Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam gipsowe, a to dlatego bo każdą dziurkę która powstanie w czasie budowy można zaszpachlować i nie ma śladu. Na cementowo-wapiennym każde uzupełnianie będzie widoczne po nałożeniu koloru.

Kurcze, kto wam takie głupoty opowiada a Wy je dalej powtarzacie...??? Zostawia się na poprawki worek tynku którym było tynkowane i nic nie będzie widać. Gipsowe tynki trochę gładsze, ale za to miękkie i wystarczy mocniej oprzeć krzesło o ścianę aby mieć gustowne wgniecenie którego nie poprawi się nie malując całej ściany.

Kurcze, kto wam takie głupoty opowiada a Wy je dalej powtarzacie...??? Zostawia się na poprawki worek tynku którym było tynkowane i nic nie będzie widać. Gipsowe tynki trochę gładsze, ale za to miękkie i wystarczy mocniej oprzeć krzesło o ścianę aby mieć gustowne wgniecenie którego nie poprawi się nie malując całej ściany.

No to powodzenia. Też tak myśleliśmy jak ty. Dlatego w pierszej wersji zrobiliśmy tynk cementowo wapienny, też mieliśmy zostawionych kilka worków. Był ślicznie przytarty. W międzyczasie po nałożeniu tynków wystąpiło kilka dziur które trzeba było uzupełnić. Niestety nie jest tak jak mówisz. Po uzupełnieniu dziury i przytarciu owszem nic nie widać, ale w momęcie malowania występuje różnica koloru. Więc powodzenia jeśli będziesz chciał w między czasie przenieść jakiś kabel:).

Podłączam się pod pytanie Aguś1238 - interesuje mnie orientacyjny koszt samej struktury (tynku) z robocizną bo ocieplenie i zbrojenie siatką będę robił we własnym zakresie.

Jeśli chodzi o materiały to u mnie wyglądało to tak:

25m3 styropianu AUSTROTHERM EPS 040 FASSADA o grubości 15cm: 141,00zł/brutto/m3

Klej do styropianu Fast Normal-S 25 kg - 16,90 zł/worek * 27 worków = 456,3zł

Klej do styropianu Fast Specjal-M 25 kg - 21,90 zł/worek * 27 worków =591,3 zł

Siatka 145 - 1,79 zł/m2 * 175 m2 = 313,25 zł

Ilości są trochę mniejsze niż na cały dom bo przy pracach nad dachem piętro praktycznie całe zostało ocieplone i teraz domawialiśmy tylko na docieplenie dołu.

piopio_

Bardzo fajnie wyglądają te szklane drzwi, zapewne powiększają optycznie to małe pomieszczenie pod schodami i doświetlają. Jaki jest orientacyjny koszt takiego cuda?

Cena z montażem to około 1200zł.

Co do dachu to ja mam dachówkę ceramiczną (akurat jeśli chodzi o powód wyboru to po prostu najbardziej mi się podobała i cena była na dalszej pozycji) i jak pisałeś u mnie też nie słychać deszczu. Co do tynków mam gipsowe, ale u mojej siostry są cementowe i na nich ma położony lico gips i w przypadku jakichkolwiek napraw nic nie widać nawet po pomalowaniu. Wydaje mi się że dużo zależy od sposobu wykonania napraw ale również od jakości farby.

PS. Co wy tacy nerwowi jesteście, chyba wszystko przez tą pogodę i nocną burzę (u mnie tak się błyskało że momentami było widno jak w dzień). :D

Cena z montażem to około 1200zł.

Wydaje mi się że dużo zależy od sposobu wykonania napraw ale również od jakości farby.

I dokładnie o to mi chodziło, ktoś spieprzył robotę, na swoją obronę naopowiadał bajek, że "tynki cementowo-wapienne tak mają" a ludzie później powielają tę bajki na forach nie mając tak naprawdę bladego pojęcia o tym.

Co do drzwi to cena całkiem przystępna biorąc pod uwagę, że za w miarę dobre drzwi z ościeżnicą (nie drewniane) trzeba zapłacić około 800zł bez montażu.

Edytowane przez konarski

Witam, budujemy Julkę w woj. małopolskim, jesteśmy na etapie tynków i instalacji. Mam prośbę- czy ktoś mógłby wrzucić jakieś zdjęcia gotowych już schodów- chodzi mi głównie o półpiętro ( nad garażem), bo mamy kilka koncepcji i nie do końca wiemy jak to rozwiązać. Z góry dziękuję :D

http://img641.imageshack.us/edit_preview.php?l=img641/4220/p1040507c.jpg&action=rotate&degree=0&r=0.16367177415902734

ale jak ktos nie robi w budowlance to nie znaczy ze nic nie wie, poto robi rozne wyceny i rozeznania i konsultuje z firmami zeby wyszlo tak jak mu pasuje zgodnie z zalozonym budzetem, tak samo mozna powiedziec ze nie masz pojecia o wykonczeniu wnetrz ,

po to jest to forum zebysmy wymieniali opinie i inspiracje ,

OK, ale wymiana WŁASNYCH opinii i doświadczeń to nie to samo co powtarzanie po kimś takich marketingowych głupot. Można napisać, że "moim zdaniem blachodachówka wygląda tak samo jak dachówka" i OK, to Twoje zdanie, ale nie, że "blachodachówka wygląda tak samo...", bo to, że Tobie się tak wydaje, nie znaczy, że tak jest, a w takiej formie to napisałaś. Dla mnie ważne są szczegóły w materiałach, które dobieram podczas budowy i drażnią mnie tak dalece posunięte uogólnienia jak Twoje. To samo z monika-o2, miała problemy z poprawkami i już głosi publicznie, że to "wina tynku cementowo-wapiennego", który jest stosowany zapewne dłużej niż ona stąpa po ziemi i nie ma z nim problemów o ile jest umiejętnie stosowany. Jeśli się na czymś nie znam to się nie udzielam w tych tematach ale widzę, ze ciężko to zrozumieć.

OK, ale wymiana WŁASNYCH opinii i doświadczeń to nie to samo co powtarzanie po kimś takich marketingowych głupot. Można napisać, że "moim zdaniem blachodachówka wygląda tak samo jak dachówka" i OK, to Twoje zdanie, ale nie, że "blachodachówka wygląda tak samo...", bo to, że Tobie się tak wydaje, nie znaczy, że tak jest, a w takiej formie to napisałaś. Dla mnie ważne są szczegóły w materiałach, które dobieram podczas budowy i drażnią mnie tak dalece posunięte uogólnienia jak Twoje. To samo z monika-o2, miała problemy z poprawkami i już głosi publicznie, że to "wina tynku cementowo-wapiennego", który jest stosowany zapewne dłużej niż ona stąpa po ziemi i nie ma z nim problemów o ile jest umiejętnie stosowany. Jeśli się na czymś nie znam to się nie udzielam w tych tematach ale widzę, ze ciężko to zrozumieć.

Szkoda, że nic z tego nie zrozumiałeś. Co do dach, każdy ma swój gust jeden woli blachodachówkę a drugi dachówkę. Dach z blachodachówki jest tak samo dobry co z dachówki, więc nie rozumiem dlaczego się tak gorączkujesz. Zachowujesz się jak małe dziecko, które uważa, że ja zrobiłem najlepiej, więc po co korzystasz z tego forum skoro jesteś tak doskonały. Co do tynku nie napisałam, że miałam problem z poprawkami, tylko, że moim zdaniem tynk gipsowy wygląda bardziej estetycznie, poprawki są mniej widoczne, nie ma odcięcia na poddaszu między sufitem a ścianą, na dole tak samo. Przy tynku cementowo-wapiennym, każde dodatkowe przecierania są w pewnym stopniu bardziej widoczne. Może tynk gipsowy jest bardziej mniększy, ale każdą dziurkę można zaszpachlować i nic nie widać. Wydaje mi się, że to forum nie powstało po to, aby kogoś krytykować, tylko po to aby sobie pomagać. Co do twojego domu - skąd wiesz, że wszystkim się tak samo podoba jak tobie. Rówie dobrze można kogoś skrytkować o to, że wprowadził jakieś zmiany w projekcie - Przeciesz to absurd, więc na przyszłość zastanów się dwa razy zanim wygłosisz swoje poglądy, bo każdy robi tak jak mu się podoba i na co go stać.

To co piszesz jest tak żałosne, że nawet nie będę komentował. Pozostaję w nadziei, że jak ktoś na to trafi to wyciągnie mądre wnioski i nie będzie się sugerował radami osoby, której praca na budowie ogranicza się do pokazywania paluszkiem co ma być zrobione.

Przykro mi, że nie należę do waszego kółeczka adoracji, ale moja obecnośc na forum to nie wzajemne lizanie 4 literek tylko chęć pozyskania ciekawych pomysłów lub porad na temat budowy a od was tego raczej nie uzyskam. Pozdrawiam.

Ps. I więcej uwagi przy czytaniu ze zrozumieniem, bo w waszych ripostach jest mało na temat tego co ja pisałem.

Edytowane przez konarski

To co piszesz jest tak żałosne, że nawet nie będę komentował. Pozostaję w nadziei, że jak ktoś na to trafi to wyciągnie mądre wnioski i nie będzie się sugerował radami osoby, której praca na budowie ogranicza się do pokazywania paluszkiem co ma być zrobione.

Przykro mi, że nie należę do waszego kółeczka adoracji, ale moja obecnośc na forum to nie wzajemne lizanie 4 literek tylko chęć pozyskania ciekawych pomysłów lub porad na temat budowy a od was tego raczej nie uzyskam. Pozdrawiam.

Ps. I więcej uwagi przy czytaniu ze zrozumieniem, bo w waszych ripostach jest mało na temat tego co ja pisałem.

Żal komętować. Co do pomysłów- jakoś pare tygodni temu mówiłeś, że podoba ci się pomysł mojej łazienki i że coś z niego wykorzystasz, więc chyba zaprzeczasz temu co piszesz.