Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oficjalnej ceny jeszcze nie znam, na Allegro są od 82zł http://allegro.pl/concept-cn-60-60-nowa-gala-poler-transport-gratis-i2414014576.html - ale mam nadzieję kupić jeszcze taniej bo fabryka jest w tym samym mieście gdzie buduję swoją Julkę :) Ponadto jest jeszcze fabryka Stargres, Ceramika Końskie, niedaleko (~15-20km) Paradyż i Opoczno.

Co to układania bez fugi to niestety u mnie się nie da bo jest podłogówka i wtedy trzeba robić fugę teoretycznie minimum 3mm aby podłoga się nie podniosła w okresie grzewczym, ale robiłem wywiad i podobno przy 2mm też się nic nie dzieje.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oficjalnej ceny jeszcze nie znam, na Allegro są od 82zł http://allegro.pl/concept-cn-60-60-nowa-gala-poler-transport-gratis-i2414014576.html - ale mam nadzieję kupić jeszcze taniej bo fabryka jest w tym samym mieście gdzie buduję swoją Julkę :) Ponadto jest jeszcze fabryka Stargres, Ceramika Końskie, niedaleko (~15-20km) Paradyż i Opoczno.

Co to układania bez fugi to niestety u mnie się nie da bo jest podłogówka i wtedy trzeba robić fugę teoretycznie minimum 3mm aby podłoga się nie podniosła w okresie grzewczym, ale robiłem wywiad i podobno przy 2mm też się nic nie dzieje.

U mnie też jest podłogówka i mam zostawione fugi 2mm i nie wygląda to źle, a najważniejsze że podczas grzania z płytkami nic złego się nie dzieje.

moja wizualizacja kuchni w Julce. Kuchnia została poszerzona o 50 cm. Oczywiście to nie jest werjsa ostateczna bo zastanawiam się nad stroną zabudowy w słupkach.[ATTACH=CONFIG]122139[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]122140[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]122141[/ATTACH]

Fajne rozwiązanie, tylko ja to mam chyba "uczulenie" na szafki z żaluzjami, ja nad blatem mam zwykłą otwieraną szafkę i w użytkowaniu jest naprawdę wygodna. A jaką planujesz kolorystykę? białą?

żaluzji to tam napewno nie będzie bo ich też nie lubię...to tylko taka wersja robocza póki co bo nawet nie jestem przekonana do końca do tej lodówki po prawej stronie i tak myslę, żeby ją gdzieś wcisnąć w słupki. Kolorystyka będzie albo biała albo czarna - sama jeszcze nie wiem a może pójdę na kompromi i będzie biało -czarna. Koncepcji jest wiele i może jeszcze ulec zmianie :)kuchnia.jpg

żaluzji to tam napewno nie będzie bo ich też nie lubię...to tylko taka wersja robocza póki co bo nawet nie jestem przekonana do końca do tej lodówki po prawej stronie i tak myslę, żeby ją gdzieś wcisnąć w słupki. Kolorystyka będzie albo biała albo czarna - sama jeszcze nie wiem a może pójdę na kompromi i będzie biało -czarna. Koncepcji jest wiele i może jeszcze ulec zmianie :)[ATTACH=CONFIG]122155[/ATTACH]

Rozumiem co masz na myśli, u mnie też miała być biała potem czarno-biała, potem biała z fornirem a w ostateczności wyszło jak na wstawionych wcześniej zdjęciach.

U mnie też jest podłogówka i mam zostawione fugi 2mm i nie wygląda to źle, a najważniejsze że podczas grzania z płytkami nic złego się nie dzieje.

Do konarski:

można i zrobić na podłogówce 1,5mm. Zauważ, że płytki które wybrałeś mają na krawędziach szlif, w ostateczności przy krzyżyku 2mm otrzymasz fugę ok 3,5-4mm. Z tego co się dowiadywałam od kilku glazurników to 1,5 mm wystarczy.

Do konarski:

można i zrobić na podłogówce 1,5mm. Zauważ, że płytki które wybrałeś mają na krawędziach szlif, w ostateczności przy krzyżyku 2mm otrzymasz fugę ok 3,5-4mm. Z tego co się dowiadywałam od kilku glazurników to 1,5 mm wystarczy.

Można dać fugę głębiej bez wchodzenia na "szlif", wtedy będzie miała tyle ile odległość między płytkami. Przy formacie 60x60 chyba bym się bał dać tylko 1,5mm, przy mniejszym formacie płytek prędzej bym zaryzykował.

moja wizualizacja kuchni w Julce. Kuchnia została poszerzona o 50 cm. Oczywiście to nie jest werjsa ostateczna bo zastanawiam się nad stroną zabudowy w słupkach.[ATTACH=CONFIG]122139[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]122140[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]122141[/ATTACH]

Witam, wklejam poglądowo wizualizację naszej kuchni w Julce. Jedyne zmiany w kuchni względem projektu to likwidacja mniejszego okna.

Pozdrawiam wszystkich jukowiczów

nowa 1.jpg

nowa 1a.jpg

nowa 1b.jpg

nowa 1c.jpg

nowa 1d.jpg

na internecie docztalam sie ze te drozsze plytki tzw płytek rektyfikowanych, których krawędzie sa ciete laserem nie wymagaja fug a te co sa sa tańsze płytki gresowe, nierektyfikowane to wymagaja fug bo ciezko je dopasowac idealnie.

Ten gres co podałem jest rektyfikowany, i płytek się nie "tnie laserem" tylko szlifuje do konkretnego wymiaru. Płytki bez fugi bardzo mi się podobają ale nie zaryzykowałbym u siebie czegoś takiego na podłogówce, fuga + dylatacja wg mnie musi być.

Edytowane przez konarski

Do konarski:

U mnie jest gres z Nowej gali Concept CN99 z fugą 2mm i na pewno nie ma 3,5-4mm

http://img204.imageshack.us/edit_preview.php?l=img204/2096/p1040541d.jpg&action=rotate&degree=-90&r=0.8860346299833323

Pewnie monika-o2 mówiła o położeniu fugi tak jak na rysunku 1, natomiast ja pisałem o metodzie jak na 2: http://imageshack.us/photo/my-images/826/gres.gif

Ciężko ci będzie uzyskać efek jak na rys 2. Rozmawiałam z kilkoma glazurnikami i oni mówili mi, że jest to raczej niemożliwe. Mam położony gres polerowany ze szlifem w mieszkaniu w którym obecnie mieszkam, był układany bez fugowo, ale w efekcie końcowym fuga wyszła prawie drugie tyle. Jest normalne wgłębienie w miejscu fugi. Acz kolwiek przy rozmiarze płytki 60x60 fuga nawet 3 czy 4 mm się gubi (według mnie), przy miejszym rozmiarze płytki staje się bardziej widoczna.

Ale na czym ma polegać ta trudność w położeniu w taki sposób fugi?

Płytki nie mają takiedo samego rozmiaru szlifu, różnią się, niektóre mają większy a niekture mniejszy, jest to różnica milimetrowa. Problem polega (z tego co mówiło mi 3 glazurników) na wprowadzeniu fugi tylko i wyłącznie w szczelinę, zawsze coś najdzie powyżej (tak jak na rys 2).