i od strony tarasu, ale walor użytkowy zwycięża bezwzględnie. Efektem podniesienia ś.kol. jest przeróbka dachu nad wykuszem. Inaczej podobno się nie dało – tragedii nie ma. Ogólnie cala bryła budynku jest estetyczna i budynek robi wrażenie - przynajmniej dla Nas i naszych znajomych:). Należy również rozważyć zamianę toalety pod schodami na schowek, a toaletę zrobić w miejscu pomieszczenia gospodarczego – my tak zrobiliśmy i jest oki. Miejsce pod schodami jest bardzo małe, wąskie i zbyt niskie. W salonie zamiast fixa zrobimy okno. Zastanawiamy się jeszcze nad zrobieniem drzwi w kotłowni kosztem jednego okna (raczej 100%). Teraz będziemy się głowić nad całą resztą: okna, drzwi, instalacje, kolor elewacji itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grześ31 30.10.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Witam wszystkich! Chciałbym się podzielić moim doświadczeniem z budowy domu mg Julka. Od zakupu projektu do pozwolenia na budowę minęło trzy miesiące, po następnym miesiącu mamy już końcówkę fundamentów taki jest stan teraźniejszy. W samym projekcie zmieniliśmy parę rzeczy takich jak zamiast okna w pomieszczeniu gospodarczym daliśmy drzwi, sień bądź hol jak kto woli połączyliśmy razem z pomieszczeniem gospodarczym/pokojem co daje nam przestronniejszy w/w hol, a WC przenieśliśmy w miejsce drzwi do garażu, a same drzwi przesunęliśmy o metr w lewą stronę. Co jeszcze planujemy zmienić to wielkość okien na typowe. Mam tylko jedno zastrzeżenie do projektu łazienka na piętrze jest mało funkcjonalna. Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grześ31 30.10.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Adibu moim zdaniem kwota którą można zapłacić za stan surowy to jest od 60.000 do 75.000. Ja mam zapłacić 65.000 a miałem kilka ofert które dochodziły nawet do 120.000 złotych za stan surowy. Oczywiście bez materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 20.11.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 "Zatwierdzam projekt budowlany i udzielam pozwolenia na budowe" - 11 miesiecy czekaliśmy na to pismo! Ale juz jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grześ31 27.11.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Czemu tak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 30.11.2009 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Nie wiem, może dlatego, że zaczynaliśmy od działki rolnej na której nie było nawet planu zagospodarowania przestrzennego. Ogólnie nam się jakoś szczególnie nie spieszyło bo i tak wiedzieliśmy, że w tym roku nic nie ruszymy z budową (względy finansowe). Jeśli jakiś urząd ma miesiąc na wydanie decyzji, to z reguły tyle to trwało A kilka takich urzędów trzeba odwiedzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 30.11.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Napiszcie proszę ile za stan surowy zamknięty-bez materiałów bo kompletnie niewiem czego się spodziewać. W luźnej rozmowie, jeden z wykonawców, wstępnie określił się nam na ~30 000 za stan surowy zamknięty. (woj. Świetokrzyskie) Dokładnie powie po zapoznaniu się z planami (które dopiero dzisiaj odebrałem ze Starostwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszekhal 02.12.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Myślę że to dość dobra cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NIUSIEK 03.12.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Witam serdecznie wszystkich budowniczych JULKI Nie mogłem wcześniej udzielać się na forum ze względu na ... budowę. Teraz sezon zimowy i z przyjemnością dołączę do szanownego grona. Jak łatwo skojarzyć jestem mężem Niuśki, która w miarę możliwości odpowiadała na Państwa pytania. U nas jak wiecie stan surowy otwarty. Rozglądamy się za oknami, drzwiami. Nie muszę mówić, że nie jest to prosty wybór. Zdecydowaliśmy się już na 99% na okna pcv. Zastanawiamy sie czy okna ze szprosami czy bez? Od jakiego producenta? Jakie drzwi przy tarasie? Miały być przesuwane bez progu, ale dowiedziałem się, że jest z nimi w użytkowaniu sporo problemów. Może macie jakieś propozycje? Narazie mam wstęną wycenę z OKNOPLAST KRAKÓW i na profilu salamander. W sobotę ruszamy dalej na poszukiwania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NIUSIEK 03.12.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Mam jeszcze pytanie.. jaki rodzaj wentylacji Państwo wybierają??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grześ31 08.12.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Nie wiem, może dlatego, że zaczynaliśmy od działki rolnej na której nie było nawet planu zagospodarowania przestrzennego. Ogólnie nam się jakoś szczególnie nie spieszyło bo i tak wiedzieliśmy, że w tym roku nic nie ruszymy z budową (względy finansowe). Jeśli jakiś urząd ma miesiąc na wydanie decyzji, to z reguły tyle to trwało A kilka takich urzędów trzeba odwiedzić. Witaj, jeśli zaczynaliście od działki rolnej to okey mogło trwać 11 miesięcy. A co do kwoty za stan surowy zamknięty to kwota jest rewelacyjna albo inaczej cena jest podejrzana (aby wybudowali zgodnie ze sztuką budowlaną) Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grześ31 08.12.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witaj NIUSIEK Ja też zastanawiałem się nad wentylacją jest wielkie parcie we wszystkich gazetach na rekuperator ale czytając te artykuły dochodzę do wniosku, że jest wiele sprzeczności, a przede wszystkim wiele marketingowych chwytów. Ja raczej zdecyduję się na wentylację grawitacyjną ponieważ buduję dom w bardzo spokojnym miejscu i boję się, że w nocy będę słyszał pracujący rekuperator. A jeśli chodzi o okna to mam wycenę z OKNOPLASTU na profilu platinium kwota 19.000,00 złotych ale bardzo spodobał mi się profil tyskie okno z firmy okna tyskie profil ma 83 mm czyli o centymetr szerszy od innych producentów okien. Mam pytanie jaką zastosowaliście dachówkę? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuśka 09.12.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 rupp ceramika sirius 13 miedziany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grześ31 09.12.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 też myślę o ruppceramika bądź bogenjak mogę zapytać ile zapłaciliście za cały dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 10.12.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Witaj, jeśli zaczynaliście od działki rolnej to okey mogło trwać 11 miesięcy. A co do kwoty za stan surowy zamknięty to kwota jest rewelacyjna albo inaczej cena jest podejrzana (aby wybudowali zgodnie ze sztuką budowlaną) Pozdrawiam serdecznie Narazie była to tylko wstępna wycena podana na podstawie powierzchni domu, niedługo będe wiedział dokładnie to napisze na forum. Mimo to, liczę, że cena będzie trochę niższa niż w wycenie orientacyjnej dostarczonej z planem Julki (~60 tys). Z tego co wiem, w Świętokrzyskim jest najniższa cena za budowe 1m/kw domu. No i mamy "kryzys", więc wykonawcy nie winduja juz tak cen jak kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agusia71 10.12.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Witam! Cz możecie powiedzieć jak wysoka jest ścianka kolankowa. Niuśka powiedz czy góra jest funkcjonalna według ciebie i czy powiększałaś może w jakiś sposób łazienkę.Powiedzcie w którym miejscu mogła by być pralnio-suszarnia.Cały czas się zastanawiam nad tym projektem. Prawie się z decydowałam ale mam drobne obawy chyba jak każdy z nas.Czytam Was na bieżąco.I proszę o więcej zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuśka 11.12.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 ściankę kol. podnieśliśmy o 1 pustak i zdecydowanie są wieksze pomieszczenia i dla nas wystarczające, gdybysmy chcieli mieć oddzielnie pralnio-suszarnie i coś jeszcze zdecydowalibyśmy się na dom o powierzchni 245 m, ale wszytkiego nie można mieć... Łazienki nie powiększaliśmy i chyba nie bardzo jest jak powiększyć, bo przesunięcie sciany działowej w str. pokoju zniszczylo by bryłe pokoju no i niewiadomo jakie drzwi by wyszły. Łazienka zrobila sie większa dzieki podniesieniu. Mój mąż o wzroscie 180 cm spokojnie wchodzi pod skosy takze ..... Niusiek wypowiedz się .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grześ31 12.12.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 hahahah z tym niuśkiem było dobre hahahahwitam wszystkich ja zastanawiam się aby w pomieszczeniu nad garażem zrobić sypialnię z garderobą. Dlaczego o tym myślę ponieważ tam gdzie teraz w projekcie jest sypialnia chciałbym aby był pokój dziecka gdyż jest to południowa strona, a pokój na przeciwko jest od strony północnej i nie chcę aby moje dziecko miało cały czas w pokoju ciemno bez słońca, a na sypialnię ten pokój jest za mały dlatego myślę o sypialni z garderobą nad garażem. Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moko84 16.12.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Witam, Jak tam postępy, pochwalcie się proszę zdjęciami:) Jestem bardzo ciekawa jak wyglądaja już Wasze domki:) Z narzeczonym własnie deskujemy dach, może trochę późno, ale tak jakoś wszystkie prace się przeciągnęły, jak to bywa z budową Mam do Was także pytanie, czy cieśle dach zrobili dokładnie wg projektu?? U nas stwierdzili, że jest on niewykonalny i nanieśli swoje poprawki:/ Pozdrawiam wszystkich FORUMOWICZÓW:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agusia71 18.12.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 moko84 może Ty pochwal się swoim domkiem, wklej jakieś zdjęcia bardzo chętnie oglądniemy.Ja jestem na etapie papierologi i na razie nie mam co pokazać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts