Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żadnych podpowiedzi co do elektryki?

My w ogóle nie trzymaliśmy się projektu jeśli chodzi o elektrykę. Przekazaliśmy elektrykowi co gdzie chcemy mieć, jakie typy włączników, ile sztuk itd. a on przygotował do tego instalację. Porównywałem po fakcie nasza instalację z tą z projektu i w większości się pokrywała. Z tego co pamiętam wyszło około 90 punktów.

Co do elektryki, to my tez nie trzymaliśmy się projektu dołączonego do Julki. Chodziłam z elektrykiem i architektem po domu i mówiliśmy co i gdzie.

Co do garażu to mamy na dwa auta.

Co do rynny to mamy: system Lindab Rainline - jak robiliśmy to rynny stalowe były w bardzo korzystnej cenie.

garderoba ma szerokość 1,5 -1,60 (nie pamietam dokladnie jak wyszlo). Jak będę na budowie to zmierzę. No i na całą długość ściany w tym pokoju.

Mam jeszcze takie pytanie czy jest tam jeszcze możliwość żeby powiekszyć tą garderobę o 1 m zmniejszyć jedną sypialnię i o 1 m drugą sypialnię?

wydaje mi sie ze wtedy ten pokoik moglby byc za maly. Mysle ze mozna wywalczyc jeszcze z pol metra kosztem sypialni przesuwajac scianke od garderoby blizej okna. My zrobilismy tak, ze scianke dzielaca pokoje przesunelismy o 35 cm za slup w strone tego mnieszego pokoju (majac na uwadze to, że cala bryla domu jest poszeszona o 60 cm (ta sciana na ktorej jest wykusz)

[ATTACH=CONFIG]161120[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]161121[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]161123[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]161124[/ATTACH]

Troche zdjęć z naszego domku. Wszystkie sufity zrobione. I drzwi wejściowe wstawione. Pierwsze zdjęcie to nasza pralnia. A to z dwoma wejściami to sypialnia i garderoba do sypialni. I zdjęcie przejścia do pomieszczeń nad garażem , czyli do pralni i pokoju.

fajny pomysl z podzieleniem, bardzo funkcjonalny , a nie chcecie sobie tych schodow jakos uproscic? mozna zrobic z korytarza na poziomie pokoji dwa schodki tyle co trzeba (bo dokladnie nie widac na zdj do poziomu garazu) reszte zrownac i zejscie zrobic przy pralni dorabiajac dwa schodki? idac prawie prosto spocznik bylby kolo pralni, im starszy czlowiem tym mniej schodow potrzeba :)

Czy jest jakaś osoba na forum która zaczęła budowę w 2012 lub 2011 roku i może mi podać szacunkowy koszt stanu surowego otwartego i osobno stanu surowego zamkniętego?byłabym wdzięczna

Witam.Ja zaczełam budowę w 2011 i koszt SSO wyniósł mnie 160 tys (dach-dachówka ceramiczna, deski w oknach).

A budowałaś systemem gospodarczym czy miałaś firmę, która budowała?

Budowaliśmy korzystając głównie z usług zewn. fachowców. Małe prace wykonywaliśmy sami.

W tej chwili czekamy na okna i rolety zewn.-planowane wstawienie to luty 2013.

Budowaliśmy korzystając głównie z usług zewn. fachowców. Małe prace wykonywaliśmy sami.

W tej chwili czekamy na okna i rolety zewn.-planowane wstawienie to luty 2013.

Rozpoczecie budowy 2012 i koszt podobny ok. 180 tys. Wszystko zalezy od materiałów jakie się wybierze i ekip, którym się płaci więc ciężko tak określić ile będzie kosztował SSO. W każdym badź razie raczej trzeba się przygotować na wydanie większej kasy aniżeli się planowało :) Również czekamy na ocieplenie i wstawienie okien, które miały byc wstawiane w styczniu :)

witam,

Chciałbym się przywitać i zadać jedno pytanie.

W warunkach zabudowy mam wyznaczoną wysokość domu do 8m. Julka jest niestety troszkę wyższa.

Czy ktoś z Państwa zmieniał kąt nachylenia dachu i czy pomieszczenia są mniej użyteczne?