myszul 12.04.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Rozumiem, ze potrzebne jest tylko zasilanie napedu. Nic wiecej nie potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 12.04.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Rozumiem, ze potrzebne jest tylko zasilanie napedu. Nic wiecej nie potrzeba? Ja też zbieream wiedze, ale ja jeszcze ciągnę kabel do domofonu i oświetlenia bramy. Niestety do tego potrzebny jest osobny kabel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 14.04.2009 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Okablowanie zależy od rodzaju bramy, jeśli przesuwna to 3x2,5 starczy w zupełności. Jeśli dwuskrzydłowa to pomiędzy słupkami powinien być 4x2,5. Można też zrobić centralkę nie na słupku a w garażu wówczas nikt już sobie sam bramy nie otworzy, wówczas dodatkowy kabel osobno do każdego siłownika i do każdej fotokomórki, lampki z antenką itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość EL____________DŹ 14.04.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 witam przekrój przewodów nie jest zależny od typu bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszul 14.04.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 W moim wypadku w gre wchodzi brama skrzydlowa.Z uwagi na mozliwosc dewastacji chcialbym miec jak najmniej elementow w okolicy bramy. Silowniki + fotokomorki (tez problem bo powinny byc od ulicy) na bramie, a cala reszte (czyli centralke i antene) na zewnatrz budynku.Jak wygladaloby okablowanie do takiej instalacji?Prosze o opis:)[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 14.04.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Ja też zbieream wiedze, ale ja jeszcze ciągnę kabel do domofonu i oświetlenia bramy. Niestety do tego potrzebny jest osobny kabel Ja jeszcze rzucam 2 żelowane 6x0.5mm2- do alarmów(bramka i brama). Mam nadzieję to powiązać również z oświetleniem zewnętrznym i czujką zmierzchową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 15.04.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Dodaj jeszcze teletechniczny żelowany minimum 2 pary - jak znalazł do otwierania bramy przyciskiem w domu (zamiast pilota walającego się gdzieś w kuchni i ginącego średnio 2 x w tygodniu). (mattdl mnie ubiegł ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 15.04.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Kurka nie miałam okazji wszytskiego przeczytać, ale napiszę coś od sibie to się może komuś przyda Jestem na etapie bramy - cały wjazd na działke ma 4m. Nie chcliśmy furtki w bramie. więc stanęło na furtce 70cm (światło miedzy słupkami 8x8 cm trochę szersze) + słupek 12x 12 cm, na którym będzie brama 1-skrzydłowa (ok. 290 cm) otwierana do środka (do 3m można mieć bramę 1-skrzydłową, ale pamietac należy, każdy siłownik zmniejsza światło wjazdu, dltego 2-skrzydłowa od razu odrzuciliśmy. Niestety światło wjazdu nie będzie większe niż ok. 2,7m. Mimo, że ulica wąska (bo czesto 1 pas zastawiają parkujące samochody) ja wjeżdżam na razie między słupki bez problemu A jestem początkującym kierowcą I uśmiałam się z tych kometarzy, że 3,5m brama jest wąska Spróbójcie wjechać pod katem do garażu w wjazd 2,3m Ale wiadomo, że każdy chce wygodnie wjeżdżać Polecano mi automatykę Nice, Key. Ceny jakie śpewno za samą ramę bramy + słupki + furtka (bo docelowo będą obudowane drewnem) przejdą do legendy. Przedstawiciel Wiśniewskiego, który zrobił mi kiedyś bramę garażową zaśpiewał mi za całośc z automatyką i montażem ponad 10 tys. To samo inna firma od bram. Sama automatyka z montażem - powyżej 4.300... no coment Znalazłam ślusarza (na razie mam zabetonowane tylko słupki), który ca całość metalową z montażem weźmie 850 zł. (na razie bez żadnych zaliczek - płatność po robocie). Do tego mam kolesia od automatyki - zestaw + montaż (troche dokładanie kabla) wyjdzie mnie ok. 2.300. Razem 3.150 zamiast 10.000... Normalne ceny na automatykę zaproponowano mi też tu (ale nie wiem po ile bramy, etc. i jak robią, bo znalazłam ich w necie): Warsztat Ślusarski Methaus. Zdzislaw Hausa, Adres: Okulickiego 60, 61-413 PoznańTelefon: (061) 830-56-15Fax: (061) 830-56-15 Ich wycena (była tylko wtępna przez telefon więc nie wiem jaki model siłownika): WYCENA (ceny brutto) - automatyka firmy Key: siłownik 657,00 zł centrala 608,00 1 linia fotokomórek (zew.) 135,00 zł 2 linia fotokomórek (wew. - niekoniecznie, ale ja ja wolę mieć) 135,00 zł radio 2 kanałowe 190,32 zł ewentualnie elektrozaczep (ale pan powiedział, że na naszą brame nie będzie konieczny) 365 zł montaż ok. 450 zł Wybrałam w końcu automatykę z siłownik elektromechanicznym zamiast hudraulicznego z krytą zębatka firmy Benica. Polecił to facet od automatyki. Teśc potwierdził, że dobra. Tu przyznam, że nie znam się za bardzo wiec im uwierzyłam na słowo Ale może ktoś skomentuje - tylko mnie proszę nie dołować, bo automatyka już zakupiona Ślusarz ma od razu na warsztacie przygotować odpowiednie otwory pod siłownik w skrzydle bramy. To tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 15.04.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Ogólnie siłownik każdy dobry jak sie nie psuje ( to tak jak ze wszystkim) . Benica znana marka i ogólnie powinno latać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość EL____________DŹ 16.04.2009 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Kurka nie miałam okazji wszytskiego przeczytać, ale napiszę coś od sibie to się może komuś przyda Jestem na etapie bramy - cały wjazd na działke ma 4m. Nie chcliśmy furtki w bramie. więc stanęło na furtce 70cm (światło miedzy słupkami 8x8 cm trochę szersze) + słupek 12x 12 cm, na którym będzie brama 1-skrzydłowa (ok. 290 cm) otwierana do środka (do 3m można mieć bramę 1-skrzydłową, ale pamietac należy, każdy siłownik zmniejsza światło wjazdu, dltego 2-skrzydłowa od razu odrzuciliśmy. Niestety światło wjazdu nie będzie większe niż ok. 2,7m. Mimo, że ulica wąska (bo czesto 1 pas zastawiają parkujące samochody) ja wjeżdżam na razie między słupki bez problemu A jestem początkującym kierowcą I uśmiałam się z tych kometarzy, że 3,5m brama jest wąska Spróbójcie wjechać pod katem do garażu w wjazd 2,3m Ale wiadomo, że każdy chce wygodnie wjeżdżać Polecano mi automatykę Nice, Key. Ceny jakie śpewno za samą ramę bramy + słupki + furtka (bo docelowo będą obudowane drewnem) przejdą do legendy. Przedstawiciel Wiśniewskiego, który zrobił mi kiedyś bramę garażową zaśpiewał mi za całośc z automatyką i montażem ponad 10 tys. To samo inna firma od bram. Sama automatyka z montażem - powyżej 4.300... no coment Znalazłam ślusarza (na razie mam zabetonowane tylko słupki), który ca całość metalową z montażem weźmie 850 zł. (na razie bez żadnych zaliczek - płatność po robocie). Do tego mam kolesia od automatyki - zestaw + montaż (troche dokładanie kabla) wyjdzie mnie ok. 2.300. Razem 3.150 zamiast 10.000... Normalne ceny na automatykę zaproponowano mi też tu (ale nie wiem po ile bramy, etc. i jak robią, bo znalazłam ich w necie): Warsztat Ślusarski Methaus. Zdzislaw Hausa, Adres: Okulickiego 60, 61-413 PoznańTelefon: (061) 830-56-15Fax: (061) 830-56-15 Ich wycena (była tylko wtępna przez telefon więc nie wiem jaki model siłownika): WYCENA (ceny brutto) - automatyka firmy Key: siłownik 657,00 zł centrala 608,00 1 linia fotokomórek (zew.) 135,00 zł 2 linia fotokomórek (wew. - niekoniecznie, ale ja ja wolę mieć) 135,00 zł radio 2 kanałowe 190,32 zł ewentualnie elektrozaczep (ale pan powiedział, że na naszą brame nie będzie konieczny) 365 zł montaż ok. 450 zł Wybrałam w końcu automatykę z siłownik elektromechanicznym zamiast hudraulicznego z krytą zębatka firmy Benica. Polecił to facet od automatyki. Teśc potwierdził, że dobra. Tu przyznam, że nie znam się za bardzo wiec im uwierzyłam na słowo Ale może ktoś skomentuje - tylko mnie proszę nie dołować, bo automatyka już zakupiona Ślusarz ma od razu na warsztacie przygotować odpowiednie otwory pod siłownik w skrzydle bramy. To tyle witam firmowe orginalne zestawy beninca,nice ,came itd będą spełniac swoje zadanie najwazniejsze to jednak faktura i gwarancja za wykonaną usługę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 16.04.2009 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 ... ale pamietac należy, każdy siłownik zmniejsza światło wjazdu, ... To że brama z zawiasami zmniejsza światło to jasne, ale siłownik Co tu autor miał na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 16.04.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Chcodzi o to, że jak masz tak jak u mnie siłownik na słupku metalowym i to ten słupek musi być szerszy - np. mieć 12 cm. Nie zamontujesz siłownika na słupku 8 cm - więc w moim przypadku wybierając bramę 1-skrzydłową zamiast 2 skrzysłoej zyskałam już 4 cm "światła" wjadu na szerokości słupka + na pewno jeszcze koljene na zawiasach. Mam nadzieję, że coś wam to wyjaśnia. No , ale takie rozwiązania są ważne przy wąskich frontach działaki - tak jak u mnie. Jak ktos ma 10m front to sobie może wymyslac jak zechce I wiadomo, że umowa, faktura i gwarancja to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 16.04.2009 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Teraz ciut jaśniej PS. Prawo budowlane o ile mnie pamięć nie myli "mówi" że furtka powinna mieć nie miej niż 1 m, z tego co czytałem to wspominasz że u Ciebie będzie ok 70 cm. Może być problem ze zgłoszeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość EL____________DŹ 16.04.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 witam nie potrzeba słupka 12 cm na 10 sie zmiesci . nie wiem jak to wyglada dokładnie z tym wjazdem brak zdjecia utrudnia temat dziwne tez jest to że nagle 3x taniej ktos robi i wszystko z papierami no ale taki wolny rynek na tym polega biznes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 16.04.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Z tego, co zaobserwowałam - duże te duże firmy nie mają własnych zakładów ślusarskich i zleceja wykonanie bramy na zewnątrz i pewnie dodają do ceny własna sporą prowizję. A jak po pierwszej wyecenie brałam wycenę na samą autoamtykę, to nagle koszt montaży wzrastał z 1000 zł do 2200 i to robiło cenę. Zresztą jak na wycenie samo zabetonowanie (koszt betonu!) 3 słupków robiło 450 zł to nic dziwnego, że cena końcowa potrafila być wysoka Także trzeba szukać - chyba, że kogoś stać na sam stelaz bramy z automatem za ponad 10.000. Mnie osobiście nie SławekD- ja wszystko wiem Powiem ci, że mówisz jak mój małżonek ALe człowiek musi sobie radzić jak może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 17.04.2009 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Wiadomo że po pierwsze primo płotu nie robi się na rok,dwa tylko na długie lata a po drugie primo trzeba szukać dobrego i taniego wykonawcy. U nas początkowe wyceny były ok 23-25 000, obecnie jak liczę to jest szansa zamknąć się w 17 000. Wiadomo że ogólnie kwota duża ale różnica też, co cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość EL____________DŹ 17.04.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 witam oczywiście fundament pod brame jednoskrzydłowa powinien byc na całej długości ! Robienie stóp fundamentowych dla słupa bramy tak jak pod ogrodzenie to pomyłka.Napewno po kilku sezonach problem sam sie pojawi.Słup stalowy grubość ścianki 5mm minimalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.05.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Planuję zastosować automaty do bramy 2 skrzydłowej 5 metrowej. Mam bramę garażową Horrmann z napędem Promatic. Otrzymałem taką ofertę: Automat Nice Wingo 5000 cena 1800złRadioodbiornik Hormann+układ przkaźnika +250zł Lub Automat FAAC 414 1500zł Radioodbiornik Hormann+układ przkaźnika =250zł Który zestaw wg was jest lepszy ? Czy faktycznie bez problemu będą otwierać skrzydła nawet do kąta 130 stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 28.05.2009 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Mnie osobiście bardziej odpowiada Faac bo jest bardzo zgrabny, mam małą średnicę przez co jest mało widoczny na tle bramy, jest czarny więc w moim przypadku kolor ten sam co przęseł. Nice na większą obudowę, plastikową i popielatą. Nie znam tego Nice ale akurat ten Faac jest bardzo silny, nie ma mowy o ręcznym otwarciu bramy na siłę - testowałem przy wyborze siłownika.Oba siłowniki nie bardzo nadają się na słupek klinkierowy, przy osiowym osadzeniu bramy na słupku klinkierowym nie ma szans na 130 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.05.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 SlawekD - dzięki za odpowiedź Mi także bardziej podoba się FAAC Planuję je osadzić na słupkach stalowych 10x10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts