Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie,

czesto nie zagladam ale czasem obserwuje wypowiedzi:)

jestem w trakcie budowy julki , okolo połowy sierpnia chialbym robic dach..

i tu pytanie macie moze jakies namary na ekipy ktore jezdza po calej Polsce??

ja buduje w okolicach wawy /otwocka

narazie pytalem 4 wykonawców chodzi o wiezbe dachowa i deskowanie i papa

srednie koszta to okolo 11 tys za robote ... wiem ze mozna zrobic taniej ale nie mam namiarów na jakies ekipy

pomozcie:)

pozdrawiam

piotr

Hej Grześ31!

Zastanawiamy się z mężem nad Julką, oczywiście chcielibyśmy wprowadzić kilka zmian, m.in.zlikwidować ten wykusz w salonie, wydaje mi się, że wtedy salon byłby bardziej ustawny a z kolei powiększyć wykusz w jadalni i zrobić nad nim balkonik. Zależy nam na przestrzennym, dużym parterze. Jak to wygląda u Ciebie? Czy naprawdę jest tak widno i przestrzennie? A Twój domek wygląda super:yes:

• 2 weeks później...

witam wszystkich,

podpisałam juz umowe na budowe domu z firmą i zaczynaja za 3 tygodnie i maja skonczyc do konca wrzesnia stan surowy otwarty z dachem. Dodatkowo zdecydowalismy sie na to zeby za garazem przedłuzyc dach i zrobic zadaszenie dłu ższe albo na drewno albo na jakas laweczke tp. , oczywiscie trzeba bedzie wstawic 2 betonowe słupki podtrzymujace to przedłuzenie dachu. Dla tych co jeszcze nie zaczeli budowe mozna podnisc sciane kolankowa i przedłużyc krokwie dachu zeby bylo tak jak na zdjeciu mg projekt i nikt nie bedzie wiedzial ze pietro podwyzszonne.

Niusia , Grzesiu wstawcie wiecej fotek , dla nas spragnionych zdjec :)

czy ktos sie juz zdecydowa na kolor /odcien dachówki lub blachodacówki ? musze sie rzejsc do sklepu i cos wybrac :)

pozdrawiam wszystkich

Witam Kman

Bardzo się cieszę że ktoś buduje JULKĘ blisko Szczecina , wiem wiem nie jest znów tak blisko ale bliżej niż Rzeszów, czy małopolska, ale do rzeczy

mam ogromną prośbę czy mogłabym zobaczyć JULKĘ w realu my z synem czekamy na pozwolenie na budowę, które ciągnie się od marca tego roku,

mam nadzieję że na dniach otrzymamy, Dlatego ogromna prośba o pozwolenie nam na obejrzenie sobie domu w trakcie budowy.

Z góry serdecznie dziękuję TYBERIUSZ

Edytowane przez TYBERIUSZ

witam wszystkich,

Nareszcie zaczelismy budowe Julki, po niekonczacych sie perturbacjach geodezyjno - urzedowych.

Fundamenty zalane, w poniedziałek zaczynamy budowe scian fundamentowych, ale najpierw izolacja fundamentu.

Dzisiaj walczylismy z pracami zwiazanymi z drenazem opaskowym.

Jutro wrzuce pare zdjec z placu budowy.

Witam Kman

Bardzo się cieszę że ktoś buduje JULKĘ blisko Szczecina , wiem wiem nie jest znów tak blisko ale bliżej niż Rzeszów, czy małopolska, ale do rzeczy

mam ogromną prośbę czy mogłabym zobaczyć JULKĘ w realu my z synem czekamy na pozwolenie na budowę, które ciągnie się od marca tego roku,

mam nadzieję że na dniach otrzymamy, Dlatego ogromna prośba o pozwolenie nam na obejrzenie sobie domu w trakcie budowy.

Z góry serdecznie dziękuję TYBERIUSZ

na pozwolenie na budowe czeka sie 65 dni max. Jesli czekacie dłuzej to znaczy ze cos trzeba uzupełnic w papierach, a jezeli nie trzeba to urzad powinien dostac kare za zwłoke.

na pozwolenie na budowe czeka sie 65 dni max. Jesli czekacie dłuzej to znaczy ze cos trzeba uzupełnic w papierach, a jezeli nie trzeba to urzad powinien dostac kare za zwłoke.

Z tym terminem to powinno tak byc, ale w rzeczywistosci towyglada roznie. U nas w urzedzie jak zblizal sie termin to powiedziano zeby dac pismo ze wszczymujemy bieg sprawy (taki dupochron urzednika) rzeby urzad nie placil kary. A jesli nie napiszesz to pani daje Ci do zrozumienia, ze pozniej bedziesz miec podgorke.

Kilka zdjęć z początku budowy:

Ławy fundamentowe zalane

http://images35.fotosik.pl/166/0a2c65dfb8210329med.jpg

http://images39.fotosik.pl/308/35c31006939df893med.jpg

Ławy zaizolowane

http://images45.fotosik.pl/313/f801ad33e304774amed.jpg

Podłączenie wody już w krótce

http://images43.fotosik.pl/312/c7a076747718eea5med.jpg

a narazie kierowniczka napełnia zbiornik

http://images40.fotosik.pl/308/40c5e60208df9b68med.jpg

Odwodnienie fundamentów -> drenaż opaskowy. Odwodnienie wykonane własnoręcznie.

http://images46.fotosik.pl/311/6fca75a5231c3a1cmed.jpg

Moja julka czeka teraz na dach. Na etapie fundametów dom wydawał się mały ale teraz jak już stoi i pozdejmowaliśmy steple to dół jest bardzo ładny i przestrzenny , salon jest jak dla mnie bardzo duży. W projekcie wprowadziliśmy trochę zmian, powiękrzyliśmy o 20centymetrów wykurz w jadalni i przesuneliśmy w jadalni o 50 cm ścianę z dzwiami balkonowymi pomiejszjąc podcień, zlilwidowaliśmy też w salonie te wcięcia i jest bardzo ładnie, trochę zrobił się za duży balkon na górze ale salon zyskał. Zlikwidowaliśmy też łazienkę w salonie przenosząc ją do pomieszczenia gospodarczego z którego jest łazienka i korytarz z drzwiami do garażu, schody są przez to dużo wygodniejsze. Góra jest tak jak w projekcie tylko sciana kolanowa wyżej 25 cm. Pozdrawiam wszystkich Edytowane przez kluchab

Moja julka czeka teraz na dach. Na etapie fundametów dom wydawał się mały ale teraz jak już stoi i pozdejmowaliśmy steple to dół jest bardzo ładny i przestrzenny , salon jest jak dla mnie bardzo duży. W projekcie wprowadziliśmy trochę zmian, powiękrzyliśmy o 20centymetrów wykurz w jadalni i przesuneliśmy w jadalni o 50 cm ścianę z dzwiami balkonowymi pomiejszjąc podcień, zlilwidowaliśmy też w salonie te wcięcia i jest bardzo ładnie, trochę zrobił się za duży balkon na górze ale salon zyskał. Zlikwidowaliśmy też łazienkę w salonie przenosząc ją do pomieszczenia gospodarczego z którego jest łazienka i korytarz z drzwiami do garażu, schody są przez to dużo wygodniejsze. Góra jest tak jak w projekcie tylko sciana kolanowa wyżej 25 cm. Pozdrawiam wszystkich

czy mogla bym prosic o fotki , my tez te wciecia w salonie chcemy skasowac , a czy popwiekszanie wykusza o 20 cm wymaga zmian przez architekta i czy trzeba to zgłaszac ?a czy to powiekszenie jadalni mozna zrobic bez uzgadniania z architektem ? czy to sa sprawy kosmetyczne?