daimio 22.09.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Tynk akrylowy CAPAROL, kolor Cognac 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marfer 24.09.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 witajcie Julkowicze, przepraszam za wcinkę w temat, odpowiedzcie proszę kiedy ocieplaliście swoje Julki ? zakończyłem etap SSO, stało się to szczęśliwie około dwa miesiące temu - czyli murarka, w tym tygodniu mają się ułożyć ostatnie dachówki, założyłem że za miesiąc wstawię okna i ocieplę budynek, projektowym 18 cm styro Jaka jest Wasza opinia, oparta na doświadczeniach lub studium mądrzejszej literatury na którą ja trafiłem czytałem sporo na temat teorii wysychania budynku, idąc w myśl tej teorii, powinienem odczekać, natomiast teoria o przemarzaniu mokrych jak mniemam na dzień dzisiejszy ścian też do mnie przemawia i kierunkuje moje działania na ocieplenie już teraz, napiszcie proszę kiedy Wy robiliście ocieplenie tak wygląda moja Jula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 25.09.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Jeśli planujesz wykonać jeszcze w tym sezonie wylewki i tynki to moim zdaniem warto ocieplić budynek. Ja wspomniane prace robiłem w okresie jesienno-zimowym (budynek był już ogrzewany, ale bez ocieplenia zew.) i wychodząca wilgoć w połączeniu z mrozem przenikającym przez nieocieploną ścianę zniszczyła mi trochę tynki nad oknem w kuchni i wiatrołapie. Jeśli nie planujesz wewnątrz "mokrych" prac zimą to możesz odczekać do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 70 25.09.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 DO daimio; WIELKIE DZIEKI ZA KONKRETNE FOTKI, WRESCZIE WIDAĆ COŚ DOKŁADNIEJ-POM. NA GÓRZE, MYSLĘ ZE DLA WSZYSTKICH OSÓB KTÓRE ROZPOCZYNAJĄ BUDOWĘ JEST TO NAPRAWDE WAŻNE JAK WYGLĄDA W REALU SRODEK PROSZE O ODP. CHODZI O SCHODY-CZY SCIANĘ PRZY SCHODACH WYDŁUŻYLIŚCIE, CZY JEST TAK JAK W PROJEKCIE- JAKIEJ WYS. I SZER. WYSZEDŁ-SCHODEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 70 25.09.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Do daimio: A gdzie umiesciłeś łazienke dolną, poprosze jeżeli to mozliwe fotki wiatrołapu , jakie zmiany jeszcze zrobiłeś by było funkcjonalniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimio 25.09.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Do daimio: A gdzie umiesciłeś łazienke dolną, poprosze jeżeli to mozliwe fotki wiatrołapu , jakie zmiany jeszcze zrobiłeś by było funkcjonalniej? Wiatrołap od strony garażu wygląda tak http://images49.fotosik.pl/1610/b67d82ca571d7bc7.jpg Nie jest zbyt szeroki, nie zmieści się tam szafa, raczej tylko półki na buty, wieszak na ubrania, coś do siedzenia i lustro. Zależało mi na tym, żeby przejście do garażu było właśnie z wiatrołapu a nie z salonu lub holu tuż przy salonie. Co do schodów i ściany - jak będę na budowie to sprawdzę. Zmiany jakie zrobiłem: 1. zrezygnowałem z mniejszego okna w kuchni, okno w salonie wychodzące na bok tarasu jest skrócone - w projekcie dochodziło do podłogi tak jak wyjście na taras 2. przejście do garażu jest z wiatrołapu, dokładnie układ pomieszczeń rozrysowany jest w pierwszym moim poście na forum, jak zaplanowałem tak zrobiłem 3. dodatkowo zamiast drugiego okna w pomieszczeniu gospodarczym przy kotłowni są drzwi prowadzące do ogrodu 4. podniesiona ścianka kolankowa o jeden bloczek 5 mój wykonawca tak zrobił więźbę dachową, że nie mam słupów w pokoju nad garażem, nie mam też "typowego" podciągu w salonie wzdłuż dużego okna 6. małe pomieszczenie gospodarcze zamiast wc pod schodami bez stopnia w dół - na zdjęciach jeszcze tego nie widać ale tam będzie ścianka z płyty k-g Proszę zwrócić uwagę na drzwi balkonowe - są bardzo szerokie. Większość wykonawców odmówiła zrobienia okien w takich wymiarach jak w projekcie, nawet Oknoplast który był zalecany przez projektantów. Ja musiałem zwężać gotowe otwory, a i tak okna są duże, ciężkie i obawiam się o ich trwałość. Teraz zrobiłbym to tak, że po bokach byłby fix w skrzydle a otwierany byłby tylko środek o typowej szerokości 80 - 90 cm. Tak więc na etapie murowania parteru, dobrze jest zrobić rozeznanie wśród firm produkujących okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BakerGirl 26.09.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Moja Julka wygląda tak .... Jeszcze tylko łazienki, podłogi i drzwi. W piątek przyjedzie kuchnia. Potem tylko umyć okna i żegnaj kawalerko. No i jeszcze działka z podjazdem bo na razie to jest mała apokalipsa, szczególnie jak popada deszcz. Jeżeli kogoś zanudziła moja fotostory to przepraszam. Życzę wszystkim Julkowiczom wytrwałości w budowaniu. Wow, tylko pozazdrościć. A my z mężem dopiero przy papierach. Tak mi się marzy, że jak ruszymy na dobre na wiosnę, to następnego lata będziemy już w naszym domku, a teściowie zostaną w bezpiecznej odległości - za płotem hihi Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na kolejne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimio 28.09.2012 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 DO daimio; WIELKIE DZIEKI ZA KONKRETNE FOTKI, WRESCZIE WIDAĆ COŚ DOKŁADNIEJ-POM. NA GÓRZE, MYSLĘ ZE DLA WSZYSTKICH OSÓB KTÓRE ROZPOCZYNAJĄ BUDOWĘ JEST TO NAPRAWDE WAŻNE JAK WYGLĄDA W REALU SRODEK PROSZE O ODP. CHODZI O SCHODY-CZY SCIANĘ PRZY SCHODACH WYDŁUŻYLIŚCIE, CZY JEST TAK JAK W PROJEKCIE- JAKIEJ WYS. I SZER. WYSZEDŁ-SCHODEK Ściana ma 3,5 m. Stopnie: szerokość 28 cm, wysokość 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 70 01.10.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 daimio,podziekowania za fotki i opisy, jak bedzie pan miał coś nowego, łazienki, kuchnie, prosze wklejać, bo to najbardziej odzwierciedla wizulaizację prosze również innych wklejajcie fotki z wykończeń wtętrza, oraz pytanie schody zrobione wg projektu, za spocznikiem dwa schody idą do pomieszczenia nad garaże, czy ktoś zrobił tak by to jakoś wyrównać i zeby wejscie do pom. nad garażem było na równi ze spocznikiem, prosze o fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilona2310 02.10.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Witam Serdecznie Razem z mężem planujemy budowę Julki dwuspadowej i mamy prośbę czy moglibyśmy obejrzeć na żywo wybudowaną już Julkę z okolicy Wa-wy ? Bardzo ułatwiło by nam to w podjęciu kilku ważnych decyzji w związku ze zmianami jakie chcemy wprowadzić w naszym domku prosimy o kontakt na maila [email protected]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidoraki 03.10.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 do Agus1238 - juz wiem jaki to kolor tej elewacji- GRE2310 z palety greinplast. Jak juz bedzie polozony to wkleję kilka fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 04.10.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 do Agus1238 - juz wiem jaki to kolor tej elewacji- GRE2310 z palety greinplast. Jak juz bedzie polozony to wkleję kilka fotek dzieki za odpowiedz, czekamy na fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marfer 06.10.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Witajcie Julkowicze, pewnie temat już poruszany, ale pobudzę trochę chętnych do wypowiedzi, ile płaciliście za instalację elektryczną, ile kosztowała Was wod-kan i CO.W listopadzie zaczynam instalację elektryczną, zaraz po tym WOD-kan, jestem po wstępnych wycenach jednego i drugiego, Wasze odpowiedzi w ramach kosztów porównawczych dadzą obraz tego czy mieszczę się w realiach czy też trafiłem na naciągaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaprzem 08.10.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 My mieliśmy 3 wyceny: jedną na instalację inteligentną i cena powaliła mocno z nóg , z tej samej firmy na klasyczną za 39 tys zł, i znaleźliśmy drugą firmę za ok. 13 tys zł - koszt instalacji wewnętrznej, zewnętrznej i tabl. głównej z osprzętem. A inst. wodna: koszt ok 10 tys zł - materiały Herz i dwa stelaże geberit w w - wycenie. Natomiast koszt ogrzewania to inna bajka: u nas cały czas sie zmienia, bo Mąż kombinuje. Na razie stanęło na ogrzewaniu podłogowym w całym domu i automatyce do każdego pomieszczenia. I chyba tak zostanie. Nie wiem czy nasze wyceny są duże czy małe. Czasem ludzie na forum podają takie ceny, że zastanawia mnie czy są prawdziwe. Ewentualnie większość rzeczy robią sami. W każdym razie mam nadzieje, że światełko wpuściłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaprzem 08.10.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 ja podałam ceny materiałów, robocizny - wszystko co potrzebne do wykonania instalacji. W wodnej np. za materiał z PCV wycena była na 2000 zł. Na tego Herza - 5000 zł - Ponieważ uważamy, że lepiej od razu zainwestować w materiały dobrej jakości - wole ograniczyć kasę na urządzenie domu, bo kanapę czy stół dokupię w każdej chwili. Natomiast materiały do instalacji, które zatopione są w tynkach lub wylewkach nie wymienię. Generalnie mamy ambicję by dom był jak najbardziej energooszczędny, więc w docieplenie też inwestujemy. Wiem że ktoś powie, że takie inwestycje zwrócą mi się za X lat, albo ten typ domu nie jest zbyt energooszczędny - ale każdy robi jak lubi (dołączam się do przedmówcy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaprzem 08.10.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 A jeszcze raz: pytanie do Sidoraki - a co planujesz położyć na podłogę - drewno, kafelki? Ciekawi mnie to , ponieważ w przyszłym tygodniu też będą instalować nam podłogówkę w całym domu - tylko nie w spiżarni - podobnie jak u Ciebie.Wszyscy zapewniają, że nie będę marzła i mam nadzieje że ich obietnice się spełnią. Nie chce dogrzewać kominkiem - mam teraz - a lubię ciepło. Nie mamy niestety znajomych, którzy by mieli podłogówkę i zastanawiam się czy faktycznie jest ciepło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidoraki 08.10.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Na podlogówke juz jest zakupiony gres:-)na dniach będzie wykładany...na górze tylko łazienka jest w podłogówce - reszta nie.. także tam narazie się zastanawiamy czy drewno czy jednak tańsze od drewna panele.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 10.10.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Podpowiedzcie ile wyszło Wam tej podłogówki na cały dół. Chodzi mi o ilość obiegów oraz jeśli pamiętacie to po ile metrów na pętlę. Jak rozwiązaliście sprawę podłogówki na górze? jedna pętla więc bez sensu chyba dawać oddzielny rozdzielacz. Można dać z dolnej skrzynki ale mogą być problemy z odpowietrzaniem. Można też na zaworze rtl albo na powrocie z grzejnika ale to taka uboższa wersja. Ja jestem w trakcie wykonywania i na tą chwilę na górę planuję dać zawór rtl ale.... Podpowiedzcie jak to rozwiązaliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidoraki 12.10.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 pytanie do tych ktorzy sa juz na tym etapie: jaki piec wybraliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaprzem 12.10.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Kocioł prestige 32 solo (pakiet 5 rozszerzony) wymiennik acv hl 130l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts