Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moim zdaniem SSO można zrobić za 120tys.

Robiąc wszytko samemu - tak. Korzystając z usług firm nierealne.

Ja robiłem dwa podłaczenia w garazu do kanalizacji i albo wykonam dwa syfony z kratka albo wzdłuż garazu puszcze jedno koryto ( również po syfonie )

Uważam że stan surowy na 180 tyś brutto materialy plus robocizna to dobra cena. W ten koszt powinna być wliczona instalacja kanalizacji bynajmniej ta częśc która znajduje się pod chudziakiem.

A wełny na poddasze nigdy za wiele- lepiej dołożyć troche i do tych 30 cm dojść. Szybko sie zwróci.

pozdrawiam!

Mirek

To może coś pokręciłem z tymi 120tys bo to już jakiś czas temu było. Co do wełny to nie chodzi mi o oszczędność na materiale tylko o jak najmniejsze obniżenie sufitu chociaż w Julce będą to głownie skosy więc może nie ma to takiego znaczenia - jeszcze się nad tym zastanowię i dam 18+10cm (28-30 podają na stronie Rockwolla).

Z tego co się orientuję jeszcze nikt z forum nie wprowadził się do wykończonej Julki.

my planujemy się wprowadzić przełom stycznia/lutego, ale żeby wszystko dopiąć to pewnie luty jest bardziej realny

Witam,

Czy ktoś buduje Julkę w woj. małopolskim. Przymierzamy się do papierkowej roboty i chcielibyśmy zobaczyć to cudo na żywo

pozdrowienia dla wszystkich julkowiczów.

my budujemy, w razie co zapraszam na PW,

pozdr

Mam pytanie jakie macie ogrzewanie i jakie ponieśliście koszty w związku z tym?

Piec Defro Eko Komfort 25KW, ogrzewanie łączone, grzejniki + podłogówka. Grzejników jest mniej niż w projekcie za to więcej podłogówki, na dole 4 szt grzejników (garaż, salon, wykusz + drabinka w łazience), na górze 6 (2 nad garażem, w każdym pokoju po 1 + drabinka w łazience). W pokojach z balkonami daliśmy 1 większy zamiast 2 mniejszych jak to jest w projekcie (bardziej ustawne pomieszczenie). Podłogówka będzie w jadalni i części salonu (połączenie płytek i drewna), kuchni, przedsionku, obu łazienkach i w pokoju nad garażem.

Cena materiałów (wraz z piecem) + robocizna: ~24tys. Aktualnie od 2 dni testujemy piec, ciepło puszczone na grzejniki bo podłogówka jeszcze nie zrobiona.

Edytowane przez konarski

Jakie kładliście lub macie zamiar położyć wewnątrz tynki?:bash:

I ile wyniosły was koszty materiałów i robocizny położenia tynków?

Dzięki za odpowiedzi.:

My robiliśmy tynki http://www.icmarket.pl/kreisel-gladz-wapienna-p-16877.html . Ile wyszło za materiały to niestety już nie pamiętam, natomiast za robociznę wyszło 9200PLN.

Edytowane przez konarski
Pomyłka

Dziękuję Aguś 1238 za odpowiedź na pytanie o elektryce..niestety trochę mnie zmartwiła, bo sporo tej kasy poszło. Podłączam się do pytania o koszt ocieplenia dachu tzn. wata szklana, folie itd.. Dajecie watę taką jaka jest przewidziana w projekcie tzn. 18+5 cm?

Dziękuję Aguś 1238 za odpowiedź na pytanie o elektryce..niestety trochę mnie zmartwiła, bo sporo tej kasy poszło. Podłączam się do pytania o koszt ocieplenia dachu tzn. wata szklana, folie itd.. Dajecie watę taką jaka jest przewidziana w projekcie tzn. 18+5 cm?

Ja planuję dać 18cm (0,039) i 10cm (0,035), MEGAROCK + TOPROCK.

Witajcie Forumowicze!!

W projekcie napisane jest, że powierzchnia użytkowa Julki to 139 metrów a jaka jest powierzchnia mieszkalna?? bo z tego co wiem to powinna być mniejsza.

Bardzo proszę o odpowiedź.

Kończymy stan surowy i oglądając inne domy o tej samej powierzchni wydawały się większe, a nasza Julka taka trochę malutka :-))

pozdrawiam gorąco

a i proszę ( na pewno nie tylko w swoim imieniu) o zamieszczanie zdjęć, które bardzo mogą pomóc w decyzjach innych

Witam. Co prawda prośba była o zdjęcia wnętrz ale mogę się pochwalić tylko wyglądem zewnętrznym stanu surowego prowizorycznie zamkniętego.

front

http://images35.fotosik.pl/1121/d0d1769dd5d64de6.jpg

http://images35.fotosik.pl/1121/34b1472506aa8d63.jpg

elewacja ogrodowa

http://images46.fotosik.pl/1266/3ad46316aff0dae9.jpg

wykusz

http://images40.fotosik.pl/1300/0483be9c02debe0f.jpg

Domek wykonany z keramzytu, bloczek 36 cm, dachówka Wienerberger Alegra 9, kolor mahoń angoba szlachetna.

Przede mną wybór stolarki, instalacje, tynki...:o

Wtam Serdecznie .

Jesteśmy nowi na forum Muratora. Zastanawiamy sie nad projektem domu Julka i moje pytaniko-czy ktoś z forumowiczów pobudował dom Julka w województwie mazowieckim lub lubelskim i byłby tak uprzejmym żeby pokazać swój dom jak on wygląda w rzeczywistości. Z góry dziękuję za odpowiedź.