tubapl 24.10.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Mam pytanie do osób które robiły na poddaszu proste okna balkonowe bez łuków jakie wymiary zrobiliscie okien poniewaz zastanawiam się jakie okna wstawic prosze o pomoc Ja zrobilem tak : okno frontowe zmniejszylem do 200 cm - bo 220 to troche duzo - poniewaz 110 na skrzydlo niezalecane jest ( obwisa ) Okno nad salonem 150 cm - tak jak to na elewacji z wykuszem. Zrobilem tak poniewaz zlikwidowalem balkon nad salonem zwiekszajac sobie pokoj nad salonem. Jesli chodzi o koszty stanu surowego zamknietego to jesli wykona sie czesc prac samodzielnie - mozna taniej - mi powinno wyjsc do 170 tys. Zbrojenie pionowe pod wieniec jest raczej wymagane - mozna co prawda nawiercac potem i je wstawiac - pytanie tylko po co tyle roboty. Pozdrawiam! Mirek a w załaczniku krycie dachu - poczatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 24.10.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witam. Pytanie do osób, które zainstalowały już w swojej Julce piec na paliwo stałe: co wybraliście? Jaka marka, model, moc. Jesteśmy chwile przed zakupem i robię rozeznanie. Aktualnie planuję wybrać Defro Komfort Eko 25KW, ale może macie jakieś inne propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena MB 24.10.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Dzien dobry! Czy ktoś już mieszka w domu Julka III? jesteśmy dopiero po zakupie projektu i zaczynamy zbierać papiery jestem ciekawa, jakie są Wasze doświadczenia i ewentualne mankamenty projektu. pozdrawiam Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek26 24.10.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Mam pytanie do osób które mają już komin i wykańczali go cegłą klinkierową. Ile wam poszło sztuk takiej cegły? Zastanawiam się jak wykończyć komin i chciałem porównać koszty poszczególnych wykończeń. Co do postów wyżej powinno być przywiązanie stropu z wieńcami pod murłaty. Znam przypadek że kolesiowi nie przywiązali a nawet nie zrobili wieńców pod dach i przy większej wichurze konstrukcja dachu została poważnie naruszona. Kierownik budowy który bierze odpowiedzialność za dom który się buduję powinien zwrócić uwagę na takie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 24.10.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Mam pytanie do osób które mają już komin i wykańczali go cegłą klinkierową. Ile wam poszło sztuk takiej cegły? Zastanawiam się jak wykończyć komin i chciałem porównać koszty poszczególnych wykończeń.. Takie samo pytanie jest na poprzedniej stronie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130617-czy-kto%C5%9B-buduje-projekt-Julka-z-mg-projekt&p=4944136&viewfull=1#post4944136 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moprafał 25.10.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Takie samo pytanie jest na poprzedniej stronie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130617-czy-kto%C5%9B-buduje-projekt-Julka-z-mg-projekt&p=4944136&viewfull=1#post4944136 u mnie poszła paleta klinkieru dziurawki i 100 szt pełnej cegły robena std., komin wentylacyjny w kuchni powiększony -normalnie mają być dwa kanały ja zrobiłem 4 kanały do dachu murowane z normalnego porotermu 12, kominy są jeszcze powypuszczane 4 warstwy schodkowo za jakiś czas zamieszczę zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moprafał 25.10.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 to jest akurat moja branża i też wstawiam kocioł stałopalny najlepsza opcja to defro duo uni 25 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CiortCzyKasia 26.10.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Cześć. Nie wiem jakich masz wykonawców i jak oni budują ale to chyba normalne że wystaje zbrojenie do wieńca. ale teraz są tacy magicy że ja już się nie wypowiadam. nie spotkałem się jeszcze aby ktoś robił inaczej ale .... mam inną profesję. zapytaj wykonawcy i kierownika który zapewne Was wspiera w tej inwestycji, a nie tylko liczy kasę. piszę to z ironią bo w trakcie budowy zastanawiam się jak te wszystkie domy stoją? piszę oczywiście na podstawie obserwacji swoich wykonawców oraz sąsiednich budów. pozdrawiam. No my to sie nie znamy na budowie, ale kurdę tez mam wrażenie że wiele razy robią co oni chcą i jak im wygodniej... Mam majster powiedział że w projekcie nie ma więc nie zrobił tych zbrojeń pod wieniec... dlatego pytam czy u ciebie w projekcie majster widział ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 26.10.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 to akurat tak ale to jedna z nielicznych rzeczy o których wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 26.10.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 No my to sie nie znamy na budowie, ale kurdę tez mam wrażenie że wiele razy robią co oni chcą i jak im wygodniej... Mam majster powiedział że w projekcie nie ma więc nie zrobił tych zbrojeń pod wieniec... dlatego pytam czy u ciebie w projekcie majster widział ? Hej, na projekcie napewno jest to zbrojenie. U Nas po ustaleniach z kierownikiem budowy zmniejszyliśmy ich ilość bo były chyba co 1 metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 26.10.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 witam serdecznie, zdjęcia elewacji: http://images41.fotosik.pl/1142/a9ad9e2619fb9dd5.jpg http://images49.fotosik.pl/1149/22863b0ccec61503.jpg http://images47.fotosik.pl/1175/122ec1e72b3c7e30med.jpg http://images37.fotosik.pl/1137/5fdf4cd85e471903.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 27.10.2011 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 siwymiki. super wygląda Wasza Julka. Tylko jak widzę teraz znowu sprzątanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubapl 27.10.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Pytanie do siwymiki - widze ze folie kubełkowa macie powyzej poziomu gruntu - dlaczego tak zrobiles ? Wszedzie gdzie czytam i widze rysunki montazowe to jej koniec powinien byc zakonczony listwa na rowno z poziomem gruntu ? chodzi chyba o odparowanie wody ktora moze sie pomiedzy sciana a folia wytworzyc. Masz jakies zdanie ? Pozdrawiam~!mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CiortCzyKasia 27.10.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 (edytowane) Hej, na projekcie napewno jest to zbrojenie. U Nas po ustaleniach z kierownikiem budowy zmniejszyliśmy ich ilość bo były chyba co 1 metr. Dziękuję Zygi, dziękuję Siwymiki- jesteście dla mnie tak jakby wyroczniami hehehe:p Siwymiki super super wygląda twoja Julka już super okna i dach- my też planujemy taką kolorystykę majstrowie wwiercają się teraz w strop i robią słupki a kiero był i stwierdził że nie trzeba tego robić bo one nie są konieczne- myślę, że wszystkim teraz głupio się przyznać że dali du.. Edytowane 27 Października 2011 przez CiortCzyKasia rozszerzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombinatorka 27.10.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Dobry wieczór Ja też buduje Juleczkę, jesteśmy na etapie jak na zdjęciach ( które mam nadzieje zdołam umieścić ) budowa zaczęła się w czerwcu z przerwami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 27.10.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Pytanie do siwymiki - widze ze folie kubełkowa macie powyzej poziomu gruntu - dlaczego tak zrobiles ? Wszedzie gdzie czytam i widze rysunki montazowe to jej koniec powinien byc zakonczony listwa na rowno z poziomem gruntu ? chodzi chyba o odparowanie wody ktora moze sie pomiedzy sciana a folia wytworzyc. Masz jakies zdanie ? Pozdrawiam~! mirek Hej. folia kubełkow powinna być do poziomu gruntu, kubełkami do styropianu (styroduru) ponieważ woda musi odparowywać swobodnie. U mnie jest narazie wyżej ponieważ jeszcze będę robił niwelacje terenu (miejscami dosypywał). po niwelacji obetnę folie i zrobie cokoły. pozdrawiam i życze postępów w pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiula25 28.10.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Witam czy może Mi ktoś wysłać wycene dachu jaka dostał na julkę ponieważ dostałam 3 wyceny z roznych miejsc i kazda jest inna inne ilosci materiałów ??? [email protected],bardziej mnie interesuja ilosci elementów dachowych niz ich cenamoże ktos kto przykryl julke moze napisac ile czego kupił dachówka +elementy dachowe (kompletny dach)pozdrawiam prosze o szybka odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 29.10.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Witam czy może Mi ktoś wysłać wycene dachu jaka dostał na julkę ponieważ dostałam 3 wyceny z roznych miejsc i kazda jest inna inne ilosci materiałów ??? [email protected], bardziej mnie interesuja ilosci elementów dachowych niz ich cena może ktos kto przykryl julke moze napisac ile czego kupił dachówka +elementy dachowe (kompletny dach) pozdrawiam prosze o szybka odpowiedz Dachówek powinnaś mieć 250m2 (tyle co w projekcie). Ja tyle zamówiłem i wystarczyło nawed po przedłużeniu dachu. Jeśli chodzi o ilości to nic Ci nie dadzą ilości innych Julkowiczów bo musieliby mieć wycenę na takie same dachówki, ponieważ dachówki mają różne wymiary i w jednych wchodzi 12szt na m2 a innych wchodzi 12,7m2 itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 29.10.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Ja wykonywałem odkurzacz centralny. Na forum zamieściłem projekt jaki zrobiłem do odkurzacza. Cena materiałów to 400zł rury + dodatki, gniazdka ok 300zł plus jednostka odkurzacza, tu cena uzależniona jest od producenta. Musi być jednostka na 25mb dlugości i 5 gniazd. Np. z Beam'a od ok.3000 zł. Więc całość 4tys. do 5 tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubapl 29.10.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Witam Jeśli chodzi o dach te jestem na bieżąco My zakupiliśmy do Julki III dachówke Koramica Renesansową L15 antracytową angobę. Na zdjęciach widać krycie dachu tą dachówka. Ilośc elementów to ok 3200 podstawy , gasiory z 90 reszta niewielka ilość . Koszty z oknami i całymi dodatkami ok 25000 pln. Robocizna 48 pln za metr razem z więzba. Mogę dać namairy na solidnych i tanich górali Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts