Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wysokosci montowac okno polaciowe?  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiej wysokosci montowac okno polaciowe?

• Wariant 1 (dolna krawedz 122, gorna 202, os 162)
    • Wariant 2 (dolna krawedz 144, gorna 224, os 184)

Recommended Posts

Hej!

Do jutra mam sie zdecydowac. Mam dwie opcje (wszystkie wysokosci juz na gotowo po posadzkach i tak dalej):

1.

- Dolna krawedz okna na wysokosci 122cm

- Gorna krawedz okna na wysokosci 202cm

- Os obrotu okna na wysokosci: 162cm

- Sciana kolankowa: 92cm

- Troche wieksze pomieszczenia (pusta sciana kolankowa "cofnieta" wglab)

2.

- Dolna krawedz okna na wysokosci 144cm

- Gorna krawedz okna na wysokosci 224cm

- Os obrotu okna na wysokosci: 184cm

- Sciana kolankowa: 120cm

- Troche mniejsze pomieszczenia (pusta sciana kolankowa "cofnieta" do srodka pokojow)

Pierwszy wariant jest fajny, bo widzimy sporo przez to okno - nie tylko niebo ;) Dolna krawedz jest na idealnej, zalecanej przez producentow wysokosci ale gorna krawedz jest troche za nisko :( Os obrotu = 162cm to niewiele - trzeba sie bedzie schylac. Oj przydalyby sie okna z zawiasami wysokoosiowymi :)

Drugi wariant znowu lepszy przy otwieraniu ale duzo mniej widzimy - os obrotu 184cm, to znaczy ze np. przy moim wzroscie 180cm w poziomie bede praktycznie widzial dolna krawedz okna :(

Teraz cholera zaluje ze kupilem rozmiar 78x140, przy 78x160 okna bylyby niewiele drozsze, dolna krawedz wynosilaby 122cm, gorna krawedz - 214cm, a os obrotu ~170cm.

Pomocy - radzccie!! Moge jeszcze w ekstremalnej sytuacji zwrocic okna 140 i wziasc 160..

Ktory wariant wybrac ? 1? 2? Glosujcie w ankiecie i piszcie uwagi, dzieki!

https://forum.murator.pl/topic/118026-wysokosc-montazu-okien-polaciowych/

Chyba jednak sklaniam sie do wariantu 1. Po przejrzeniu i przeczytaniu kilku/nastu artykulow - wszyscy zalecaja dolna krawedz na 85-130cm, a gorna - od 185-220. Czyli wariant numer 1 jest idealny. W wariancie numer 2 z pozycji siedzacej widzialbym tylko niebo :) Nizsze osoby nawet na stojaco moglyby podziwiac jedynie chmurki.. A przy okazji scianka kolankowa (druga, ta ktora dopiero bede murowal) bedzie o ~20cm glebiej - bedzie coprawda nizsza ale 90cm to jeszcze "ujdzie" ;) A pomieszczenia beda optycznie sporo wieksze. Chyba wybralem, ale jezeli uwazacie inaczej albo mozecie mnie utwierdzic w decyzji - dajcie glos :-)
https://forum.murator.pl/topic/118026-wysokosc-montazu-okien-polaciowych/#findComment-3093613

Ja mam wzrostu 1.62m, mąż nie przekracza 1.80m. Montuje okna najniżej jak się da. W chacie koleżanki nie mogłam sięgnąć nawet do klamki żeby otworzyć ;). Już nie wspomnę, że przy wyższym montażu przez okno mogłabym wystawić tylko głowę, a ja specjalnie zamówiłam okna wysokościowe żeby wychylić się w pół.
https://forum.murator.pl/topic/118026-wysokosc-montazu-okien-polaciowych/#findComment-3093703

Ja mam wzrostu 1.62m, mąż nie przekracza 1.80m. Montuje okna najniżej jak się da. W chacie koleżanki nie mogłam sięgnąć nawet do klamki żeby otworzyć ;). Już nie wspomnę, że przy wyższym montażu przez okno mogłabym wystawić tylko głowę, a ja specjalnie zamówiłam okna wysokościowe żeby wychylić się w pół.

No moi sasiedzi to wogole maja kosmos jakis - scianki kolankowe po 1,5m i okna na wysokosci 2m (dolna krawedz) ! Dlatego moje 120cm wydawalo mi sie niziutkie :) Ale im wiecej czytam tym utwierdzam sie w wariancie 1... Coprawda bede sie musial schylic (~18cm) zeby wyjrzec przez okno ale przypuszczam, ze otwierac je bede bardzo rzadko (wentylacja mechaniczna, pozatym gora jest w calosci przeznaczona dla dzieci), a najczesciej bedzie sie jednak przez nie patrzec :)

Gdybym mial okna wysokoosiowe lub uchylne (a nie obrotowe) to rzeczywiscie chcialbym jeszcze nizej (85-90cm) ale wtedy to juz musowo musialoby byc wyzsze (160cm np.) :)

Dzieki,

pozdr.

https://forum.murator.pl/topic/118026-wysokosc-montazu-okien-polaciowych/#findComment-3093908

ja mam 5 okien na wysokości coś około wariantu drugiego , co prawda wychylić sie nie da ale widzę co jest grane na zewnątrz

4 okna mam nad garażem coś około wariantu drugiego dlatego ze ścianka kolankowa niższa i już teraz wiem że najbardziej odpowiada mi wersja wyższa ,

w tej niższej wersji już ze trzy razy przywaliłem głową w otwarte okno gdy do niego podchodziłem ,ból niemiłosierny :lol:

druga ważna sprawa to bezpieczeństwo , w oknach niższych dzieci mogą robić co chca , otwiera i wychyla się kiedy chce

warto to wziąć pod uwagę

https://forum.murator.pl/topic/118026-wysokosc-montazu-okien-polaciowych/#findComment-3094015

Ja głosuję za wersją drugą bo tak mam i jestem zadowolony.

Co do wychylania się dzieci to musiałyby być dość wyrośnięte aby nawet z pierwszej wersji okna się wychylać. Przy 1,8m wzrostu miałbym dolną krawędź okna na wysokości pasa.

https://forum.murator.pl/topic/118026-wysokosc-montazu-okien-polaciowych/#findComment-3094825

mynia_pynia pisze:

Ja mam wzrostu 1.62m, mąż nie przekracza 1.80m. Montuje okna najniżej jak się da. W chacie koleżanki nie mogłam sięgnąć nawet do klamki żeby otworzyć . Już nie wspomnę, że przy wyższym montażu przez okno mogłabym wystawić tylko głowę, a ja specjalnie zamówiłam okna wysokościowe żeby wychylić się w pół.

mynia_pynia okna wysokoosiowe, a nie wysokościowe (to nie ugryźliwa uwaga, więc się czasem nie obrażaj :wink: )

Przyznam Wam, że wszędzie gdzie dało mi się montować okna, każdy chce je mieć tak, żeby przez nie jak najwięcej popatrzeć.

W sumie, to trzeba przemyśleć do czego w sumie takie okno ma nam głównie służyć, czy do oglądania świata za oknem, czy do doświetlenia pomieszczenia.

Jeśli doświetlenie, to opcja wyżej, a jeśli chodzi o to by przez nie popatrzeć, to wersja niższa.

Dodatkowo jesli chodzi o pooglądanie podwórka, to naprawdę genialne są okna dachowe balkonowe. (haczyk - cena)

Natomiast jeśli chcesz popatrzeć, a boisz się o dzieci, to są fajne z naświetlem dolnym, które się nie otwiera (oczywiście dolna część okna się nie otwiera)

POZDRAWIAM!!

https://forum.murator.pl/topic/118026-wysokosc-montazu-okien-polaciowych/#findComment-3096612

Przyznam Wam, że wszędzie gdzie dało mi się montować okna, każdy chce je mieć tak, żeby przez nie jak najwięcej popatrzeć.

W sumie, to trzeba przemyśleć do czego w sumie takie okno ma nam głównie służyć, czy do oglądania świata za oknem, czy do doświetlenia pomieszczenia.

I do tego i do tego :-) Dach koperta, nie mam zadnego szczytu wiec nie mam na poddaszu normalnych "pionowych" okien.

[...]

Dodatkowo jesli chodzi o pooglądanie podwórka, to naprawdę genialne są okna dachowe balkonowe. (haczyk - cena)

Natomiast jeśli chcesz popatrzeć, a boisz się o dzieci, to są fajne z naświetlem dolnym, które się nie otwiera (oczywiście dolna część okna się nie otwiera)

To u mnie nie przejdzie - prawdziwa scianka kolankowa to u mnie jeden pustak porotherm, czyli 25cm - nie ma szans na zmieszczenie naswietla :-) Dlatego tez m.in. mam wybor wyzej/nizej, bo zbudowana bedzie druga, tzw. "slepa" scianka kolankowa, ktora chce zbudowac tuz pod dolna krawedzia okna. A te warianty i wysokosci w nich okreslone wynikaja z polozenia lat (jak wiadomo dachowki POD oknem nie mozna dociac wiec okno od dolu musi sie zaczynac od poczatku dachowki, czyli defakto polozenie okien jest zdeterminowane przez dachowke :) A ze ja mam Robena Monze Plus - one sa sporo wieksze niz standardowe.. Dlatego roznica miedzy kolejnymi latami jest bardziej drastyczna ;)

pozdr.

https://forum.murator.pl/topic/118026-wysokosc-montazu-okien-polaciowych/#findComment-3096692