agakz 04.03.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Obecnie jeszcze mieszkam w domu dwurodzinnym. Ma księge wieczystą dla działki, w której mam udziały i dwie księgi lokalowe dla mnieszkań, jedno moje (było) drugie innego właściciela.Teraz buduję drugi dom na działce, gdzie jeden już jest. Czy mogę też założyć oddzielne księgi lokalowe dla budynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 04.03.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Mówiąc prosty językiem - nowy budynek będzie należał do tych osób do których należy działka w odpowiednich udziałach. Jeżeli w chwili obecnej działka, na kórej posadowiony jest istniejący budynek, stanowi własność osob A i B w udziałach po 1/2 każdy, to nowy budynek też stanie się własnością osób A i B w udziałach po 1/2 każdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 04.03.2009 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Chyba za bardzo zagmatwałam. Działka i stary dom należały do osoby A. Pozwolenie na budowę także było na osobę A. Osoba A wybudowała drugi dom, teraz chce podzielić domy na osobne księgi i jeden sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 04.03.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 To są odrębne budynki, więc nie można założyć ksiąg wieczystych dla lokali.Lokal to część budynku. Należy wykonać podział działki (zlecić to geodecie) i wówczas każdy dom będzie miał swoją działkę i odrębną księgę wieczystą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 04.03.2009 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 To są odrębne budynki, więc nie można założyć ksiąg wieczystych dla lokali. Lokal to część budynku. Należy wykonać podział działki (zlecić to geodecie) i wówczas każdy dom będzie miał swoją działkę i odrębną księgę wieczystą. tego chciałam uniknąć, zresztą wydaje mi się że podzielone działki byłyby mniejsze niż najmniejsze dopuszczalne w planie miejscowym. No, ale jak się nie da, to trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 05.03.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 A czy te dwa domy to może bliźniak? Wtedy można spróbować zrobić z tego dwa lokale - może w architekturze na to pójdą (widziałam już budynek jednorodzinny dwulokalowy, który był po prostu zwykłym bliźniakiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 05.03.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 tego chciałam uniknąć, zresztą wydaje mi się że podzielone działki byłyby mniejsze niż najmniejsze dopuszczalne w planie miejscowym. No, ale jak się nie da, to trudno. Możesz sprzedać ten dom wraz z udziałem w działce, a następnie dokonać zniesienia współwłasności. Wtedy można podzielić działkę wbrew zapisom planu zagospodarowania (tzn. można po podziale mieć mniejszą działkę niż najmniejsza dopuszczona przez plan). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 05.03.2009 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 kar_ma, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts