Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokosc montazu okien polaciowych

Na jakiej wysokosci montowac okno polaciowe?  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiej wysokosci montowac okno polaciowe?

• Wariant 1 (dolna krawedz 122, gorna 202, os 162)
    • Wariant 2 (dolna krawedz 144, gorna 224, os 184)

Recommended Posts

Hej!

Do jutra mam sie zdecydowac. Mam dwie opcje (wszystkie wysokosci juz na gotowo po posadzkach i tak dalej):

1.

- Dolna krawedz okna na wysokosci 122cm

- Gorna krawedz okna na wysokosci 202cm

- Os obrotu okna na wysokosci: 162cm

- Sciana kolankowa: 92cm

- Troche wieksze pomieszczenia (pusta sciana kolankowa "cofnieta" wglab)

2.

- Dolna krawedz okna na wysokosci 144cm

- Gorna krawedz okna na wysokosci 224cm

- Os obrotu okna na wysokosci: 184cm

- Sciana kolankowa: 120cm

- Troche mniejsze pomieszczenia (pusta sciana kolankowa "cofnieta" do srodka pokojow)

Pierwszy wariant jest fajny, bo widzimy sporo przez to okno - nie tylko niebo ;) Dolna krawedz jest na idealnej, zalecanej przez producentow wysokosci ale gorna krawedz jest troche za nisko :( Os obrotu = 162cm to niewiele - trzeba sie bedzie schylac. Oj przydalyby sie okna z zawiasami wysokoosiowymi :)

Drugi wariant znowu lepszy przy otwieraniu ale duzo mniej widzimy - os obrotu 184cm, to znaczy ze np. przy moim wzroscie 180cm w poziomie bede praktycznie widzial dolna krawedz okna :(

Teraz cholera zaluje ze kupilem rozmiar 78x140, przy 78x160 okna bylyby niewiele drozsze, dolna krawedz wynosilaby 122cm, gorna krawedz - 214cm, a os obrotu ~170cm.

Pomocy - radzccie!! Moge jeszcze w ekstremalnej sytuacji zwrocic okna 140 i wziasc 160..

Ktory wariant wybrac ? 1? 2? Glosujcie w ankiecie i piszcie uwagi, dzieki!

Chyba jednak sklaniam sie do wariantu 1. Po przejrzeniu i przeczytaniu kilku/nastu artykulow - wszyscy zalecaja dolna krawedz na 85-130cm, a gorna - od 185-220. Czyli wariant numer 1 jest idealny. W wariancie numer 2 z pozycji siedzacej widzialbym tylko niebo :) Nizsze osoby nawet na stojaco moglyby podziwiac jedynie chmurki.. A przy okazji scianka kolankowa (druga, ta ktora dopiero bede murowal) bedzie o ~20cm glebiej - bedzie coprawda nizsza ale 90cm to jeszcze "ujdzie" ;) A pomieszczenia beda optycznie sporo wieksze. Chyba wybralem, ale jezeli uwazacie inaczej albo mozecie mnie utwierdzic w decyzji - dajcie glos :-)

Ja mam wzrostu 1.62m, mąż nie przekracza 1.80m. Montuje okna najniżej jak się da. W chacie koleżanki nie mogłam sięgnąć nawet do klamki żeby otworzyć ;). Już nie wspomnę, że przy wyższym montażu przez okno mogłabym wystawić tylko głowę, a ja specjalnie zamówiłam okna wysokościowe żeby wychylić się w pół.

Ja mam wzrostu 1.62m, mąż nie przekracza 1.80m. Montuje okna najniżej jak się da. W chacie koleżanki nie mogłam sięgnąć nawet do klamki żeby otworzyć ;). Już nie wspomnę, że przy wyższym montażu przez okno mogłabym wystawić tylko głowę, a ja specjalnie zamówiłam okna wysokościowe żeby wychylić się w pół.

No moi sasiedzi to wogole maja kosmos jakis - scianki kolankowe po 1,5m i okna na wysokosci 2m (dolna krawedz) ! Dlatego moje 120cm wydawalo mi sie niziutkie :) Ale im wiecej czytam tym utwierdzam sie w wariancie 1... Coprawda bede sie musial schylic (~18cm) zeby wyjrzec przez okno ale przypuszczam, ze otwierac je bede bardzo rzadko (wentylacja mechaniczna, pozatym gora jest w calosci przeznaczona dla dzieci), a najczesciej bedzie sie jednak przez nie patrzec :)

Gdybym mial okna wysokoosiowe lub uchylne (a nie obrotowe) to rzeczywiscie chcialbym jeszcze nizej (85-90cm) ale wtedy to juz musowo musialoby byc wyzsze (160cm np.) :)

Dzieki,

pozdr.

ja mam 5 okien na wysokości coś około wariantu drugiego , co prawda wychylić sie nie da ale widzę co jest grane na zewnątrz

4 okna mam nad garażem coś około wariantu drugiego dlatego ze ścianka kolankowa niższa i już teraz wiem że najbardziej odpowiada mi wersja wyższa ,

w tej niższej wersji już ze trzy razy przywaliłem głową w otwarte okno gdy do niego podchodziłem ,ból niemiłosierny :lol:

druga ważna sprawa to bezpieczeństwo , w oknach niższych dzieci mogą robić co chca , otwiera i wychyla się kiedy chce

warto to wziąć pod uwagę

mynia_pynia pisze:

Ja mam wzrostu 1.62m, mąż nie przekracza 1.80m. Montuje okna najniżej jak się da. W chacie koleżanki nie mogłam sięgnąć nawet do klamki żeby otworzyć . Już nie wspomnę, że przy wyższym montażu przez okno mogłabym wystawić tylko głowę, a ja specjalnie zamówiłam okna wysokościowe żeby wychylić się w pół.

mynia_pynia okna wysokoosiowe, a nie wysokościowe (to nie ugryźliwa uwaga, więc się czasem nie obrażaj :wink: )

Przyznam Wam, że wszędzie gdzie dało mi się montować okna, każdy chce je mieć tak, żeby przez nie jak najwięcej popatrzeć.

W sumie, to trzeba przemyśleć do czego w sumie takie okno ma nam głównie służyć, czy do oglądania świata za oknem, czy do doświetlenia pomieszczenia.

Jeśli doświetlenie, to opcja wyżej, a jeśli chodzi o to by przez nie popatrzeć, to wersja niższa.

Dodatkowo jesli chodzi o pooglądanie podwórka, to naprawdę genialne są okna dachowe balkonowe. (haczyk - cena)

Natomiast jeśli chcesz popatrzeć, a boisz się o dzieci, to są fajne z naświetlem dolnym, które się nie otwiera (oczywiście dolna część okna się nie otwiera)

POZDRAWIAM!!

Przyznam Wam, że wszędzie gdzie dało mi się montować okna, każdy chce je mieć tak, żeby przez nie jak najwięcej popatrzeć.

W sumie, to trzeba przemyśleć do czego w sumie takie okno ma nam głównie służyć, czy do oglądania świata za oknem, czy do doświetlenia pomieszczenia.

I do tego i do tego :-) Dach koperta, nie mam zadnego szczytu wiec nie mam na poddaszu normalnych "pionowych" okien.

[...]

Dodatkowo jesli chodzi o pooglądanie podwórka, to naprawdę genialne są okna dachowe balkonowe. (haczyk - cena)

Natomiast jeśli chcesz popatrzeć, a boisz się o dzieci, to są fajne z naświetlem dolnym, które się nie otwiera (oczywiście dolna część okna się nie otwiera)

To u mnie nie przejdzie - prawdziwa scianka kolankowa to u mnie jeden pustak porotherm, czyli 25cm - nie ma szans na zmieszczenie naswietla :-) Dlatego tez m.in. mam wybor wyzej/nizej, bo zbudowana bedzie druga, tzw. "slepa" scianka kolankowa, ktora chce zbudowac tuz pod dolna krawedzia okna. A te warianty i wysokosci w nich okreslone wynikaja z polozenia lat (jak wiadomo dachowki POD oknem nie mozna dociac wiec okno od dolu musi sie zaczynac od poczatku dachowki, czyli defakto polozenie okien jest zdeterminowane przez dachowke :) A ze ja mam Robena Monze Plus - one sa sporo wieksze niz standardowe.. Dlatego roznica miedzy kolejnymi latami jest bardziej drastyczna ;)

pozdr.