gzal 04.03.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 witam, czy ktos z forumowiczow ma moze doswiadczenie z montazem bezposrednio pod blatem (i brakiem pozniejszych problemow:-) piekarnika, ktory przeznaczony jest do zabudowy slupkowej? Chodzi mi konkretnie o instalacje piekarnika AEG COMPETENCE B 3781-5M (lub B 5741 5M) bezposrednio pod plyta AEG 68002 KMN. Wg informacji od 2 sprzedawcow (+ podobno rowniez z AEG) nie ma zastrzezen aby piekarniki te montowac bezposrednio pod plyta indukcyjna. Wg specjalisty, ktory wykonuje nam meble kuchenne instalacja takiego piekarnika (z zalozenia przeznaczonego do zabudowy slupkowej) bezposrednio pod plyta z duzym prawdopodobienstwem spowoduje jej uszkodzenie... Czy mozecie podzielic sie swoimi doswiadczeniami? ktos montowal piekarnik do zabudowy slupkowej bezposrednio pod blatem / plyta indukcyjna? z gory dzieki za info / podzielenie sie swoimi doswiadczeniami! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/118025-piekarnik-slupkowy-pod-blatem-plyta/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 04.03.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Wg specjalisty, ktory wykonuje nam meble kuchenne instalacja takiego piekarnika (z zalozenia przeznaczonego do zabudowy slupkowej) bezposrednio pod plyta z duzym prawdopodobienstwem spowoduje jej uszkodzenie... Totalna bzdura z zalozenia przeznaczonego do zabudowy slupkowej) Nie ma czegoś takiego jak przeznaczony do zabudowy wysokiej, słupkowej. Każdy piekarnik który jest do zabudowy można zamontować w słupku jak też w szafce i nie ma żadnej różnicy poza wysokością umiejscowienia piekarnika.Ważne jest żeby był zamontowany w bryle meblowej Jakie widzisz różnice Słupek http://img17.imageshack.us/img17/492/supek.jpg szafka http://img520.imageshack.us/img520/143/szafka.jpg W jednym i drugim przypadku piekarnik zamontowany jest w słupku jeden w wyższym a drugi w niższym . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/118025-piekarnik-slupkowy-pod-blatem-plyta/#findComment-3093451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.03.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Ale autor wątku pyta czy nie zostanie uszkodzona płyta Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/118025-piekarnik-slupkowy-pod-blatem-plyta/#findComment-3093494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 04.03.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 hmm... czy ktos z forumowiczow ma moze doswiadczenie z montazem bezposrednio pod blatem (i brakiem pozniejszych problemow:-) piekarnika, ktory przeznaczony jest do zabudowy slupkowej? Chodzi mi konkretnie o instalacje piekarnika AEG COMPETENCE B 3781-5M (lub B 5741 5M) bezposrednio pod plyta AEG 68002 KMN. tak to odczytałem ale fakt ... bezposrednio pod plyta z duzym prawdopodobienstwem spowoduje jej uszkodzenie... Płycie jest raczej obojętne co jest pod nią Można spać spokojnie nic złego się nie stanie Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/118025-piekarnik-slupkowy-pod-blatem-plyta/#findComment-3093540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzal 04.03.2009 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Problem z instalacja piekarnika "slupkowego" bezposrednio pod plyta / blatem wynikac ma z innego systemu wentylacji/chlodzenia, niz stosowany w piekarnikach "podblatowych"... W instrukcji obslugi / instalacji piekarnika "slupkowego" jest rekomendacja, aby ponad piekarnikiem byla wolna przestrzen o wielkosci 200 cm2.Piekarniki "podblatowe" (przynajmniej te AEG) nie maja takiej rekomendacji, ale rownoczesnie kosztuja znacznie wiecej (+ 1-1,5 tys. zl w porownaniu do "slupkowego")...Jakies zle doswiadczenia z instalacja piekarnika "slupkowego" bezposrednio pod plyta, ktore uzasadniaja dodatkowy wydatek na piekarnik "podblatowy"? Czy z praktyki wiecie, ze ma zagrozenia rozgrzaniem sie takiego piekarnika na tyle, ze spowoduje zniszczenie plyty grzewczej pod wplywem wysokiej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/118025-piekarnik-slupkowy-pod-blatem-plyta/#findComment-3093789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agcho 04.03.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 nie chcę się wymądrzać, ale wydaje mi się, że właśnie chodzi o to nagrzewanie się piekarnika, przecież pod płytą są jej przewody i różne podzespoły, które są może narażone właśnie na wysoką temp. myślę, że najprościej byłoby poczytać instrukcję, a zwłaszcza dział ostrzeżenia, po co ryzykować. jeśli producent wypuszcza różne modele, to pewnie jest to czymś podyktowane pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/118025-piekarnik-slupkowy-pod-blatem-plyta/#findComment-3093935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 04.03.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 W instrukcji obslugi / instalacji piekarnika "slupkowego" jest rekomendacja, aby ponad piekarnikiem byla wolna przestrzen o wielkosci 200 cm2. 200 cm2 to np prostokąt 40x5 cm, 200 cm3 jeszcze lepiej - np prostopadłościan 4x5x10 cm. Taka przestrzeń (a nawet większa) znajduje się zwykle nad komorą piekarnika, dokładnie za panelem sterowania. Ale może źle liczę , jestem humanistką. Wydaje mi się, że tak mnie uczyli w podstawówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/118025-piekarnik-slupkowy-pod-blatem-plyta/#findComment-3094058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 12.01.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 podnoszę temat, gdyż piekarników do zabudowy pod blatem jak na lekarstwo Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/118025-piekarnik-slupkowy-pod-blatem-plyta/#findComment-4481005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 19.07.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 nikt nie ma zamontowanego piekarnika "slupkowego" pod płytą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/118025-piekarnik-slupkowy-pod-blatem-plyta/#findComment-4788511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 19.07.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Mnóstwo ludzi ma Ja też... I co tzn., że "piekarników do zabudowy pod blatem jak na lekarstwo"? Przecież każdy przeznaczony do zabudowy można zamontować pod blatem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/118025-piekarnik-slupkowy-pod-blatem-plyta/#findComment-4788616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 19.07.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 no wlasnie, to dlaczego producenci rozróżniają na podblatowe i do zabudowy w słupku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/118025-piekarnik-slupkowy-pod-blatem-plyta/#findComment-4788943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 19.07.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Może o to chodzi?z www.okazje.info.pl Czy można piekarnik do zabudowy słupkowej umieścić pod blatem lub płytą? "Można. Generalnie rozchodzi się tu tylko o sterowanie. Jeśli obydwa urządzenia posiadają własne, to nie ma problemu - montujesz gdzie chcesz. Gorzej jeżeli mają centralny panel sterujący umieszczony np. na płycie, wtedy muszą być koło siebie." W parze z płytą grzejną czy solo? Piekarniki możemy podzielić na dwa typy: samodzielne i współpracujące. Różnią się między sobą głównie sposobem zabudowy oraz możliwością współpracy z innymi elementami kuchni – przede wszystkim z płytą grzejną. Piekarniki do zabudowy - samodzielneSamodzielne piekarniki do zabudowy można przeznaczyć do zabudowy szeregowej (w ciągu szafek, pod blatem), lub zabudowy słupkowej w pionowym ciągu szafek. Są to urządzenia w pełni samodzielne, czyli pracy piekarnika nie są wymagane inne urządzenia takie jak płyty grzewcze. Dzięki temu rozwiązaniu położenie piekarnika w kuchni jest dowolne. Można wbudować obok piekarnika zmywarkę a nad nim kuchenkę mikrofalową – pełna dowolność. Samodzielny piekarnik można połączyć z płytą grzewczą, lecz tylko z taką, która posiada zintegrowany panel sterowniczy. Samodzielny piekarnik do zabudowy jest dobrym wyborem, gdy urządzamy/planujemy kuchnię od podstaw. W przypadku małego remontu wbudowanie piekarnika np. w słupek może być dość kłopotliwe, ale oczywiście nie niemożliwe. Piekarniki do zabudowy - współpracującePiekarniki współpracujące przeznaczone są do zabudowy szeregowej, czyli w poziomym ciągu szafek i do połączenia z płytami grzewczymi. Podstawą w piekarniku do zabudowy, który współpracuje z płytą grzewczą jest panel sterujący, dzięki któremu można sterować nie tylko samym piekarnikiem, ale i płytą. Najprostszymi rozwiązaniami są gotowe zestawy składające się z piekarnika i płyty, oferowanej przez wszystkich producentów. Są to po prostu kuchnie do zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/118025-piekarnik-slupkowy-pod-blatem-plyta/#findComment-4788984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.