Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na rozbiórkę - zawsze wymagane???

Perlacco

Recommended Posts

Czy pozwolenie na rozbiórkę potrzebne jest w każdym przypadku?

Mam dwa pomieszczenia gospodarcze:

1) wymiary ok .4,5m x 3m - do całkowitego wyburzenia

2) wymiary ok 4,5m x 8,5m - do częściowego wyburzenia - wymiary docelowe to 4,5mx4,5m.

Czy na takie "operacje" muszę posiadać zezwolenie czy nie? Wiem, że pytanie może trochę "naiwne"....:)

Dzięki z góry za odpowiedzi,

Pozdr

Prawo Budowlane, w tym przypadku stanowi:

Art. 31.

1. Pozwolenia nie wymaga rozbiórka:

1) budynków i budowli – niewpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych

ochroną konserwatorską – o wysokości poniżej 8 m, jeżeli ich odległość od

granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości;

2) obiektów i urządzeń budowlanych, na budowę których nie jest wymagane

pozwolenie na budowę, jeżeli nie podlegają ochronie jako zabytki.

2. Rozbiórka obiektów budowlanych, o których mowa w ust. 1 pkt 1, wymaga

uprzedniego zgłoszenia właściwemu organowi, w którym należy określić rodzaj,

zakres i sposób wykonywania tych robót. Przepis art. 30 ust. 5 stosuje się odpowiednio.

Czyli zgodnie z nim - moim zdaniem:

ad1. Nie wymaga pozwolenia, ani zgłoszenia, bo tego typu obiekt (do 25m2) nie wymaga pozwolenia na budowę .

ad2. Wymaga zgłoszenia.

Ale uwaga, jesli wymienione obiekty istnieja na mapach - nalezy dokonać inwentaryzacji geodezyjnej.

ad2. Wymaga zgłoszenia

a mnie się wydaje że Perlacco podał szerokość na długość, o wysokości budynku nie wspominał

Żaden z tych obiektów nie "załapuje się" na zapis 31.1.1, bo stoją w granicy - o czym wcześniej nie wiedziałem.

ad2. Nie załapuje sie również na 31.1.2 bo ma powierzchnie większą niż 25m2, a w związku z tym wymagane jest pozwolenie na budowę, a w związku z tym wymaga pozwolenia na rozbiórkę. Ale tu, rozbiórka jest tylko 1/2 obiektu - więc rożnie mozna to interpretować.

Pozdrawiam

Ok. żeby trochę rozjaśnic sytuację sprobuję wstawić obrazek poglądowy (zobaczymy czy mi się uda)

Czerwone linie oznaczają ściany do wyburzenia

http://img244.imageshack.us/img244/1825/beztytuushe.th.jpg

Zastanawiam się które z przepisów mają zastosowanie w tym przypadku.

Miałem cichą nadzieję, że po prostu je wyburzę ale chyba jednak nie będzię tak prosto:(:(:

Jeśli chodzi o usytuowanie przy granicy działki to nawet po wyburzeniu część budynku będzie stała w granicy.

Jako że na razie jestem laikiem w kwestii załatwiania formalności PnB i nie wiem jaką kolejność działań przyjąć:

Planuję postawic domek który częściowo będzię usytuowany w miejscu tych budynków do wyburzenia. Jaka jest kolejność formalności zakładając, że na zburzenie/przebudowanie obydwóch jest potrzebne pozwolenie:

1) Złożyć wniosek o pozwolenie/ przebudowę.

2) Po uzyskaniu wyburzyć przebudować

3) Wezwać geodetę, nanieść zmiany na mapki.

4) Wystąpić o pozwolenie na budowę domu

czy może da się to załatwić w taki sposób:

1) Złożyć wniosek o pozwolenie na budowę (który przecież będzie zawierał miejsce usytuowania domu) i po jego uzyskaniu zacząć wyburzanie tych budynków?

Da się tak to zrobić?

Zanim odpowiem - pytanie:

Czy po drugiej stronie dzialki, też istnieją jakieś budynki w granicy, jesli tak, to jakie to budynki mieszkalne czy gospodarcze.

I najwaążniejsze, co rozumiesz pod pojęciem "domek"

Ważne dla odpowiedzi!

Mój będzie oczywiście mieszkalny:)

sSiwy12 - z tym że ja nie planuję go stawiać w granicy działki - będą zachowane 3 metry (ściana bez okien) . Chcę wyburzyć te budynki gospodarcze tylko po to że część nowego domu będzie zachodziła na część tych budynków i chcę żeby było trochę "wolnej przestrzeni wokół" domu?

A czy byłaby róznica gdybym chciał w stawiać w granicy (bo taka opcję też rozpatrywałem)?

sSiwy12 - Dzięki bardzo za zainteresowanie tematem.

teren ma MPZP ale tam na ten temat nic nie znalazłem - jest ustalona linia zabudowy - właśnie dlatego w tym miejscu muszę usytuować dom.

Tak czy inaczej załatwiał bym to jednym „kwitem” – mniej papierkologi, jedena inwentaryzacja powykonawcza.

Natomiast – istnieje znikoma szansa na rozbudowę istniejących zabudowań, ze zmianą sposobu użytkowania., co może stworzyć możliwość budowy w granicy. Jest to dość ryzykowne, ale możliwe.

sSiwy12 - myślisz, że byłoby możliwe załatwienie "jednym kwitem"?tzn. złożyć wniosek o pozwolenie na budowę domu, który stanie na części istniejących zabudowań gospodarczych? ( w związku z czym konieczne jest ich wyburzenie/przebudowa) No nic - muszę chyba znaleźć jakiegoś architekta i poradzić się czy można to załatwić w taki sposób.

Na rozbudowę istniejących pomieszczeń gospodarczych i zmianę przeznaczenia nie liczę

Mielismy na naszej dzialce stary, poniemiecki budynek parterowy o pow.50 mkw, wysokosc 4 metry. Zglosilam go do rozbiorki w Starostwie, po 2 tygodniach dostalam bezplatna zgode na rozbiorke. Budynek stal w linii zabudowy miedzy innymi domami mieszkalnymi. Teraz czekamy na pozwolenie na budowe domu, w miejscu rozbiorki. Nie bylo zadnych problemow.Troszke inna sytuacja jak u Ciebie,ale pisze jak bylo. Pozdrawiam.