Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jastrych - suchy (gipsowy) czy mokry

MCB

Recommended Posts

Proszę o poradę jak wykończyć podłogę na poddaszu.

Do wyboru jastrych cementowy (z miksokreta) lub suchy jastrych.

Strop monolityczny, na tym ma być podłoga max. grubości 11cm. Wierzchnia warstwa to drewno (deski? panele?), w łazience płytki.

Poddasze o pow. 60m2 ma już wykończone (pod malowanie) ścianki z płyt GK.

Jednym pomieszczeniem ma być łazienka. Reszta to 2 sypialnie i korytarz.

Ogrzewanie: elektryczne piece akumulacyjne + wspomaganie DGP + WM z rekuperacją.

Ponieważ pomieszczenia dość wysokie rozważam też podłogówkę, ale wtedy suchy jastrych chyba odpada?

MCB

Wylewka to wylewka :D

Gipsowe, relatywnie cienkie płyty nawet mocowane (do siebie) na klej to tak trochę nie bardzo...

Nikt z moich znajomych takiej podłogi nie ma i nawet nie widział i dlatego pytam na forum.

Ze względu na brak prac mokrych to rozwiązanie mi się podoba. Mogę też dać grubszą warstwę wygłuszającą. Tylko kto to zrobi? Panele podłogowe w przedpokoju kładłem sam, ale to to już inna bajka.

Nie chciał bym też, żeby na mojej budowie nowe technologie poznawał kolejny "fachowiec".

MCB

Wylewka to wylewka :D

Gipsowe, relatywnie cienkie płyty nawet mocowane (do siebie) na klej to tak trochę nie bardzo...

Nikt z moich znajomych takiej podłogi nie ma i nawet nie widział i dlatego pytam na forum.

Ze względu na brak prac mokrych to rozwiązanie mi się podoba. Mogę też dać grubszą warstwę wygłuszającą. Tylko kto to zrobi? Panele podłogowe w przedpokoju kładłem sam, ale to to już inna bajka.

Nie chciał bym też, żeby na mojej budowie nowe technologie poznawał kolejny "fachowiec".

MCB

to boli i rozumiem obawy choc technologia jest sedziwa.

• 5 years później...
Proszę o poradę jak wykończyć podłogę na poddaszu.

Do wyboru jastrych cementowy (z miksokreta) lub suchy jastrych.

Strop monolityczny, na tym ma być podłoga max. grubości 11cm. Wierzchnia warstwa to drewno (deski? panele?), w łazience płytki.

Poddasze o pow. 60m2 ma już wykończone (pod malowanie) ścianki z płyt GK.

Jednym pomieszczeniem ma być łazienka. Reszta to 2 sypialnie i korytarz.

Ogrzewanie: elektryczne piece akumulacyjne + wspomaganie DGP + WM z rekuperacją.

Ponieważ pomieszczenia dość wysokie rozważam też podłogówkę, ale wtedy suchy jastrych chyba odpada?

MCB

Doskonałe rozwiazanie stosowane przez firmę Fermacell od dziesięcioleci. Tylko biały (suchy) jastrych!