Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie Julkowicze,

przepraszam za wcinkę w temat, odpowiedzcie proszę kiedy ocieplaliście swoje Julki ?

zakończyłem etap SSO, stało się to szczęśliwie około dwa miesiące temu - czyli murarka, w tym tygodniu mają się ułożyć ostatnie dachówki, założyłem że za miesiąc wstawię okna i ocieplę budynek, projektowym 18 cm styro

Jaka jest Wasza opinia, oparta na doświadczeniach lub studium mądrzejszej literatury na którą ja trafiłem

czytałem sporo na temat teorii wysychania budynku, idąc w myśl tej teorii, powinienem odczekać, natomiast teoria o przemarzaniu mokrych jak mniemam na dzień dzisiejszy ścian też do mnie przemawia i kierunkuje moje działania na ocieplenie już teraz, napiszcie proszę kiedy Wy robiliście ocieplenie

tak wygląda moja Jula

julka II.jpg

Jeśli planujesz wykonać jeszcze w tym sezonie wylewki i tynki to moim zdaniem warto ocieplić budynek. Ja wspomniane prace robiłem w okresie jesienno-zimowym (budynek był już ogrzewany, ale bez ocieplenia zew.) i wychodząca wilgoć w połączeniu z mrozem przenikającym przez nieocieploną ścianę zniszczyła mi trochę tynki nad oknem w kuchni i wiatrołapie. Jeśli nie planujesz wewnątrz "mokrych" prac zimą to możesz odczekać do wiosny.

DO daimio;

WIELKIE DZIEKI ZA KONKRETNE FOTKI, WRESCZIE WIDAĆ COŚ DOKŁADNIEJ-POM. NA GÓRZE, MYSLĘ ZE DLA WSZYSTKICH OSÓB KTÓRE ROZPOCZYNAJĄ BUDOWĘ JEST TO NAPRAWDE WAŻNE JAK WYGLĄDA W REALU SRODEK

PROSZE O ODP. CHODZI O SCHODY-CZY SCIANĘ PRZY SCHODACH WYDŁUŻYLIŚCIE, CZY JEST TAK JAK W PROJEKCIE- JAKIEJ WYS. I SZER. WYSZEDŁ-SCHODEK

Do daimio:

A gdzie umiesciłeś łazienke dolną, poprosze jeżeli to mozliwe fotki wiatrołapu , jakie zmiany jeszcze zrobiłeś by było funkcjonalniej?

Wiatrołap od strony garażu wygląda tak

http://images49.fotosik.pl/1610/b67d82ca571d7bc7.jpg

Nie jest zbyt szeroki, nie zmieści się tam szafa, raczej tylko półki na buty, wieszak na ubrania, coś do siedzenia i lustro. Zależało mi na tym, żeby przejście do garażu było właśnie z wiatrołapu a nie z salonu lub holu tuż przy salonie.

Co do schodów i ściany - jak będę na budowie to sprawdzę.

Zmiany jakie zrobiłem:

1. zrezygnowałem z mniejszego okna w kuchni, okno w salonie wychodzące na bok tarasu jest skrócone - w projekcie dochodziło do podłogi tak jak wyjście na taras

2. przejście do garażu jest z wiatrołapu, dokładnie układ pomieszczeń rozrysowany jest w pierwszym moim poście na forum, jak zaplanowałem tak zrobiłem

3. dodatkowo zamiast drugiego okna w pomieszczeniu gospodarczym przy kotłowni są drzwi prowadzące do ogrodu

4. podniesiona ścianka kolankowa o jeden bloczek

5 mój wykonawca tak zrobił więźbę dachową, że nie mam słupów w pokoju nad garażem, nie mam też "typowego" podciągu w salonie wzdłuż dużego okna

6. małe pomieszczenie gospodarcze zamiast wc pod schodami bez stopnia w dół - na zdjęciach jeszcze tego nie widać ale tam będzie ścianka z płyty k-g

Proszę zwrócić uwagę na drzwi balkonowe - są bardzo szerokie. Większość wykonawców odmówiła zrobienia okien w takich wymiarach jak w projekcie, nawet Oknoplast który był zalecany przez projektantów. Ja musiałem zwężać gotowe otwory, a i tak okna są duże, ciężkie i obawiam się o ich trwałość. Teraz zrobiłbym to tak, że po bokach byłby fix w skrzydle a otwierany byłby tylko środek o typowej szerokości 80 - 90 cm. Tak więc na etapie murowania parteru, dobrze jest zrobić rozeznanie wśród firm produkujących okna.

Moja Julka wygląda tak

....

Jeszcze tylko łazienki, podłogi i drzwi. W piątek przyjedzie kuchnia. Potem tylko umyć okna i żegnaj kawalerko. No i jeszcze działka z podjazdem bo na razie to jest mała apokalipsa, szczególnie jak popada deszcz.

Jeżeli kogoś zanudziła moja fotostory to przepraszam. Życzę wszystkim Julkowiczom wytrwałości w budowaniu.

Wow, tylko pozazdrościć. A my z mężem dopiero przy papierach. Tak mi się marzy, że jak ruszymy na dobre na wiosnę, to następnego lata będziemy już w naszym domku, a teściowie zostaną w bezpiecznej odległości - za płotem hihi :)

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na kolejne zdjęcia :)

DO daimio;

WIELKIE DZIEKI ZA KONKRETNE FOTKI, WRESCZIE WIDAĆ COŚ DOKŁADNIEJ-POM. NA GÓRZE, MYSLĘ ZE DLA WSZYSTKICH OSÓB KTÓRE ROZPOCZYNAJĄ BUDOWĘ JEST TO NAPRAWDE WAŻNE JAK WYGLĄDA W REALU SRODEK

PROSZE O ODP. CHODZI O SCHODY-CZY SCIANĘ PRZY SCHODACH WYDŁUŻYLIŚCIE, CZY JEST TAK JAK W PROJEKCIE- JAKIEJ WYS. I SZER. WYSZEDŁ-SCHODEK

Ściana ma 3,5 m. Stopnie: szerokość 28 cm, wysokość 18.

daimio,podziekowania za fotki i opisy, jak bedzie pan miał coś nowego, łazienki, kuchnie, prosze wklejać, bo to najbardziej odzwierciedla wizulaizację

prosze również innych wklejajcie fotki z wykończeń wtętrza, oraz pytanie schody zrobione wg projektu, za spocznikiem dwa schody idą do pomieszczenia nad garaże, czy ktoś zrobił tak by to jakoś wyrównać i zeby wejscie do pom. nad garażem było na równi ze spocznikiem, prosze o fotki

Witam Serdecznie

Razem z mężem planujemy budowę Julki dwuspadowej i mamy prośbę czy moglibyśmy obejrzeć na żywo wybudowaną już Julkę z okolicy Wa-wy ?

Bardzo ułatwiło by nam to w podjęciu kilku ważnych decyzji w związku ze zmianami jakie chcemy wprowadzić w naszym domku :)

prosimy o kontakt na maila [email protected].

Witajcie Julkowicze,

pewnie temat już poruszany, ale pobudzę trochę chętnych do wypowiedzi, ile płaciliście za instalację elektryczną, ile kosztowała Was wod-kan i CO.

W listopadzie zaczynam instalację elektryczną, zaraz po tym WOD-kan, jestem po wstępnych wycenach jednego i drugiego, Wasze odpowiedzi w ramach kosztów porównawczych dadzą obraz tego czy mieszczę się w realiach czy też trafiłem na naciągaczy

My mieliśmy 3 wyceny: jedną na instalację inteligentną i cena powaliła mocno z nóg , z tej samej firmy na klasyczną za 39 tys zł, i znaleźliśmy drugą firmę za ok. 13 tys zł - koszt instalacji wewnętrznej, zewnętrznej i tabl. głównej z osprzętem. A inst. wodna: koszt ok 10 tys zł - materiały Herz i dwa stelaże geberit w w - wycenie. Natomiast koszt ogrzewania to inna bajka: u nas cały czas sie zmienia, bo Mąż kombinuje. Na razie stanęło na ogrzewaniu podłogowym w całym domu i automatyce do każdego pomieszczenia. I chyba tak zostanie. Nie wiem czy nasze wyceny są duże czy małe. Czasem ludzie na forum podają takie ceny, że zastanawia mnie czy są prawdziwe. Ewentualnie większość rzeczy robią sami. W każdym razie mam nadzieje, że światełko wpuściłam.

ja podałam ceny materiałów, robocizny - wszystko co potrzebne do wykonania instalacji. W wodnej np. za materiał z PCV wycena była na 2000 zł. Na tego Herza - 5000 zł - Ponieważ uważamy, że lepiej od razu zainwestować w materiały dobrej jakości - wole ograniczyć kasę na urządzenie domu, bo kanapę czy stół dokupię w każdej chwili. Natomiast materiały do instalacji, które zatopione są w tynkach lub wylewkach nie wymienię. Generalnie mamy ambicję by dom był jak najbardziej energooszczędny, więc w docieplenie też inwestujemy. Wiem że ktoś powie, że takie inwestycje zwrócą mi się za X lat, albo ten typ domu nie jest zbyt energooszczędny - ale każdy robi jak lubi (dołączam się do przedmówcy). :D

A jeszcze raz: pytanie do Sidoraki - a co planujesz położyć na podłogę - drewno, kafelki?

Ciekawi mnie to , ponieważ w przyszłym tygodniu też będą instalować nam podłogówkę w całym domu - tylko nie w spiżarni - podobnie jak u Ciebie.

Wszyscy zapewniają, że nie będę marzła i mam nadzieje że ich obietnice się spełnią. Nie chce dogrzewać kominkiem - mam teraz - a lubię ciepło. Nie mamy niestety znajomych, którzy by mieli podłogówkę i zastanawiam się czy faktycznie jest ciepło.

Pozdrawiam

Podpowiedzcie ile wyszło Wam tej podłogówki na cały dół. Chodzi mi o ilość obiegów oraz jeśli pamiętacie to po ile metrów na pętlę. Jak rozwiązaliście sprawę podłogówki na górze? jedna pętla więc bez sensu chyba dawać oddzielny rozdzielacz. Można dać z dolnej skrzynki ale mogą być problemy z odpowietrzaniem. Można też na zaworze rtl albo na powrocie z grzejnika ale to taka uboższa wersja. Ja jestem w trakcie wykonywania i na tą chwilę na górę planuję dać zawór rtl ale.... Podpowiedzcie jak to rozwiązaliście.