baska1972 05.03.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Jestem na etapie elektryki i interesuje mnie jak macie rozwiązane oświetlenie w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 05.03.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Po lewej i prawej świetlówki, na suficie dodatkowo lampka od automatyki I to zupełnie wystarczy, chyba , że lubisz dłubać sama w silniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 06.03.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Garaz dwustanowiskowy i nad kazdym stanowiskiem po jednej podwojnej oprawie oraz dodatkowo jedna mniejsza oprawa na scianie ,gdzie kiedys w przyszlosci jest przewidziane male miejsce pracy. Oswietlenie sufitowe ON/OFF przy kazdym z wejsc do garazu(z domu,z ogrod,bramy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryk51 06.03.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Oświetlenie sufitowe w zasadzie dowolne. I tak do odkurzania wnętrza samochodu trzeba będzie użyć lampy przenośnej. Stąd potrzebne są gniazdka gdzie włączysz tą lampę i odkurzacz. Dodatkowo wykonując instalację elektryczną nie zapomnij o doprowadzeniu zasilania 230 V i przewodów sterujących do zasilania napędu bramy - zwykle środek sufitu ok 2,5 m od wjazdu. Ja jeszcze proponuję zainstalowanie wyłącznika krańcowego sygnalizującego otwarcie bramy z kontrolką umieszczoną w widocznym miejscu w domu. Zdarzyło mi się mimowolnie nacisnąć na pilota od bramy chowając kluczyki do szuflady. Brama otworzyła sie samoczynnie i gdyby nie kontrolka nie wiedziałbym o tym. Bramy nie widzę z wnętrza domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 06.03.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Jestem na etapie elektryki i interesuje mnie jak macie rozwiązane oświetlenie w garażu? Ja również jestem na tym etapie : garaż dwustanowiskowy.Podpinam się pod temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 06.03.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Ja mam niezwykle skomplikowane rozwiązanie . Garaż podłużnie 2 stanowiskowy. Nad każdym autem zwisa z sufitu kabel z oprawą żarówkową ...i tak już 3 lata . Włączanie każdej żarówki osobno podwójnym włącznikiem. I tak zamierzam kiedyś zamontować napęd bramy ze zintegrowanym oświeleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 06.03.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Garaz dwustanowiskowy, w przyblizeniu kwadrat. Mam cztery punkty, dwa przy warsztacie (z boku), jeden z tylu i jeden z drugiego boku. W kazdym przewidziane sa lampy przemyslowe na swietlowki 2x18W (kupilem na promocji w castoramie za jakies 36zl sztuka, starter elektroniczny). Na razie zawiesilem dwie lampy przy warsztacie, zwykle zapalam tylko jedna i starczy. Jak bede musial pogrzebac przy samochodzie, to sobie bede zapalac wszystkie. Wydatek nie byl wielki, a wydaje mi sie, ze warto miec tyle lamp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiHuRa 06.03.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Dodatkowo wykonując instalację elektryczną nie zapomnij o doprowadzeniu zasilania 230 V i przewodów sterujących do zasilania napędu bramy - zwykle środek sufitu ok 2,5 m od wjazdu. Nie ma już takiej potrzeby. Są już bramy gdzie naped "jeździ" razem z bramą i kabel zasilający można pociągnąć po profilach bramy do zasilacza na ściane garażu - i w tym miejscu gdzie będzie zasilacz umieścic gniazdko 230V (lub na odwrót, tam gdzie gniazdko umieścić zasilacz) A propo lamp też będę niedługo na etapie wyboru. Wrzuccie jakies przykładowe zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 06.03.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Ja mam 2 lampy na bocznych ścianach jak widać na jednym ze zdjęć w linku poniżej. Lampami steruje standardowy czujnik na ruch, który zapala lampy na pewien krótki (regulowany) czas jak jest wystarczająco ciemno i brama sie otwiera lub ktoś chodzi w garażu. Uważam, że to dobre "bezobsługowe rozwiązanie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.03.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 U mnie w garażu 2-stanowiskowym / 6x6m / nad każdym stanowiskiem wiszą na suficie dwie oprawy świetlówkowe : http://www.zext.csd.pl/zdjecia/oprawy_swietlowkowe/85_nx318z18x2.JPG - w każdej oprawie 2 świetlówki po 18W . Dodatkowo w napędzie bramy halogen załączany przez sterowanie bramy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 06.03.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Takie będą :http://img378.imageshack.us/img378/7500/000801ei9.jpgZ podtrzymaniem zasilania w przypadku braku napięcia ( mają swoje akumulatory ). pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 06.03.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 U mnie w garażu 2-stanowiskowym / 6x6m / nad każdym stanowiskiem wiszą na suficie dwie oprawy świetlówkowe : .. - w każdej oprawie 2 świetlówki po 18W . Dodatkowo w napędzie bramy halogen załączany przez sterowanie bramy . U mnie identyczne lampy, tylko w sumie 4 - po dwie na ścianę. Dodatkowo jedna lampa na zwykłą żarówkę zapalana czujnikiem na ruch po zmierzchu - jest to wygodne: wchodzić do garażu, zapala się światło, wsiadasz do auta, wyjeżdżasz, światło samo gaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.03.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 U mnie identyczne lampy, tylko w sumie 4 - po dwie na ścianę. (...) U mnie w sumie też 4 oprawy - dwie nad jednym stanowiskiem , dwie nad drugim ... - i dodatkowo takie same oprawy w ilości 3 szt w piwnicy ... - bardzo ładne i estetyczne - dające przy świetlówkach 18W wystarczającą ilość światła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 06.03.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 PS oprawy rastrowe bez klosza takie jak u majki, bo klosze żółkną wraz z upływem czasu i tłumią coraz więcej światła Eeee... zależy jakie pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska1972 06.03.2009 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Wielkie dzięki wszystkim za podpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 06.03.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 U mnie w garażu 2-stanowiskowym / 6x6m / nad każdym stanowiskiem wiszą na suficie dwie oprawy świetlówkowe : http://www.zext.csd.pl/zdjecia/oprawy_swietlowkowe/85_nx318z18x2.JPG - w każdej oprawie 2 świetlówki po 18W . Dodatkowo w napędzie bramy halogen załączany przez sterowanie bramy . Witam, Ja się przymierzam właśnie do podobnych opraw w swoim garażu i tu mam zagwostkę: Garaż 5,7 x 5,5 Czy dać 4 oprawy po 2 z każdej strony na ścianie czy na suficie ? Dodatkowo będzie jeszcze z przodu ale głównie chodzi mi o te boczne. Nie wiem jak one świeca wiec cięzko wybrać. Elektryk doradza, aby dać na ścianch z boków bo będzie lepiej samochód oświetlało i garaż , a tak światło będzie z góry i jak samochody będą stały to mniejsze będzie pole - zakres oświetlenia. Jak są Wasze doświadczenia na tym polu ? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniecki 07.03.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Majki a mozna wiedziec jakiej firmy sa te twoje oprawy lub gdzie je mozna nabyc, jesli to nie tajemnica oczywiscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 07.03.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Majki a mozna wiedziec jakiej firmy sa te twoje oprawy lub gdzie je mozna nabyc, jesli to nie tajemnica oczywiscie? Jest tego pełno w necie.Wystarczy wygooglować Np.http://www.luxmarket.pl/kategoria/oprawy-swietlowkowe/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniecki 07.03.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Dzieki za linka, ale mi wlasnie chodzilo o takie oprawy z podtrzymaniem napiecia.Bede szukal na necie moze cos znajde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 07.03.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Witam, Ja się przymierzam właśnie do podobnych opraw w swoim garażu i tu mam zagwostkę: Garaż 5,7 x 5,5 Czy dać 4 oprawy po 2 z każdej strony na ścianie czy na suficie ? Dodatkowo będzie jeszcze z przodu ale głównie chodzi mi o te boczne. Nie wiem jak one świeca wiec cięzko wybrać. Elektryk doradza, aby dać na ścianch z boków bo będzie lepiej samochód oświetlało i garaż , a tak światło będzie z góry i jak samochody będą stały to mniejsze będzie pole - zakres oświetlenia. Jak są Wasze doświadczenia na tym polu ? Pozdr. U mnie garaż 6x6m - lampy wiszą na suficie - generalnie nie ma żadnego problemu - tylko w momencie otwarcia maksymalnego bramy / segmentowy Hormann / pierwsze dwie oprawy są zasłaniane przez segmenty bramy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts