konarski 02.11.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Brak belki podciągowej przed oknem w salonie. OK, dzięki za informację, jutro się dowiem jak będzie to u mnie rozwiązane - ocieplenie tego to żaden problem, można to zrobić wg. mnie inaczej niż na projekcie, bez obniżania czegokolwiek w salonie. Na wizualizacji nie widzę aby wystawała tam jakaś belka, przeglądałem zdjęcia innych osób i u nikogo nie udało mi się znaleźć tej belki, przykładowo: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=81521&d=1319733255 Co do nie podniesienia ścianki kolankowej to jestem bardzo zadowolony, nawet nie brałem tego pod uwagę, nie chciałem psuć bryły budynku bo można pewne niedogodności skosów zniwelować tak prostymi zabiegami jak ten opisany z wanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 02.11.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) @siwymiki - odpowiedź na temat tych belek mam szybciej niż przypuszczałem. Obie belki (salon, wykusz), są zalane na równo w stropie, steropian na pietrze w podłodze będzie wychodził na balkon więc nic nie będzie przemarzało, skraplało ani zachodziło grzybem. Nad wykuszem cała przestrzeń została wypełniona wełną mineralną więc też nic nie przemarznie. Edytowane 2 Listopada 2011 przez konarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 02.11.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 OK, dzięki za informację, jutro się dowiem jak będzie to u mnie rozwiązane - ocieplenie tego to żaden problem, można to zrobić wg. mnie inaczej niż na projekcie, bez obniżania czegokolwiek w salonie. Na wizualizacji nie widzę aby wystawała tam jakaś belka, przeglądałem zdjęcia innych osób i u nikogo nie udało mi się znaleźć tej belki, przykładowo: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=81521&d=1319733255 Co do nie podniesienia ścianki kolankowej to jestem bardzo zadowolony, nawet nie brałem tego pod uwagę, nie chciałem psuć bryły budynku bo można pewne niedogodności skosów zniwelować tak prostymi zabiegami jak ten opisany z wanna. Na wizualizacji belka podciągowa jest ukryta w zabudowie kart-gipsowej ale tylko pozornie. Moim zdaniem wcale na wizualizacji jej nie ma, ponieważ jakby była to zabudowa byłaby niżej. A można dojść do takiego wniosku po przeanalizowaniu zdjęcia z wizualizacji na którym widoczna jest belka pomiędzy jadalnią a holem ktora ma 16cm. zabudowa kolo niej jak widać jest trochę niżej ale nie jest chyba aż 9cm ( różnica belki 16cm a belki w salonie 25cm). Jakbyś dobrze przyjrzysz się projektowi to zauważysz więcej pomyłek i braków. Belkę podciągową można zazbroić górą tz. żeby wystawała górą nad płytą, ale w tym przypadku mija się to z celem ponieważ będzie ona pod ramą drzwi balkonowych i będzie tylko niepotrzebnie mostkiem termicznym. Zazbrajanie belek górą mija się rownież z celem jeśli wykonujemy na piętrze ogrzewanie podlogowe ponieważ wtedy nie będzie w tym miejscu możliwości położenia izolacji. Podnosząc ściankę kolankową a jednocześnie wydłużając dach - przez co powiększa się okap maskujemy podniesienie ścianki kolankowej. bryla budynku nie zmienia się tak istotnie. Temat wanny już przerabiałem na wlasnym przykładzie - po podniesieniu ścianki kolankowej o 25cm, dociepleniu dachu 20cm (między krokwiami) + 10cm (pomiędzy stelażem na plyty K-G) i wylewce na piętrze na ogrzewaniu podlogowym 7cm + 8cm styropianu. Szukałem wanny narożnej w której mogłbym spokojnie stanąć wyprostowany przy wychodzeniu. Były dwa wyjścia odsunięcie wanny 150x150 od ściany lub drugi wanna 140x140x 208cm gdzie 208 to przód wanny wystaje od rogu ścian. Obniżenie wanny jest fajnym rozwiązaniem ale tylko przy zabudowie wanny kafelkami, ale nie zyskuje się dużo na wysokości (jakieś 10cm - 15cm w zależności od grubości wylewki końcowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 02.11.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Czy ktoś z Was krył lub ma w planach krycie Julki dachówką Euronitu? Opinie znalezione w internecie jakoś szczególnie mnie nie zachęcają do jej zakupu, jednak z tego co słyszałem jest sporo tańsza od Brasa. Przykładowa wycena dla innego projektu, około 250m2 dachu, ta sama firma: Euronit ~17tys, Braas ~23tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 02.11.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Wg mnie to dobry pomysł, sam chyba tak osadzę wannę bo jeszcze nie robiłem podłóg więc nic nie stoi na przeszkodzie. Do tego zastanawiam się czy między wanną a ścianą nie wymurować małej półki (można np. wypuścić z niej baterię), odsuwając wannę trochę od ściany, dzięki temu nad głową zyskam kolejne parę centymetrów. M. mozna ta wanne obudowac w dowolny sposob , zrobic podswietlenie wanny u dołu od zewnatrz (diody ), takie male spa , prysznic u nas bedzie tez bez brodzika tylko posadzka z mozaiki ze spadkiem no ale to jeszcze troche potrwa bo narazie nam sie nie spieszy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 02.11.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 @siwymiki - odpowiedź na temat tych belek mam szybciej niż przypuszczałem. Obie belki (salon, wykusz), są zalane na równo w stropie, steropian na pietrze w podłodze będzie wychodził na balkon więc nic nie będzie przemarzało, skraplało ani zachodziło grzybem. Nad wykuszem cała przestrzeń została wypełniona wełną mineralną więc też nic nie przemarznie. Miałeś przeprojektowany strop z terivy na lany, czy tylko budowlańcy to zmienili?? Bo ja przy projektowaniu myślałem że belki schowają się w stropie ale kierownik budowy z uprawnieniami konstruktorskimi po przeliczeniu obciążeń wyprowadził mnie z błędu i belka wyszła dołem więcej niż przy terrivie. A wychodzi to z różnicy w grubości stropu terriva i lanego. A co do ocieplenia balkonu nad pomieszczeniem to dobrze Ci radzę poczytaj więcej na forum, i poszukaj jakie są zalecenia budowlane żebyś później się nie milo rozczarował. Spróbuj to sobie na spokojnie przeanalizować. docieplenie płyty gorą nic nie daje należy jeszcze docieplić dołem i położyć folie paroizolacyjną i dopiero później płytę k-g. Główna zasada budowania domu to : Ufać, a ufać znaczy sprawdzać !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 02.11.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Belkę podciągową można zazbroić górą tz. żeby wystawała górą nad płytą, ale w tym przypadku mija się to z celem ponieważ będzie ona pod ramą drzwi balkonowych i będzie tylko niepotrzebnie mostkiem termicznym. Belki można w całości schować w podłodze, nic nie wystaje ani na dole ani na górze: http://img521.imageshack.us/img521/7560/img8335l.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 02.11.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Miałeś przeprojektowany strop z terivy na lany, czy tylko budowlańcy to zmienili?? Bo ja przy projektowaniu myślałem że belki schowają się w stropie ale kierownik budowy z uprawnieniami konstruktorskimi po przeliczeniu obciążeń wyprowadził mnie z błędu i belka wyszła dołem więcej niż przy terrivie. A wychodzi to z różnicy w grubości stropu terriva i lanego. Przeprojektowali mi to fachowcy, ocieplenie również będzie zrobione tak, że żaden z kataklizmów, o których wspominasz we wszystkich ostatnich odpowiedziach do mojej osoby nie nastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 02.11.2011 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Belki można w całości schować w podłodze, nic nie wystaje ani na dole ani na górze: http://img521.imageshack.us/img521/7560/img8335l.th.jpg Powidz mi kto Ci taką ciemnotę wciska skoro belka przy stropie terriva wystaje 25cm dołem i jeszcze jest schowana w stropie jakieś 10-15cm to jak taką belkę 35cm-40cm schowasz w stropie 15cm. Nawet jakbyś dał Belkę 25cm to jej nie schowasz w stropie 15cm to jest czysta matematyka !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 02.11.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 a jaki masz strop lany czy teraviwy? Lany, o połowę cieńszy od Terivy, własnie po to żeby nie podnosić ścianki kolankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 02.11.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 U nas względem ostatniego zdjęcia wysokość ściany kolankowej została dodatkowo przedłużona o 25cm przez wklejenie opaski z pustaków o wymiarach 60x25x5cm w celu zasłonięcia poziomej, drewnianej belki. Można powiedzieć, że przez te dwa zabiegi (cieńszy strop lany + dodanie pustaka) ściana kolankowa jest wyższa wew. budynku o około 37cm.http://img85.imageshack.us/img85/8749/julkas.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 02.11.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 I jak planujesz zakryć tą belkę drewnianą? Płyta gipsowa?Na dniach wrzucę jakieś aktualne fotki bo właśnie jutro wychodzi ekipa od tynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 02.11.2011 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) Powidz mi kto Ci taką ciemnotę wciska... No widzisz, są metody o których Ci się nawet nie śniło. Kończę konwersacje na temat tej belki bo mnie już nudzisz. Jak się coś zawali to mi na głowę. Ja śpię spokojnie Edytowane 2 Listopada 2011 przez konarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 02.11.2011 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 No widzisz, są metody o których Ci się nawet nie śniło. Kończę konwersacje na temat tej belki bo mnie już nudzisz. Jak się coś zawali to mi na głowę. Ja śpię spokojnie Obyś jak najdłużej miał dobry humor ufając "Fachowcom" Widzę, że nawet jakby sufit Ci się zawalił to i tak miałbyś dalej dobry humor. Zawsze mówię Sobie - niema jak dobre samopoczucie. Pozdrawiam nic osobistego do Ciebie nie mam, ale myślę że dzięki tej konwersacji inni forumowicze wyciągną jakieś pozytywne wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 02.11.2011 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 jak beda robic docieplenie to mi powiedza bo budowlancem nie jestem, najpierw bedzie wiatroizolacja potem welna i rigipsy, itd , nie widzialam zeby ktos belke zakrywal Aguś belka ta to murłata. Murlatę zawsze zakrywamy. Możemy zrobić tak: zabudować pustakiem lub dokleić do niej styropian, styrodur i na to specjalna siatka i tynk. Siatka stalowa ocynkowana z wplecionym kartonem lub siatka z włókna szklanego najlepiej podwójnie, żeby później nie pękał tynk na łączeniu ściany i styroduru. Najlepszym sposobem jest domurowanie z pustaka lub cegły, a jeśli masz za mało miejsca to można jeszcze dokleić itonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 02.11.2011 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 jak beda robic docieplenie to mi powiedza bo budowlancem nie jestem, najpierw bedzie wiatroizolacja potem welna i rigipsy, itd , nie widzialam zeby ktos belke zakrywal Wiatroizolację to już masz - jest to folia pod dachówką. Później powinna być przerwa 2cm (chyba że masz wiatroizolacje o bardzo dobrej gramaturze to nie musi być) Kolejna warstwa to wełna pomiędzy krokwiami. Następna to wełna pomiędzy rusztem i na to folia paroizolacyjna i dopiero płyty karton-gips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 02.11.2011 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Obyś jak najdłużej miał dobry humor ufając "Fachowcom" Widzę, że nawet jakby sufit Ci się zawalił to i tak miałbyś dalej dobry humor. Zawsze mówię Sobie - niema jak dobre samopoczucie. Już nawet nie wiem czy się śmiać czy płakać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 03.11.2011 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 aha o to juz wyzsza szkola jazdy, napewno jak mi beda robic dach po tynkach to mi powiedza rozne opcje i jakas wybierzemy zeby byla dobra, tynkarze u mnie tez wchodza jutro robimy tynki cementowo wapienne , mam nadzieje ze pogoda dopisze To się robi przed tynkami nie przed dachem bo musza to zatynkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 03.11.2011 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 aha to jutro sie dowiem, zanim zaczna , dzieki Widzę, że rządzisz na budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 03.11.2011 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 ja niestety nie mieszkam w Polsce (i latam na budowe raz na 2 miesiace ) Jestem w trochę podobnej sytuacji, na budowę niestety mogę jeździć tylko w weekendy bo pracuję 140km od miejsca gdzie się buduję. Na szczęście na miejscu mam Teścia, który trzyma nad wszystkim pieczę, bez tego nie wyobrażam sobie żeby można było kontrolować ekipy i ich pracę. Na dodatek Teść pracuje poniekąd w branży budowlanej więc ekipy jakie do nas sprowadza są sprawdzone i zaufane więc nie mogą sobie pozwolić na odwalenie fuszerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts