Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek katastralny

Gość

Recommended Posts

sorry ze temat troche nei pasuje do tego dzialu, ale dziala "prawo i pieniadze" nikt nie odwiedza a mi zalezy na dyskusji

wczoraj w wiadomsciach podano, ze podatek katastralny zacznie obowiazywac najpozniej od 2007 roku

najgorsze ze nie wiemy ile on bedzie wynosil i jak bedzie naliczany

dobrze , ze jeszcze nie zaczalem inwestycji...

mam jeszcze ze dwa lata - moze do tego czasu cos sie wyjasni

a jesli okaze sie ze na podatek ten mnei nie stac (co bardzo mozliwe)

to nie bede budowal nowego domu tylko zamieszkam w starej ruderze jaka teraz stoi na mojej dzialce

co wy myslicie o tym podatku?

Powrót do góry

Gość

Post Wysłany : Sro Lis 05, 2003 9:19 am Temat postu : Odpowiedz z cytatem

bo problem tkwi moim zdaniem w tym, iz komus tam na gorze w lebie sie pokrecilo i myla wlascicieli domow z bogaczami, ktorzy maja tyle kasy, ze moga placic dowolnie wysokie podatki

a tymczasem w moim przypadku jest tak, ze w dom chcialem utopic oszczednosci calego zycia , zbudowac cos, mialem jakis cel

terza wyglada to tak, ze jesli nawet ten dom zbuduje to nie bede w stanie zaplacic za niego podatku.

bo np wycenia go na 300 00o PLN (chociaz jesli sam go zbuduje to wydam na niego okolo 150 tys (wiecej nie mam))

i bede placicl rocznie 3 % wartosci czyli powiedzmy 4500 PLN

to oznacza miesiecznie okolo 380 PLN - a przy moich zarobkach rzedu 1500 zlotych, zona nie pracuje , 2 dzieci - po prostu nie mam szans

dziekuje mojemu rzadowi za to co dla mnie robi

jesli jest wielu takich jak ja ( a podejrzewam, ze tak, to powiekszy sie tylko rzesza biednych, zyjacych ponizej minimum socjalnego)

Powrót do góry

Gość

Post Wysłany : Sro Lis 05, 2003 9:25 am Temat postu : Odpowiedz z cytatem

co innego gdyby taki podatek mial dotyczyc wlascicieli tylko bardzo ekskluzywnych willi- tym nie brak pieniedzy

jednak i tu mam watpliwosci, gdyz jest to jednak kara, ze gospodarczosc

(zreszta podobnie jak wysokie podatki dla dobrze zarabiajacych)

w ogole jestem zwolennnikiem tego aby jedyny podatek jaki istnieje to byl vat 20 % i koniec na tym

i pytam- czy to malo?

czy 20 % calego obrotu w tym kraju to byloby malo aby utrzymac panstwo?

jesli tak to co jest grane?

Toczyła się już na ten temat ożywiona dyskusja (pomimo, że w dziale prawo i pieniądze). Poniżej 3 wątki w których jest ponad 100 wypowiedzi. Od tego czasu nic się nie zmieniło w sensie prawnym. Nadal brak jakiegokolwiek aktu prawnego. Nadal snuje sie różnego rodzaju spekulacje bazując tylko na niepełnych wypowiedziach polityków.

pierwszy

drugi

trzeci

Pozdrawiam

Muszę szybko skończyć swoje praktyki z wyceny..... :wink: :wink: :wink:

A ta w ogóle myślę iż na zapas nie ma co się przejmowac, bo przy duzych mieszkaniach w dobrych punktach miasta zapłaci się tyle samo co za dom - czyli i tak warto się budować. Nie tragizujmy, ten podatek nie będzie bardzo wysoki!

Pozdr...G

Tak tak. Mam nadzieję że ten podatek wejdzie w życie! Będą miał co wyceniać do końca życia. Wyobażacie sobie - raz na 5 lat całą Polskę będziemy wyceniali, a Wy za to będziecie płacić.

Rzeczoznawca majątkowy (prawdziwy).

Myślę, że będzie tak jak napisał YEYO. Podatek nie może być w takiej wysokości, żeby go 80 % ludzi nie mogło płacić lub płaciło i przymierało głodem. Nie warto się martwić na zapas, tylko budować dom i już. Uważam, że więkoszość ludzi buduje domy wielkim wysiłkiem finansowym, tylko 5% ma dużo pieniędzy i szaleje z wystrojem wnętrz i wykończeniami. Cała reszta to przeciętni ludzie z przecietnymi zarobkami i przecietnym życiem. Powodzenia w budowie.

qrde dupki w rzadzie !!! mądrale jedne bo kasy pełno mają dietki kolosalne sobie biorą a co mają zrobić zwykli szarzy obywatele !!! ....

Wymyslaja kolejne podatki od podatków .... niedługo to sie nie bedzie mozna za przeproszeniem wysr.....ć bez podatku !!!

każdy kto prarcuje płaci juz podatek, kupuje jedzenie, inne dobra płace podatek ...... buduje dom kupuje materiały płace podatek i pozniej za te same materiały tylko w jednym kawałku (DOM ) znów mam płacić jakiś podatek bo jakiś dupek w rządzie miał wizje tak ??? to juz jest chore !!!

w tym kraju niestety nie bedzie lepiej .... kiedys myslałem inaczej ale ..... mam nadzieję ze sie jednak mylę ...ciekawe co czeka moje dzieci ???

podatek za to pewnie ze oddychaja bedą płacić !!!

bedzei tak jak w chinach

tam dzieci sa pod kontrola rzadu

na slub i dzieci trzeba miec pozwolenie (nie wiem czy nadal w kazdym razie jeszcze pare alt temu tak bylo)

za dzieci bez pozwolenia traci sie pakiet socjalny bez ktorego praktycznie jest sie na marginesie spolecznym

u nas tez tak bedzie niedlugo

idziemy ....do chin!!!!!!!!!!!!!!!

Mam nadzieję, że posiadacze obiektów zabytkowych będą zwolnieni od przyszłego podatku - tak jak obecnie od podatku do nieruchomości. I jak by się ktoś pytał dlaczego - ano dla tego, że państwo prawie nie subwencjonuje kosztów utrzymania zabytków - a urzędy konserwatorskie mają swoje wymagania - "bonusem" jest zwolnienie z podatku i jednorazowa pomoc państwa przy zakupie zabytku bedącej własnością państwową lub gminną w postaci konieczności zapłacenia 50% ustalonej ceny - resztę w domyśle należy zainwestować w remont...

Ja nie mam nadziei... W tym kraju lepiej nie będzie. Za stary jestem, żeby zaczynać wszystko od początku, więc tu wegetuję. Za póżno się zorientowałem. Co więc mi pozostaje? Zlewać wszystko ciepłym moczem i żyć po swojemu, kombinować jak nie płacić podatków, jak zabezpieczyć starość, jak wbić do łbów swoim dzieciom, że ten kraj nie jest normalny i że tu niczego się nie dorobią. Płacę co miesiąc 610zł ZUS-u (po obniżce), niezależnie od tego,czy coś zarobiłem, czy nie, a emerytura mnie czeka 360zł; płacę podatek dochodowy, od towarów i usług, akcyzę za paliwa, cło, podatek od luksusu, podatek gruntowy i podatek od niego (VAT), podatek za psa i od czynności cywilno-prawnych... Miezkając w Sopocie płaciłem też podatek klimatyczny (za oddychanie powietrzem kurortu), zapłacę i katastralny... To co, że muszę bulić za wizytę u dentysty, że do okulisty muszę się zapisać 3 tygodnie wcześniej, że z pośród 8 zgłoszonych przestępstw policja nie wykryła sprawców żadnego, że ciągała mnie po sądach za to, że durny pieszy wlazł mi na tył samochodu i rozdarł kieszeń... ? Co z tego, że z tych pieniędzy Rząd remontuje swój ośrodek wypoczynkowy, finansuje głupie przedsięwzięcia i swoje wysokie zarobki ? Olewam to i staram się o tym nie myśleć, bo to frustruje.

Z podatkiem katastralnym też można żyć. Obowiązuje on w przeważającej części zachodniej Europy. Nie "kraczmy" zanim nie dowiemy się szczegółów. Jeśli to będzie 0,1% to da się żyć, jeśli 2% to byłaby naprawdę tragedia.

W jednym z postów Doki precyzyjnie wyjaśnił na czym polega idea tego podatku w Belgii. Podaje link raz jeszcze kataster-w-Belgii

Może jeszcze ktoś z naszych kolegów mieszkających za granicami kraju napisze coś o tym podatku? Doświadczenia mile widziane.

To prawda, w wiekszosci państw płaci sie podatek katastralny, jaśli będzie niski-przeżyjemy, ale juz 2% to dużo. W końcu oszczedzamy jak się da, nasi rodzice oddaja wszystkie oszczedności na budowe, żeby nam żyło się łatwiej i żeby nie płacic tych astronomicznych czynszów. A tak właściwie to ten podatek powinien sie nazywac kastralny, tak mi sie jakoś dziwnie kojarzy. :oops:

Słusznie ktoś napisał, że to kara za gospodarność. Są ludzie, którzy majątek wydają na podróże, imprezy, drogie ciuchy, używki i co tam jeszcze. Im nic nie grozi. Podobnie tym, których domy wyglądają jak rudery, bo im się palcem nie chce kiwnąć. Natomiast wypieszczony, zadbany, schludny domek obłożony zostanie jedynie słusznym podatkiem katastralnym. Im więcej włożysz w chałupę, tym bardziej ci dokopią. A potem znajomek dyrektorki banku kupi sobie to twoje cacko na licytacji, gdzie trafi, bo cię nie będzie stać na spłatę kredytu. To pa! Miłych snów.