konarski 21.11.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 W związku z tym, że nie udało nam się ocieplić budynku w tym roku a chcielibyśmy zimą w nim już trochę grzać, zmuszeni byliśmy uszczelnić prześwity między ściankami kolankowymi a dachem. Poniżej prosty schemat jak to rozwiązaliśmy, może się komuś przyda. W naszym przypadku z czasem po lewej stronie przyjdzie 15cm styropianu i oczywiście wełna na dach. Wstawka to płyta styropianowa grubości 5cm przecięta na pól po dłuższym boku i dokręcona do belki od strony zewnętrznej, na cały budynek wyszło około 20 płyt (40 wstawek). Już nie wieje http://img338.imageshack.us/img338/1138/uszczelnienie.th.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 21.11.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 prostsze rozwiązanie to przybicie styropianu od zewnątrz papiakami z podkładką (2 lub 2x2 cm). myślę że całość operacji nie zajmie więcej niż 2,3 godz. potem i tak w to miejsce przyjdzie ocieplenie styropianem docelowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 21.11.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 prostsze rozwiązanie to przybicie styropianu od zewnątrz papiakami z podkładką (2 lub 2x2 cm). myślę że całość operacji nie zajmie więcej niż 2,3 godz. potem i tak w to miejsce przyjdzie ocieplenie styropianem docelowym. Styropian 5cm więc użyłem wkrętów 70mm + podkładki do papiaków. Tak jak piszesz pójdzie na to styropian docelowy, docieplenia w takich miejscach jak to nigdy za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 22.11.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 zgadza się. jak jeszcze sa gdzieś przedmuchy to pianka i jest git do czasu właściwego ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth55 22.11.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 podpisaliśmy umowe na 16 okien ( bez dachowych) na sumę 12100zł, profil rubin plus, listwa przyszybowa ART, klamka okienna złota , kolor okien winchester my robiliśmy wycenę w oknoplast: gość wycenił nam platinium za pierwszym razem na kwotę 17000 zł, (16 okien - bez dachowych), kolor dwustronny, klamka złota, bez szprosów. Następnego dnia zadzwonił przepraszając, że program do wyceny im źle coś obliczył ( mówił, że łuki źle mu obliczył??) no i cena ostateczna to 20000 zł - już po wszystkich rabatach. Nie bardzo mi się chce wierzyć w ten błąd programu. Myślę, że coś kombinują. Tym bardziej, że we wrześniu wyceniałem u nich profil orion i wyszło 15000 zł. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 22.11.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 To chyba ich standardowa historyjka, mi wycenili okna po czym podczas zamówienia oznajmili, że nie zauważyli w katalogu informacji o dopłacie do okien łukowych thermo, na szczęście różnica wyniosła tylko 500zł względem pierwotnej wyceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombinatorka 22.11.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 ale jaja................ pisałam Wam , że wycenili mi na 12100zł, podpisałam umowę, następnego dnia kobieta dzwoni i mówi, że program jej nie doliczył łuków i , że mamy dopłacić 3tys., oczywiście umowa podpisana i nie zamierzamy dopłacać.Umowa to umowa. Myślicie , że jest to ich chwyt marketingowy czy naprawdę mają błędny program Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 22.11.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 ale jaja................ pisałam Wam , że wycenili mi na 12100zł, podpisałam umowę, następnego dnia kobieta dzwoni i mówi, że program jej nie doliczył łuków i , że mamy dopłacić 3tys., oczywiście umowa podpisana i nie zamierzamy dopłacać.Umowa to umowa. Myślicie , że jest to ich chwyt marketingowy czy naprawdę mają błędny program Ja kupowałem rok temu Okna oknoplast i nie miałem takich problemów jeszcze miałem niecałe 2 tys zł( zrobiłem wycenę u mnie na miejscu i wyszło ok.22 tys.zł, a później zrobiłem w składzie gdzie kupiłem dach i po negocjacjach staneło na 20500 zł. Okna platinium evolusion2 kolor zloty dąb obustronnie klamki złote, zabezpieczenie wk1, pakiet 3 szybowy z ciepłą ramką, dodatkowe profile wzmacniające wszystkie okna balkonowe. Balkony na piętrze szerokie 180cm bez łuków, tarasowe przesuwne, poszerzone o 10cm okna w wiatrołapie i spiżarni, okna nad wykuszem wydłużone 0 20cm, reszta bez zmian. Co do tych obliczeń to wina leży tylko po stronie osoby wyliczającej -> wystarczy że nie zaznaczy jakiejś opcji i już jej wychodzi zła cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 22.11.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 ale jaja................ pisałam Wam , że wycenili mi na 12100zł, podpisałam umowę, następnego dnia kobieta dzwoni i mówi, że program jej nie doliczył łuków i , że mamy dopłacić 3tys., oczywiście umowa podpisana i nie zamierzamy dopłacać.Umowa to umowa. Myślicie , że jest to ich chwyt marketingowy czy naprawdę mają błędny program Sprawdz Sobie czy na kalkulacji która jest załącznikiem do umowy masz napewno że to są łuki, bo jeśli nie to żebyś się nie rozczarowała. Na kalkulacji jest wszystko wyszczególnione dla każdego okna (jaka szyba, jak otwierane, jakie wymiary, czy jest ceipla ramka, współczynnik przenikania ciepła dla szyb i dla danego okna, no i oczywiście cena). Jeśli masz na kalkulacji że to są łuki i jest cena przy tym oknie to niech Pani sprzedawca Cię cmokła w .... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombinatorka 23.11.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Na szczęście mam wyszczególnione , że są to łuki. Cały tydzień jeździłam i uzgadniałam te okna. Firma miała tydzień, aby zorientować się iż program im źle liczy. Nie zrobili tego, trudno, ja nie będę zrywać umowy i im 3 tys dopłacać. Raz zrobią okno bez zysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth55 23.11.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Zadzwonił dziś pan z Oknoplastu i powiedział, że firma daje dodatkową zniżkę na okna i cana za platinium wyniesie 18200, lub jeżeli chcemy to rubin plus 17200. Nie wiem może jeszcze ich na przetrzymanie wziąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 24.11.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 czy ktos juz myslal o solarach? My zrezygnowaliśmy z tego pomysłu z racji tego, że działka sąsiaduje przez ulicę z wysokim lasem i dużo szybciej zachodzi u nas słońce (1-2h wcześniej), a na prawidłową prace solara potrafi wpłynąć nawet jedno drzewo rzucające cień na niego tylko przez cześć dnia (miałem taki przypadek w rodzinie). Drzewo wycięte a i tak ponoć szału nie ma, taki mamy klimat, zwrot inwestycji rozłożony na wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jockn 24.11.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 My zrezygnowaliśmy z tego pomysłu z racji tego, że działka sąsiaduje przez ulicę z wysokim lasem i dużo szybciej zachodzi u nas słońce (1-2h wcześniej), a na prawidłową prace solara potrafi wpłynąć nawet jedno drzewo rzucające cień na niego tylko przez cześć dnia (miałem taki przypadek w rodzinie). Drzewo wycięte a i tak ponoć szału nie ma, taki mamy klimat, zwrot inwestycji rozłożony na wiele lat. Ciekawe, nie jestem obeznany w temacie bo nie miałem zamiaru instalować a co za tym idzie nie interesowałem się co z czym się je ale mój majster od tynkowania zakładał w tym roku i twierdzi coś z goła innego. Zachwalał mi iż nawet jak nie ma słonecznego dnia system jest tak wydajny że grzeje mu wodę bez najmniejszego problemu. Jest ktoś z tej branży aby zdementować lub potwierdzić wszelkie zapytania? P.S. Uprzedzam pytania, nie wiem co to za firmy miał sprzęt, ile dał itp. Wiem że robił to na dofinansowanie i twierdzi że brał średnią półkę jakościową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 24.11.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 U mnie temat solarów jest raczej zamknięty, ale chętnie wysłuchałbym opinii od osób użytkujących ten system pozyskiwania energii (co najmniej kilka lat). W internecie temat był wałkowany setki razy i ma tylu zwolenników co i przeciwników dlatego nie wzbudził we mnie jakiegoś zaufania. A z majstrami już tak jest, że chwalą najbardziej to na czym mają najlepszy zarobek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jockn 24.11.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 żeby nie było niedomówień, on nie oferował mi założenia bo się tym nie zajmuje, chwalił tylko że sobie prywatnie założył i bardzo fajnie zdaje to egzamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 24.11.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Aguś, oni powiedzą Ci wszystko co będziesz chciała usłyszeć - nie twierdze, że jest inaczej bo się na tym nie znam, ale jak czytam takie wątki jak ten: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?77739-SOLARY-WARTO-CZY-NIE - to jakoś nie mogę się do nich przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombinatorka 25.11.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 tak, należy się dofinanstowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 25.11.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Jaki jest orientacyjny koszt zainstalowania takich kolektorów w Julce po dofinansowaniu? Chodzi mi o wszystkie urządzenia, instalację, robociznę itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 25.11.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 bez dotacji wychodzi taniej niż z dotacją. niestety taka ta dotacja. kredyt na inwestycję oraz wybrane firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 25.11.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Moja wycena na okna oknoplastu - platinium evolution jednostronny złoty dąb wynosi 27585 - strasznie drogo. Projekt Julka IV - dodane okno od szczytu w pokoju nad garażem, 2 okna w garażu takie jak w kotłowni, brak okien dachowych, dodane 5 małych okienek piwnicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts