konarski 21.02.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Obecne piece na paliwo stałe posiadają pełną automatykę jeśli chodzi o programowanie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 21.02.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 trzeba do niego dorzucac to mi sie nie podoba. czy mozesz piec na groszek zaprogramowac zeby grzal tylko np rano od godziny 5-9 tej i potem wieczorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 22.02.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 trzeba do niego dorzucac to mi sie nie podoba. czy mozesz piec na groszek zaprogramowac zeby grzal tylko np rano od godziny 5-9 tej i potem wieczorem? Obsługa pieca na ekogroszek to góra 15min tygodniowo (zasypanie 6-7 worków do podajnika i wybranie 2 wiaderek popiołu po poprzednim tygodniu pracy pieca). Ustawianie grzania na konkretne godziny mają już podstawowe sterowniki (w miedzyczasie piec pracuje na podtrzymaniu). Piece, które są aktualnie dostępne na rynku mają też wpięcie do internetu, można nimi sterować z poziomu komputera czy też komórki będąc daleko poza domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 23.02.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Obsługa pieca na ekogroszek to góra 15min tygodniowo (zasypanie 6-7 worków do podajnika i wybranie 2 wiaderek popiołu po poprzednim tygodniu pracy pieca). Ustawianie grzania na konkretne godziny mają już podstawowe sterowniki (w miedzyczasie piec pracuje na podtrzymaniu). Piece, które są aktualnie dostępne na rynku mają też wpięcie do internetu, można nimi sterować z poziomu komputera czy też komórki będąc daleko poza domem.dzieki za wyjasnienie , ale niestety to nie dla mnie , wole gazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 23.02.2013 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Jeśli chodzi o komfort to gaz na pewno wygrywa, ekonomicznie lepiej wypada piec na paliwo stałe. Piec gazowy jest praktycznie bezobsługowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 24.02.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Jeśli chodzi o komfort to gaz na pewno wygrywa, ekonomicznie lepiej wypada piec na paliwo stałe. Piec gazowy jest praktycznie bezobsługowy. Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ataa 25.02.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 A co myślicie na temat kominka z płaszczem wodnym?Alternatywnie zakładamy ogrzewanie gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika-o2 25.02.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 A co myślicie na temat kominka z płaszczem wodnym? Alternatywnie zakładamy ogrzewanie gazowe. Ja w swoim domu mam piec gazowy i kominek z płaszczem wodnym. Przez dwa sezony ogrzewałam dom z kominka, aby zaoszczędzić. Dom jest jeszcze nie zamieszkały. U nas wyglądało to tak: ekipy wykończeniowe przez cały dzień dokładały do kominka, my jedynie raz wieczorem. Temperatura jaką otrzymywaliśmy przy nie zamieszkanym budynku, z prowizorycznymi drzwiami, wynosiła od 18 do 23stopni. Kominek jak najbardziej polecam jako dodatkowe źródło ciepła (nie główne - jednak w kominku trzeba czyścić i to zbiegiem czasu może okazać się uciążliwe). Nasz kominek zarówno ogrzewa dom jak i wodę użytkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kremi 25.02.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Witam Możecie napisać jaka była łączna kwota ,za postawienie domu ,urządzenia , zrobienia ogrodzenia , ogrodu ,podjazdu itp. ? Chodzi mi o całość inwestycji .Wiem ,że kwoty mogą być nieskończone, he he , ale ile was to kosztowało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 25.02.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Witam Możecie napisać jaka była łączna kwota ,za postawienie domu ,urządzenia , zrobienia ogrodzenia , ogrodu ,podjazdu itp. ? Chodzi mi o całość inwestycji . Wiem ,że kwoty mogą być nieskończone, he he , ale ile was to kosztowało ? Zbyt ogólne pytanie. Pytaj o konkretne rzeczy to może coś pomożemy. Jeśli masz działkę i pół miliona na koncie to można myśleć o postawieniu domu, do którego będzie można się wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kremi 26.02.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Zbyt ogólne pytanie. Pytaj o konkretne rzeczy to może coś pomożemy. Jeśli masz działkę i pół miliona na koncie to można myśleć o postawieniu domu, do którego będzie można się wprowadzić. Wiem ,wiem, słabe pytanie . Mam działkę ,350 tyś. ,budowlańca w rodzinie i nie wiem czy z takim "zestawem" jest sens zabierać się za budowę Julki ? Czy można zmieścić się w tej kwocie ze skończonym budynkiem , powiedzmy kostką przed domem , zrobionym trawnikiem,ogrodzeniem ,bramą , piecem ,łazienkami ,schodami ,kuchnią. Nie licząc mebli ,malowania , kładzenia kafli , kładzenia podłóg , elektryki ,ocieplania dachu ... bo takie rzeczy to zrobi teściu . Edytowane 26 Lutego 2013 przez Kremi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 26.02.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Wiem ,wiem, słabe pytanie . Mam działkę ,350 tyś. ,budowlańca w rodzinie i nie wiem czy z takim "zestawem" jest sens zabierać się za budowę Julki ? Czy można zmieścić się w tej kwocie ze skończonym budynkiem , powiedzmy kostką przed domem , zrobionym trawnikiem,ogrodzeniem ,bramą , piecem ,łazienkami ,schodami ,kuchnią. Nie licząc mebli ,malowania , kładzenia kafli , kładzenia podłóg , elektryki ,ocieplania dachu ... bo takie rzeczy to zrobi teściu . Nie słabe tylko zbyt ogólne, ale już wiemy więcej Myślę, że jest realne zmieścić się w tej cenie, ale idąc na parę ustępstw. Są rzeczy, które można pierwotnie wykonać dużo niższym budżetem a w przyszłości rozbudować, np. ogrodzenie. Na początek ogrodzić działkę siatką (najtańsza opcja) a w przyszłości zrobić np. ogrodzenie murowane. Wstawiając piec na paliwo stałe odchodzą Ci koszta przyłącza, które może sięgnąć kilkunastu/dziesięciu tysięcy (znajomy zapłacił teraz za przyłącze gazowe 15tys.). Wstawić np. tańsze okna 2 szybowe, przy których i tak nie zamarzniesz zimą a zaoszczędzisz w tym projekcie pewnie i z 10tys w porównaniu do 3 szybowych. Podłogi można zrobić w panelach za 25-30zł i tragedii nie będzie (zamiast w takich po 70-100zł). Do tego samemu organizować materiały, im mniej rąk po drodze, które będą chciały na Tobie zarobić tym cena będzie niższa. W dobie internetu i bardzo dobrze rozwiniętych usług przewozowo/kurierskich większość materiałów można ściągać z drugiego krańca kraju i często wychodzi to taniej niż u lokalnego handlowca. Zrezygnować wstępnie z takich rzeczy jak kominek (minimum 10tys), zrobić tylko przyłącza na przyszłość. Najdroższy będzie dach i za wiele tutaj się nie zaoszczędzi, branie najtańszej blachy może się źle skończyć więc lepiej na tym nie oszczędzać. Łazienkę można do wprowadzki zrobić jedną a drugą zostawić do zrobienia w lepszych czasach Problem może być z kostką, bo takie minimum za materiał i robociznę to pewnie będzie około 20tys. To samo z ogrodem, uporządkować ładnie teren po budowie, zasiać trawę i systematycznie rozbudowywać bez odczuwalnego obciążenia budżetu, bo tak na raz to trzeba by mieć od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych na jego obsadzenie, wykonanie nawodnienia itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kremi 27.02.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Kurde ,ale rozsądnie to ująłeś , dzięki za odpowiedź . Bardzo rozświetliła mi temat.Poczytam o różnych technologiach (tak jak mówisz o tych oknach ) spróbuję coś dostosować do siebie ,żeby wyszło z głową ,ale też nie przesadzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 27.02.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Z takich rzeczy na których jeszcze można przyoszczędzić to np. drzwi wejściowe, proste drzwi bez dostawek kupisz zapewne i za ~2000zł, lepsze mogą kosztować 6-7tys i więcej. Ogólnie na który wariant Julki się zdecydowaliście? Bo 3 i 4 ma dach dwuspadowy co na pewno wpłynie na niższe koszta budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kremi 27.02.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Serio ,dzięki za cenne rady.Zdecydowałem się na Julkę 3 , to ta z podwójnym garażem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newcomer 27.02.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam! Czy ktoś może buduję Julkę w woj. podkarpackim? Ja buduję i jeszcze jedna osoba, która się wcześniej udzielała na tym forum,ale po licznych nieprzyjaznych komentarzach zrezygnowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 28.02.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Odnośnie wersji z dachem dwuspadowym to aby wyszło taniej trzeba na nowo przeliczyć drewno na więźbę , bo projektanci poszli na łatwiznę i pozostawili ją niemal bez zmian. Można ją znacznie "uszczuplić" i zostanie trochę kasy. Dobry cieśla sobie z tym poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 04.03.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Kremi - wg mnie 350 tys za mało , mimo ze będziesz oszczędzal to i tak mało a wykończenie wewnątrz jest najdroższe , dom ma duży metraz. Czy masz duża działkę? Może domek partnerowy lub z mniejszym poddaszem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gefrag 07.03.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Witam! Czy ktoś może buduję Julkę w woj. podkarpackim? jak w temacie, zapraszam do oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 70 10.03.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 witam ponownie, czy znajda sie jeszcze jakies osoby wykańczające wnętrza by powrzucali fotki!!!!!!!!!!!!!!!z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts