Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,Mam pytanie,Jak rozwiązaliście problem z drzwiami pod schodami.Bo tak jak ktoś pisał wcześniej jest błąd w projekcie.Te drzwi nie mogą się otworzyc do zewnątrz bo nie ma miejsca przez schodki,chyba że będa się one zaczynały wcześniej niż w projekcie lub będzie tylko jeden schodek.Pomieszczenie było by wtedy niżej tylko 18cm a nie 36.

Musisz powiększyć otwór np. drzwi 70 to otwór 80cm. Rozmawiałam na ten temat z projektantem który wykonał projekt Julki.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tego nie slyszalam, mi powiedziano zeby nie robic nizej garazu niz poziom domu bo bedzie sie potem do niego lało z zewnatrz

No nie teksty budowlańców są najlepsze:lol2:, jeśli masz garaż nad terenem to jak niby ma ci sie do niego lać z zwenątrz?

Ja mam też jeden schodek między domem a garażem, a drzwi od strony salonu mam szklane wahadłowe i mogę je otwierać w obie strony co jest bardzo wygodne.

Czolem wszystkim:-)

Byc moze ten temat byl juz poruszany ale przynam ze nie chce mi sie calego forum przegladac: jakiej firmy grzejniki macie albo zamierzacie miec zainstalowane? purmo, immergas czy moze kermi? a moze jeszcze inne?

pozdrawiam

u mnie jest podłogówka w całym domu, jedynie dodatkowy grzejnik mam w łazience na górze http://www.mikaplus.com.pl/oferta.php?id=15&jezyk=pl a wybrany jest taki głównie ze względów wizualnych bo i tak nie służy jako główne źródło ciepła

Zgadza się, garaż mamy poziom niżej niż salon ale mimo to będzie do niego wjazd pod mała górkę, więc nic nie ma prawa tam z zewnątrz wpłynąć, chyba, że przyjdzie metrowa fala :)

Co do ogrzewania to cały dól mamy w podłogówce oprócz salonu + 2 grzejniki, 3m Buderus w salonie i jeden (z 3, które były w projekcie) w wykuszu. W łazience na dole dodatkowo drabinka pod ręczniki. Na piętrze podłogówka jest tylko w pokoju nad garażem i łazience. W pokojach z balkonami w projekcie były po 2 grzejniki, my je powiększyliśmy x2 ale daliśmy tylko po 1, w łazience również drabinka, w pokoju nad tarasem grzejnik wg projektu.

Drabinki Instal-Projekt RETTO, 70 i 100cm

Edytowane przez konarski

u nas jest spadek wiec bedzie sie lala tmtedy woda mamy dom na zboczu, wiec dobrze nam doradzili i wlasnie teraz jak wyrownalismy na jeden poziom jest dobrze nic sie nie bedzie dzialo , kazdy ma inna dzilake

W takim przypadku stosuję się po prostu odwodnienie liniowe przed bramą garażową, koszt ~200zł przy 5m bramie i nic nie trzeba zmieniać z projekcie samego domu.

Ja się już przeprowadzam. Co prawda brakuje jeszcze kilku rzeczy: części oświetlenia, karniszy i firanek na dole, szafek łazienkowych (będą na koniec maja), barierki na schodach (też na koniec maja), płytek na tarasach, balustrad na balkonach, stołu i krzeseł (koniec maja) i kilku innych pierdółek ale co tam nie od razu Rzym zbudowali :cool:

mam pytanie z czego robicie parapety zew i wew?

Wewnętrzne planujemy konglomerat, zewnętrze zapewne stalowe. U nas powoli kończymy murować ogrodzenie, w międzyczasie wstawili nam drzwi wejściowe, na razie mam tylko fotkę bardzo słabej jakości, po weekendzie będę mógł wstawić coś lepszego:

http://dom.konarski.eu/galeria/drzwi.jpg

drzwi bardzo ładne czy mozna wiedziec ile kosztowaly i jaka firma?

Drzwi wzorowane były na DZ STOL 17/1 ze Stolpawu http://www.stolpaw.com.pl/oferta/wykonania-niestandardowe, ale wykonywał je stolarz z Opoczna, wykonał je na tyle sprytnie, że w dostawkach wyszły sporo większe szyby. Zapłaciliśmy za nie 5tys.

Witam, widzę, że masz drzwi do tej malutkiej łazieneczki pod schodami, rzeczywiście ją tam zrobiłeś czy przeniosłeś ją do pomieszczenia gospodarczego? Możesz wypowiedzieć się na ten temat? Może mógłbyś wrzucić kilka zdjęć w tym temacie?

Pozdrawiam.

Te drzwi to są do garażu a między tym pomieszczeniem a wnętrzem domu są jeszcze drzwi szklane ale na tych zdjęciach jeszcze nie były zamontowane, a łazienkę mam obok kuchni w miejscu gdzie była spiżarka, powiększyłam ją trochę kosztem wiatrołapu i wyszła nieduża bo ok.1,5x1,6m ale na dole to wystarczy