Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piekarnik slupkowy pod blatem / plyta?

gzal

Recommended Posts

witam,

czy ktos z forumowiczow ma moze doswiadczenie z montazem bezposrednio pod blatem (i brakiem pozniejszych problemow:-) piekarnika, ktory przeznaczony jest do zabudowy slupkowej?

Chodzi mi konkretnie o instalacje piekarnika AEG COMPETENCE B 3781-5M (lub B 5741 5M) bezposrednio pod plyta AEG 68002 KMN.

Wg informacji od 2 sprzedawcow (+ podobno rowniez z AEG) nie ma zastrzezen aby piekarniki te montowac bezposrednio pod plyta indukcyjna.

Wg specjalisty, ktory wykonuje nam meble kuchenne instalacja takiego piekarnika (z zalozenia przeznaczonego do zabudowy slupkowej) bezposrednio pod plyta z duzym prawdopodobienstwem spowoduje jej uszkodzenie...

Czy mozecie podzielic sie swoimi doswiadczeniami? ktos montowal piekarnik do zabudowy slupkowej bezposrednio pod blatem / plyta indukcyjna?

z gory dzieki za info / podzielenie sie swoimi doswiadczeniami!

Wg specjalisty, ktory wykonuje nam meble kuchenne instalacja takiego piekarnika (z zalozenia przeznaczonego do zabudowy slupkowej) bezposrednio pod plyta z duzym prawdopodobienstwem spowoduje jej uszkodzenie...

Totalna bzdura

z zalozenia przeznaczonego do zabudowy slupkowej
)

Nie ma czegoś takiego jak przeznaczony

do zabudowy wysokiej, słupkowej. Każdy piekarnik który jest do zabudowy można zamontować w słupku jak też w szafce i nie ma żadnej różnicy poza wysokością umiejscowienia piekarnika.Ważne jest żeby był zamontowany w bryle meblowej

Jakie widzisz różnice

Słupek

http://img17.imageshack.us/img17/492/supek.jpg

szafka

http://img520.imageshack.us/img520/143/szafka.jpg

W jednym i drugim przypadku piekarnik zamontowany jest w słupku ;) jeden w wyższym a drugi w niższym .

Pozdrawiam

hmm...

czy ktos z forumowiczow ma moze doswiadczenie z montazem bezposrednio pod blatem (i brakiem pozniejszych problemow:-) piekarnika, ktory przeznaczony jest do zabudowy slupkowej?

Chodzi mi konkretnie o instalacje piekarnika AEG COMPETENCE B 3781-5M (lub B 5741 5M) bezposrednio pod plyta AEG 68002 KMN.

tak to odczytałem :wink:

ale fakt ...

bezposrednio pod plyta z duzym prawdopodobienstwem spowoduje jej uszkodzenie...

Płycie jest raczej obojętne co jest pod nią :wink: Można spać spokojnie nic złego się nie stanie

:wink:

Pozdrowionka

Problem z instalacja piekarnika "slupkowego" bezposrednio pod plyta / blatem wynikac ma z innego systemu wentylacji/chlodzenia, niz stosowany w piekarnikach "podblatowych"...

W instrukcji obslugi / instalacji piekarnika "slupkowego" jest rekomendacja, aby ponad piekarnikiem byla wolna przestrzen o wielkosci 200 cm2.

Piekarniki "podblatowe" (przynajmniej te AEG) nie maja takiej rekomendacji, ale rownoczesnie kosztuja znacznie wiecej (+ 1-1,5 tys. zl w porownaniu do "slupkowego")...

Jakies zle doswiadczenia z instalacja piekarnika "slupkowego" bezposrednio pod plyta, ktore uzasadniaja dodatkowy wydatek na piekarnik "podblatowy"? Czy z praktyki wiecie, ze ma zagrozenia rozgrzaniem sie takiego piekarnika na tyle, ze spowoduje zniszczenie plyty grzewczej pod wplywem wysokiej temperatury?

nie chcę się wymądrzać, ale wydaje mi się, że właśnie chodzi o to nagrzewanie się piekarnika, przecież pod płytą są jej przewody i różne podzespoły, które są może narażone właśnie na wysoką temp.

myślę, że najprościej byłoby poczytać instrukcję, a zwłaszcza dział ostrzeżenia, po co ryzykować. jeśli producent wypuszcza różne modele, to pewnie jest to czymś podyktowane :-?

pozdro

W instrukcji obslugi / instalacji piekarnika "slupkowego" jest rekomendacja, aby ponad piekarnikiem byla wolna przestrzen o wielkosci 200 cm2.

200 cm2 to np prostokąt 40x5 cm, 200 cm3 jeszcze lepiej - np prostopadłościan 4x5x10 cm. Taka przestrzeń (a nawet większa) znajduje się zwykle nad komorą piekarnika, dokładnie za panelem sterowania.

Ale może źle liczę :-? , jestem humanistką. Wydaje mi się, że tak mnie uczyli w podstawówce.

• 1 year później...
  • 6 months później...

Może o to chodzi?

z www.okazje.info.pl

Czy można piekarnik do zabudowy słupkowej umieścić pod blatem lub płytą?

"Można. Generalnie rozchodzi się tu tylko o sterowanie. Jeśli obydwa urządzenia posiadają własne, to nie ma problemu - montujesz gdzie chcesz.

Gorzej jeżeli mają centralny panel sterujący umieszczony np. na płycie, wtedy muszą być koło siebie."

W parze z płytą grzejną czy solo? Piekarniki możemy podzielić na dwa typy: samodzielne i współpracujące. Różnią się między sobą głównie sposobem zabudowy oraz możliwością współpracy z innymi elementami kuchni – przede wszystkim z płytą grzejną.

Piekarniki do zabudowy - samodzielne

Samodzielne piekarniki do zabudowy można przeznaczyć do zabudowy szeregowej (w ciągu szafek, pod blatem), lub zabudowy słupkowej w pionowym ciągu szafek. Są to urządzenia w pełni samodzielne, czyli pracy piekarnika nie są wymagane inne urządzenia takie jak płyty grzewcze. Dzięki temu rozwiązaniu położenie piekarnika w kuchni jest dowolne. Można wbudować obok piekarnika zmywarkę a nad nim kuchenkę mikrofalową – pełna dowolność. Samodzielny piekarnik można połączyć z płytą grzewczą, lecz tylko z taką, która posiada zintegrowany panel sterowniczy.

Samodzielny piekarnik do zabudowy jest dobrym wyborem, gdy urządzamy/planujemy kuchnię od podstaw. W przypadku małego remontu wbudowanie piekarnika np. w słupek może być dość kłopotliwe, ale oczywiście nie niemożliwe.

Piekarniki do zabudowy - współpracujące

Piekarniki współpracujące przeznaczone są do zabudowy szeregowej, czyli w poziomym ciągu szafek i do połączenia z płytami grzewczymi. Podstawą w piekarniku do zabudowy, który współpracuje z płytą grzewczą jest panel sterujący, dzięki któremu można sterować nie tylko samym piekarnikiem, ale i płytą. Najprostszymi rozwiązaniami są gotowe zestawy składające się z piekarnika i płyty, oferowanej przez wszystkich producentów. Są to po prostu kuchnie do zabudowy.