Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd budowlany kiedy można zamienić

mysweetbabys

Recommended Posts

Mieszkam w pomorskim i do zmiany taryfy z budowlanej na zwykłą musiałem mieć odbiur budynku. W innym przypadku ENERGA nawet nie chciała ze mną rozmawiać.[/i]

Pisalem juz wczesniej,ze co "urzad to obyczaj".

My tez z pomorskiego i spod Energii i do zmiany z bydowlanej na"normalna" tylko meldunek wystarczyl.

W ogóle, to jest zasadnicze pytanie. Dlaczego się stosuje taryfę C dla budujących domy dla siebie?

Uważam, że to jest godne potępienia nadużycie ze strony ZE. Pozostałość i arogancka spuścizna po PRL-u. Wierzę, że ktoś za te praktyki monopolistów się wreszcie weźmie. Ale, narazie na takie pierdoły nasi politycy czasu nie mają, lepsze są tematy bzdurne, zastępcze.

Pozdrawiam mniejszość budującą:)

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ci ktorzy pisza,ze zalezy to od dostawcy maja racje.

Dowiadywalem sie u swojego i dowiedzialem sie ze nie potrzebny jest odbior,a wystarczy tylko meldunek.

Cale przylacze jest od samego poczatku w granicy dzialki,tam zalozyli najpierw zwykly licznik w momencie rozpoczecia budowy,a po meldunku zmienili na dwutaryfowy.Oczywiscie na nasza prosbe.

Dokładnie tak - wystarczy się zameldować na podstawie np osobistych odwiedzin pani z Gminy, która stwierdzi czy budynek to nie wykop, ale mający warunki zamieszkiwania budynek.

W ogóle, to jest zasadnicze pytanie. Dlaczego się stosuje taryfę C dla budujących domy dla siebie?

Uważam, że to jest godne potępienia nadużycie ze strony ZE. Pozostałość i arogancka spuścizna po PRL-u. Wierzę, że ktoś za te praktyki monopolistów się wreszcie weźmie. Ale, narazie na takie pierdoły nasi politycy czasu nie mają, lepsze są tematy bzdurne, zastępcze.

Pozdrawiam mniejszość budującą:)

O... przepraszam u mnie w umowie jest, że mam prawo wyboru dostawcy energi elektrycznej :D

Normalna kpina :evil:

Ile teraz w Wwie wynosi sam abonament budowlany? Obiło mi się, że ok 50-60 zł? (PGE)

Pytam bo korzystam na razie z prądu po sąsiedzku i zastanawiam się czy zakładać licznik i taryfę budowlaną, czy poczekać aż będzie bliżej odbioru...

Jak sąsiad nie robi żadnych problemów, to ciągnij prąd od sąsiada. Nam powiedziano, że zmiana taryfy dopiero po dokonaniu odbioru. Wykonanie przyłącza to dodatkowe pieniądze. No i za zamianę taryfy dodatkowa opłata.

Jeśli chodzi o koszty to trzeba się dowiadywać, co zakład to inne stawki, albo sposoby naliczania.

Na dolnymśląsku Energiapro tez wymaga odbioru budynku. na pytanie o podstawe prawna odeslali mnie do taryfy zatwierdzonej oczywiscie przez urzad regulacji... . w pkt dotyczącym taryfy G nie jest ona nazwana w zaden sposob a dotyczy min "wiejskich i miejskich gospodarstw domowych". no i z takim zapisem ciezko polemizowac udowadniajac, ze budowa jest gospodarstwem domowym. natomiast w taryfikatorze kwalifikacja do grupy C nie jest podana.

• 3 weeks później...
Ci ktorzy pisza,ze zalezy to od dostawcy maja racje.

Dowiadywalem sie u swojego i dowiedzialem sie ze nie potrzebny jest odbior,a wystarczy tylko meldunek.

Cale przylacze jest od samego poczatku w granicy dzialki,tam zalozyli najpierw zwykly licznik w momencie rozpoczecia budowy,a po meldunku zmienili na dwutaryfowy.Oczywiscie na nasza prosbe.

Jejciu, to mogę spróbować u siebie, bo meldunek mamy od czasów wylania fundamentów. Zobaczymy co na to Energa. Próby będą za jakieś 2-3 m-ce, jak mi ten prąd podłączą, właśnie czekam. :D

No to ze zmiany taryfy nici, bo mam dopiero SSZ piwnicy. Na resztę trzeba będzie poczekać. Swoją drogą ciekawe, że do meldunku był nam potrzebny tylko adres, a nie odbiór. Jesteśmy zameldowani w nieistniejącym budynku.

• 5 months później...
Mi jeden gość powiedział że zmiana taryfy po odbiorze PINB innej możliwości nie ma ale dzwoniąc jeszcze raz inny poinformował mnie że wystrczy numer budynku,z tego wynika że taryfę G masz zależy od widzimisie lub na kogo trafisz

Zbierasz wiec papiery i walisz do Energi, pytasz sie na miejscu osobiscie i jezeli jest facet nr1 to dziekujesz i wracasz do domu a potem probujesz raz jeszcze. A a jak jest gostek nr2 kladziesz przed nim papiery i masz taryfe zmieniona.

A może ktos podpowie jak wygląda to w vattenfall na ślasku ze zmiana taryfy

Vattenfall (Śląsk):

Zamontowane: okna, drzwi zewnętrzne, rozdzielnica otynkowana, zamontowane gniazdko 230V i 400V, działająca lampa z wyłącznikiem

Do tego oświadczenie elektryka o gotowości do odbioru i.... po 2-7 dniach przejście na taryfę G...

Vattenfall to chyba chlubny wyjątek pośród innych dostawców :)

Mi jeden gość powiedział że zmiana taryfy po odbiorze PINB innej możliwości nie ma ale dzwoniąc jeszcze raz inny poinformował mnie że wystrczy numer budynku,z tego wynika że taryfę G masz zależy od widzimisie lub na kogo trafisz
Jak to w Polsce. Dopiero mi wczoraj prąd podłączyli, więc za jakiś czas spróbuję. Na pewno w tym roku. Dziękuję i dam znać co i jak :wink:

• 1 month później...

Witam!

Ja mam troszkę inny problem. Gdy zakładałem prąd (PGE) to energetyka zmieniła mi kategorię działki z opcji "docelowo budynek mieszkalny" na działka rekreacyjna (na działce znajduje się już budynek gospodarczy) i wstawili mi taryfę G11, teraz chciałbym wybudować dom, lecz dowiedziałem się, że muszę zmienić taryfę na C11 pod rygorem zapłacenia kary za kradzież energii, lecz w przepisach i umowach, które podpisywałem nigdzie nie ma takiego zapisu a dodatkowo druga część działki, łącznie z istniejącym budynkiem gospodarczym nadal pełni funkcję rekreacyjną, co w takim wypadku radzicie, może ktoś już spotkał się z taką sytuacją. Nie zmieniać taryfy, czy trzeba ją zmienić??