agney 22.01.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 My budujemy w woj. lubelskim okolice Chełma. Zapraszamy. Witam Cię, ja również stawiam julkę w okolicach chełma (Kamień). Proszę abyś wysłał mi na PW swój adres lub nr tel. Ponieważ chciałbym zobaczyć jak wygląda prawie wykończona Julka, ponieważ ja dopiero położyłem strop. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agney 22.01.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Od wielu miesięcy śledzę wasze piękne domy, ale nikt nie postawił takiej Julki jak ja , ponieważ ja stawiam julię bez garaży z cztero spadowym dachem. Właśnie położyłem strop, zmiany jakie dokonałem to: `Zamiana łazienki dolnej ze spiżarką. `W małym pokoju kotłownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 22.01.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Pytanie do Tych co są już po instalacji elektr.czy robiliście jedną czy dwie rozdzielnice? (parter,piętro) - można wtedy pojechać na górę grubszym przewodem i tam rozdzielić. Może to głupi pomysł więc poproszę o sugestie i wypowiedzi - krytyczne oczywiście również jeśli to denny pomysł.Podpowiedzcie również co się da o elektryce - sklepy, hurtownie, sugestie....itd. wiem że już było ale może w jednym miejscu i momencie coś mi pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julkoman 22.01.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 WitamKupiliśmy projekt Julka III w wersji lustrzane odbicie. Czekamy na pozwolenie na budowe, planujemy ruszyć w kwietniu. Budujemy w woj. mazowieckim. Dostaliśmy dzisiaj wycenę robocizny SSO: 34 tys. z więźbą dachową, bez deskowania. Podzielcie się proszę opiniami ile u Was kosztowała robocizna stanu surowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 22.01.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Witam Dostaliśmy dzisiaj wycenę robocizny SSO: 34 tys. z więźbą dachową, bez deskowania. Podzielcie się proszę opiniami ile u Was kosztowała robocizna stanu surowego? Wg mnie to dobra cena tym bardziej w woj. mazowieckim. Nas SSO z deskowaniem kosztował 40tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 22.01.2012 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Pytanie do Tych co są już po instalacji elektr. czy robiliście jedną czy dwie rozdzielnice? (parter,piętro) - można wtedy pojechać na górę grubszym przewodem i tam rozdzielić. Może to głupi pomysł więc poproszę o sugestie i wypowiedzi - krytyczne oczywiście również jeśli to denny pomysł. Podpowiedzcie również co się da o elektryce - sklepy, hurtownie, sugestie....itd. wiem że już było ale może w jednym miejscu i momencie coś mi pomoże. U nas jest jedna rozdzielnia na ścianie między garażem a domem i nie za bardzo wiem do czego mogłaby się nam przydać druga na górze więc w moim odczuciu jedna jest wystarczająca Odnośnie materiałów do wykonania instalacji elektrycznej to większość rzeczy kupiłem przez internet w sklepie: http://www.eldor.net.pl - znalazłem ich na Allegro, wysłałem im listę z tym co potrzebuję a oni mi przygotowali wycenę. Praktycznie wszystkie rzeczy były z dodatkowym rabatem względem cen, które mają na stronie. Zamówiony towar dotarł do mnie w ciągu 2 dni. Nawiązując do tematu, jaki planujecie dać przewód między skrzynką a rozdzielnią w domu? W projekcie z tego co pamiętam jest 5x25mm2, jak pojechałem do hurtowni go kupić i powiedziałem do czego mi jest on potrzebny to elektryk, który był na miejscu złapał się za głowę, na taki dom jak Julka spokojnie wystarczy 5x10mm2 i taki został do nas zakupiony. Cena przewodu to 20zł/m, natomiast gdyby ktoś chciał dać jednak 25mm2 to cena wynosi około 50zł/m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 23.01.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Powiem szczerze że nawet nie patrzyłem wcześniej w projekt jaki jest ten przewód, bo od razu miałem w planach 5x10mm. ale teraz patrzyłem i jest w projekcie 5x16mm - zostaję przy 5x10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CiortCzyKasia 23.01.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Kasiula25 a masz wycenę ogrzeania podłogowego takiego częściowego? Jestem także zainteresowana taką formą ale kwestia kasy bo budujemy metoda gospodarczą... My bedziemy robic ogrzewanie takie jak w projekcie nie chcemy na calosci podlogówki poniewaz maz ma problemy reumatyczne a w takich sytuacjach jest nie wskazane poniewaz w koncu to zyly wodne pod nogami -bedzie tak jak w projekcie troche tego i troche tego u góry grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 23.01.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Mam pytanie do osób, które już ocieplały dach - ile m2 wełny Wam poszło między krokwie a ile na nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna kamil 23.01.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 WITAM WSZYSTKICH !!!!!!Mam wielką prośbę buduje ktoś może dom według projektu Julka oczywiście w województwie zachodniopomorskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 23.01.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 konarski. Wielki szacun za to że starasz się udzielać i podpowiadać w tematach które masz za sobą i przed. Coś mi się zdaję że co niektórzy co są deczko dalej zapominają o forum. Ale może się mylę i to chwilowy przestój. P.S.Kochani podpowiadajmy sobie bo chyba po to jest to forum. Ile może być tych naszych Julek?? 10-20???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 23.01.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Ale oczywiście łapię że Ci co są duuuużo dalej to rzadko tu zaglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 24.01.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 A my powoli rozglądamy się za meblami do kuchni, dostaliśmy wstępny projekt z salonu w którym byliśmy w zeszły weekend. Na razie jesteśmy na etapie rozmieszczania poszczególnych sprzętów i szafek, wstępnie wygląda to tak: http://img641.imageshack.us/img641/7278/18177011.jpg http://img803.imageshack.us/img803/8775/84553427.jpg http://img406.imageshack.us/img406/2787/66822041.jpg Jedyne co budzi moje wątpliwości to bateria nad zlewem, zastanawiam się, czy nie będzie kolidowała przy otwieraniu okna.Na wizualce nie uwzględniono też małej ścianki między kuchnią a jadalnią, oraz przejścia między lodówką a filarem, ale to akurat szczegóły nie wpływające na rozmieszczenie mebli.W szafce nad piekarnikiem chcemy ukryć zwykłą mikrofalówkę (nie do zabudowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jockn 24.01.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Jedyne co budzi moje wątpliwości to bateria nad zlewem, zastanawiam się, czy nie będzie kolidowała przy otwieraniu okna. U nas jest identycznie ze zlewozmywakiem, udało się tak zrobić żeby się oba okna na styk otwierały , trzeba było troszkę nogi od szafek "podciąć" ale sie udało, tak to wygląda https://picasaweb.google.com/lh/photo/nOE_P4gunCD26JyXM8t2Pg9lYQkjIijlp7Z0onUfBHY?feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agney 24.01.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Napisał Barth55:My budujemy w woj. lubelskim okolice Chełma. Zapraszamy. Witam Cię, ja również stawiam julkę w okolicach chełma (Kamień). Proszę abyś wysłał mi na PW swój adres lub nr tel. Ponieważ chciałbym zobaczyć jak wygląda prawie wykończona Julka, ponieważ ja dopiero położyłem strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swidwin 25.01.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 (edytowane) witam ile musi być metrów waty na podbicie dachui jaka jest wskazana grubość Edytowane 25 Stycznia 2012 przez swidwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 25.01.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 witam ile musi być metrów waty na podbicie dachu i jaka jest wskazana grubość Cześć, ja wczoraj zamówiłem 200m2 TOPROCK'a 18 cm między krokwie i 192m2 ROCKTON'a 7cm na krokwie. Zamawiałem przez Allegro u sprzedawcy Mega1000 (ma najniższe ceny). Tej cieńszej pewnie mi trochę zabraknie ale sprzedawca wysyła tylko całymi paletami a tyle wchodzi akurat na 2 palety. Grubszej są 4 palety, łącznie 6 palet i to jest minimum logistyczne do bezpłatnej wysyłki praktycznie na cały kraj. ROCKTON'a widziałem w weekend Castoramie po 10,04zł(7cm) więc po prostu dokupię 2 paczki jeśli zabraknie. Tutaj masz filmik, na którym Rockwool podaje, że minimalna grubość przy takich materiałach jak powyżej to 22cm (ja dałem 25) http://youtu.be/eOanD1i5zVQ Wycena powyższego zamówienia: TOPROCK 24,04zł/m2 ROCKTON 8,99zł ---------------------- razem ~6534zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 25.01.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 witam ile musi być metrów waty na podbicie dachu i jaka jest wskazana grubość Wszystko zależy jak zamierzasz docieplać? Można na dwa sposoby: 1. Między krokwie od ścianek kolankowych do samej kalenicy (szczytu) plus docieplenie sufitu między jętkami + 2 warstwa między profile do karton gipsów od ścianek kolankowych do sufitu plus sufit. 2. Między krokwie od ścianki kolankowej do sufitu plus sufit między jętkami + 2 warstwa między profile do karton gipsów od ścianek kolankowych do sufitu plus sufit. Pierwszy sposób ma tą zaletę że nie nagrzwa nam się strych nad poddaszem. Ja mam porównanie teraz mieszkam na poddaszu domu gdzie jest zastosowany sposób 2 i w lato jest poprostu masakra (a na strychu sałna). W naszej Julce w lato przy upałach był pełny komfort przy zastosowaniu 1 sposobu. Przy 1 sposobie: wełny między krokwie 250 m2 + płyty na drugą warstwę 200 m2. Przy 2 sposobie: wełny między krokwie 200 m2 + płyty na drugą warstwę 200 m2. Więc oszczędności jest 50m2 wełny czyli około 50m2 x 24zł = 1200zł DO do firmy to polecam: ROCKWOOL. Między krokwie tylko Toprock (megarock trochę tańszy ale jakościowo kicha, sypie się i rozwala), 2 warstwa Rockton (oprócz izolacji dodatkowo jest dzwiękochłonny. Polecam dla tych co mają dach z brachy. Nie pakujcie się w rockmin plus, a tym bardziej w rockmin taka sama kicha jak megarock). Można polecić jeszcze firmę Isover, ale przy takich samych parametrach ceny znacząco wyzsze. Co do grubości to jeśli masz krokwie 20cm to 2cm na wentylacje i wełna 18cm plus druga warstwa minium 7cm ale optimum to 12cm. mam nadzieję że wyczerpałem temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swidwin 26.01.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) dzieki za odpowiec bo mi powiedzieli ze 15 cm wystarczy Edytowane 26 Stycznia 2012 przez swidwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moprafał 28.01.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 WITAM WSZYSTKICH !!!!!! Mam wielką prośbę buduje ktoś może dom według projektu Julka oczywiście w województwie zachodniopomorskim BUDUJĘ W LUBUSKIM A DOKŁADNIE W KOSTRZYNIE NAD ODRĄ [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts