retrofood 05.03.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Widziałem przez ostanie 2 lata - 5 różnych instalacji elektrycznych i wszędzie były prowadzone z gniazdka do gniazdka. Wszystko ludzie z papierami od młodych po starych elektryków. I prawidłowo, tak się prowadzi. Tylko cały wic polega na tym, co jest i jak jest pod gniazdkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 05.03.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 A ja ostatnio jak byłem w Chinach w delegacji z pracy to żeśmy z kumplami przywieźli kontener klamotów Między innymi takie o to gniazdka: http://images49.fotosik.pl/77/68f50233687bc121.jpg Na cały dom mnie wyszły ok 50-60zl Tam to praktycznie wszystko jest za darmo A jakość to taka, że nawet Berker się umywa :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.03.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 A ja ostatnio jak byłem w Chinach w delegacji z pracy to żeśmy z kumplami przywieźli kontener klamotów Między innymi takie o to gniazdka: http://images49.fotosik.pl/77/68f50233687bc121.jpg Na cały dom mnie wyszły ok 50-60zl Tam to praktycznie wszystko jest za darmo A jakość to taka, że nawet Berker się umywa :D:D no i polskiej wtyki w to nie włożysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 05.03.2009 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Zastanawiałem się czemu one takie tanie. Moje podejrzenia:- gdzieś widziałem, że retrofood pisał, że faza ma być z lewej, tu na gniazdach są oznaczenia TOP i faza (L) wychodzi z prawej- gniazda mają mocowanie do puszki na "rozwórkę", ale są też dziurki na mocowanie śrubkami, tyle, że śrubki w puszkach w PL widziałem tylko horyzontalnie, a tu są wertykalnie...- nie było gniazd podwójnych, ani modułowychPoza tym:- dla mnie one ani ładne, ani brzydkie, powiem, że wolę je, niż wiele innych z taniego segmentu - jak się "odkuję" to może pozmieniam- najpierw też chciałem je kupić jako tymczasowe budowlane, ale mi się spodobały i tak zostały "na razie docelowe"- wydaje mi się, że jakość mocowań mają OK, w łącznikach blaszki, w gniazdach śrubki w "tulejkach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 05.03.2009 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 no i polskiej wtyki w to nie włożysz ale to chyba takiej sprzed 20 lat (okrąglutkiej), bo teraz co jest polskiego, co by się chciało wkładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 05.03.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 A ja ostatnio jak byłem w Chinach w delegacji z pracy to żeśmy z kumplami przywieźli kontener klamotów Między innymi takie o to gniazdka: http://images49.fotosik.pl/77/68f50233687bc121.jpg Na cały dom mnie wyszły ok 50-60zl Tam to praktycznie wszystko jest za darmo A jakość to taka, że nawet Berker się umywa :D:D no i polskiej wtyki w to nie włożysz Ale ja mam tego typu ale na polski wtyk Działają u mnie jak trza Wiesz... Jakby coś nie pasiło to bym się nie chwalił Tak więc zapraszam na zakupy do Chin :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 05.03.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 no i polskiej wtyki w to nie włożysz ale to chyba takiej sprzed 20 lat (okrąglutkiej), bo teraz co jest polskiego, co by się chciało wkładać Dokładnie - dzisiaj wszystko jest Made in PRC więc co ma nie włożyć? A propos tego gniazdka - co to za ustrojstwo z prawej strony? Jakaś dioda, cy cuś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.03.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 tyle, że śrubki w puszkach w PL widziałem tylko horyzontalnie, a tu są wertykalnie... ja mam jakieś zwykłe (pomarańczowe) puszki i mają 4 dziurki w 2poziomie i 2 w pionie tak że to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 06.03.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 To gniazdo typu Shuco. Standard np. w Niemczech. Ja jak kupowałem gniazda do domu to właśnie zakupiłem takie Shuco. Bardziej mi się podobają niż te nasze z bolcem. Ale to inna kwestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.03.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Takie gniazdka co pokazał Prezo miałem kiedyś w budynku gospodarczym kupiłem je od panów zza Buga i nie było problemów z ich używaniem, wtyczki pasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 06.03.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Ale ja mam tego typu ale na polski wtyk czyli normalne gniazdo z bolcem uziemiającym ?? Tak mam normalne gniazdo z bolcem I przeróżne włączniki Chińczycy jak chcą to potrafią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jangony 26.08.2010 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Ale po sie piep....z lutowaniem. Jest lepszy sposob ale glebsze puszki do tego potrzebne Przewody (2,3,4...)skrecamy kombinerkami zostawiamy jeden dluzszy pojedynczy do gniazdka i nakrecamy stozkowa nakladke tzw.wire-nut. A tak ogolnie to dlaczego nie robia gniazdek z 4 srubkami, na gniazdka przelotowe by sie nadawaly idealnie. Co szkodzi miec 2 srubki w zapasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts