Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

trzeba do niego dorzucac to mi sie nie podoba. czy mozesz piec na groszek zaprogramowac zeby grzal tylko np rano od godziny 5-9 tej i potem wieczorem?

Obsługa pieca na ekogroszek to góra 15min tygodniowo (zasypanie 6-7 worków do podajnika i wybranie 2 wiaderek popiołu po poprzednim tygodniu pracy pieca).

Ustawianie grzania na konkretne godziny mają już podstawowe sterowniki (w miedzyczasie piec pracuje na podtrzymaniu). Piece, które są aktualnie dostępne na rynku mają też wpięcie do internetu, można nimi sterować z poziomu komputera czy też komórki będąc daleko poza domem.

Obsługa pieca na ekogroszek to góra 15min tygodniowo (zasypanie 6-7 worków do podajnika i wybranie 2 wiaderek popiołu po poprzednim tygodniu pracy pieca).

Ustawianie grzania na konkretne godziny mają już podstawowe sterowniki (w miedzyczasie piec pracuje na podtrzymaniu). Piece, które są aktualnie dostępne na rynku mają też wpięcie do internetu, można nimi sterować z poziomu komputera czy też komórki będąc daleko poza domem.

dzieki za wyjasnienie , ale niestety to nie dla mnie , wole gazowy

A co myślicie na temat kominka z płaszczem wodnym?

Alternatywnie zakładamy ogrzewanie gazowe.

Ja w swoim domu mam piec gazowy i kominek z płaszczem wodnym. Przez dwa sezony ogrzewałam dom z kominka, aby zaoszczędzić. Dom jest jeszcze nie zamieszkały. U nas wyglądało to tak: ekipy wykończeniowe przez cały dzień dokładały do kominka, my jedynie raz wieczorem. Temperatura jaką otrzymywaliśmy przy nie zamieszkanym budynku, z prowizorycznymi drzwiami, wynosiła od 18 do 23stopni. Kominek jak najbardziej polecam jako dodatkowe źródło ciepła (nie główne - jednak w kominku trzeba czyścić i to zbiegiem czasu może okazać się uciążliwe). Nasz kominek zarówno ogrzewa dom jak i wodę użytkową.

Witam

Możecie napisać jaka była łączna kwota ,za postawienie domu ,urządzenia , zrobienia ogrodzenia , ogrodu ,podjazdu itp. ?

Chodzi mi o całość inwestycji .

Wiem ,że kwoty mogą być nieskończone, he he , ale ile was to kosztowało ?

Zbyt ogólne pytanie. Pytaj o konkretne rzeczy to może coś pomożemy. Jeśli masz działkę i pół miliona na koncie to można myśleć o postawieniu domu, do którego będzie można się wprowadzić.

Zbyt ogólne pytanie. Pytaj o konkretne rzeczy to może coś pomożemy. Jeśli masz działkę i pół miliona na koncie to można myśleć o postawieniu domu, do którego będzie można się wprowadzić.

Wiem ,wiem, słabe pytanie .

Mam działkę ,350 tyś. ,budowlańca w rodzinie i nie wiem czy z takim "zestawem" jest sens zabierać się za budowę Julki ?

Czy można zmieścić się w tej kwocie ze skończonym budynkiem , powiedzmy kostką przed domem , zrobionym trawnikiem,ogrodzeniem ,bramą , piecem ,łazienkami ,schodami ,kuchnią.

Nie licząc mebli ,malowania , kładzenia kafli , kładzenia podłóg , elektryki ,ocieplania dachu ... bo takie rzeczy to zrobi teściu .

Edytowane przez Kremi

Wiem ,wiem, słabe pytanie .

Mam działkę ,350 tyś. ,budowlańca w rodzinie i nie wiem czy z takim "zestawem" jest sens zabierać się za budowę Julki ?

Czy można zmieścić się w tej kwocie ze skończonym budynkiem , powiedzmy kostką przed domem , zrobionym trawnikiem,ogrodzeniem ,bramą , piecem ,łazienkami ,schodami ,kuchnią.

Nie licząc mebli ,malowania , kładzenia kafli , kładzenia podłóg , elektryki ,ocieplania dachu ... bo takie rzeczy to zrobi teściu .

Nie słabe tylko zbyt ogólne, ale już wiemy więcej :)

Myślę, że jest realne zmieścić się w tej cenie, ale idąc na parę ustępstw. Są rzeczy, które można pierwotnie wykonać dużo niższym budżetem a w przyszłości rozbudować, np. ogrodzenie. Na początek ogrodzić działkę siatką (najtańsza opcja) a w przyszłości zrobić np. ogrodzenie murowane. Wstawiając piec na paliwo stałe odchodzą Ci koszta przyłącza, które może sięgnąć kilkunastu/dziesięciu tysięcy (znajomy zapłacił teraz za przyłącze gazowe 15tys.). Wstawić np. tańsze okna 2 szybowe, przy których i tak nie zamarzniesz zimą a zaoszczędzisz w tym projekcie pewnie i z 10tys w porównaniu do 3 szybowych. Podłogi można zrobić w panelach za 25-30zł i tragedii nie będzie (zamiast w takich po 70-100zł). Do tego samemu organizować materiały, im mniej rąk po drodze, które będą chciały na Tobie zarobić tym cena będzie niższa. W dobie internetu i bardzo dobrze rozwiniętych usług przewozowo/kurierskich większość materiałów można ściągać z drugiego krańca kraju i często wychodzi to taniej niż u lokalnego handlowca. Zrezygnować wstępnie z takich rzeczy jak kominek (minimum 10tys), zrobić tylko przyłącza na przyszłość. Najdroższy będzie dach i za wiele tutaj się nie zaoszczędzi, branie najtańszej blachy może się źle skończyć więc lepiej na tym nie oszczędzać. Łazienkę można do wprowadzki zrobić jedną a drugą zostawić do zrobienia w lepszych czasach :) Problem może być z kostką, bo takie minimum za materiał i robociznę to pewnie będzie około 20tys. To samo z ogrodem, uporządkować ładnie teren po budowie, zasiać trawę i systematycznie rozbudowywać bez odczuwalnego obciążenia budżetu, bo tak na raz to trzeba by mieć od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych na jego obsadzenie, wykonanie nawodnienia itd.

Z takich rzeczy na których jeszcze można przyoszczędzić to np. drzwi wejściowe, proste drzwi bez dostawek kupisz zapewne i za ~2000zł, lepsze mogą kosztować 6-7tys i więcej. Ogólnie na który wariant Julki się zdecydowaliście? Bo 3 i 4 ma dach dwuspadowy co na pewno wpłynie na niższe koszta budowy.