konarski 10.11.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 nie no ja jestem daleko w postępach budowy w stosunku do Ciebie ale podłogę na strychu już mam. ale nazwanie strychu poddaszem użytkowym to lekka przesada. ogrzewania w każdym razie tam nie będzie wiec i ocieplanie nie do końca ma sens. a przechowywane tam szpargały raczej nie zmarzną. Źle się zrozumieliśmy, nie chodziło mi o to żeby montować tam ogrzewanie, chodziło mi tylko o to żeby można tam było wejść i używać go jako schowek na rupiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 10.11.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 nie no zrozumieliśmy się jak najbardziej. tylko aby tam wejść to nie trzeba ocieplać ale to jak kto woli. podpowiedz jakiej firmy masz okna i jak wyszła Ci wycena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 10.11.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Też chcę wstawić 3szyby ale cena kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 10.11.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 (edytowane) podpowiedz jakiej firmy masz okna i jak wyszła Ci wycena. Okna na profilach Schüco, 3 szybowe, cena ~21tys. Ponadplanowo jest jedno okno więcej, takie jak w pomieszczeniu za garażem (chyba 90x90), bo daliśmy 2 do garażu i jedno do tego pomieszczenia (drugie zastąpione drzwiami na zew.). I na taras mamy tylko drzwi na wprost kuchni, nie ma tych od salonu, nawet na wizualizacji są zastawione kanapa więc chyba nie było sensu ich tam wstawiać. http://www.oknostyl.pl/12,produkt.html Edytowane 10 Listopada 2011 przez konarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 10.11.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 myślałem raczej tylko o super macie bez aku płyty- ona jest na ścianki działowe. między krokwiami super-mata i między rusztem też super-mata? Isover wprowadził od tego roku płyty ISOVER Multimax 30 mają super lambde = 30, ale o ich cenie lepiej nie mówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 10.11.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Też chcę wstawić 3szyby ale cena kosmos. Jeśli myślisz o oknach na dobrym poziomie to tylko z pakietem 3 szybowym, ponieważ o współczynniku przenikania ciepła dla calego okna decyduje głównie szyba. Ja mam okna Oknoplast kraków platinium evolution 2: szyba x3 wypełnione argonem - współczynnik U=0,6 termoramka, Uw dla całego okna na poziomie Uw= 0,9. A dokladnie dla okien najmniejszych = 1,1, a dla największego w salonie = 0,87 Przy zakupie nie patrz co pisze producent , że okna nazywają się termo tylko jaki jest współczynnik przenikania ciepła szyby i dla calego okna. Przy wycenie masz takie dane dla każdego okna z osobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 10.11.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 (edytowane) Też chcę wstawić 3szyby ale cena kosmos. A będziesz miał wentylację mechaniczną? Bo inwestowanie w drogie okna 3 szybowe mija się z celem jeśli będziesz je później uchylał żeby wpuścić trochę świeżego powietrza. Jeśli chodzi o profile z których są moje okna to ostatnio wyczytałem, że na nich robi również Jezierski, szyby wypełnione argonem (ale to już chyba standard), 3 stopniowa mikrowentylacja, blokada położenia okna, ogólnie szwabskie standardy Edytowane 10 Listopada 2011 przez konarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 11.11.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 ja mam takie http://www.oknaplast.pl/okna-profile/profil-rubin-plus dwie szyby w kolorze zloty dąb, wg mnie spokojnie sttarcza , z tego co sie orietuje to cieplo ucieka nie przez szybe (wiec nie potrzene az 3) tylko przez oprawe okienna i w jaki sposob jest parapet osadzony. Dlatego oprawa też jest grubsza przy takich oknach niż przy 2 szybowych. Prawdą jest to, że jeśli dom nie jest budowany jako pasywny to nie do końca jest sens inwestowania w takie okna, ale jeśli znajdzie się dobrą ofertę i są na to fundusze to moim zdaniem warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 11.11.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Pytanie do osób planujących lub mających już zainstalowany piec na paliwo stałe (ekogroszek), jaki rodzaj ogrzewania zastosowaliście w swoich Julkach? Podłogówka czy grzejniki? A może jedno i drugie (tak jest chyba w projekcie)? Interesuje mnie, czy przy takim piecu można zrobić samą podłogówkę i wystarczy to do dobrego ogrzania budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiula25 12.11.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 My bedziemy robic ogrzewanie takie jak w projekcie nie chcemy na calosci podlogówki poniewaz maz ma problemy reumatyczne a w takich sytuacjach jest nie wskazane poniewaz w koncu to zyly wodne pod nogami -bedzie tak jak w projekcie troche tego i troche tego u góry grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 12.11.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Chcę kupić okna 3 szybowe pcv. na tą chwilę rozważam oknoplast i ms. oknoplast ma zawsze w grudniu promocje to zobaczę jaka będzie wycena. A podpytuję się bo mam świadomość że są równie dobre okna z firm mniej znanych. tutaj za reklamę i marketing trzeba zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 12.11.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Witam. Co do ogrzewania to zdecydowaliśmy, że na parterze grzejnik damy tylko w salonie pod oknem żeby nie dawać podłogówki pod parkietem drewnianym, na całej reszcie parteru będą płytki więc pójdzie podłogówka. Na pietrze grzejniki + podłogówka w łazience.Zamówiliśmy dzisiaj dachówkę cementową Euronitu, profil S Ciemnoszary, do tego okna dachowe Fakro U3 (z wentylacja) i orynnowanie stalowe, wycena ~21tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 12.11.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 [quote name= Aguś1238: ja mam takie http://www.oknaplast.pl/okna-profile/profil-rubin-plus dwie szyby w kolorze zloty dąb, wg mnie spokojnie sttarcza , z tego co sie orietuje to cieplo ucieka nie przez szybe (wiec nie potrzene az 3) tylko przez oprawe okienna i w jaki sposob jest parapet osadzony. AGUŚ niestety nie masz racji ciepło ucieka przez złe docieplenie ramy (styropian powinien nachodzić od zewnątrz na ramę okna min. 2cm), gdy jest złe "obrobione" okno to następuje przemarzanie ramy poprzez stalowe wzmocnienie ramy. Przy poprawnym ociepleniu okna przez ramę ucieka mniej ciepła niż przez szybę, chociaż rama ma gorszy współczynnik przenikania, ale jej powierzchnia do powierzchni szyby jest znacznie mniejsza. Dlatego daje się szyby o jak najmniejszym współczynniku przenikania żeby otrzymać dobry wynik dla całego okna. Poszukaj sobie zdjęć z kamery termicznej i zobaczysz że dla szyby o współczynniku powyżej U=1,1 przewodzi ona ciepło w takim samym stopniu jak rama. Dlatego oprawa też jest grubsza przy takich oknach niż przy 2 szybowych. Prawdą jest to, że jeśli dom nie jest budowany jako pasywny to nie do końca jest sens inwestowania w takie okna, ale jeśli znajdzie się dobrą ofertę i są na to fundusze to moim zdaniem warto Julka nigdy nie będzie domem pasywnym, jak już coś to Julkę można budować jako dom energooszczędny !!! (to że zamontujemy okna Thermo, posiadające certyfikat Instytutu Domu Pasywnego to nie oznacza że dom będzie pasywny, co najwyżej będzie miał mniejsze zapotrzebowanie na energie potrzebną do jego ogrzewania -> energooszczędny.) Myląc tak proste pojęcia kolejny raz pokazujesz jaką masz wiedzę w dziedzinie budownictwa, albo jakich masz doradców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 12.11.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Zdjęcia z prac w JULCI: Kafelki KUCHNIA: http://images49.fotosik.pl/1179/60d645a1a74a7dd8med.jpg http://images49.fotosik.pl/1179/fe3ae6d4f0ed0ebb.jpg Ostatnio zamontowaliśmy parapety marmurowe - marmur Forest Brown: http://images40.fotosik.pl/1196/66bb51951d1f1ffbmed.jpg Miałem ukladać kafle na parterze - hol, wiatrolap i przedpokój, przedpokój piętro, ale po rozpakowaniu okazało się że polowa płytek ma wadę i musieliśmy je zareklamować teraz czekamy na przedstawiciela z Paradyża żeby dokonał oględzin.Mamy nadzieje że szybko się zjawi ponieważ pod koniec listopada przyjadą schody, a chciałbym położyć kafle przed montażem schodów. W związku z powyższym zabraliśmy się za łazienkę i wc: http://images49.fotosik.pl/1179/78d26a2311292594.jpg http://images50.fotosik.pl/1215/363d46e63ac63f70.jpg W poniedziałek zostanie dokończony montaż kotłowni i zmiękczacza wody to wrzucę zdjęcia. w polowie następnego tygodnia przyjadą drzwi zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 12.11.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) Powiem krótko i po raz kolejny, nie komentuj moich wypowiedzi bo nie mam zamiaru prowadzić dyskusji na tak żałosnym poziomie jak twój. Jeśli myślisz, że zrobisz na kimś wrażenie swoim marketingowym bełkotem zasłyszanym w markecikach budowlanych to grubo się mylisz. A ostatnie fotki tylko potwierdzają poziom twojego gustu (w połączeniu z kolorowymi DIODAMI(!), które kiedyś prezentowałeś - wieś tańczy i śpiewa). Edytowane 12 Listopada 2011 przez konarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 12.11.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Powiem krótko i po raz kolejny, nie komentuj moich wypowiedzi bo nie mam zamiaru prowadzić dyskusji na tak żałosnym poziomie jak twój. Jeśli myślisz, że zrobisz na kimś wrażenie swoim marketingowym bełkotem zasłyszanym w markecikach budowlanych to grubo się mylisz. A ostatnie fotki tylko potwierdzają poziom twojego gustu (w połączeniu z kolorowymi DIODAMI(!), które kiedyś prezentowałeś - wieś tańczy i śpiewa). Skończ komentować gust bo tego się nie komentuje. Ja nie komentuje Twojego gustu tylko Twój kompletny brak wiedzy. Wiedzy technicznej na poziomie.Wiedza ta to nie słowa powtarzane po różnego typu "fachowcach". Ale wiedzę techniczną nabywa się na Politechnice, w Moim przypadku Politechnice Śląskiej, a nie na budowie od pana Stasia. Najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem, słuchać i analizować, a dopiero później wypowiadaj się na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 12.11.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) Skończ komentować gust bo tego się nie komentuje. Ja nie komentuje Twojego gustu tylko Twój kompletny brak wiedzy. Wiedzy technicznej na poziomie.Wiedza ta to nie słowa powtarzane po różnego typu "fachowcach". Ale wiedzę techniczną nabywa się na Politechnice, w Moim przypadku Politechnice Śląskiej, a nie na budowie od pana Stasia. Najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem, słuchać i analizować, a dopiero później wypowiadaj się na forum. Pouczać co można komentować a czego nie to to możesz swoje bachory a nie mnie, to gdzie zdobywałeś swoją "wiedzę" mam głęboko w 4 literach. A czytanie ze zrozumieniem to u ciebie kuleje, nigdzie nie pisałem, że znam się na budowlance bo w życiu wybrałem bardziej ambitne zajęcie niż twoje. Tutaj wypowiadam się jako laik i amator, ale widocznie ogarnięcie tego cie przerosło (co mnie w ogóle nie dziwi). Po raz ostatni komentuje cokolwiek związanego z twoja osobą. http://www.google.pl/search?gcx=w&q=facepalm&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1600&bih=813&sei=WfW-TveMCPPc4QSq7qSBBA Edytowane 12 Listopada 2011 przez konarski dodanie adresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 12.11.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Pouczać co można komentować a czego nie to to możesz swoje bachory a nie mnie, to gdzie zdobywałeś swoją "wiedzę" mam głęboko w 4 literach. A czytanie ze zrozumieniem to u ciebie kuleje, nigdzie nie pisałem, że znam się na budowlance bo w życiu wybrałem bardziej ambitne zajęcie niż twoje. Tutaj wypowiadam się jako laik i amator, ale widocznie ogarnięcie tego cie przerosło (co mnie w ogóle nie dziwi). Po raz ostatni komentuje cokolwiek związanego z twoja osobą. http://www.google.pl/search?gcx=w&q=facepalm&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1600&bih=813&sei=WfW-TveMCPPc4QSq7qSBBA Więc skoro się nie znasz to przyjmij do swojej pustej łepetyny krytykę, uwagi i dobre rady, a nie neguj wszystkiego co ktoś napisze. A ja w przeciwieństwie do ciebie będę komentował wszystkie twoje głupoty które wypisujesz na tym forum, ponieważ głupotę trzeba tępić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 12.11.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 siwymik, widze ze masz wc na scianie co prysznic czy robiles jakas tam ekstra dobudowke, zeby sie bidet miescil czy tak masz tam wymurowane, bo u mnie wc i bidet jest na tej sciane z oknem dachowym? hydraulik mi tak doradzil ze bedzie wiecej miejsca , sama nie wiem a w tej wnece ma byc jakas polka zabudowana Robiłem zabudowe z k-g, zeby zmieściły sie bidet i wc. Na razie zrezygnowaliśmy z prysznica ale jak w przyszlości będzie potrzeba to wszystko jest pod kaflami. Prysznic będzie w miejscu pomarańczowej mozaiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 12.11.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Więc skoro się nie znasz to przyjmij do swojej pustej łepetyny krytykę, uwagi i dobre rady, a nie neguj wszystkiego co ktoś napisze. A ja w przeciwieństwie do ciebie będę komentował wszystkie twoje głupoty które wypisujesz na tym forum, ponieważ głupotę trzeba tępić. Na szczęście forum udostępnia coś takiego jak "lista ignorowanych", gdzie można dodać takich frajerów jak ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts