Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie roletami elektrycznymi - kto doradzi

Recommended Posts

Witajcie

Przeszukałem forum i starałem sobie wyrobić opinię na temat sterowania roletami.

Założenia są takie:

- na parterze mam 3 rolety pojedyńcze i 2 podwójne ( przesuwne okna tarasowe)

- na poddaszu 2 rolety pojedyńcze

- chciałbym żeby można je było sterować włącznikami przy oknach (tylko takimi żeby nie trzeba było ich trzymać) oraz jednym zbiorczym włącznikiem (wygodne kiedy idziemy spać na poddasze i jednym włącznikiem opuszczamy wszystkie rolety)

-chciałbym mieć możliwość rozbudowy systemu o sterowanie z pilota ( na razie nie widzę sensu ale może kiedyś...)

Pytania:

- jakich włączników trzeba użyć ( czy jakichś z przekaźnikami czy zwykłymi do rolet)

- jak poprowadzić instalację elektryczną ( jakieś dodatkowe kable do sterowania)

Na forum pojawiały się wypowiedzi, że można to zrobić albo za pomocą przekaźników (jakich ???) lub centralki sterującej ( jakiej, gdzie kupić :-) )

Ja znalazłem poniższą stronkę ze schematem który wyczerpuje moje pytanie odnośnie sterowania manulanego ale czy taki schemat jest prawdiłowy? Może obecnie stosuje się inne rozwiązania.

http://bister.strefa.pl/index.html

Proszę o opinie i podpowiedzi.

pozdrawiam

michalsiak

Nie masz dużo rolet to Cię to nie zrujnuje finansowo to pomyśl o sterowaniu Somfy masz od razu symulację obecności i programowanie czasowe

również polecam rozważenie tej opcji. Doprowadzasz tylko zasilanie a sterowanie dajesz tam gdzie chcesz, ważne gdy przyjdzie Ci do głowy zmiana koncepcji rozkładu przycisków sterujących.

Możesz też użyć takich sterowników http://www.zamel.pl/index.php?link=94&grupa=68&id_prod=486 Sterowniki montujesz w rozdzielni, kable od rolet i przycisków trzeba doprowadzić do rozdzielni. Masz sterowanie indywidualne, grupowe. W porównaniu do Somfy nie ma tu symulacji obecności.

Aczkolwiek stosunkowo prosto da się dorobić sterownikiem zewnętrznym.

Jeżeli chcesz użyć takich sterowników, to potrzebujesz łączników zwiernych (chwilowych, astabilnych, dzwonkowych - to inne określenia) - czyli takich, że wciskasz, a one odskakują. Do każdej rolety potrzebujesz jeden podwójny. Prawie każdy producent ma takie w swojej ofercie.

Rolety podwójne na oknie tarasowym, możesz sterować jednym łącznikiem, ale wtedy nie będziesz mógł opuścić osobno każdej z nich.

Witajcie

Przeszukałem forum i starałem sobie wyrobić opinię na temat sterowania roletami.

Założenia są takie:

- chciałbym żeby można je było sterować włącznikami przy oknach (tylko takimi żeby nie trzeba było ich trzymać) oraz jednym zbiorczym włącznikiem (wygodne kiedy idziemy spać na poddasze i jednym włącznikiem opuszczamy wszystkie rolety)

-chciałbym mieć możliwość rozbudowy systemu o sterowanie z pilota ( na razie nie widzę sensu ale może kiedyś...)

Pytania:

- jakich włączników trzeba użyć ( czy jakichś z przekaźnikami czy zwykłymi do rolet)

- jak poprowadzić instalację elektryczną ( jakieś dodatkowe kable do sterowania)

Na forum pojawiały się wypowiedzi, że można to zrobić albo za pomocą przekaźników (jakich ???) lub centralki sterującej ( jakiej, gdzie kupić :-) )

Ja znalazłem poniższą stronkę ze schematem który wyczerpuje moje pytanie odnośnie sterowania manulanego ale czy taki schemat jest prawdiłowy? Może obecnie stosuje się inne rozwiązania.

pozdrawiam

michalsiak

na kij Ci te włączniki :o nie prościej wszystkim sterować bezprzewodowo ?

polecam somfy + odpowiedni pilot i programujesz co chcesz

Wydaje mi się, że zdziwienie tu nie jest potrzebne :) Jest to kwestia gustu, ja np. zdecydowanie wolę mieć w stałych miejscach włączniki, niż nie wiadomo gdzie pilota. Pilot wymaga baterii, może się zawieruszyć, zostać wrzucony przez dziecko do wanny, albo zjedzony przez psa :)

A sensowne pogrupowanie tych wyłączników pozwala np. zaciemnić salon jednym wciśnięciem, więc nie trzeba latać do każdego okna osobno.

Ja mam wlasnie sterowniki z Bister'a. Sterowanie kazdej z rolet przy oknie, do tego kilka grup oraz sterowanie centralne wszystkimi roletami. Schematy na stronie bister'u powinny ci wszystko rozjasnic. Jesli masz jakies watpliwosci to proponuje napisac do nich. Pan Wlodzimiesz zapewne wszystko dokladnie wyjasni.

Ja sobie wyrpowadzilem magistrale w poblize alarmu. W przyszlosci planuje dorobic tam zegar astronomiczny i jakies polaczenie z alarmem, zeby na przyklad zamykac rolety przy zazbrojeniu alarmu i otwierac po odzbrojeniu.

Co do samych sterownikow, to sa dosc proste i stosunkowo niedrogie. Samo sterowanie ulatwia niesamowicie zycie, az zaluje, ze nie zrobilem sobie wiecej grup.

Jedna rzecz ktora bym ewentualnie u siebie zmienil, to sterowanie pojedynczymi roletami z jednego miejsca. Wygodniej jest stanac w jednym miejscu i sterowac sobie poszczegolnymi roletami niz biegac od okna do okna.

Problem moze byc tylko z rozmieszczeniem wlacznikow i zapamietaniem ktory jest do ktorej rolety ;)

Wydaje mi się, że zdziwienie tu nie jest potrzebne :) Jest to kwestia gustu, ja np. zdecydowanie wolę mieć w stałych miejscach włączniki, niż nie wiadomo gdzie pilota. Pilot wymaga baterii, może się zawieruszyć, zostać wrzucony przez dziecko do wanny, albo zjedzony przez psa :)

A sensowne pogrupowanie tych wyłączników pozwala np. zaciemnić salon jednym wciśnięciem, więc nie trzeba latać do każdego okna osobno.

biorąc pod uwagę , że pilot kosztuje może 150-200 zeta a bateria no cóż od 3 lat nie wymieniana i jakoś działa to sens ciągnięcia tych kabli to jest duży :wink:

no ale twój wybór

ja mam rolety w każdym pomieszczeniu - będzie tego z 9 sztuk (pomieszczeń).

z pilotami sobie nie wyobrażam - do każdego pomieszczenia osobny, czy jakieś wspólne i potem 'ej, pożycz pilota'. zarządzanie tymi pilotami wymagałoby wdrożenia specjalnych procedur :) co kto woli, ale też jestem za stałymi.

co do tego co zostało tutaj podane dorzucam jeszcze f&f - http://www.fif.com.pl , też mają coś podobnego jak zamel, ewentualnie http://www.elmes.pl

Obecnie są montowane są inne układy napędowe dla sterowania na "przycisk" a inne na "pilota" stąd nie ma możliwości rozbudowy z "przycisku" na "pilota" - chyba że wymiana wsadu. Każdy układ ma plusy i minusy, należy jednak pamiętać by nie komplikować sobie życia nadmierną ilością możliwości sterowania roletą (-ami) i nie tylko.

Te piloty somfy, są również w formie wyłączników do montażu na ścianie, wygląda tak:

http://img91.imageshack.us/img91/6935/20090305006.th.jpg

Pilota się "kojarzy" z roletą, grupowy można skojarzyć z kilkoma. Jak pisałem - dla nas zaletą było to, że na etapie budowy podciągnęliśmy tylko zasilanie - mieliśmy tylko informację w którym miejscu wypuścić peszel, aby później bez problemu podpiąć zasilanie do silnika rolety, a przyciski zamontować dopiero po ustawieniu wszystkiego

i całe szczęście, bo po zrobieniu tynków stwierdziliśmy, że wyłącznik centralny (do sterownia wszystkim) lepiej byłoby umieścić w innym miejscu niż pierwotnie myśleliśmy :-)

Witajcie

Założenia są takie:

Pytania:

pozdrawiam

michalsiak

Prosty i niezawodny jest system sterowania roletami sterownikami Rollotec firmy Berker,polecam :D