Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak dobrze, że jest te forum.

Mam kolejne pytanie ( przepraszam , że tak pytam i pytam, będę o WAS pamietać jak będę cieszyć się domem ;))

Będę miała nakryty już dach co po tym? Jak mam umawiać majstrów? Pewnie najpierw hydraulik potem elektryk a potem co? Ocieplenie dachu ? Czy najpierw na dole robić ogrzewanie podłogowe?Jaka jest kolejność?

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Ja mam w bloku od 4 lat gres polerowany i na nic innego bym nie zamieniła w julce tez go sobie zrobie

więcej mnie kosztują pracy płytki zwykłe w łazience niż gres myje go tak psikam płyn do szyb i scieram scierka ;) mam gres kremowy ale fuga czekoladowa jeżeli chodzi o srodki do fug to firma "FM" JEST NAJLEPSZY gres mam chinski kosztował nie całe 30 zł za metr w OBI i pewnie tez taki zaloze w julce jest cztery lata i nic z nim się nie dzieje pozdrawiam zamieszczam moją kuchnię z bloku podobny rozmiar do julki o metr mniejsza HPIM1702.jpgHPIM1701.jpgHPIM1703.jpg

Kasiula25- podoba mi się Twoja kuchnia, w moim guście. Jak sprawuje Ci się jasny blat w kuchni?

Witam dziękuje

odnośnie blatu mamy błyszczący i jestem zadowolona chociaż po czterech latach jest porysowany

ale bardziej podoba mi się matowy bo taki mieliśmy w zamówieniu ale firma się pomyliła i się zgodziłam

jasnego nie zamieniłabym na inny ponieważ nie widać na nim kurzu jest praktyczny

pozdrawiam

mam pytanie odnośnie wykuszu. jak rozwiązaliście tam okna. stałe (fix) czy otwierane? środkowe w całości czy dzielone?(jeśli otwierane). .

Wszystkie okna otwierane, zależało nam na wpuszczeniu jak największej ilości światła więc nie wstawialiśmy zbędnych dzieleń:

http://img97.imageshack.us/img97/5227/img0208ex.th.jpg

Witam!

W jaki sposób wykonywaliście instalację elektryczną ? Po podłodze? Pod stryropianem czy nad? Chce sie przygotowac powoli do rozprowadzania okablowania i sie zastanawiam jak to najsensowniej zrobic.

Ile nad stropem zostawialiście miejsca dla wykończenia podłogi ? Chce drzwi balkonowe na poddaszy zamówic i nie wiem czy 12 cm z projektu na 5 cm styropian i 6-7 na wykończenie wystarczy ?

Pozdrawiam!

Mirek

Witam!

W jaki sposób wykonywaliście instalację elektryczną ? Po podłodze? Pod stryropianem czy nad? Chce sie przygotowac powoli do rozprowadzania okablowania i sie zastanawiam jak to najsensowniej zrobic.

Ile nad stropem zostawialiście miejsca dla wykończenia podłogi ? Chce drzwi balkonowe na poddaszy zamówic i nie wiem czy 12 cm z projektu na 5 cm styropian i 6-7 na wykończenie wystarczy ?

U nas elektryka po podłodze, pod styropianem.

Podłogi to z tego co pamiętam: parter, 10cm styropian + 7 wykończenie, piętro 5 styropian i 7 wykończenie.

U nas elektryka po podłodze, pod styropianem.

Podłogi to z tego co pamiętam: parter, 10cm styropian + 7 wykończenie, piętro 5 styropian i 7 wykończenie.

Czyli żłobiles styropian pod peszle ?

Folie hydroizolacyjna na peszle ?

Mirek

Edytowane przez tubapl

Juhu :) mamy już okna na poddaszu, ale krycie dachu w Julce to dłuuuuuuuuuuuuuuga robota, wciąż coś trzeba przycinać, dopasowywać, zimo witam Cię z otwartymi rękami ale za tydzień :) Nad garażem planujemy sypialnie, świetnym pomysłem było założenie dodatkowego okna w tym pokoju, jest dużo jaśniej

Może ktoś mi odp co po hydrauliku i elektryku? ocieplenie dachy czy podłoga ?

Mam jeszcze jedno pytanie, my już mamy stan surowy, chcieliśmy na etapie projektu zlikwidować te wypustki w salonie ale nasz nadzorca budowlany powiedział, że jest to niemożliwe. Z tego co oglądam zdjęcia wielu ludzi nie ma tych wypustek. Myślicie że jest jeszcze jakakolwiek szansa na ich likwidację?? Jeżeli tak to w jaki sposób, chociaż patrząc obiektywnie, choć nie znam się na tym, raczej nie będzie to możliwe

Mam jeszcze jedno pytanie, my już mamy stan surowy, chcieliśmy na etapie projektu zlikwidować te wypustki w salonie ale nasz nadzorca budowlany powiedział, że jest to niemożliwe. Z tego co oglądam zdjęcia wielu ludzi nie ma tych wypustek. Myślicie że jest jeszcze jakakolwiek szansa na ich likwidację?? Jeżeli tak to w jaki sposób, chociaż patrząc obiektywnie, choć nie znam się na tym, raczej nie będzie to możliwe

No mając juz stan surowy otwarty/zamkniety to raczej za późno na takie zmiany. Na tej wypustce opiera się podciąg.

A ile kabli poszło Wam na instalacje ? 3x 1,5 mm , 3x 2,5 mm i 5x 4 mm.

Pozdrawiam!

Mirek

Edytowane przez tubapl

A ile kabli poszło Wam na instalacje ? 3x 1,5 mm , 3x 2,5 mm i 5x 4 mm.

Takie zamówienie składałem w sklepie:

YDYp 3x2,5 - 300 mb

YDYp 3x1,5 - 200 mb

YDY 5x1,5 - 20 mb

YTDY 10x0,5 - 30 mb

TLYp 2x 1,5 - 30 mb

przewód antenowy 30 mb

szpilka uziemiająca 1kpl. /3 szt/

MOELLER S 301 B20A 3 szt

MOELLER S 303 C 25A 1 szt

MOELLER S 301 B16A 8 szt

MOELLER różnicówka 40A 30mA 1 szt

MOELLER kontrolka faz 1 szt

MOELLER ochronniki kl. B+C 1 szt

puszka głęboka systemowa fi60 około 70 szt

uchwyt przewodu płaski 3x2,5 8 op.

Brakło nam około 20 puszek, i kabla antenowego (około 30m) bo puściliśmy na komin 5 sztuk (internet, TV HD, może pod jakieś radio). W zamówieniu chyba jest jakiś błąd przy którymś zabezpieczeniu bo podane było na 1 fazę a powinno być na 3. Kabel pod system alarmowy też kupiłem lokalnie.

Powyższe zamówienie realizowałem w sklepie http://www.eldor.net.pl/ - przy takich zamówieniach dają zniżki od cen podanych na stronie, kontakt telefoniczny bardzo dobry. Realizacja 2-3 dni.

Cześć, jakie plany na zimę? U nas chwilowe zwolnienie tempa, hydraulik po raz kolejny przesunął termin rozpoczęcia prac ale może uda mu się wejść w obiecanym najbliższy czwartek. Materiały na dach już dostarczone, ekipa, która u nas będzie go wykonywała pracuje aktualnie u sąsiada. Kilka ostatnich deszczowych dni spowodowało mały poślizg i pewnie wcześniej jak za tydzień nie zaczną u nas pracy. Na początku przyszłego tygodnia powinniśmy mieć założoną bramę garażową, standardowo, tu również poślizg względem terminu podanego w umowie... Póki co wykonaliśmy kawałek wylewki w kotłowni i zaczęliśmy kłaść gres w miejsc gdzie stanie piec (już sprowadzony, czeka w sklepi na nasz odbiór i instalację). Jak skończymy powyższe prace to chyba weźmiemy się za wylewki i ocieplenie dachu, podsuszymy trochę budynek i ruszymy z wykończeniówką.